basın özetleri 23.03.24

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"Yolsuzluğa karşı bir savunma ve saldırı ağı kurmalıyız - Dün, yolsuzluğa karşı Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde yapılan gösteri muazzamdı”

AKEL: Hristodulidis’in hoşgörüsü ve korumasıyla aşırı noktalara ve kurumsal çatışmalara geldik…

Yorgos Perdikis: Yolsuzlukla mücadelede yeni veriler ve yeni perspektifler…

Melani Stelyu: Halk olarak daha ne kadar skandal yaşamalıyız ki 'artık yeter!' diye haykıralım?"

Habere göre dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yolsuzluğa karşı düzenlenen miting muazzam bir kalabalıkla gerçekleşti. Binlerce kişi mevcut durumu sona erdirmek için karşıtlık ve kararlılıklarını ifade etti. AKEL'in Meclis sözcüsü Yorgos Lukaidis, dün Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde düzenlenen yolsuzluğa karşı etkinlikte yaptığı konuşmada "Önümüzdeki günlerde AKEL, 'toplu olarak, istişare yoluyla, yolsuzluğa karşı bir savunma ve saldırı ağı kurmamızı sağlayacak uzlaşılar elde etmek için' diyalog çağrısı yapacak. Önerilerimiz, gerektiği yerlerde anayasal reformlar aracılığıyla hukuk devletinin esaslı güçlendirilmesini içerecek. Ayrıca, Hukuk Dairesinin reformu, yolsuzlukla mücadele mekanizmalarının uygulanması, şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılması, net ve ölçülebilir kriterler ile verimlilik ve etkinlik odaklı bir yaklaşım benimseyeceğiz" dedi.

*

Diğer gazeteler olayı ön sayfadan küçük bir haber olarak veriyor:

Alithia:

“EDEK, Odysseas'ın görevden alınmasıyla ilgili protesto etkinliğinden ayrıldığını açıkladı”

EDEK, yaptığı bir açıklamada, etkinliğin başlangıçta partiler üstü olduğunu, ancak sonradan partisel ve hükümete karşı bir duruma dönüştüğünü savundu.

Politis:

"Yolsuzluğa karşı protesto düzenlediler - EDEK eylemden ayrıldı”

“Yolsuzluk ve örtbas sistemine karşı” sloganıyla partiler ve vatandaşlar, Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis’in görevden alınmasını protesto ettiler. EDEK, etkinliğin AKEL tarafından yönlendirilmesini eleştirerek ayrıldığını açıkladı.

Filelefteros:

"Bardak çoktan taştı – Yurttaşların oluşturduğu büyük bir kalabalık, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki protesto eyleminde toplandı - EDEK etkinlikten ayrıldı."

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Kıbrıs sorunu için Belirleyici Fırsat - Anita, Cumhurbaşkanı'na nihayet harekete geçmesi için sert bir uyarıda bulundu”

DİSİ başkanı Anita Dimitriu, "Pratikte müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmeliyiz" diyerek, çözüme politik eşitlik içeren bir federasyon modeliyle ulaşılması konusunda tutarlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün Cumhurbaşkanı Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geliyor.

Lefkoşa, müzakerelere hazır olduğunu belirtti ve anlaşmaya varılan çerçeve ile BM kararlarını yineledi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Bugünden İtibaren İmar Affı Başvuruları - Başvurular, 23/3/2025 tarihine kadar yeni yerel yönetim kuruluşlarına yapılacak”

Bugün yürürlüğe girecek olan imar affı, binlerce konut sahibine mülkiyet belgelerini elde etme fırsatı sunuyor. Küçük ölçekli yasadışı genişletmeler, balkon kapatmaları, pergola inşaatları, fırın inşaatları yasal hale getirilebilecek.

İmar başvuruları, bugünden itibaren 6 ay süreyle İPPODAMOS adlı bilgisayarlı sistem aracılığıyla yapılabilir.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

33’ü de Mükemmeldi! Mihailidu, çağdaş bir öğretmen değerlendirme sistemine hazır -Durum kritik noktaya geldi”

Ne kadar inanılmaz görünse de, tamamlanan bir terfi sürecinde, tüm aday öğretmenlerin tam olarak aynı puanı aldığı belirtildi. Toplamda 33 öğretmen, son 10 yılda müfettişlerden aldıkları 117 farklı değerlendirmede, tam olarak aynı puanı aldı: 40 üzerinden 39! Ne yazık ki, bugün "Fileleftheros" gazetesinde sunulan bu durum, bir istisna değil, kural teşkil ediyor. Bu ve diğer bozuklukları düzeltmek için Eğitim Bakanı Athina Mihailidu, bu hafta öğretmen değerlendirmelerinde köklü değişiklikler için bir diyalog başlatıyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden seçmeler:

Filelefteros’tan:

"Guteres iki 'evet' arıyor - Hristodulidis ve Tatar ile kritik görüşmeler - Cumhurbaşkanı Hristodulidis, bugünkü görüşmeye olumlu bir tutumla katılıyor - Tatar ise olumsuz, talimatlar almak için Ankara'dan geçti."

*

"ADMİE, parayı acilen talep ediyor - Elektrik bağlantısı”

Yunanistan’ın ADMİE kuruluşu, 2024 ve 2025 yıllarındaki harcamalarının geri kazanılabilirliğinin bugün onaylanması için düzenleyici otoritelere yeni baskılar yapıyor. Bugün kararlar için bir video konferans yapılacak.

*

"SAĞLIK: PİS, GESY öncesi dönem için suçlu bulundu”

Rekabet Koruma Komitesi, Tabipler Birliği PİS'i YESİ öncesi dönemde yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırdı.

*

"Dün gökyüzü çeşmeleri açtı”

Kıbrıs'ın çoğu bölgesinde kış havasını andıran bir manzara oluştu. Meteoroloji Dairesi'nden dün sarı uyarı verildi ve Sivil Savunma'dan tavsiyeler yapıldı. Kıbrıs Elektrik İdaresi, arızaları onarmak için yoğun şekilde çalıştı.

*

"Orta Doğu'da genel bir savaşın tamtamları çalıyor”

Orta Doğu'da eşi benzeri görülmemiş bir kriz sürerken, İsrail ve Lübnan'ın başbakanları, BM Genel Kurulu için New York'taki seyahatlerini ertelediler.

*

Politis gazetesinden:

"Gelişmelere dair küçük beklentiler - Guterres Hristodulidis ve Tatar ile görüşüyor”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağı toplantıda, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir girişimi destekleme isteğini dile getirecek.

Ersin Tatar, New York'ta olumlu bir gelişme ihtimalini ortadan kaldıran açıklamalarda bulundu. New York’ta Guterres'e, üçlü bir toplantıyı neden reddettiğini açıklayacak.

İki eski müzakereci, Rum ve Türk taraflarını temsilen Andreas Mavroyannis ve Özdil Nami, Politis’e verdikleri röportajlarında Tatar'ın görüş ve pozisyonlarının değişiklikler ve belirsizlikler içerdiğini belirttiler.

*

Haravgi gazetesinden:

"Faiz oranları için üç eksenli plan”

AKEL'in Meclis Temsilcisi Yorgos Lukaidis, Merkez Bankası Başkanı'na yazdığı bir mektupta, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen hane halkları ve işletmeler için faiz oranlarının artırılması konusunu gündeme getirdi. Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı, Kıbrıs'taki borçlanma maliyetinin Euro Bölgesi'nde dördüncü ve beşinci en yüksek maliyet olduğunu kabul ederek bu iddiaları doğruladı.

Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Hristodulos Patsalidis, AKEL'in Meclis Temsilcisi'ne yazdığı bir mektupta, borçlanma faizlerini düşürmeyi hedefleyen üç eksenli bir planı açıkladı.

Haravgi’den bazı başlıklar:

"Hristodulidis, Kıbrıs sorunu için Guterres ve devlet liderleriyle görüşüyor."

*

"Bütçe - Devletin dijital dönüşümüne engel."

*

"Ünal Üstel yeniden seçildi. UBP kongresinde karmaşa yaşandı."

*

"Sivil Savunma'dan yoğun yağış, fırtına ve kasırgalara karşı tavsiyeler."

*

"Bugünden itibaren Larnaka'nın Akropolis - Alkis bölgesinde inşaat çalışmaları başlıyor"

*

"Bir çift denizde tartıştı ve boğulma tehlikesi yaşadı. Polis ve sahil güvenlik tarafından kurtarıldı"

*

"Çevre Hareketi, Ayios Ermogenis plajındaki çalışmaların durdurulmasını talep ediyor"

Son Güncelleme: 23 Eylül 2024 - 12:54

Son Haberler

08 Ekim
basın özetleri 08.10.24
13:08
Netanyahu, hükümeti tarafından belirlenen hedeflere ulaşılana kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.
12:50
İsrail hava kuvvetleri akşam ve sabahın erken saatlerinde Lübnan topraklarına art arda saldırılar düzenledi.
12:47
Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki bir askeri üsse roket attığını duyurdu.
12:40
Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e yönelik düzenlenen iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.
09:23
ABD, Hamas destekçilerine yardım eden "sanal bir hayır kurumuna" yaptırım uygulanmasına karar verdi.
09:21
07 Ekim
basın özetleri 07.10.24
15:19
Orta Doğu'da saldırılar yoğunlaşmaya devam ediyor
10:56
Limasol'da ırkçı saldırı ve soygun
10:54
PASOK başkanlığı için Androulakis ve Doukas yarışacak
10:46
Austin: ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz
10:43
Futbol 1’inci Lig’inde altıncı hafta tamamlandı
10:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.