basın özetleri 25.09.24

Politis gazetesinin ana haberi:

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Zamanlayıcı ile çalışıyor - Uzun süreli atıl kaldıktan sonra yeni bir Sayıştay Başkanı atamaya karar verdi”

Zaharias Kulias’ın tehditleriyle ortaya çıkan kargaşanın ardından ve Meclis Başkanının yurtdışındaki resmi seyahatini zorunlu olarak iptal etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı, bulunduğu New York'tan, dün ani bir şekilde ve iş işten geçtikten sonra, Cumhuriyetin yeni Sayıştay Başkanını atamayı hatırladı.

Nikos Hristodulidis’in seçimi, Sağlık Sigortası Kurumu OAİ'nin mevcut genel müdürü Andreas Papakostandinu oldu; kendisi atanma teklifini kabul etti ve hükümetin Sayıştay Kurumu'nu Sayıştay Konseyi'ne dönüştürme planlarını da kabul etti.

Kulias'la yaşanan olumsuz deneyim Meclis Başkanı Anita Dimitriu’ya ders oldu ve yarınki parti liderleri ve/veya temsilcileriyle yapılacak toplantıya, Meclis Başkanının yokluğunda veya engel durumunda onu ikame edecek bir yardımcı başkanın seçilmesi konusunu gündeme getirmeyi planladığı öğrenildi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Sayıştay mı atadı yoksa kendine çalışan mı? - Cumhurbaşkanı'nın açıklaması dikkat çekiyor”

Cumhurbaşkanlığı'nın dün yaptığı açıklama, Sayın Andreas Papakostantinu'nun Sayıştay Başkanı olarak atanmasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanının gerek yaşanan kriz gerekse de bağımsız bir kurumun yürüttüğü çalışmanın önemine ilişkin algısı hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Açıklamada, yeni Sayıştay Başkanı'nın "Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in öngördüğü reform programı çerçevesinde, Sayıştay Kurumu'nun modernizasyonuna destek vermesi ve katkıda bulunması gerektiği" belirtiliyor. Cumhurbaşkanı'nın seçiminde, Anayasa'nın öngördüğü şekilde Sayıştay Başkanı tarafından denetlenmek üzere mi yoksa yeni Sayıştay Başkanı'nın reform programını hayata geçirmesi için mi bir tercih yapıldığı merak konusu.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Seçim kampanyasına hızlı girdiler - Hristodulidis ve Anita'nın zamanında olmayan başkanlık mücadelesi - Andreas Papakostantinu'nun atanması sabahın erken saatlerinde geldi ve krize son verdi - Cumhurbaşkanı herkesi uykuda yakaladı - Yeni Sayıştay Kurumu Başkanı'na partiler destek veriyor”

Odiseas Mihailidis’in görevden alınması kararı ile Zaharias Kulias’ın tehdidi nedeniyle çıkan yangının ortasında, Nikos Hristodulidis ve Anita Dimitriu’nun başlıca aktörleri olduğu erken ve gayri resmi bir seçim kampanyası patlak verdi. İki üst düzey yetkili, birbirlerinden habersiz, krize yönelik kararlarını açıklarken, sanki birbirlerine yanıt veriyorlarmış gibi bir izlenim veriyorlar.

*

Haravgi gazetesinin ana haneri:

“Tüketiciler üzerinde 1,8 milyar euroluk yükümlülük… Neden: kirleticiler ve terminal - AKEL'in Meclis sözcüsü Maliye Bakanına mektup gönderdi”

Tüketiciler için fatura, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle artmaya devam ediyor.

Kirleticiler için alınan vergi, projelerin tamamlanması ve doğalgazın gelmesiyle birlikte uygulanmaya devam edecek.

Ticaret Bakanı, "görünmez" olarak kalmaya devam eden terminal için alternatif bir senaryodan bahsetti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesi:

"Cumhurbaşkanı, Guterres'e her an üçlü bir toplantıya hazır olduğunu belirtti - Cumhurbaşkanı, John Feiner ile ABD'nin elektrik bağlantısına katılım ilgisini görüştü."

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, New York'taki BM merkezinde Pazartesi akşamı gerçekleştirdiği görüşmede, hem Kıbrıslı Türk liderle hem de Türk heyetiyle "her an ve her yerde" bir toplantıya hazır olduğunu iletti. Ayrıca, görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili beklentileri konuştuklarını ve Genel Sekretere " sadece görüşmelerin yeniden başlaması konusunda değil Kıbrıs sorununu çözme konusunda da siyasi olarak bağlı olan" birisi olduğu için teşekkür ettiğini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı John Feiner ile yaptığı görüşmelere ilişkin olarak ise Cumhurbaşkanı Hristodulidis, "Bu toplantının kesinlikle Kıbrıs sorununu kapsadığını, ancak daha fazla Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısına ABD'nin daha özlü katılım isteği üzerine yoğunlaşıldığını" ifade etti.

Bu arada Yunan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis'in Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında ikili konuların konuşulması yanı sıra Yunan Başbakanının Türk Cumhurbaşkanına Kıbrıs sorunu konusunda, "Diyaloğa bir fırsat verilmesi gerektiğini" belirttiği öğrenildi. Daha önce ise Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, işgal altındaki bölgelerin tanınmasını talep etmişti.

*
“Et pahalı, sebze ve yeşillikler çok daha pahalı”

Tüketici Koruma Dairesi'nin Ağustos 2024 için yaptığı araştırma, temel ihtiyaç maddelerinde, özellikle et, sebze ve yeşilliklerde büyük artışlar olduğunu gösteriyor. Bu akşam saat 19:15'te, Limasol'daki Yönetim Binası Meydanı'nda, pahalılığa karşı önlemler talep eden büyük bir protesto eylemi gerçekleşiyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

" İşgal altındaki bölgelerde başkasına ait olan mülkleri kendilerine ait gösteriyorlardı”

Elli yıl sonra, bazıları hâlâ evin veya tarlanın kime ait olduğu konusunda tartışıyor.

*

"1,000 GESY yararlanıcısı Yunanlı doktor nedeniyle mağdur durumda"

Pedula Sağlık Merkezinde çalışan doktor Yunanistan'da yasa dışı reçeteler düzenlemekten tutuklandı. Yunanlı doktorun listesinde kayıtlı 1000 hasta var. Pedulas Sağlık Merkezi'ne yedek doktor atanıyor.

*

"Sözleşmenin feshi için uyarı mektubu - “e-justice” sona eriyor"

e-justice anlaşması ile ilgili resmi şikayette bulunmadan önce 7 gün süre verildi.

*

"İnanılmaz! Sağ diz için ameliyata girdi, solunu ameliyat ettiler."

Genç hasta mahkemeye. Doktor ve özel hastaneye dava açıyor. Avukatlarının iddialarına göre, hasta sağ dizinde bir operasyon için hastaneye kabul edildi, ancak çıktığında sol bacağının ameliyat edilmiş olduğunu fark etti.

ChatGPT

Son Güncelleme: 25 Eylül 2024 - 12:49

Son Haberler

08 Ekim
basın özetleri 08.10.24
13:08
Netanyahu, hükümeti tarafından belirlenen hedeflere ulaşılana kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.
12:50
İsrail hava kuvvetleri akşam ve sabahın erken saatlerinde Lübnan topraklarına art arda saldırılar düzenledi.
12:47
Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki bir askeri üsse roket attığını duyurdu.
12:40
Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e yönelik düzenlenen iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.
09:23
ABD, Hamas destekçilerine yardım eden "sanal bir hayır kurumuna" yaptırım uygulanmasına karar verdi.
09:21
07 Ekim
basın özetleri 07.10.24
15:19
Orta Doğu'da saldırılar yoğunlaşmaya devam ediyor
10:56
Limasol'da ırkçı saldırı ve soygun
10:54
PASOK başkanlığı için Androulakis ve Doukas yarışacak
10:46
Austin: ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz
10:43
Futbol 1’inci Lig’inde altıncı hafta tamamlandı
10:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.