basın özetleri 07.10.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Bugün kritik gün… Savaşın sonucu belirlenecek – İsrail saldırıya hazır – İran dünden beri alarmda”

İsrail'in ezici bir saldırısının beklentisiyle, İran dün gece ve bu sabahın erken saatlerine kadar tüm ticari uçuşları iptal etti. Netanyahu'nun konuşmasında doğrudan tehditler yer aldı. Tahran, "Saldırırsanız cevap vereceğiz" mesajını iletti. İsrail'in Lübnan'a karşı operasyonlarının başlangıcından bu yana en yoğun bombardımanları hafta sonu Beyrut'ta gerçekleşti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 7 Ekim 2023'ü Yahudiler için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi

"Kıbrıs üzerinden tahliye - Krizle başa çıkmak için tam seferberlik - Orta Doğu'daki durum, Perşembe günü Baf'ta yapılacak Akdeniz Ülkeleri Zirvesi'nin ana konusu" başlıkları altında şöyle yazıyor:

Yabancı ülkelerin askeri uçakları, Lübnan ve İsrail'i terk eden çeşitli ülke vatandaşlarını taşımak üzere Kıbrıs havaalanlarında bekliyor. Kıbrıs, krizi yönetmek amacıyla "Estia Planı" kapsamında tam bir seferberlik içinde. Orta Doğu'da genel bir çatışma durumunda, Lübnan'dan kitlesel bir mülteci akınıyla başa çıkmak için "Nafkratis Planı"nın uygulanmasına da hazırlıklı. Kriz ve göç konusuyla ilgili Akdeniz ülkeleri zirvesi, Baf'ta yapılacak.

Bu arada Birleşmiş Milletler, İsrail'in Lübnan'a yönelik hava bombardımanlarının uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini belirtti.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

"Hazır öğrenci ödevleri satış sektörü gelişiyor - Dönem ödevleri, bitirme ve tez projeleri için fiyat listesi 2.000 euroya kadar çıkıyor."

Dersleri kolayca geçmenin ve fazla çaba harcamadan diploma almanın yollarını arayan öğrenciler için Kıbrıs ve Yunanistan’da tam anlamıyla ödev yazımı üzerine kurulu işletmeler faaliyet gösteriyor. Bunlar reklam için Sosyal Medya'yı kullanıyor.

Yunanistan’daki dershaneler, Kıbrıs’ta eğitim gören Yunanlı öğrencileri de hedefliyor. Bir akademik ödevin maliyeti 50 ila 250 euro arasında değişirken, bitirme ve tez projeleri için bu tutar 2.000 euroya kadar çıkabiliyor. Rekabet nedeniyle bazı dershane şirketleri, öğrencilerin bir sonraki ödevlerini kendilerinden satın almaları durumunda %20’ye varan indirimler sunuyor.

Üniversite temsilcileri, "gri bir bölge" olduğunu ve bu tür işletmelerin gelişmesine izin verildiğini belirterek uyarıda bulunuyorlar: Hazır ödev satın alan öğrenciler intihal suçuna düşerler ve kalıcı olarak okuldan atılma riski taşırlar. Aynı zamanda, öğrencilerin hazır ödevler için Yapay Zeka kullanmaya başvurduğu tespiti de endişe yaratıyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"Sağlık Sektöründe çalışma barışı ip üstünde - Bugün OKİpY ve sendikalar arasında toplu sözleşme görüşmesi" başlıklı haberde gazetenin ön sayfasında öne çıkan noktalar şöyle:

OKİpY'nin sendikalara gönderdiği son teklif yine memnun etmedi.

Sendikalar, geri adım atmadan greve gitmeye hazır olduklarını bildiriyorlar.

Bugün Lefkoşa Genel Hastanesi'nin Acil Servisi'nde personele yapılan saldırının ardından iş bırakma eylemi gerçekleştiriliyor.

Habere göre bugün, OKİpY hastanelerinde toplu iş sözleşmesi imzalanıp imzalanmayacağı veya çalışan sendikalarının greve gidip gerekirse daha fazla önlem alıp almayacağı konusunun netleşmesi bekleniyor. Hem Sağlık Bakanlığı, hem OKİpY hem de sendika temsilcilerinin geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklamalarda sözleşmenin imzalanması an meselesi denilmişti, fakat üzerinden sekiz ay geçtiği halde kamu hastanelerindeki kriz devam ediyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden...

Haravgi gazetesinden:

"Nuris’in Çiti'nin sonu AKEL'i doğruluyor"

Hükümetin Ölü Bölgeye kurduğu çitin sökülmesi kaçınılmazdı. AKEL, başından beri tel örgülerin yerleştirilmesinin tehlikeli, etkisiz ve düşüncesiz bir hareket olduğunu belirtmişti ve bu çitin kaldırılması, Sol Parti’nin uyarılarını doğruluyor.

*

"Orta Doğu'ya odaklanmış gözlerle"

İnsanlık, İsrail'in İran'a yapacağı duyurulan saldırıyı beklerken Orta Doğu'daki gelişmeleri nefesini tutarak izliyor. Son yirmi dört saatte binlerce insan, yeni bir Gazze olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Lübnan'ı terk etti. Netanyahu, meydan okuyarak zafer mesajı gönderdi.

*

Ve bazı başlıklar:

Bugün, 15/10 tarihinde gerçekleştirilecek üçlü toplantı öncesinde Ulusal Konsey toplanıyor.

*

Pallas Tiyatro'su, 8 aylık faaliyet duraklamasının ardından yeniden açılıyor.

*

"İlerici Öğrenci Hareketi" Öğrenciler yurtlar ve maddi destek talep ediyor”

*

"Cumhurbaşkanlığı - Danışmanların atama bütçesi gizlice artırıldı"

*

Filelefteros gazetesinden:

"Temerrütteki krediler o kadar kolay gitmiyor: Mevcut veriler, büyük bir sorunun hala ekonominin bir parçası olduğunu hatırlatıyor."

*

"Nikos Hristodulidis üçlü görüşmeden olumlu bir şey bekliyor - Cumhurbaşkanı, bugün Ulusal Konseyi bilgilendiriyor”

*

*

Türk generaller, Ölü Bölge'de paylaşım istiyor”

İoannis Kasulidis, AKEL'in bir konferansında Kıbrıs sorununun seyrini tartışırken bu konuda açıklamalarda bulundu.

*

“Gayrimenkul: Konut sahipleri ve müteahhitlere için challenge”

Yeni alıcılar, özellikle çok uluslu şirketler ve Kıbrıs'taki çalışanları, daha yüksek inşaat ve enerji iyileştirme maliyetlerine rağmen "yeşil" binaları tercih ederek çıtayı yükseltiyorlar.

*

“Sağlık: Acil Servis ve Kıbrıs Tabipleri Birliği koruma önlemleri talep ediyor”

Kıbrıs Tabipleri Birliği, OKİpY ve Sağlık Bakanlığı'na, Acil Durum ve Acil Servis bölümlerindeki mevcut koruma önlemlerinin "acilen" yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

*

Alithia’dan:

“Salatalar ve patatesler karşısında ağzımızın suyu akıyor - Meyve ve sebzeler hala ulaşılmaz, zeytinyağı altın değerinde”

Sıradan, kolay ve ucuz bir yiyecek olan omlet, kabaklı yumurta, şef mutfaklarının bir lezzeti haline geldi.

Tedarik zincirinin her halkası suçu birbirine atıyor.

Haneler, alışveriş listelerini adeta dinsel titizlikle hazırlıyor.

*

“Sorunlar devam ediyor, devlet ilgisiz – Kıbrıs Türk Köyü Evdim’de yaşayan göçmenler, durumlarından endişeli”

Kıbrıslı Türklere ait terkedilmiş mülkler, gençlerin profesyonel olarak faaliyete geçme ihtiyaçlarına rağmen kendilerine verilmiyor. Bazıları ise yıkılmak üzere, tehlikeli ve kemirgenlerle dolu.

Sulama suyu eksikliği, üzüm yetiştiriciliği ve diğer tarım arazilerinin kuruması ile tehdit ediliyor; yeni çiftler için arsa ayrılmaması toplumu zayıflatıyor.

Son Güncelleme: 07 Ekim 2024 - 15:21

Son Haberler

08 Ekim
basın özetleri 08.10.24
13:08
Netanyahu, hükümeti tarafından belirlenen hedeflere ulaşılana kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.
12:50
İsrail hava kuvvetleri akşam ve sabahın erken saatlerinde Lübnan topraklarına art arda saldırılar düzenledi.
12:47
Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki bir askeri üsse roket attığını duyurdu.
12:40
Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e yönelik düzenlenen iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.
09:23
ABD, Hamas destekçilerine yardım eden "sanal bir hayır kurumuna" yaptırım uygulanmasına karar verdi.
09:21
07 Ekim
basın özetleri 07.10.24
15:19
Orta Doğu'da saldırılar yoğunlaşmaya devam ediyor
10:56
Limasol'da ırkçı saldırı ve soygun
10:54
PASOK başkanlığı için Androulakis ve Doukas yarışacak
10:46
Austin: ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz
10:43
Futbol 1’inci Lig’inde altıncı hafta tamamlandı
10:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.