basın özetleri 17.09.24

Politis gazetesinde “Atina Kıbrıs Milli Muhafız Genelkurmay Başkanlığı’nın 1974 arşivlerini vermiyor” manşetini yer aldığını görüyoruz. "1974'te Yunan ve Kıbrıslı Rum subaylarının rolünün ortaya çıkmasından korkuyorlar" şeklinde bir alt başlık var. Haberde şöyle yazıyor:

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1974'teki Türk işgali sırasında subayların ve askerlerin ifadelerini içeren ve yasadışı bir şekilde Atina'ya taşınan GEEF (Milli Muhafız Genelkurmay Başkanlığı) arşivlerini elde etme çabaları sürekli olarak boşa çıkıyor. Politis gazetesinin edindiği bilgilere göre, söz konusu arşivlerde onlarca rapor, birliklerin günlük emirleri, notlar ve tanıklıklar bulunmakta olup, Atina'yı endişelendiren şey, arşivlerde yer alan ve Yunanlı ve Kıbrıslı Rum subayların o dönemdeki rollerini de içeren tanımlardır. DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Mihalis Hacipandela, Dışişleri Bakanı Konstandinos Kompos'a yazdığı bir mektupta, Atina'nın neden bu arşivleri teslim etmediği konusunda bilgi almak istediğini belirterek, bu belgelerin kayıplar trajedisinin çözümüne de katkıda bulunabileceğini vurguluyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberine geçelim s d.

“600 milyon euroluk açık, Keravnos korkutuyor – Avrupa Komisyonu ve Bankalar terminal için verilen hibeleri ve kredileri geri istiyor”

Maliye Bakanı Makis Keravnos, dün iktidar partilerini, devletin Vasilikon’daki terminalin inşası için sağlanan hibe ve krediler karşılığında Avrupa Komisyonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na yaklaşık 300 milyon euro geri ödemek zorunda olduğu konusunda bilgilendirdi. Maliye Bakanlığı tarafından projenin tamamlanmasının en az 200 milyon euro daha tutacağı tahmin ediliyor. Skandalın neden olduğu devasa açığı kapatmak için gereken para mevcut, çünkü enflasyon ve fiyat artışları devletin fazlasını artırdı. Ancak fazlanın büyük bir kısmı, Vasilikon'daki hataların telafisi için harcanacak ve sosyal politika önlemlerine ya da yatırım desteklerine gitmeyecek.

*

Diğer iki gazete Pazar günü yaşanan holiganizm olaylarıyla ilgili gelişmelere ayırıyor ana haberlerini. Kısaca aktaralım…

Alithia gazetesi:

Suçu birbirlerine attılar

Polis'in operasyon planları başarısız oldu - Polis, sorumluluğu Kıbrıs Futbol Federasyonu KOP’a, KOP ise polise yüklüyor

Toplantı üzerine toplantı yapıldı ve günlerce hazırlanan operasyon planları kâğıt üzerinde kaldı

Adalet Bakanı, Cumartesi günü her şeyin sorunsuz ilerleyeceğini belirtiyordu, Pazartesi günüyse "Biz KOP’u uyarmıştık" dedi

KOP durumu netleştirdi: "Bu, taraftarlar arasında değil, taraftarlarla polis arasında yer alan bir çatışmaydı."

*

Kısaca Haravgi gazetesinin de ön sayfasından haberi başlıklarıyla aktaralım:

Holiganizm olayları için kurumlar arasında sorumluluk atışması

Oynanmayan maçın skoru: üç yaralı polis ve dört tutuklama

Hükümetin yetersizliğine yeni bir rekor eklendi. Hem hükümetin hem de polis teşkilatının güvenilirliği zedelendi

Maçtan birkaç saat önce Adalet Bakanı, polisin organize bir planı olduğunu açıkladı, ancak sonrasında poliste "açıklar"dan söz etti

AKEL: Hükümetin sorumluluğu, stat içinde ve stat dışında herkes için güvenlik koşullarını oluşturmak olmalıdır

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısaca:

Alithia gazetesinden:

Tam Sorumluluk Eksikliği: Refakatsiz Çocuklar Yaşlı Bakım Evlerine Yerleştiriliyor - Limasol’da bir başka yaşlı bakım evine de refakatsiz çocukların yerleştirilmesine dair şikayet yapıldı

Üçüncü Yaş Gözlem Komitesi, dün Sosyal Refah Dairesi'ne bir mektup göndererek mevcut durum hakkında bilgi talep etti. Açıklamada, "Bu çocuklar arasında, geçmişte kaldıkları oteli ateşe verenler de var. Bu tür suç davranışları olan çocukları, özel sorunlarla uğraşan yaşlıların bulunduğu bir kuruma mı yerleştiriyorsunuz?" ifadelerine yer verildi.

Bu gelişmeler, çocuklar ile savunmasız yaşlıları aynı ortama yerleştirmenin ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor ve yetkililerin bu konuda acil bir adım atması gerektiğini ortaya koyuyor.

*

“ADMİE'ye İlk "Evet" Hazır - Elektrik Bağlantısı İçin 125 Milyon Euro Bakanlar Kurulu'nda”

Kıbrıs, elektrik bağlantısı için ayrılan 125 milyon euroyu görüşmek üzere baskı altında. Yunanistan Elektrik İletim Sistemi İşletmecisi ADMİE Kıbrıs’a %30’luk hisse verilmesi karşılığında, 100 milyon euro daha talep ediyor. Ancak, hükümetin bu konudaki belirsiz tutumu yeni bir kafa karışıklığına yol açıyor.

*

Ve Filelefteros gazetesinden kısaca:

“Yeni belediye vergileri emeklileri boğuyor”

Larnaka'nın Livadia köyü emeklileri, önceki yıllara göre üç kat fazla ödeme yapmaları istendiği için vergilerin altında eziliyorlar.

*

Kıbrıs Başkanlığı'nın Hedeflerini Açıklıyoruz: Arabuluculuk Merkezi Olmak

Kıbrıs, Avrupa ve Arap liderlerini Lefkoşa’da bir araya getirmek istiyor. Kıbrıs, bu adımla arabuluculuk rolünü üstlenmeyi hedefliyor.

*

Trafik Polisi, Ceza Artışını Gündeme Alıyor: Bölgeler, Cep Telefonları, Kasklar

Trafik Polisi, ölümcül ihlaller için cezaların artırılmasını düşünüyor. Yeni ceza planları, trafik bölgelerinde cep telefonları kullanımı ve kask takma zorunluluğu gibi konuları kapsıyor.

*

Konuşması Tepkilere Yol Açtı

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, partiler ve Parlamento ile çatışma içinde olmayı seçti ve yeniden topluma yöneldi. Pazar günü yaptığı konuşma, çeşitli tepkilere yol açarken, Cumhurbaşkanı siyasi partiler ve yasama organıyla olan gerilimini artırdı.

*

“Hellim İçin Keçi ve Koyun Sütü Kontrolleri Başlıyor”

2 Ekim'den itibaren, Hellim üretiminde kullanılan keçi ve koyun sütlerinin miktarını kontrol etmek amacıyla denetimler başlayacak.

*

“Yolsuzlukla Mücadelede Yeni Gelişmeler: İki Müfettiş, Sizopulos'u Araştırıyor”

Eski milletvekili Yorgos Varnavas’ın EDEK Başkanı Marinos Sizopulos hakkında yaptığı şikâyetler doğrultusunda, Yolsuzlukla Mücadele Dairesinin iki müfettişi soruşturma başlattı. Yolsuzlukla mücadele kapsamında yürütülen bu inceleme ilerliyor.

*

Haravgi’den:

Hastanelerde Dış Hastalarda Keskin Düşüş

Bugüne kadar Kamu Sağlık Hizmetleri Kurumu Kamu OKYPY'nin işleyişi, ciddi boşluklar ve işlevsel zayıflıklarla karakterize ediliyor ve hastanelerin özerkleştirilmesi çabalarının zor olması bekleniyor. Ancak, Sayıştay Kurulu'nun raporuna göre, devlet hastaneleri kaybedilen pazar payını geri kazanabilir ve hastalar için bir seçenek olmaya devam edebilir.

*

Ve bazı başlıklar:

Alkis Mihail’in genel hastanede “birkaç dakikalık” ölümüne yol açan bekleyişi soruşturuluyor

*

Reşit Yaş Altı Çocuk Evlerinin günümüz işleyişi ciddi işleyiş sorunlarıyla karşı karşıya

*

Büyükbaş hayvan üreticileri yarın Atienu’da bir araya gelerek Hellime dair önlemler hakkında kararlar alacak

*

ABD: ABD – Kıbrıs yol haritası üçüncü ülkelerin veya Türkiye’nin aleyhine değil

*

Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in yozlaşma ve yolsuzluk hakkındaki kabulüne önlemler eşlik etmelidir

Son Güncelleme: 17 Eylül 2024 - 13:27

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.