basın özetleri 24.10.24

Politis gazetesinin ana haberi Kıbrıs sorununu ele alıyor.

"Antonio Guterres sonuna kadar götürmeye kararlı - Cumhurbaşkanının özlü müzakereler için ‘üç masa’ önerisi"

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili genişletilmiş toplantının önümüzdeki 2-3 ay içinde yapılmasını hedeflediği belirtiliyor. BM'nin bundan sonraki adımların koordinasyonunu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo'nun mı yoksa BM'nin diğer Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca'nın mı üstleneceği henüz netleşmedi. Cumhurbaşkanı Hristodulidis tarafından sunulan ve Yönetim, Güvenlik ve Garantiler başlıklarının ayrı ayrı tartışılacağı üç paralel masa önerisi, genişletilmiş toplantıyla alakalı değil, özlü müzakereler başladığında takip edilebilecek bir metodoloji olarak öne sürülüyor.

Politis’in bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, sabah saatlerinde yapılan Ulusal Konsey toplantısında, müzakereler başladığında hazırlıklı olmamız gerektiğini Konsey üyelerine önceden belirtti. Çünkü BM Genel Sekreteri'nin sonuna kadar ilerlemeye kararlı olduğunu ve "geri dönüşün olmadığını" ifade etti.

*

Haravgi gazetesinin ilgili haberi ise şöyle:

"Aralık'tan sonra AB tarafından gelişmeler - Kıbrıs Rum tarafı üç ayrı masa kurulmasını talep etti, yönetim, garantiler ve güvenlik konuları ayrı "taraflarla" tartışılacak"

Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs sorununa yönelik çabaların devamı için BM Genel Sekreteri'nin üç ayrı masa hazırlaması önerdi. Dün "Astra" radyosuna konuşan Hükümet Sözcü Yardımcısı Yannis Andoniu'nun açıklamasına göre, ilk masada yönetim konusunun ele alınacağını ve iki liderin (2+1 formatında) BM ile birlikte oturacağını belirtti. İkinci masada garantiler konusu, 5+1 formatında, yani iki toplumun liderleri, Yunanistan, Türkiye, Birleşik Krallık ve BM'nin katılımıyla tartışılacak. Üçüncü masada ise güvenlik konusu, 4+1 formatında, yani iki lider, Yunanistan, Türkiye ve BM'nin katılımıyla ele alınacak.

Andoniu, hükümetin hem genişletilmiş toplantı hem de Kıbrıs'ta iki liderin yapacağı görüşmeler için Birleşmiş Milletler'den pratik düzenlemeleri beklediğini belirtti. Muhtemelen önce ikili bir görüşme, ardından genişletilmiş zirvenin yapılabileceğini ifade etti. Önümüzdeki iki-üç ay içinde gelişmelerin beklendiğini söyleyerek, Kıbrıs Rum tarafının temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu dile getirdi. Andoniu, Ulusal Konsey'in önceki günkü oturumunda, hem Cumhurbaşkanı Hristodulidis hem de siyasi parti liderlerinin, ilerleme sağlanabilmesi için uygun bir hazırlık yapılması gerektiğini vurguladıklarını ve bu şekilde başarıya ulaşmak ve somut sonuçlar elde etmek için ciddi dayanakların olması gerektiğini ifade etti.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

"Daha fazla kişi için yardımlar - Keravnos ile İktidar partileri anlaştı - Elektrik sübvansiyonu olacak, ama daha az kişi için"

Maliye Bakanı'nın iktidar partilerinin liderleri ve ekonomik ekipleriyle yaptığı toplantı verimli geçti. Kasım ayında, DİKO, DİPA ve EDEK'in önerileri doğrultusunda alınacak yeni destek önlemleri açıklanacak. Elektrik sübvansiyonunun devam etmesi kesin görülüyor, ancak bu kez daha hedef odaklı olacak. Çocuk yardımları, engelli yardımları, öğrenci bursları ve gençler için konut planları kapsamındaki hak sahiplerinin artırılması gözden geçiriliyor. Yerinden edilmişlere yönelik konut yardımı için önemli değişiklikler ve atıl durumdaki arsa ve binaların değerlendirilmesi de planlanıyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"Çocuklar yoksulluk nedeniyle okula aç gidiyor - Kıbrıs'ta yoksul hanelerde büyüyenler için daha büyük yoksulluk riski"

Habere göre Toplum, hizmet ve ürünlerde kendini gösteren yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalırken, hükümet hâlâ çözüm bulmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı'nda 13 sendika ve örgütle yapılan toplantının ardından dün sunulan öneriler sonrasında, Maliye Bakanı Makis Keravnos iktidar partileriyle görüşerek somut bir öneri oluşturmak için çalıştı. Ancak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, alınacak önlemlerin Kasım ayı içinde duyurulacağını, fakat bu önlemlerin genel değil, hedef odaklı olacağını belirtti. Elektrik sübvansiyonu konusu da yeniden gündeme geldi.

Uzun zamandır hükümetle yüksek fiyatlarla mücadele için anlamlı önlemler alınması konusunda tartışan AKEL, bu konuda hükümeti sıkıştırıyor. AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, "Astra" radyosunun Sabah Bülteni'nde yaptığı açıklamada, hükümetin toplumun sorun yaşamadığını varsaydığını, ancak AKEL’in, sendikalar ve sosyal kuruluşların baskısı altında diyaloğa başladığını vurguladı. Stefanu, Hristodulidis hükümetinin DİSİ, DİKO, EDEK ve DİPA ile sendikalar ve sosyal kuruluşlarla görüştüğünü, ancak AKEL'i görmezden geldiğini belirtti. AKEL'in hükümetin kapısında kapalı kapılar bulduğunu ifade etti. Ayrıca, partilerinin yüksek fiyatlarla mücadele için kapsamlı bir öneri sunduğunu, ancak hükümetin bu öneriyi görmezden geldiğini söyledi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Siyaset sahnesinde Filipa'nın fonu nedeniyle sarsıntılar - Muhalefet, siyasi çıkar sağlanmayacağına dair güvensizlik duyuyor”

İlk hanımefendi Filipa Karsera Hristodulidis'in yoksul öğrencileri destekleme amacıyla bağışları yönettiği fon hakkında hararetli kamuoyu tartışması devam ediyor.

Cumhurbaşkanı ve eşi, 5.000 avronun üzerindeki bağışları yapanların isimlerinin açıklanmasını öngören yasanın iptali için Cumhurbaşkanının Yüksek Mahkemeye başvurmasının ardından şeffaflık konusundaki tavırları nedeniyle eleştirilmeye devam ediyor. Nikos Yeorgiu: "Partiler, 500 avronun üzerindeki tüm bağışları açıklıyor, ancak bu durum Cumhurbaşkanının çevresini ilgilendirdiği için anayasal bir mesele gündeme geliyor" açıklaması yaparken Yorgos Kukumas: "Öğrencilere destek sağlamak bu fonun değil, devletin öğrenci yardımı sisteminin görevidir" dedi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden…

Haravgi gazetesinden:

"İşgal altındaki bölgelerden ambelobulya,– Bergama geçiş noktasında tutuklamalar"

Dekelya İngiliz Üslerinde araçlarda gizlenmiş Ambelobulya ele geçirildi, araç sahipleri tutuklandı. Üslerden yapılan açıklamaya göre, yakında mahkemeye çıkarılacaklar.

Açıklamada, Gümrük ve Göçmenlik Dairesi'nin ekim ayında yapılan üç ayrı kontrolde sınır kapılarında gizlenmiş 312 koruma altındaki ambelobulya'nın ele geçirildiğini doğruladığı belirtildi. "Araçlar ve kuşlar gümrük memurları tarafından ele geçirildi ve araç sahipleri üslerin polisi tarafından derhal tutuklandı, kendilerine suçlama yöneltildi ve yakında mahkemeye çıkarılacaklar," ifadeleri yer aldı.

"Gümrük ve Göçmenlik Dairesi ile Üsler Polisi, kuşların sınır kapılarından kaçak yollarla taşınmadığından emin olmak için sıkı işbirliği yapmaktadır," ifadelerine de açıklamada yer verildi.

*

"Uzun süren kuraklığın neden olduğu ciddi su temini ve sulama sorunları - Acil önlemlerin alınması ihtiyacı"

AKEL milletvekili Valentinos Fakontis, uzunca bir süre devam eden kuraklığın hem su temini hem de sulama konusunda ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Özellikle, yaz aylarında nüfusun arttığı Baf bölgesinin özel ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Fakontis, diğer ülkelerde uygulanan pratik çözümlerin bulunması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, su arıtma tesislerinin bir çözüm olduğunu ekleyerek, eskiyen su şebekelerinin yenilenmesi gerektiğini ve bu durumun büyük miktarda su kaybına yol açtığını vurguladı.

*

"Avakum Manastırı: İsaias’ın hesaplarını incelediler ve ifade vermeye çağırdılar"

Polis, Avakum Manastırı skandalıyla ilgili araştırmalarda kritik bir aşamaya girmiş durumda ve inceleme altındaki açık meseleler devam ediyor.

Soruşturmacılar, 2019'dan itibaren Metropolit İsaias’ın ve yönettiği Tamasos Metropolisi’nin bankadaki hareketlerini gösteren banka hesap dökümlerini elinde bulunduruyor. Belgeler, mahkeme tarafından verilen emirlerle belirlendi. Ancak, görevden alınan başrahip Nektarios'un yerel metropolit ile yaptığı mali işlemlerle ilgili şikâyet hakkında tam bir görüntü elde etmek için belirli bir bankadan bazı bilgilerin eksik olduğu bildiriliyor.

Şu ana kadar toplanan verilere göre, Metropolitin kişisel hesabında, ya nakit ya da çekler ile ilgili bazı hareketlerin olduğu görülüyor. Bu nedenle, İsaias’ın yakında ifade vermeye çağrılacağı belirtiliyor.

*

Alithia gazetesinden:

“Kıbrıs Politico’da”

AB’nin 46 milyon euro değerindeki atık işleme projesindeki dolandırıcılık iddialarına ilişkin araştırması, bürokratik çıkmaza girdi.

*

"31,1 milyon dolar aldı, kendi şirketine verdi ve kayıplara karıştı - Rus-Kıbrıslı banker Interpol tarafından aranıyor"

Kıbrıs pasaportuna sahip olan ve Rusya'da bir bankanın sahibi olan şahıs, yeni bir tasfiye sürecine giren Kıbrıs merkezli kendi şirketine 31,1 milyon dolar borç vererek ortadan kayboldu.

*

Son Güncelleme: 24 Ekim 2024 - 14:27

Son Haberler

24 Ekim
Hristodulidis'in 3 ayrı müzakere masası oluşturulmasına yönelik önerisi Tatar tarafından tümüyle reddedildi.
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un girişimiyle Paris'te uluslararası bir insani yardım konferansı düzenleniyor.
14:57
1999'dan beri Türkiye'de tecrit altında tutulan Kürt lider Abdullah Öcalan, 43 ay sonra ilk kez dün ziyaret edildi.
14:55
Türk Hava Kuvvetleri PKK mevzilerini bombaladı.
14:53
İranlı muhaliflerin yayınladığı haberlere göre, İran'ın Karaj kentindeki nükleer santralde yangın çıktı.
14:50
Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis: Hükümetin çalışmaları, yurtiçinde ve yurtdışında sonuç getiriyor.
14:48
basın özetleri 24.10.24
14:23
23 Ekim
Antoniou: Hükümet Guterres'in bir perspektife sahip olmasını sağlamak istiyor
17:17
Antonio Costa Kıbrıs'ta
17:16
Aziz Avvakum Manastırı davası yeniden ertelendi
17:14
Kombos: Kıbrıs, ABD'nin güvenilir bir stratejik ortağı
17:06
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis: Paralel toplantı yapılma benim önerim
17:02
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.