Basın Özetleri 23.10.2024

Filelefteros Gazetesi “Ayrı masalar kuruluyor”, Politis Gazetesi “Yüzer ünitenin blokesinin bir garanti karşılığında kaldırılması konusunda prensipte anlaşması”, Alithia Gazetesi “Hristodoulidis hanedanlığında yaşıyoruz”, Haravgi Gazetesi “İkili istişareleri, beşli toplantı takip edecek” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Ayrı masalar kuruluyor

“Kıbrıs sorununun önündeki engeli kaldıracak teklif” alt başlıklı haberde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın muaf tutulması talebini karşılamak amacıyla üç ayrı masa oluşturmak istediği belirtildi. Haberin detayında, Guterres'in Kıbrıs sorunundaki çabalarını sürdürmek için üzerinde çalıştığı formülün, görüşmelerin “Yönetim, Garantiler, Güvenlik” olmak üzere üç kategoriye ayrılmasını öngördüğü vurgulandı. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in siyasi liderlere verdiği brifingden çıkan bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin huzurunda sunduğu teklifte üç ayrı masa oluşturulmasını öngördüğü aktarılan haberde bunların; "Yönetim" için iki toplum ve Birleşmiş Milletlerin katılacağı 2+1’lik ilk masa; “Garantiler” için iki toplum, Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık ile Birleşmiş Milletler’in katılacağı 5+1’lik ikinci masa ve "Güvenlik" için iki toplum, Yunanistan ve Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in katılacağı 4+1’lik üçüncü masa olacağı belirtildi. Haberde ayrıca, siyasi parti liderlerine bilgi veren Cumhurbaşkanı Hristodoulidis’in, Birleşik Krallık’ın müzakerelere katılımı konusunda Ersin Tatar ile tam ters yaklaşımlar sergilediği ve Kıbrıs Rum tarafı Birleşik Krallık’ın müzakerelere katılımından yanayken, Kıbrıs Türk tarafının ise buna karşı çıktığı vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • Yüzer ünitenin blokesinin bir garanti karşılığında kaldırılması konusunda prensipte anlaşması

“Prometheous gemisini geri alıyoruz” üst başlığıyla verilen haberde, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın, yüzer ünite konusunda varılan prensip anlaşmasının 60 gün içinde hayata geçeceğini ve bu koşullar altında doğal gaz terminalin tüm altyapısının sonunda tamamlanmasının gerçekçi görüldüğünü açıkladığı belirtildi. Vasiliko'da doğal gaz terminalinin inşaatını üstlenen Çinli konsorsiyumunun iki teminatından birinin serbest bırakılmasıyla, aylardır Çin limanında demirli halde duran yüzer ünite "Prometheus"un teslim alınmasının önünün açıldığı aktarılan haberde, Kıbrıslı yetkililer ve Çinli konsorsiyumun, 60 gün içinde hayata geçirilecek olan yüzer ünite "Prometheus"un teslimatı konusunda prensipte anlaşmaya vardığı vurgulandı. Meclis Enerji Komitesi önünde konuşan Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiou’nun, anlaşmanın uygulamaya konacağını söylediği belirtilen haberde ayrıca, "teminat" teriminin, ihaleyi kazanan Çinli konsorsiyumunun projeyi tamamlayacağına dair garanti olarak verdiği para miktarını ifade ettiği ve bu durumda, esasen Çinli konsorsiyumunun verdiği para olduğu hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Hristodoulidis hanedanlığında yaşıyoruz

“Sınırsız adam kayırma hükümet için gündelik bir olgu” üst başlıklı haberde; Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in bir akrabasının geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı'nın bağış toplayan kuruluşlar ve sendikaların yönetimiyle ilgilenen dairesinin başına getirildiği aktarıldı. Haberin detayında, ilgili makamda daha önce eski Genel Denetçi Odissea Mihailidis'in kız kardeşinin bulunduğu ve onun da terfi ettirilerek yeni kurulan bir birime taşındığı belirildi. Cumhurbaşkanı Hristodoulidis’in söz konusu akrabasının teknik olarak A8 maaş skalasındaki bir İçişleri Bakanlığı yetkilisinden, bir anda A15 skalasına geçiş yaptığı vurgulanan haberde, bütün bunların, First Lady'nin yönettiği ve kamuoyunda “First Lady Fonu” olarak gündeme gelen Sosyal Yardım Fonu hakkında son aylarda kamuoyunda patlak veren tartışmaya ek olarak ortaya çıktığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • İkili istişareleri, beşli toplantı takip edecek

“O zamana kadar Kıbrıs Rum tarafınca yapılması gereken yeterince şey var” alt başlığıyla verilen haberde; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten sürecin nasıl ilerlediğine ilişkin mesaj beklendiği belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in Ersin Tatar ile yapılacağı görüşmede iki barikatın açılması konusunun görüşülmesinin beklendiği ve Kıbrıs müzakerelerinin Crans Montana’da kesintiye uğradığı noktadan devam etmesi için hazırlık yapılması gerektiğinin açıkça görüldüğü aktarıldı. Haberde ayrıca, New York'taki üçlü toplantının tamamlanmasının ardından gözlerin, Kıbrıs Rum tarafının hedefinin yıl sonundan önce gerçekleşmesi olan beşli toplantıya çevrildiği ve Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in dün siyasi parti liderlerini bilgilendirdiği hatırlatıldı. AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun toplantı sonrası açıklamalarına da yer verilen haberde, Stefanou’nun Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’ten gelecek mesaja kadar Kıbrıs Rum tarafınca yapılması gereken yeterince şey olduğunu söylediği aktarıldı.

Son Haberler

23 Ekim
Basın Özetleri 23.10.2024
13:30
22 Ekim
Siyasi partiler Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
17:04
Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri, Prometheus adlı geminin teslimatı için Çinli ortak şirketi ile prensipte anlaştı
17:03
Otelcilik sektöründeki yeni arabuluculuk çabası bir enkaza doğru ilerliyor.
17:02
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, New York'taki gayrı resmi yemeğin ardından Guterres'e bir mektup gönderdi
17:00
Liderinin ölümünün ardından Hamas, halefi seçilene kadar geçici olarak Katar merkezli komite tarafından yönetilecek.
16:50
21 Ekim
Sabah meydana gelen trafik kazasında, Avgoru köyünden 19 yaşındaki Yiorgalli hayatını kaybetti.
16:13
Meclisteki partilerin çoğunluğu, 2025 devlet bütçesine olumlu bakıyor.
16:09
İsrail-Lübnan sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü yine İsrail güçlerine suçlamalarda bulundu.
16:07
Meksika: Chiapas eyaletinde tropikal fırtınanın yol açtığı şiddetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti.
16:05
basın özetleri 21.10.24
14:26
Tel Aviv, Gazze Şeridi'ndeki İsrail güçlerinin üst düzey bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu.
11:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.