basın özetleri 02.07.21

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberlerinde Kıbrıs sorunu, koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmeler ve AKEL’in 23. Kongresi konusu yer alıyor.

*

Kıbrıs sorununu ele alan Alithia ve Politis gazetelerinden başlayalım.

Alithia gazetesi ana haberini “Her konuda uzlaşmazlar – Türkler Guteres’in önerisi olan özel temsilci atanmasını da reddediyor – İki devlet ve eşit egemenliği öne çıkararak yakınlaşmayla ilgili son umudu da söndürdüler – Joe Biden’dan Maraş konusunda baskı vaadi” başlıklarıyla veriyor.

Haberde şöyle yazıyor:

İşgal altındaki Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannu ABD Kıbrıs Büyükelçisinin Joe Biden’ın Türk tarafına Maraş konusu için baskı yapacağı konusuyla ilgilenirken işgal altındaki bölgede her türlü iletişim köprüsü havaya uçuruluyordu. Yeni bir uzlaşmazlık resitali veren Çavuşoğlu ile Tatar BMGS’nin Kıbrıs sorununda özel temsilci atanması önerisini de reddetti, bir kez daha sözde devletin tanınmasını talep etti, iki devlet çözümünde ısrar etti ve bir kez daha AB ile BM’in doğal gaz gelirinin eşit dağıtımını sağlamadığı takdirde bu işi Türkiye’nin üstleneceği konusunda açıkça tehdit etti. Buna paralel olarak Erdoğan 20 Temmuz’da Mağusa’da yapacağı fiestaya hazırlanıyor. Erdoğan’a iktidar partisi AKP’nin Merkez Komitesi yekvücut eşlik edecek.

*

Alithia gazetesi ön sayfasında böyle yazarken Politis gazetesi de haberini şu başlıklar altında veriyor:

“Ortak zemin eşit egemenliğin kabul edilmesidir – Çavuşoğlu ile Tatar “gerçeklikleri öne sürerek bu kez de iki toplumlu iki bölgeli federasyona mezar taşı koydu”

Gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:

BMGS Antonio Guteres’in özel temsilci atanması önerisi reddettiler. Kıbrıs sorununun çözüm zemininin değişmesinin kabulü Kıbrıs Rum tarafı için bir fırsattır dediler.

Kıbrıs Cumhuriyetinin evrilmesinin mantık dışı olduğunu öne sürerek, Anastasiadis’in olmayacak duaya amin demek istediğini söylediler.

Maraş’ın açılmasına devam kararı aldılar ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde önümüzdeki Aralık ayında ExxonMobil’in sondaja başlaması halinde yeni sondajlara başlayacakları konusunda uyardılar.

*

Haravgi gazetesi de Çavuşoğlu Tatar görüşmesini şu başlıklarla veriyor:

“Tanısanız da tanımasanız da iki devlet var – Çavuşoğlu ile Tatar aynı tahrikkar ve uzlaşmaz tavrı gösterdi”

Haberde Mevlut Çavuşoğlu ile Ersin Tatar’ın aynı çizgiyi izleyerek tahrikkar ve uzlaşmaz tutumlarını bir kez daha sergilediklerini, Cenevre’de Kıbrıs sorunu için bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin başladığını yani önce eşit egemenlik kabulü ardındansa müzakerelerin başlamasını talep ettiklerini yazıyor.

Haravgi gazetesi üçüncü sayfada yer verdiği bu haberinin hemen altında “Biden Türkiye’ye Maraş konusunda baskı yapacak – Amerikalı büyükelçi Mağusa Belediyesi temsilci heyetini temin etti” başlıkları altındaki haberinde de şöyle yazıyor:

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber dün Mağusa Belediyesinin temsilci heyetiyle görüştü ve ABD’nin BM GK’nin Mağusa’yla ilgili kararlarını desteklediğini Başkan Joe Biden’ın Türkiye’ye bu konuda baskı yapacağını bildirdi.

Mağusa belediye Başkanı Simos İoannu görüşmeden sonra yaptığı açıklamalarda Judith Garber’dan ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanına “Türkiye’nin Mağusa konusunda tavır değiştirmesi için büyük baskı yapmaya gereksinim olduğu” mesajını vermesini istediğini söyledi.

İoanu ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisinin görüşme sırasında ABD Ankara Büyükelçisinin de bu konuyu gündeme getirdiğini söylediğini belirtti.

İoanu somut olarak “ABD’nin elinden geleceğini yapacağı konusunda söz verdiler. Biz Mağusa konusunun BM GK kararlarının ihlali meselesi olduğunu ve Türkiye’ye bunu yapma izni vermenin ona tüm Doğu Akdeniz bölgesinde bu işi yapmaya bedel ödemeden devam edeceği anlamına geleceğini söyledik” dedi. Belediye Başkanı ABD’nin Maraş konusunda baskı yapacağını büyük bir memnuniyetle işittiklerini belirtti.

Mağusa Belediye Başkanı Yunanistan’ın Kıbrıs Büyükelçisi Theoharis Lalakos ile yaptıkları görüşme hakkında konuşurken ise Yunanistan’ın desteğinin bir veri olduğunu ama yine de kendilerinden Mağusa konusunu her fırsatta dile getirmelerini istediklerini ve Yunanlı Büyükelçiden Yunan liderliğiyle (Cumhurbaşkanı, başbakan ve parti başkanları) Atina’da bu konuyu görüşmek istediklerini ilettiğini söyledi.

Son olarak Simos İoannu halka yeniden çağrı yaparak 19 Temmuz protesto eyleminde kitlesel bir şekilde varlık göstermeye davet etti.

Filelefteros gazetesinin de ilgili başlıklar:

“Müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik Türk tehditleri – Çavuşoğlu ile Tatar’dan ültimatom – Eşit egemenlik ve aynı uluslararası statü talepleri yerine getirilmediği takdirde Kıbrıs sorunu süreci devam etmez dediler. Özel temsilci atanmasını sadece ortak zemin bulunduğunda kabul edeceklermiş”

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

Gazete ana haberini “Stadlarda özgürlük – Futbolseverlere Covid Free ve askerlere beş günlük izinle bahsi kazanmaya çalışıyorlar” başlıkları altında veriyor. Anlaşılacağı üzere haber aşılanma konusunu ele alıyor.

Stad, sinema, tiyatro ve konser mekanların öncelikle safepass uygulaması getiriliyor, Hükümetin Çarşamba günkü Bakanlıklar Arası Komite toplantısında konuşulanları benimsemesi halinde ise bu mekanlar civid free alanlara dönüştürülecek.

İlgili mekan ve alanların kapasitesinin yüzde yetmişe çıkarılmasıyla motivasyon verilmesi de şu anda ele alınmakta olan konular arasında yer alıyor. Hedef şu ana kadar aşı olmamış kişilere, özellikle futbolseverlerin nüfusun büyük bir bölümünü teşkil ediyor olması göz önünde bulundurularak, aşı yaptırması için baskı yapılması.

Restoran kafe tipi mekânların dış alanlarında safepass uygulamasının geri döneceği hemen hemen kesinleşti. Dün bakanlar ve bakanlıklar arası toplantıda aşılanmış çalışanlara ayrıcalıklar sağlanması konusu da ele alındı. Bunlardan bir tanesi olan aşının birinci gününde izin hakkı verilmesi en olası senaryoyu oluşturuyor.

Masaya yatırılmış diğer bir konu da aşı yaptıran askerlere 5 günlük izin hakkı verilmesi ki bu konu da hemen hemen kesinleşmiş bulunuyor. Bu arada ücretsiz yapılan rapid testlerin de aşamalı olarak azaltılması düşünülüyor.

*

Haravgi gazetesinin de ana haberi AKEL’in bugün başlayacak olan kongre çalışmaları.

“23. Kongre AKEL için yeni bir başlangıç noktası” başlığı altında verilen haberin içeriğinde şöyle yazıyor:

Bugün AKEL’in Pazar gününe kadar sürecek olan 23. Kongresi başlıyor. 1200 parti temsilcisi önümüzdeki yıllarda partinin nasıl hareket edeceğine dair karar vermeye çağrılacak.

Parti Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu dialogos.com.cy’a konuşurken parti üyeleri ve dostlarının seçim sonuçlarına ve AKEL’i ve genelde toplumu ilgilendiren konulara ilişkin görüş ve fikirlerini ortaya koyma fırsatını buldukları Kongre Öncesi Diyalogun iki biçimde paralel olarak geliştiğini söyledi. İlki Taban Grupları toplantıları idi. Orada parti üyeleri AKEL’i ilgilendiren ve sosyo-politik gelişmeler konularında görüş ve fikirlerini ortaya koydu. Devamla parti kaza örgütleri bu görüşleri tematik üniteler halinde özetleştirerek parti tabanının duygu ve algısı konusunda fikir edinmesi amacıyla Merkez Komitesine gönderdi.

Buna paralel olarak Haravgi gazetesi ve AKEL’in vebsitesi vasıtasıyla açık bir diyalog yer aldı.

Stefanu’ya göre Kongre Öncesi Diyalogda öne çıkan konular daha çok partiye ve örgütlenmeye ve AKEL’in sosyo-politik gelişime katkısı ve müdahalesine ilişkindi.

Kongre Öncesi Diyalogda partinin ideolojisi ve karakterinin gündeme gelip gelmediği sorusuna cevaben Stefanu parti üyesi ve dostlarının büyük çoğunluğu tarafından böyle bir konunun ortaya konmadığını belirtti ve “Geriye gidecek olursak göreceğiz ki, AKEL’in Sol’un kitlesel partisi olarak gelişmiştir. Partinin oynadığı rolün genel kabul gördüğünü ve çalışanların ve genelde Kıbrıs’ın her büyük ve küçük kazanımına imzasını atmış olduğunu görüyoruz. AKEL pusulası olan ideolojisiyle topluma açık, bugüne ve yarına ilişkin açık tez ve önerileri olan bir partidir” dedi.

“Söz konusu olan ideoloji meselesinin tartışılması değil, bu pusulayla devam ederek toplumu halk karşıtı politikalardan korumak, yarınlar perspektifini açmak hedefi ve dünyayı değiştirmek vizyonuyla güncel, doğru ve öncü olmayı ne şekilde başaracağımızdır.

Kongrenin sonunda Merkez Komitesi ve Merkez Denetim Komitesi seçimleri sonuçları açıklandıktan sonra parti Genel Sekreteri seçimi yapılacak. Her Merkez Komitesi üyesi Genel Sekreterliğe aday olabilir ya da aday olarak önerilebilir. Sonuçların Pazar günü 14:00 sularında belli olması bekleniyor.

Son Güncelleme: 05 Temmuz 2021 - 13:26

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.