basın özetleri 27.09.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de Rezil Olduk - Hristodulidis'in Adayları Reddedildi ve Yeni Bir Liste Göndermesi İstendi"

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) için önerdiği yargıç adayları listesini reddetme kararı, en azından Kıbrıs bağlamında, benzeri görülmemiş bir durum teşkil etmektedir. Hukuki çevrelerin 'Alithia'ya belirttiğine göre, ciddi devletlerde bugüne kadar hiçbir aday listesi reddedilmemiştir; aksine, bu tür bir durum, ciddiyeti ve kalitesi şüpheli olan ülkelerde yaşanmıştır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AİHM için önerdiği yargıçlar listesinin reddedilmesi tavsiyesi, adaylardan birinin mülakat aşamasında ilgili Komiteyi tatmin edememesi nedeniyle olmuştur. Hukukçu Ahilleas Emilianidis’e göre, bu sürecin Kıbrıs açısından benzersiz olan yönü, adayların nitelikli kabul edilmesine rağmen, mülakat aşamasında belli ki bir şeylerin ters gitmiş olmasıdır.

*

Politis gazetesi de ana haberinde Alithia ile aynı konuyu paylaşıyor. "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde reddedilen Kıbrıslı Yargıç için Karışıklık ve Sıkıntı - Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sunduğu üç isimlik listenin Avrupa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından..."

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi için önerdiği aday listesinin, adaylardan birinin mülakat aşamasında ilgili komiteyi tatmin edememesi gerekçesiyle reddedilmesi büyük yankı uyandırdı.

İlk önerilen isimlerin reddedilmesi Lefkoşa’da büyük sıkıntı yarattı. Hükümet, listeye yedek isimlerden birinin eklenmesi yoluna mı gideceği yoksa yeni bir süreç başlatarak yeni bir liste mi oluşturulacağı konusunda karar vermeden önce resmi olarak bilgilendirilmeyi bekliyor.

İlgili pozisyon için 7 kişi ilgi göstermişti. Başvuranlar 8 üyeli bir Seçim Komitesi tarafından değerlendirildikten sonra Cumhurbaşkanı’na dört isim sunulmuş ve ilk üç isim gönderilmişti.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Yedi Kişi Tarafından Korunuyordu! - Müebbet Hapis Cezalı Mahkûmun Babası ve Bir Suriyeli Kaçışa Yardım Etmekten Tutuklandı - Uyulmayan Önlemler: Kelepçelerin Sadece Yemek Sırasında Çıkarılması. 2011'deki Korkunç Cinayet: Hamile Eşini ve Üç Yaşındaki Kızını Öldürdü”

2011'de hamile eşini ve onun üç yaşındaki kızını öldüren mahkumun dünkü kaçışı iyi planlanmıştı. Yedi kişi tarafından korunuyorken nasıl kaçtığı henüz tam olarak bilinmiyor. Polis, kaçak mahkûmun babasını ve bir Suriyeliyi işbirlikçi olarak tutukladı. Bu olağanüstü firar, polis, cezaevi yetkilileri ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve açıkça ciddi sorumluluklar ve sonuçlar doğurdu.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"İstatistik Ofisi, hükümetin 'argümanlarını' çürütüyor" - 260 bin kişi yoksulluk sınırında, yetersiz gelirle yaşıyor” başlıklı ana haberinde ön sayfada şu noktaları öne çıkarıyor:

AKEL: "Hükümet, toplumun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı zor durumu anlamıyor."

PEO: Fiyatlar hızla artıyor ve hükümet hanelere yönelik en düşük destek önlemlerini de kesiyor.

Vakit kaybetmeden Hükümete destek veren DİSİ, geçici önlemlerin kaldırılmasıyla hemfikir olduğunu açıkladı.

Habere göre AKEL, hükümetin, hanelerin ve işletmelerin karşılaştığı sorunlara ilişkin duyarsızlığını, "artık uygulama nedenleri yoktur" gerekçesiyle destek önlemlerinin sona erdirilmesi kararını eleştirdi. AKEL yanısıra hayat pahalılığı artışının maaşlara tam olarak geri getirilmesi ve tüm çalışanlara uygulanması önerisini, sosyal yardımların artırılması talebini yeniden gündeme getirdi. AKEL sözcüsü Yorgos Kukumas, hükümetin kararını değerlendirirken "Hristodulidis hükümeti, yönetmekte olduğu ülkede neler olup bittiğini anlamıyor. Ayrıca, toplumun büyük bir çoğunluğunun yüksek fiyatlar nedeniyle ne yaşadığını da bilmiyor" dedi.

Dün yapılan açıklamaya göre, İstatistik Ofisi, Kıbrıs'ta 260 bin insanın yoksulluk sınırında yaşadığını ve yetersiz gelirle geçim sağladığını bildirdi. Bu veriler, hükümetin hanelere yönelik destek önlemlerini sona erdirme kararının yanlış olduğunu gözler önüne seriyor.

Son Güncelleme: 27 Eylül 2024 - 13:24

Son Haberler

08 Ekim
basın özetleri 08.10.24
13:08
Netanyahu, hükümeti tarafından belirlenen hedeflere ulaşılana kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.
12:50
İsrail hava kuvvetleri akşam ve sabahın erken saatlerinde Lübnan topraklarına art arda saldırılar düzenledi.
12:47
Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki bir askeri üsse roket attığını duyurdu.
12:40
Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e yönelik düzenlenen iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.
09:23
ABD, Hamas destekçilerine yardım eden "sanal bir hayır kurumuna" yaptırım uygulanmasına karar verdi.
09:21
07 Ekim
basın özetleri 07.10.24
15:19
Orta Doğu'da saldırılar yoğunlaşmaya devam ediyor
10:56
Limasol'da ırkçı saldırı ve soygun
10:54
PASOK başkanlığı için Androulakis ve Doukas yarışacak
10:46
Austin: ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmaz
10:43
Futbol 1’inci Lig’inde altıncı hafta tamamlandı
10:39
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.