basın özetleri 15.08.24

Haravgi gazetesi bugünkü ana haberinde Kıbrıs sorunuyla ilgili bir haber var

Başlıklar: “Çıkmaz aşılabilir ve müzakerelere geçilebilir - AKEL Genel Sekreteri Enerji konularının olumlu bir gündem olarak işlev göreceğini vurguladı”

Ön sayfada öne çıkan noktalara bir bakalım:

Stefanos Stefanu, Cumhurbaşkanını, AKEL'in çıkmazı aşmak için önerisini görüşmeye davet etti.

İlgili taraflara teşvikler içeren olumlu bir gündemin oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Fikri Toros, Kıbrıs'ın bir enerji merkezi çekirdeği olabileceğini belirtti.

Habere göre s d

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Çarşamba günü sabah saatlerinde Derinya'daki şehitler ve kayıplar anıtına çelenk bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, AKEL için çıkmazın aşılabileceğinin ve müzakere masasına dönülebileceğinin açık olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile siyasi liderliği, Aralık 2020'deki parti önerisini Ulusal Konsey çerçevesinde tartışmaya çağırdı.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Kıbrıs’a ve halkımıza karşı işlenen çifte suçun; üzerinden yarım asır geçtiğini, bu sürenin mücadeleler ve Kıbrıs sorununun çözümü için çabalarla dolu olduğunu söyledi. Stefanu, partilerinin Aralık 2020'de sunduğu ve enerji konularının olumlu bir gündem olarak nasıl işleyebileceğine dair öneriye atıfta bulundu; bu öneri kırmızı çizgileri ortadan kaldırmadan ele alınabilir. “Bu önerimiz yapıcıdır ve nihayetinde Cumhurbaşkanı ve siyasi liderlik tarafından Ulusal Konsey çerçevesinde ele alınabileceğine inanıyoruz. Böylece, bize öncülük edecek, inisiyatif kazandıracak, - Türkiye'nin de yanıt vermesi koşuluyla - çıkmazı aşacak ve bizi müzakere masasına geri getirecek bir ivme yaratacak somut girişimlerde bulunabiliriz” dedi.

AKEL Genel Sekreteri, partisinin bu öneride ısrar etmeye devam edeceğini ve çözümün gerekliliğini vurgulamak için toplum içinde çalışmayı sürdüreceğini belirtti.

Bu arada Kıbrıs'ın açıklarındaki son doğal gaz keşifleri, gerilimleri artırmış ve Doğu Akdeniz'de bir enerji ve güvenlik karmaşası yaratmıştır, bu durumun Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıslı Türkler arasında anlaşma zemini oluşturabileceğine inandığını belirten Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, şunları söyledi: “Bu durumu, uzlaşı yönünde atılacak bir dizi adımı teşvik edebilecek olası bir oyun değiştirici olarak görüyorum. Son yıllarda Kıbrıs, İsrail ve Mısır sularında keşfedilen hidrokarbon kaynakları, Doğu Akdeniz'i uluslararası enerji sektörünün ve jeopolitik ilişkilerin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. Kıbrıs, Doğu Akdeniz'in merkezi olarak tanımlandığından, burada meydana gelen gelişmeler sadece Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumları arasındaki ilişkileri değil, aynı zamanda genel bölgesel dinamikleri de önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahiptir."

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Dava bitene kadar kimseye ödeme yapılmasın, - Eski Kıbrıs Bankası hissedarlarının, kendileri de hak sahipleri listesine dâhil edilmedikçe, ödeme yapılmaması talep edildi”

BOCH’un eski hissedarlarının hukuk danışmanlarının görüşü, Maliye Bakanlığı kararıyla haksız ve keyfi bir şekilde tazmin edilecekler listesinden çıkarıldıkları yönünde, bu nedenle yasal işlem başlatılması gerektiğini belirtiyorlar.

Derneklerinin hukuk danışmanları, dava ile birlikte, Dayanışma Fonu'ndan herhangi bir hak sahibine yapılacak ödemenin geçici olarak durdurulmasını sağlayacak bir ihtiyati tedbir kararı talep edilebileceğini öneriyor.

Eski hissedarların Maliye Bakanlığı Genel Müdürü'ne gönderdiği peş peşe mektuplarla taleplerine rağmen, henüz esaslı bir yanıt alınmadı.

Avukatlar, Kıbrıs Bankası’nın eski hissedarlarından verilerin toplanmasından önce, Dayanışma Fonu'nun potansiyel hak sahiplerine yapılacak kısmi ödemeler için planlanan maliyetlendirmeyi özellikle endişe verici buluyorlar.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Estia planına boykot - Ankara Kıbrıs'ın diplomatik yükselişinden rahatsız Kıbrıs Türk tarafından perde arkasında baskılar - Kıbrıs'ın askeri müdahalesi konusunda algı yaratılıyor” başlıklı habere göre

Ankara, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bölgedeki rolünün yükseltilmesinden özellikle rahatsız. Bilgiler, Amaltheia girişiminde olduğu gibi, Türkiye'nin Estia planı aracılığıyla Kıbrıs girişiminin ilerlemesini engellemek için perde arkasında baskılar yaptığını belirtiyor. Gazeteye ulaşan haberlere göre, Türk çevreleri yabancı diplomatlara baskı yaparak, tüm girişimin Kıbrıs Cumhuriyeti himayesi altında değil iki toplumlu olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine sormaya teşvik etmeye çalıştı.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Yangınlarda 11+6 kullanılabilir hava aracı - Önceki yıllara kıyasla en fazla sayıda hazır durumda hava aracı söz konusu”

Tarım Bakanlığı, yangınların önlenmesi ve söndürülmesini bir ulusal güvenlik meselesi olarak ele alıyor. Hazırlanan yeni plana göre, Kıbrıs Cumhuriyeti hava yangın söndürme alanında kendi kendine yeterli hale gelecek. Politis'e konuşan Tarım Bakanı Maria Panayotu, Kıbrıs’ın kendi hava araçlarını almasıyla özerkliklerinin güçlendiğini ve dış faktörlere olan bağımlılığın azaldığını belirtti. Eylül ayında, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve cezaların sertleştirilmesini de öngören yasa tasarılarının Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Politis gazetesinden:

“Cumhurbaşkanı Hristodulidis müzakere masasına yarın bile oturmaya hazır”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs'ın Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunduktan sonra da AB üyesi bir devlet olarak kalacağı güvencesini verdi. Hristodulidis, anlaşmaya varılmış zemin üzerinde çözüm arayışı için yarın bile müzakerelere başlamaya hazır olduğunu vurguladı. Öte yandan, DİSİ ve AKEL, anlaşmaya varılmış çerçeveye olan desteklerini yinelediler.

*

“Kıbrıs ekonomisi hız kazandı – Yılın ikinci çeyreğinde büyüme %3,7”

İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın ön değerlendirmelerine göre 2024'ün ikinci çeyreğinde Kıbrıs'ın Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'sı %3,7 oranında büyüyerek 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi performansı sergiledi. Açıklanan verilere göre, Kıbrıs, Euro Bölgesi'nde en yüksek ve AB genelinde ikinci en yüksek büyüme oranını elde etti.

*

Alithia gazetesinden:

“Türkiye'nin Gayri resmi AB Konseyi'ne katılımı için yeşil ışığı yaktık - Cumhurbaşkanı, alışıldığı gibi, müzakerelere hazır olduğunu tekrarladı”

Lefkoşa'daki diplomatik kaynaklar, Kıbrıs ve Türkiye dışişleri bakanlarının Brüksel'deki AB Konseyi'nde "görüşme" olasılığını dışlamıyor. Bu arada Hristodulidis'ten yeni bir açıklama geldi; diyalog için hazır olduklarını ifade etti.

*

“Barajlar kuruyor, ekili alanlar yok oluyor - Sulama ihtiyaçları karşılanmıyor, çiftçiler endişeli”

Kıbrıs'taki 18 en büyük barajın toplam doluluk oranı %34'ün altına düştü.

*

Haravgi gazetesinden:

“Öğretmenler için kadrolu pozisyonların artırılması önemlidir”

İlkokul öğretmenlerinin kalıcı kadroya geçirilmesiyle ilgili hükümetin taahhütlerini bekleyen öğretmenler, bu konuda adım atılmasını talep ediyor. En büyük beklenti, ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni kadrolu pozisyonların artırılmasına yönelik anlaşmanın yazılı olarak alınması.

*

“Öğretmenler için kadrolu pozisyonların artırılması önemli”

İlkokul öğretmenlerinin kalıcı kadroya geçirilmesiyle ilgili hükümetin taahhütlerini bekleyen öğretmenler, bu konuda adım atılmasını talep etti. En büyük beklenti, ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni kadrolu pozisyonların artırılmasına yönelik anlaşmanın yazılı olarak verilmesi.

*

“Ateşkes görüşmelerinin yeniden başlayıp başlamayacağı belirsiz”

*

“KKP – AKEL’in 98 Yılı: İşçilerin ve halk kitlelerinin haklarının savunusu oldu”

*

“İşgal altındaki bölgelerine ve Airbnb'ye turist sızdırıyoruz”

*

Akdeniz'e her yıl 570.000 ton plastik atık karışıyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

Meclis, yasama faaliyetlerinde yapay zekanın kullanımını değerlendiriyor. Meclisin görüş istediği uzmanlar grubu ilk olarak daha hafif sistemlerin benimsenmesini önerdi.

*

İroon Meydanı'nın kapsamlı yenilenme çalışmaları başlıyor. İnşaat projesi için imzalar atıldı ve tarihi meydanın yeniden düzenlenmesi yapılacak.

Son Güncelleme: 15 Ağustos 2024 - 13:23

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.