basın özetleri 21.10.24

Politis gazetesinin ana haberi bir kamuoyu yoklaması.

"DİSİ hâlâ birinci parti, koalisyon partileri düşük oranlarda - RetailZoom’un Politis gazetesi adına gerçekleştirdiği çevrim içi araştırmasının ikinci bölümünü açıklıyoruz" başlıkları altında verdiği haberde şöyle yazıyor:

Odiseas Mihailidis'in yeni bir parti kurma çabalarına rağmen (söylentilere göre), DİSİ 2026 parlamento seçimlerinde yine birinci parti olacak gibi görünüyor. Halkın hangi partiye oy vereceğiyle ilgili soruya DİSİ %19 ile önde yanıt aldı. AKEL, Volt'un gerisinde kaldı, koalisyon hükümetinin partileri ise büyük bir çöküş yaşıyor.

Odiseas Mihailidis’in istifası ona daha da büyük bir destek kazandırdı ve 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok tercih edilen aday oldu. Eğer bir parti kuracak olursa, Meclise gireceği tahmin ediliyor. Baf Belediye Başkanı Fedon Fedonos da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüksek bir desteğe sahip.

En dürüst cumhurbaşkanı kimdi sorusuna verilen yanıtlarda ise Nikos Anastasiadis %1 ile en dipte yer aldı. En dürüst cumhurbaşkanı olarak halkın büyük bir çoğunluğu Glafkos Kliridis'i seçti, ikinci sırada ise Yorgos Vasiliu bulunuyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

"Polis Teşkilatı Yeni Bir Dönemde - Polis Şefinin 5.500 Polis Gücü Üyesine Mesajı Çok Şey Anlatıyor - Tam Yeniden Yapılanma İçin Üç Temel ve Yetki Dağılımı"

Polis Şefi Themistos Arnautis, 5.500 polis memuruna gönderdiği mesajla, yeni görevindeki hedeflerini belirledi, yeniden yapılanma konusunda ön bilgilendirme yaptı ve çalışmaların üç temel üzerine inşa edileceğini açıkladı. Ayrıca bu çabanın herkesin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Fileleftheros kaynaklarına göre, Şef'in mesajında kolektif çalışma ve yetki dağılımına yönelik net bir çabanın söz konusu olduğu belirtiliyor.

Belki de en önemli nokta, kullanılan dil ve semioloji aracılığıyla Polis Teşkilatını kuruluşundan bu yana ilk kez yeniden yapılandırmaya çalışacağı ve bunu günümüz toplumunun ihtiyaçlarına uyarlayacağı mesajının açık bir şekilde verilmesidir.

Giriş bölümünde "planlanan değişikliklerden" bahsederken, mesajın ana kısmında açıkça "yeni bir döneme girildiğini" ifade ediyor ve "Polis Teşkilatı içinde yeniden yapılanmadan" söz ediyor. Bu üç belirgin ifade, niyetlerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bu ifadeler, 30 Eylül’de Cumhurbaşkanlığında yaptığı yemin törenindeki konuşmasıyla ("Son 64 yıldır kayda değer bir yeniden yapılanmamız olmadı, bu da bunun yapılmasını zorunlu kılıyor") birleştirildiğinde, yaklaşan değişiklikler hakkında önceden bir işaret verme çabası olarak değerlendirilebilir.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Kıbrıs Hedefte: Sürekli Siber Saldırılar Cuma Gününden Beri Devam Ediyor"

Dört gün içinde altı saldırı gerçekleşti. Merkezi hükümetin web sitesi birkaç dakika boyunca erişilemez hale getirildi. Bu saldırılar DDOS (Dağıtık Hizmet Engelleme Saldırısı) olarak adlandırılıyor ve amaçları belirli web sitelerini erişilemez hale getirmek. Kıbrıs Elektrik Kurumu (AİK), Kıbrıs Bankası ve Hermes Havalimanları'na yönelik saldırıların ardından, saldırganlar CYTA ve EKO'ya da sızmaya çalıştılar. Şu ana kadar kişisel veriler etkilenmedi. İlgili makamlar tetikte kalmaya devam ediyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Devlet Tarafından Desteklenen Kredilerin Taksitlerinde %40 Artış - Bankaların kredi sahipleri aleyhine fazla ücretlendirme yaptığına dair güçlü bulgular”

AKEL, söz konusu kredi sahiplerinin devlet tarafından desteklenmesi için bir öneride bulundu, ancak öneri Makis Keravnos tarafından reddedildi: "Maliye Bakanlığı, bu özel kredi sahipleri için herhangi bir plan üzerinde çalışmamakta."

Devlet tarafından 2020 yılında uygulanan planlara dâhil olanlar için sağlanan destek, kredilerinin taksitlerinde %40’lık artış nedeniyle anlamsız hale geldi.

Bu konuda AKEL milletvekili Yorgos Kukumas, Maliye Bakanı Makis Keravnos’a bir mektup göndererek "Bu planlarla yüzlerce kredi sahibinin mağdur olduğu açıkça görülüyor ve sorumluluk hükümete ait. Maliye Bakanlığı, bu özel kredi sahiplerini destekleyecek herhangi bir plan üzerinde çalışıyor mu?" sorusunu yöneltti:

Ancak Makis Keravnos, yanıt mektubunda AKEL’in önerisini kesin bir şekilde reddederek, "Maliye Bakanlığı, bu özel kredi sahiplerini desteklemek için herhangi bir plan üzerinde çalışmamaktadır," dedi.

Konu, pandemi etkileriyle başa çıkmak amacıyla ekonomiyi desteklemek için 2020'de uygulanan Yeni Konut ve İşletme Kredileri Faiz Desteği Planları'na dâhil olan kredi sahiplerini ilgilendiriyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden seçmeler:

"BM Genel Sekreterinin Israrı Son Derece Önemli - Anita Dimitriu Kıbrıs Sorunu Hakkındaki Görüşünü ortaya koydu"

DİSİ Başkanı, gayri resmi toplantıların Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın katılımıyla genişletilmesini de son derece önemli olarak nitelendirdi.

*

Haravgi gazetesinden:

“Larnaka Belediye Başkanı: "30 kişi bir devleti küçük düşüremez”

Larnaka Belediye Başkanı Andreas Viras, Larnaka’daki Finikudes Sahilinde meydana gelen olayla ilgili konuşmasında, "30 kişi bir devleti küçük düşüremez," diyerek bu olayın münferit olduğunu ve kargaşa çıkaran küçük bir grubun, aslında olaylarla ilgisi olmayan büyük çoğunluğu da etkilediğini belirtti. Viras, yetkililerin bu kişilerin kim olduğunu bildiğini ve konuyla ilgili toplantılar yapıldığını söyledi. Ancak bu kişilerin Larnaka'da ikamet etmediklerini belirterek, genel bir çözümün gerektiğini vurguladı.

17 yaşındaki bir genç, geçen cumartesi gecesi Larnaka'da meydana gelen olaylarla ilgili olarak kavgaya karışma, huzursuzluk çıkarma, kamu düzenini bozma ve kötü niyetli hasar suçlarıyla ilgili polis soruşturmalarına yardımcı olmak amacıyla tutuklandı. Aynı olayla ilgili olarak hakkında tutuklama emri çıkarılan ikinci bir yabancı uyruklu genç de polis tarafından aranıyor.

KYPE’ye göre, olay cumartesi gecesi saat 21.40 civarında, Larnaka'nın Finikudes sahil bölgesinde Arap kökenli gençlerle diğer yabancılar arasında bir kavga olduğu ihbarıyla başladı. Larnaka Polis Müdürlüğü devriye ekipleri olay yerine ulaştığında, kavgaya karışanlar bölgeden ayrılmıştı.

Yapılan incelemelerde, yaklaşık 10 Arap kökenli gencin, yakındaki bir restoranda akşam yemeği yiyen beş yabancı uyruklu kişiyle, muhtemelen turistlerle, makul bir neden olmaksızın kavga ettiği belirlendi.

*

“FT: Yabancı Öğrencilere "Kuzey Kıbrıs” Tuzağı”

Financial Times, Lefkoşa'dan kapsamlı bir haberle, işgal altındaki bölgelerdeki yasa dışı üniversitelerde eğitim fırsatlarını tanıtan ajansların, özellikle Afrika ve Asya'dan gelen yabancı öğrencileri nasıl tuzağa düşürdüğünü ele aldı.

İngiliz gazetesine göre, bu reklamlar "AB'de eğitim" vaadiyle sahte bir izlenim yaratıyor. Reklamlarda Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki plajların fotoğrafları ve hatta Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı kullanılıyor. Dolandırıcı aracılar, bu gençleri kandırarak onların paralarını alırken, bu girişimlerden kendileri ve eğitim hizmetlerini satan iş insanları kazanç sağlıyor.

Haberde, işgal altındaki bölgelerde 23 yasa dışı üniversitenin bulunduğu ve birçok yeni üniversitenin inşa aşamasında olduğu belirtiliyor. Bu üniversitelerin büyük kısmı özel sektöre ait. Resmi veriler olmamasına rağmen, yaklaşık 100.000 öğrencinin sözde devlette eğitim aldığı tahmin ediliyor. Bu, bölgenin nüfusunun %10 ila %20'si arasında bir rakama denk geliyor.

*

“AKEL’in kadın kolu POGO’nun Kadın Katkı Ödülü "Barış Dilini Konuşan Despo ve Leyla"ya”

İki Kıbrıslı kadın, 15 Temmuz darbesi ve ardından gelen işgalin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra, 21 Ekim 2024 Pazartesi günü saat 19.00'da Lefkoşa'daki Gazetecilik Derneği'nde POGO Kadın Hareketi tarafından " Kadın Katkı Ödülü" ile ödüllendirilecek.

Despo Englezu Zisimu ve Leyla Hüseyin Kıralp, bu yıl bu ödülü almak için seçilen iki kadın. Her ikisi de, sevdiklerini, tüm ailelerini kaybetmenin, kayıpları aramanın ve 40 yıl sonra kemiklerinin bir kutuda kendilerine teslim edilmesinin ne anlama geldiğini birinci ağızdan bilen iki kadın.

"Χ" gazetesine konuşan Despo Englezou Zisimou, Kıbrıs’ın geleceği hakkında sorulduğunda, “Toprağımız hepimizi barındıracak kadar büyük ve hepimizi doyuracak kadar zengin” diyor. Aynı zamanda savaşların durması gerektiğine de dikkat çekiyor: “Savaşları durdurun. Savaş ve yıkım emri verenlerin çocukları gece yataklarında uyuyor… Ödeyen halk.” Zisimou, Kıbrıs’taki kadınların barış diliyle tüm dünyayı kapsayan bir hareket başlatabileceğine inandığının altını çizdi.

Leyla Kıralp ise “Şu anda gördüğüm Kıbrıs, istediğim Kıbrıs değil, ama geleceğe dair her zaman umudum var. Çünkü düşmanlık sadece yıkım getirir.” En iyi mirasın gelecek nesillere barış dolu bir gelecek bırakmak olduğuna vurgu yaparak, “Kıbrıs’ta ve dünya genelinde, insanlığın barışı kucaklayıp koruyacağı günlerin geleceğine inanıyorum” diyor.

Son Güncelleme: 21 Ekim 2024 - 14:27

Son Haberler

21 Ekim
Sabah meydana gelen trafik kazasında, Avgoru köyünden 19 yaşındaki Yiorgalli hayatını kaybetti.
16:13
Meclisteki partilerin çoğunluğu, 2025 devlet bütçesine olumlu bakıyor.
16:09
İsrail-Lübnan sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü yine İsrail güçlerine suçlamalarda bulundu.
16:07
Meksika: Chiapas eyaletinde tropikal fırtınanın yol açtığı şiddetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti.
16:05
basın özetleri 21.10.24
14:26
Tel Aviv, Gazze Şeridi'ndeki İsrail güçlerinin üst düzey bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu.
11:39
Cumhurbaşkanı, sendikalar ve sosyal örgütlerle, hükümetin pahalılığa karşı destek paketi hakkında toplantı yapacak.
11:36
Pasaport kontrol işlemlerinde yaşanan gecikme nedeniyle Larnaka Havalimanı'ndaki yolcular sıkıntı yaşıyor.
11:33
İsrail ordusu son saatlerde Beyrut'un güney bölgesine ağır saldırılar düzenliyor.
11:30
20 Ekim
CYTA ve EKO Cyprus Limited, Cumartesi günü siber saldırıya uğradı.
15:04
Cumhurbaşkanı, Guterres'e gönderdiği mektupta Lefkoşa'nın çözüm çabalarına yönelik pozisyonunu özetledi.
15:02
İsrail Başbakanı: "Bana ve eşime suikast düzenlemeye çalışan İran'ın müttefiki Hizbullah ciddi bir hata yaptı"
12:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.