basın özetleri 18.09.23

Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberleri Erdoğan – Mitsotakis arasında yapılması beklenen New York görüşmesi, bankalarda toplanan yüksek para miktarı, psikiyatri kliniklerindeki uzman doktor beklentisi ve Türkiye’nin Pile’ye dair politikası konuları yer alıyor.

*

Erdoğan – Mitsotakis görüşmesini konu alan Filelefteros gazetesinin ana haberinden başlayalım dilerseniz:

“Gözler Erdoğan’ın üstünde – Yarın Guteres’le yüz yüze görüşme – Hristodulidis New York’ta ” başlıkları altında veriliyor.

Habere göre Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM GS’yle yapacağı görüşme Kıbrıs sorununda yeni bir inisiyatife dair perspektif olup olmayacağını hakkında bilgi verecek görüşme olacak. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis dün New York seyahatinden beklentilerine ve gerek kendisinin gerekse de Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos’un yapacağı temaslara dair bilgiler verdi. Nikos Hristodulidis BM GS Antonio Guteres’e, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin başlaması perspektiflerini araştıracak bir özel temsilci ataması gerekliliğini de ileteceğini de vurguladı.

*

Alithia gazetesinin ana haberinde ele alınan konu Türkiye’nin Pile'den beklentileri.

“Türkiye Pile’ye dair karışma koşulları istiyor” başlıkları altında şöyle yazıyor.

BMÖ’nün New York’taki 78. Genel Kurulundan çıkacak Kıbrıs sorunundaki önümüzdeki gelişmeler önemli.

Alithia gazetesine ulaşan bilgilere göre tehlikeli bir oyun gelişiyor. Türkiye bölgede barış gücünün statüsünü belirleyen ayrı anlaşma (SOFA)’yla ilgili koşulları belirlemek yerine “müdahale şartları” ya da diplomatik dilde kullanılan tabiriyle “Rules of Engagement” elde etmeyi amaçlıyor.

Türkiye işgal makamları ve -daha da kötüsü- sözde devletin makamları arasındaki görüşmelere müdahale hakkı kuralları kazanmayı talep ediyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının diplomatları ise Kıbrıs sorununda sürecin ilerlemesi için Misotakis'le yaplacak görüşmede Erdoğan'ın rızasını almak istiyorlar.

Uluslararası faktör, Rum tarafının çözüm planına yanaşmamasının bu kez Kıbrıslı Türklerin kendi geleceklerine karar verme hakkının tanınmasıyla sonuçlanacağını belirtiyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi “Kıbrıs Merkez Bankası verileri büyük miktarda para biriktiğini ve mevduat faizleri ile kredi faizleri arasında çok yüksek bir fark olduğunu gösterdi” başlıkları altında veriliyor.

Politis’in haberine göre,

ΑΜB'nιn yayınladığı veriler, Kıbrıs'ın Avro Bölgesi'nde bankacılık sektöründe en yüksek yoğunlaşmaya sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda borç verme ve mevduat faizleri arasında ciddi bir fark var; Kıbrıs kredi faizleri Avro Bölgesi'nde en yüksek, mevduat faizleri ise en düşükler arasında yer alıyor.

Kıbrıs bankacılık sektörünün yoğunlaşma endeksi 2.670 ile AB'deki en yüksek seviyede iken, AB'deki (Kıbrıs hariç) ortalama seviye 1.292'de görünüyor. Yani Kıbrıs bankacılık piyasası, AB’ndeki ortalama yoğunlaşma seviyesine göre iki kat daha yoğun.

Temmuz ayında, konut edinmenin faiz maliyeti ile bir yıllık vadeli mevduatın maliyeti arasındaki fark Kıbrıs'ta neredeyse %4 iken, 325’le en düşük yoğunlaşma endeksine sahip olan Almanya'da bu oran %1'in altındaydı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Uzman doktorlar ve psikiyatri klinikleri için uzun bir bekleyiş var - Yetkililer halkın sıkıntı çekmemesi için çözüm arıyor”

Başlıkların hemen altında ise;

“Kıbrıs Hemşireler Birliği PASİNO açklama yaptı: Laça’daki misafirevine personel tahsis edileceğine hemşireler Limasol’a gönderiliyor.

Limasol Psikiyatri Kliniği'nin yatak sayısı azalırken hasta bekleme listesi uzuyor

Umumi Ruh Sağlığı Hemşireliğinin Güçlendirilmesi, hastaları Athalassa Hastanesi'nden uzak tutacak, diye yazıyor.

Habere göre ruh sağlığı vakalarının yükseliş eğilimi kaydettiği bir ülkede yetkili daireler Athalassa Hastanesinin sorunlarını kökünde çözmeye çalışmak yerine yüksek maliyetli spastik hareketler ve tedavi yöntemleriyle hareket ederek hem hastalara hem de sağlık profesyonellerine zarar veriyor. Kıbrıs Hemşireler Birliği ilgili bir araştırma gerçekleştirdi ve açılacağı açıklanan Laça ruh hastaları misafirhanesinin ilk aşamada beş yataklı olacağını ve bunun Athalasa Hastanesindeki doluluk sorununa hiçbir şekilde çare olmadığını ifade etti. PASİNO’nun raporuna göre “Yapılması gereken Laça’da misafirhane açacaklarına gerek OKİPİ hastalarının gerekse de Ruh Sağlığı Hizmetlerinin yararına olacak şey Limasol Psikiyatri Kliniğinin ve Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliğinin güçlendirilmesi amacıyla Limasol’a hemşire transferidir”.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Çözümsüzlük tüm Kıbrıslılara felaket getirir”

Kıbrıs Türk toplumunda meydana gelen değişiklikler ve demografik sorun dramatik boyutlara ulaştı. Büyük sayıda Kıbrıslı Türk adayı terk ederek göçmen olması seçerken Türkiye, İsrail, İran ve Rusya’dan gelip mülk satın alanlar yeni oldubittilere yol açıyor.

*

“Enerji krizinde acı çığlığı”

Avrupa Komisyonunun araştırması Kıbrıslıların enerji alanındaki pahalılığa karşı önlem alınması gerekliliği, konusunda güçlü görüşler ortaya koydu. Yurttaşlar Hükümetin ilgili görüş ve değerlendirmeleri paylaşmadığını ifade etti.

*

Cumhurbaşkanı Hristodulidis: Guteres ile Erdoğan’ın görüşmesinin Kıbrıs sorunu için önemi belirleyici öneme sahip

*

Avrupa parlamentosu: Şeffaflık ve hesap vermenin güçlendirilmesine yönelik önlemler

*

Kanserden hayatta kalanlara karşı ayrımcılıklara son – AKEL bugün Meclise unutma hakkına ilişkin yasa önerisi sunuyor – Hedef kanserden sonra hayatta kalanların sigorta dahil finansal hizmetlere erişimi

Ve birkaç başlık:

Politis gazetesinden:

“Nikos Hristodulidis’in DİSİ’yle flörtleşme çabaları ısrarla devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in DİSİ liderliğine yönelik çağrıları ne derece DİSİ liderliğine şantaj niteliği taşıyor? Cumhurbaşkanının kendisi zaaflarının bir göstergesi midir, yoksa tüm tarafların yararına olacak dürüst ve makul bir öneri mi?

DİSİ Başkanı Anita Dimitriu DİSİlilerde hayatta kalma içgüdüsünü uyandırmayı başardı. Partinin ortaya koyduğu birlik vasıtasıyla Hristodulidis’in tehdidine cevap vermeyi başardı. Bu birlik Avrupa parlamentosu seçimlerinde bir galibiyet sağlayabilirse eğer parti politik arenada egemen rolüne yeniden kavuşacak.

*

“Karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türk çocuklar yurttaşlık talep ediyor – Kıbrıs Cumhuriyetini tanıyoruz”

Sude Doğan “Karma Evlilikleri sorununun Çözüm Hareketi MKO” Başkanı ve kurucusu Sude Doğan Politis’e konuştu yurttaşlık talebi hakkında konuştu, kendini ve karma evlilik ürünü çocukların bu sorununu sorunun çözülmesine yönelik planlarını anlattı.

*

Son Güncelleme: 18 Eylül 2023 - 15:30

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.