basın özetleri 20.09.24

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin başlıklarına şöyle bir göz attığımızda ana haberlerde Odiseas Mihailidis’in Sayıştay başkanlığından azledilmesi ve devamında yaşananların başı çektiğini görüyoruz. Alithia haricinde, ki konu olarak uzunca bir süredir ana konulardan birini oluşturan Kıbrıs Yunanistan elektrik bağlantısını seçmiş.

*

AKEL Sayıştay Başkanının görevden azledilmesi olayının toplumda yarattığı tepkiye cevap veren bir hareketle önümüzdeki Pazar günü Cumhurbaşkanlığının önünde bir protesto mitingi düzenleme kararını açıkladı. DİSİ anında tepki gösterdi ve sıfırlayıcı bir açıklama yayınladı.

Bugünkü Rum gazetelerinin de genelde halkın tepkilerini yatıştırma ve durumu normalleştirme çabası gözlemleniyor. Manşetlerde genel tepkiyi yatıştırma telkinleri haricinde Yüksek Anayasa Mahkemesinin yadsınması ya da sorgulanmasının doğru olmayacağı yönünde yazılar yer alıyor.

Mesela Politis gazetesinin ana haberi buna güçlü bir örnek:

“Yargının hedef alınması ve şeytanlaştırılması tehlikelidir - Anayasa Mahkemesi kararının keyfi yorumlanmalarına karşı uyarıda bulunuyorlar”

Son dönemde Odiseas Mihailidis'in görevden alınmasına ilişkin Yüksek Mahkeme kararı etrafında artan tepkiler, adalet sisteminin hedef alınmasına ve itibarsızlaştırılmasına yol açıyor. Hukukçular, bu gelişmelerin hukuk düzenine ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarıyorlar.

Hukuki çevreler, kararın aslında Sayıştay’ın güvenilirliğini veya bağımsızlığını sorgulamadığını, sadece belirli bir görevlinin davranışlarının değerlendirildiğini vurguluyor. Ancak bu duruma rağmen, kamuoyunda yayılan ve demokrasiyi tehdit edebilecek olan "eski Başsavcılar hariç bu makamdakilerin yozlaşmış olduğu" ve "herkesin suçlu olduğu" gibi söylemlerin tehlikelerine dikkat çekiyorlar.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberini aktaralım:

“Yol Açıldı - Hükümetin Sayıştay’a yönelik Planları - Odiseas Gitti, Planlar Geliyor”

Hükümetin Sayıştay’da köklü değişiklikler yapma planları için yol açıldı. Bilindiği üzere, Odiseas Mihailidis bu değişikliklere set çekeceğini belirtmiş, hükümeti modernizasyonu hedeflemekle değil, Sayıştay’ı yönlendirmeyi hedef almakla suçlamıştı.

Dün Filelefteros’a konuşan Adalet Bakanı Marios Hartsiotis, değişikliklerin planlandığı gibi ilerleyeceğini ifade etti. Hükümetin bu yöndeki kararlılığı devam ederken, Sayıştay Başkanı ile yapılması planlanan toplantının, artık Sayıştay Başkan Yardımcısı ile gerçekleştirileceği duyuruldu.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Sistematik Yolsuzluk ve Çıkar İlişkilerine Karşı Kararlılıkla Yürüyoruz - Pazar Günü Saat 16:00’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı Önünde Protesto” başlığı altında şu noktalara dikkat çekiliyor:

Anastasiadis - DİSİ yönetimi tarafından son yıllarda kurulan sistemin karşısındayız.

Skandallar çıbanı patlatılmalı – Cumhurbaşkanı ve hükümeti birincil sorumluluğa sahiptir.

Sayıştay Başkanı'nın görevden alınmasına Cumhurbaşkanı Hristodulidis’ten en ufak bir tepki yok – Kendi “adamını” atamaya hazırlanıyor.

Habere göre

Toplum, Pazar günü Cumhurbaşkanlığı önünde düzenlenecek büyük protesto öncesinde adeta kaynayan kazan. Protestonun sloganı "Yolsuzluk ve örtbas sistemine karşı" olacak. AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, dün yaptığı açıklamada, Sayıştay Başkanı'nın görevden alınmasının ardından kimsenin, Anastasiadis-DİSİ hükümeti tarafından son yıllarda kurulan kurumsal yolsuzluk ve çıkar ilişkisi sistemine kayıtsız kalma hakkına sahip olmadığını vurguladı. Ayrıca, bu kurumsal yolsuzluk ve çıkar ilişkisi sisteminin ülkemizi uluslararası alanda ciddi şekilde teşhir ettiğinin, toplumun kurumlara karşı güvensizliğini artırdığının, hukukun üstünlüğünü zayıflattığının ve skandalları örtbas ederek baş sorumluları koruduğunun, denetim, şeffaflık ve hesap verebilirliği engellediğinin altını çizdi. Μevcut durumdan bunalan tüm vatandaşları protesto eylemine katılmaya davet ettiğini, ekledi.

Bu arada Özgür Düşünce ve İfade Platformu OPEK, Odiseas Mihailidis'in "görevden alınması" hakkında açıklamada bulundu. Bu durumun, Başsavcı'nın "altın" pasaportlarla ilgili süreci, -Nikos Anastasiadis’i kastederek- baş aktörün istediği şekilde kapatma konusundaki ısrarlı çabalarıyla bağlantılı olduğunu vurguladı.

*

Alithia gazetesi ilgili haberi ön sayfada ana haberin altında şöyle veriyor:

“DİSİ’den “Popülizm ve kurumlar aleyhine çirkin oy avcılığı” açıklaması - Odiseas'ın görevden alınması kararının siyasi istismarı yapılıyor…

AKEL, Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin kararına diğer tüm partilerden daha güçlü bir şekilde tepki vererek "yolsuzluk ve örtbas sistemine karşı" bir etkinlik duyurdu. DİSİ, "Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin kararının siyasi şahıslar ve partiler tarafından siyasi istismar girişimlerini kınadığını" vurguladı.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Önce Hissedar, Sonra sistemik çalışma - Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Kıbrıs’ın Great Sea Interconnector'a katılımını taahhüt etti” başlıkları altında veriliyor.

Hristodulidis ülkemizin elektrik bağlantısına hissedar olarak katılımını, Yunanistan Başbakanı'na şahsen doğruladı. Ancak, açıkladığı bu kararın, konunun gerekli özenle ele alınması da dahil olmak üzere yapılması gerekenler tamamlanana kadar uygulanmayacağını belirtti. Bugün, Kıbrıs Enerji Düzenleme Otoritesi (RAEK), projenin 125 milyon euro devlet desteği ile ilgili bir düzenleyici karar vermesi bekleniyor. Yunan hükümeti, ekonomik açıdan olumlu bir sonuç için iyimser, ancak görüşmeler devam ediyor.

Elektrik İletim Ağı Yönetimi (ADMİE), kendi risk oranını daha da azaltmak veya neredeyse sıfırlamak için baskı yapmaya devam ediyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısaca:

Önce Filelefteros’tan kısa kısa:

“Her Şey Ankara ve Tatar'a Bağlı - Kıbrıs Sorunu Atina'da” Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Kıbrıs meselesini kimlerin engellediği konusunda ortak bir görüş ve değerlendirme yaptı. İki lider dün, New York'tan önce koordinasyonu görüştü.

*

“Limasol'daki olaylarla ilgili tutuklamalar sürüyor - Hâlâ 26 kişi aranıyor” Geçen pazar günü stadyum önünde meydana gelen olaylarla ilgili tutuklamalar devam ediyor. Dün öğleye kadar toplamda 10 kişi tutuklandı, hâlâ 26 kişi aranıyor.

*

“OAY ve OKYPY, doktorun reçetelerini didik didik ediyor”

OAY ve OKYPY, Yunanlı doktorun kayıtlı hastaları için bir çözüm bulmaya çağrılıyor.

*

İki Göçmen Kaçakçısı Adalet Karşısında - Üçüncü Kişi Aranıyor.

Göçmen kaçakçılığıyla suçlanan iki Suriyeli, adaletle karşı karşıya. Polis hâlâ bir kişiyi arıyor.

*

Haravgi’den bazı başlıklar:

Dromolakşa - Meneu Yönetim Kurulu, Okul Yönetimi üyelerinin yeni seçimi için toplanıyor.

*

TEPAK Üniversitesi Fakültesinin Larnaka Mekenzie'ye taşınmasına yeşil ışık yakıldı.

*

Mitsotakis ve Hristodulidis'ten hissedar katılımı için siyasi taahhüt.

*

En yüksek fiyat artışları Eğlence ve Kültür ile Restoran ve Otel kategorilerinde.

*

Cumartesi günü Filistin halkı için dayanışma etkinliği.

*

Avrupa Parlamentosundan Rusya hedeflerine yönelik Batı silahlarının kullanılmasına evet.

*

Türkiye İşbirliği için ekonomik kuruluşlar arıyor

Son Güncelleme: 20 Eylül 2024 - 13:04

Son Haberler

20 Eylül
basın özetleri 20.09.24
13:03
19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.