basın özetleri 24.09.24

Filelefteros ’un ana haberi:

“Anita, durumu üstlendi - Kulias ateşi yaktı, Meclis Başkanı söndürdü - Cumhurbaşkanı'ndan hiçbir tepki yok, Nikolas Papadopulos mesafeli duruyor”…

Zaharias Kulias'ın Anita’nın yokluğunda Meclisin en yaşlı üyesi olarak hem Meclis Başkanı hem de Cumhurbaşkanının yokluğunda Cumhurbaşkanını temsil edeceği dönemde kendi uygun bulduğu Sayıştay Başkanını atayacağına ilişkin açıklaması ve bunda ısrarı siyasi karışıklığa yol açtı. Anita Dimitriu, yeni siyasi maceralardan kaçınılması amacıyla devletin başında kalmak için Malta seyahatini iptal etti. Anita'nın hareketi, Kulias senaryosuna son verdi, ancak siyasi arenada Odiseas Mihailidis’in görevden alınmasının yol açtığı sonuçlar nedeniyle karışıklık devam ediyor. Cumhurbaşkanı Hristodulidis’ten henüz herhangi bir tepki gelmedi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Anita, hükümet karmaşasını çözdü - Kulias’ın devletin başında olmasını önlemek için seyahatini iptal etti”

Çok kritik bir konuda komik prosedürler. Zaharias Kulias, Stelyos Platis'i Sayıştay Başkanı atayacaktı!

Stelyos Platis: "Zaharias Kulias beni telefonla arayıp sordu. Ben de kısa ve olumlu cevap verdim"

Anita Dimitriu: "Kurumsal olarak sorumlulukla hareket etmeli ve hizmet ettiğimiz makamları onurlandırmalıyız."

Kulias: " Yapmayacağım bir şeyi asla söylemem."

Nikolas Papadopulos: "DİKO'nun hükümetten ayrılması konusunu kolektif organlarda gündeme getirmedik"

*

Politis gazetesi de aynı konuyu paylaşmış ana haberinde s d.

Başlıklar şöyle:

“Anita, yeni bir kurumsal krizi önledi - Kıbrıs'ta kaldı ve Zaharias Kulias’ın yeni genel denetçi atama planlarına son verdi”

Meclis Başkanı Anita Dimitriu sorumlulukla yaptığı bir hamleyle, yeni bir krizi sonlandırdı; Kulias, yurt dışında olduğu sırada en kıdemli milletvekili ve Cumhurbaşkanı olarak yeni bir Sayıştay Başkanı atama tehdidinde bulunmuştu. Hem kurumsal hem de etik olarak, yeni Sayıştay Başkanını atama yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.

Kıdemli milletvekili "ayrıcalığının" kaldırılması ve ihtiyaç olduğunda Başkanlık görevini de yürütecek Meclis Başkan vekili seçilmesi uygulamasına dair düşünceler üzerinde çalışılıyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi Great sea Interconnector

“GSI için gizli ve belirsiz koşullarda yoğun arka plan çalışması - ADMİE, masrafların geri alınmasını 2024'ten itibaren talep ediyor - Enerji Bakanı durumu netleştirmiyor”

Öne çıkan noktalar:

Cumhurbaşkanı ve hükümetin elektrik bağlantısı konusundaki durumu en nihayet açıklığa kavuşturması gerekiyor.

AKEL, maliyetlerin tüketicilere yansımaması için güvence istiyor.

Eğer devletin projeye hisse alması kararlaştırılırsa, bu, AİK’nin iş ağı aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.

Habere göre dün, AKEL, tüketicilerin ve vergi mükelleflerinin çıkarlarıyla ilgili güvence talep ediyor ve GSI projesinin Yunanistan ile elektrik bağlantısını kapsayan konularında şeffaflık istiyor. Ayrıca, hükümetin ve özellikle Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in, projeye dahil olan diğer taraflarla neyin kararlaştırıldığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hangi taahhütleri verdiğini nihayet açıklamasını talep ediyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Birleşmiş Milletler merkezinde üçlü toplantı için iyimserlik - Lefkoşa, Ekim ayı içinde yapılacak üçlü görüşme için üç olası tarih sundu”

BM Genel Sekreterliği, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafları arasında üçlü bir toplantının olasılığını değerlendirmek amacıyla son aylarda sürdürdüğü çalışmada, Kıbrıs'ın BM Daimi Temsilciliği'nden olası toplantı tarihleri istedi. Lefkoşa, Ekim ayı içinde üç olası tarih önerdi; bunlardan ilki Ekim ortalarında, diğer ikisi ise ayın son haftasında.

Atina, BM merkezinde üçlü bir toplantının toplanması konusunda iyimser göründü. Yüksek düzeyde bir Yunan hükümet yetkilisinin belirttiğine göre, "Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda temkinli bir iyimserlik var."

*

AKEL’in Meclis Temsilcisi Yorgos Lukaidis, Maliye Bakanına bir mektup göndererek, Vasilikon’daki terminal ile ilgili skandalın sonucu olarak Cumhuriyetin üstlenebileceği ek maliyetler konusunda AKEL’in ciddi endişelerini dile getirdi.

*

Anastasiadis - DİSİ çıkarları sistemi acımasızca hareket ediyor - AKEL, Meclis içinde ve dışında yeni girişimlerle mücadelesine devam ediyor”

AKEL, Pazar günü yapılan gösterinin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek yolsuzluğa karşı güçlü bir mesaj gönderdi. AKEL ilgili açıklamasında, "Anastasiadis - DİSİ hükümetinin milyarlarca euroluk skandallarını sırtında taşıyan Kıbrıs halkı gerçeği biliyor. Bu hükümet, son on yılda dev bir yolsuzluk düzeni kurdu ve şimdi tüm topluma susmayı dayatmaya çalışıyor. Bu böyle geçmeyecektir" ifadelerini kullandı.

*

Filelefteros gazetesinden:

ADMİE - Kablo: 550 milyon euroluk gelir güvence altına alındı.

Kıbrıs ve Yunanistan’ın düzenleyici otoriteleri, bağlantının uygulayıcı kurumu tarafından yapılan bir talebi daha kabul etti. 2024-25 döneminde gerçekleştirilecek işler için geri kazanılabilir giderleri onayladılar.

*

BM, Ekim ayında üçlü bir toplantı düzenlenmesi için zemin yokluyor Mitsotakis ve Erdoğan arasındaki toplantı kritik öneme sahip.

*

Bu yıl trafik kazalarında 30 kişi hayatını kaybetti. Yeni trafik kurbanı 60 yaşında bir erkek. Önyüz çarpışması sonucu hayatını kaybetti. Bu yıl ölü sayısı, geçen yıla göre dokuz kişi daha fazla.

*

Suç Gizleme ile Mücadele Birimi MOKAS, Avakum Manastırı'ndaki skandal için araştırmalarını derinlemesine sürdürüyor. Bankalardaki bulgularla ilgili incelemeler genişletiliyor. Bir banka tarafından MOKAS'a ayrıntılı bilgi verildi.

*

Dekelya'daki kirleticiler için çaresizlik içinde olan Ormidya sakinleri, elektrik santralinin egzoz gazlarının kendilerini boğduğuna dair şikayetçi. Ancak, Elektrik Kurumu AİK başka bir çözüm bulunmadığını belirtiyor.

Son Güncelleme: 24 Eylül 2024 - 12:51

Son Haberler

08 Ekim
basın özetleri 08.10.24
13:08
Netanyahu, hükümeti tarafından belirlenen hedeflere ulaşılana kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.
12:50
İsrail hava kuvvetleri akşam ve sabahın erken saatlerinde Lübnan topraklarına art arda saldırılar düzenledi.
12:47
Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki bir askeri üsse roket attığını duyurdu.
12:40
Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e yönelik düzenlenen iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.
09:23
ABD, Hamas destekçilerine yardım eden "sanal bir hayır kurumuna" yaptırım uygulanmasına karar verdi.
09:21
07 Ekim
basın özetleri 07.10.24
15:19
Orta Doğu'da saldırılar yoğunlaşmaya devam ediyor
10:56
Limasol'da ırkçı saldırı ve soygun
10:54
PASOK başkanlığı için Androulakis ve Doukas yarışacak
10:46
Austin: ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz
10:43
Futbol 1’inci Lig’inde altıncı hafta tamamlandı
10:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.