Basın Özetleri 13.06.2024

Filelefteros Gazetesi “İçimiz yandı”, Politis Gazetesi “Odisseas'ın asi davranışlarına ilişkin özel rapor”, Alithia Gazetesi “Yanmış toprak için yas”, Haravgi Gazetesi “AKEL olumsuzlukları düzeltmeye ve pozitif inşaya hazır” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • İçimiz yandı

“24 saatten fazla süren yangınlar köyleri yaktı ve geriye küllerini bıraktı” alt başlıklı haberde, Baf'ta meydana gelen yangının, hava varlıkları konusundaki mutlak eksikliği ortaya koyduğu belirtildi. Haberin detayında, Baf'taki gibi bir yangın olasılığına karşı devlet mühendisliğinin 1 yıl daha hava araçlarına sahip olma konusundaki hazırlıksızlığı en trajik şekilde gözler önüne serdiği ve yangınları söndürmek için hava araçlarının gerekli olduğuna inanmayanların yüzünden bölgenin ve arabaların yanmasını, evlerin yıkılmasını izlemek durumunda kalındığı vurgulandı. Yangınların havadan söndürülemeyeceği, kara kuvvetlerinin daha önemli bir rol oynadığı konusunda ısrar edildiği aktarılan haberde, her yıl benzer sorunlar yaşandığı ve ilk birkaç ayda mevcut hava araçlarının Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihtiyaçlarına yeterli olmadığı belirtildi. Haberde ayrıca, hava aracı sorununun yalnızca Kıbrıs'ın değil, tüm Avrupa'nın sorunu olduğu ve son yıllarda; iklim koşulları gözlemlendiğinde, hava tesislerine büyük bir talep olduğu ve bu nedenle arzın düşük olduğu ve bu nedenle sorunu kalıcı olarak çözmenin tek yönlü bir yol olduğu tespit edildiği aktarıldı. Hükümetten, uluslararası alanda yüksek talebin olduğu bir dönemde uzun süredir devam eden bir sorunu ele almasının istendiği aktarılan haberde, bu gerçeğin göz ardı edilerek, ihale sürecinde ve dolayısıyla sözleşmelerin imzalanmasında bir gecikme yaşandığı hatırlatıldı.


Politis Gazetesi

  • Odisseas'ın asi davranışlarına ilişkin özel rapor

“Tüm ihtilaf noktaları Başsavcının dünkü ifadesinde yer aldi” üst başlığıyla verilen haberde, Başsavcı Yorgos Savvidis’in, çok sayfalı ifadesinde 2020'den bu yana tüm davalara ve Genel Denetçi Odisseas Mihailidis'in kamuoyuna yaptığı açıklamalara kronolojik olarak atıfta bulunduğu belirtildi. Başsavcı Savvidis tarafından Genel Denetçi Mihailidis'in görevden alınması için yapılan başvurunun duruşmasında 2020'den bugüne kadar yaşanan tüm tartışmalar ve ihtilafların ele alındığı belirtilen haberde; başvurunun dünkü duruşmada taraf avukatlarının açılış konuşmalarıyla başladığı ve ardından Başsavcı'nın ifadesi alınarak çapraz sorguya geçildiği aktarıldı. Haberde, Başsavcı'nın avukatları adına açıklama yapan Dinos Kallis, Genel Denetçi'nin uygunsuz davranışlarının belgelenmesine ilişkin taleplerinin dayandığı ana hatları anlattığı vurgulandı. Haberde Kallis'in; Genel Denetçi'nin davranışları nedeniyle başka bir çıkış yolu kalmadığını ve taleplerinin Mihailidis'in mektuplarına, ifadelerine, röportajlarına, iletişimlerine ve paylaşımlarına dayandığını ve onlara göre bunların görevi kötüye kullanma teşkil ettiğini söylediği aktarıldı. Haberde ayrıca, söz konusu açıklamada, Genel Denetçi'nin açıklamalarının masum olmadığı ve tarafsızlık ilkesini ihlal ederek Başsavcı ve Başsavcı Yardımcısı'na yönelik imalarda bulunduğu iddia edildi.


Alithia Gazetesi

  • Yanmış toprak için yas

“Baf bölgesindeki köylerde meydana gelen yıkıcı yangının ertesi günü” üst başlıklı haberde; Psathi köyünün belediye başkanı Mihail Kiriakou’nun kara bir manzara gördüğünü söylediği ve insanların çaresizlik içinde yardım beklediğini, bazılarının tarımsal amaçlar için bazıları da evleri için üzüldüğünü söylediği belirtildi. Haberin detayında, Belediye Başkanı Kiriakou'nun Psathi'de 14 ev hasar gördüğünü, 3 evin ve tarım depoları tamamen yıkıldığını söylediği aktarıldı. Bölge idaresine göre Polemio'da ikisi tamamen yıkılan 4 ayrı ev ve 1 fotovoltaik parkın yangında etkilendiği vuruglanan haberde; Polemi, Psathi, Agios Dimitrios, Drinia, Houlou, Lemona ve Kourdaka topluluklarını etkileyen yangının yol açtığı hasara ilişkin beyanların bugün itibariyle Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilmeye başlandığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • AKEL olumsuzlukları düzeltmeye ve pozitif inşaya hazır

“İtibarsızlaştırmaya değil, toplumu anlamaya yönelik bir çabaya yönlendirileceğiz” alt başlığıyla verilen haberde; Belediye Meclislerinde AKEL - Sol İttifak için yaklaşık %5'lik artış yaşandığı belirtildi. Haberin detayında, AKEL’in Avrupa Parlamentosu’nda yaşadığı sandalye kaybını olumsuz değerlendirdiği ve Avrupa Parlamentosu'ndaki faaliyetlerini yoğunlaştıracağını açıkladığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontörlü altında olmayan topraklardaki belediyelerde, seçilen 9 belediye başkanından 6'sının AKEL tarafından desteklendiği hatırlatıldı.

  • Οkullarda derslere Cuma günü ara veriliyor

Haberin detayında, beklenen yüksek sıcaklıklar nedeniyle 14 Haziran 2024 Cuma sabah saat 10:45'te itibaren okullarda derslere ara verileceği ve isteğe bağlı Gündüz Okullarının ise hiç çalışmayacağı belirtildi. Haberin detayında; Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Meteoroloji Dairesi ve Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyeleri doğrultusunda, özellikle yüksek sıcaklıkların beklendiği 14 Haziran Cuma günü, tüm okullardaki derslere saat 10:45'te ara verilecektir" denildiği aktarıldı. Haberde ayrıca, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "ebeveynlerin/velilerin çocuklarını güvenli bir şekilde okuldan alınmalarını sağlamaları gerektiği” de belirtildi.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.