basın özetleri 20.10.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“200 milyon avro nefes aldıracak – Hükümetin müdahalesi geciktiyse de hedefli ve yatay önlemler memnuniyet yarattı – Elektrik sübvansiyonundan 429 bin konut ve 106 bin iştme faydalanacak – 3.860 çok çocuklu aile, çocukları için ilk üniversite eğitimi yardımı alacak” başlıkları altında dün hükümetin pahalılığa karşı aldığı önlemler.

Habere göre toplumdan uzun aylardır gelen baskılar sonucunda dün hükümetin açıkladığı önlemlere karşı çoğu siyasi partinin tepkileri olumlu oldu. Durum ilgili yasa tasarılarının Meclisten geçeceğini gösteriyor. Devletin tüm önlemler için toplam harcamalarının 200 milyon avroyu bulması bekleniyor. Kimisi daha az kimisi daha çok olmak üzere önlemlerden yüz binlerlerce yurttaş ve işletme faydalanacak.

*

Hükümetin pahalılığa karşı önlemleri Politis gazetesinin de ana haberi.

Başlıklar:

“Geçmişte de uygulanmış önlemler içeren paket az da olsa soluk aldıracak – Nihayet önlemlere elektrik sübvansiyonu ve akaryakıt vergilerinin düşürülmesi de dahil edildi”

Habere göre, akaryakıt vergilerinin düşürülmesi ve elektrik faturalarının sübvanse edilmesinin önlemlere dahil edilmesi pahalılığa karşı önlemler paketini son anda kurtardı.

Savunmasız gruplara ait ailelere özen gösterilecek, çok çocuklu ailelere üniversite ödeneği verilecek, 1 Aralık’tan itibaren ise aile sofrası et ve sebze ürünleri bakımından ucuzlayacak.

Tüketici dernekleri bazı önlemlerin etkinliğine ve işleyiş mekanizmasına yönelik kuşkular ifade etti. Vurgunculuk vakaları riski mevcut.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi de aynı konuyu ele alıyor.
“Önlemler gecikmeli geldi, bütünsel planlamadan yoksunlar – Önlemler sınırlı kapsamlı olup pahalılıkla bütünsel açıdan mücadele etmiyor” haberin başlıkları.

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Kasım ile Şubat ayı arasındaki dönemde elektrik maliyetine kademeli sübvansiyon

Özürlü şahıslara 120 avroluk, Garanti Altına Alınmış En Düşük Gelir hak sahiplerine ise 300 avroluk tek seferlik yardım

Konut kredisi faiz sübvansiyonu sadece 1.1.22 ile 31.12.23 tarihleri arasında alınan krediler için, o da belli kriterlere bağlı olarak verilecek.

Habere göre siyasi partiler önlemler paketinin doğru yönde olduğuna dair açıklamalar yaptı, ancak güçlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

AKEL, pahalılığın üstesinden gelmek için kapsamlı planlama ve yapısal nitelikte önlemler talep ediyor.

AKEL adına bir açıklama yapan Haris Polikarpu “Gecikmeyle ve toplumun büyük baskılarından sonra Nikos Hristodulidis hükümeti pahalılığa karşı önlem almanın br gereklilik olduğunun farkına vardı. Hiç farkına vrmamaktan iyidir” dedi ve hükümetin gerek elektrik sübvansiyonu gerekse de akaryakıt vergilerinin düşürülmesine yönelik çizgi değiştirmiş olduğunu ve kısa zaman öncesine kadar farklı görüşte olmasına rağmen önlemler paketinin yatay ve hedefli önlemler içerdiğini vurguladı.

*

Alithia gazetesi ilgili haberi dördüncü beşinci haber olarak veriyor.

Başlıklar şöyle:

“DİSİ – Tüketiciler: 17 önlemli paket genel olarak tatmin edici. Ama iyileştirme ve eklemeler istiyor – Kasım ayından itibaren yurttaşların genelde yararlanabieceği kalorifer yakıtı ödeneği – DİSİ ve Tüketiciler Derneği önlemlerin güçlendirilmesi amaçlı öneriler sundu”

*

Ve son olarak da Alithia gazetesinin ana haberi:

“Kara saldırısına yeşil ışık – İsrail: Hamas’ın tünelleri dünyanın en büyük mezarlığı olacak”

İsrail Savunma Bakanının Gazze’ye karar saldırısına dair emirleri: Tek terörist kalmasın.

Netaniahu ve Savunma Bakanı askerlerini cesaretlendirdi: “Zafere kadar aslanlar gibi çarpışacağız”

Ekonomi Bakanı “İsrail ordusu Gazze’yi istila etmek için gerekli yeşil ışığı aldı”

Filistinlilerin Gazze’deki sığınağı olan Yunan Ortodoks kilisesi dün akşam İsrail saldırısına hedef oldu

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden seçmeler:

Alithia’dan:

Alithia Sizopulos Papadakis çatışmasını ikinci haber olarak veriyor.

Başsavcı Sizopulos-Papadakis arasındaki kavganın konusu olan ses kaydı hakkında “Konu Avrupa Savcılığı tarafından ele alınıyor” dedi.

Avrupa parlamenterinin avukatı tepki ortaya koydu. Soruşturma makamlarının Pontius Pilatus gibi davranıp sorumluluk yüklenmek istemediklerini söyledi. Avukat konuyu mahkemeye götüreceğini ifade etti.

*

Haravgi gazetesinden:

“Limasol’un dağlık köylerinden tepki ve öfke”

Limasol – Saitas köyü yolunun ikinci aşamasına ne zaman geçileceği ve Limasol – Agros ve Kandu – Omodos yollarının ne zaman yeniden yapılacağı konuları belirsiz olmaya devam ediyor. Köy muhtarları ve sakinleri konunun belirsizliği nedeniyle öfke patlaması gösterdi ve tepki ortaya koydu ve Hükümeti kendileriyle alay etmekle suçladı.

*

“AKEL bugün genç anne babalar için kampanya başlatıyor”

Konut meselesiyle ilgili büyük ve başarılı kampanyasından sonra AKEL şimdi de genç anne babalara yönelik yeni bir kampanya başlatıyor. Partinin Genel Sekreteri Stefanos Stefanu bugün genç anne babaların özellikle de çalışan anne babaların yükümlülükleri, sorumlulukları, giderleri ve gereksinimleri konusunda başlatılan yeni kampanyanın basına tanıtımını yapacak. Kampanya çocuk yuvası fiyatlarının –ki 300 ile 400 avroya ulaştı- çocuk yuvalarının anne babaların ihtiyaçlarına cevap vermeyen çalışma saatleri, genç anne babanın işyerinden izin alabilmesi, okul dışı faaliyetlere ödenen paralar, tüp bebek masrafları ve daha pek çok meseleyi kapsıyor. Stefanos Stefanu basın toplantısında ülkenin çocuk bakımı için alt yapı ihtiyaçlarına, çalışan anne babanın izin ve yardım ödenekleri, sağlık sisteminin genç anne babaya sağladığı destek, tek ebeveynli, çok çocuklu ve özürlü çocuk sahibi anne babaların yaşadıkları özel sorunlara yönelik bir öneri demeti ortaya koyacak.

*

Filelefteros’tan bazı kısa haberler

Limasol nefis grafitilerle yepyeni bir renk edindi”

Limasol kenti street art ile görenleri büyülüyor. Onlarca Kıbrıslı ve yabancı sanatçı kenti güzellikleriyle etkileyen duvar resimleriyle donattı. Son birkaç gündür Revive sanat festivali adı altında kentin yirmi noktasında süren faaliyetler sonucunda Limasol’un görüntüsünü değiştiren, her biri ayrı mesajlar veren, her biri farklı duygular yaratan resim çalışmaları yapıldı.

*

İsotita – Eşitlik Sendikasının yaptığı Polise Karşı Yapılan Suçlamalar ve İddiaları Araştırma Bağımsız Komitesi AADİPA’nın bir üyesine yönelik önceki gün yaptığı, uyuşmazlığa dair suçlamanın geride bıraktığı gürültü Cumhurbaşkanlığına kadar ulaştı. Sendika, İsotita Polis Dalı Başkanı ve 2019’da örgütlü suçla mücadele biriminde görevli Nikos Loizidis’in Komitenin bir üyesinin suç olaylarına karışan oğlu ile uğraştığı gerekçesiyle AADİPA tarafından suçlandığını ifade etti.

Konu Cumhurbaşkanlığında Nikos Hristodulidis’in yakın çalışma arkadaşlarını meşgul etti ve bilgilendirilmek istediler. Zira suçlamanın içeriği son derece ciddi ve gerçekliği kanıtlandığı takdirde boyutları büyüyecek. Polise Karşı Yapılan Suçlamalar ve İddiaları Araştırma Bağımsız Komitesi AADİPA’nın üyeleri Cumhurbnaşkanı tarafından atanıyor. Komite bu arada suça karışmış akrabası olan bir üyesi olduğu konusunda hiçbir şey bilmediğini açıkladı.

Son Güncelleme: 20 Ekim 2023 - 13:28

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.