basın özetleri 03.07.23

Alithia gazetesinin ana haberi

"Göçmenleri sınır dışı ediyorlar, fabrikaları kapatıyorlar - Kıbrıs ekonomisi, yetersiz iş gücü nedeniyle tehlikede"

İşveren örgütleri yarın Cumhurbaşkanı ile yapacakları toplantıya taleplerle gidiyorlar.

Her sınır dışı edilecek sığınmacıya karşı üçüncü ülkelerden personel için izin istiyorlar.

Sanayi ve işletmeler zaten yetersiz personelle çalışıyor ve çoğunlukla sığınmacı işçilere dayanıyorlar.

Telafi edilmediği takdirde küçülme ve iş gücü kaybı olacağına dair endişe duyuyorlar.

*

Filelefteros’un ana haberi

Filelefteros’un "AB'nin pahalı ülkeleri arasına girdik - Enflasyon yeniden uyandı - Sıcak hava dalgası ve turizm önümüzdeki aylarda fiyatların yeni artış getirecek" başlıkları altındaki ana haberine göre;

Nisan'a kadar Kıbrıs'taki enflasyon, Euro Bölgesi ortalamasının altında kalıyordu, ancak yeniden diş göstermeye de başlamıştı. Paskalya'dan itibaren ülke, fiyat artışlarının en fazla olduğu küçük bir grup arasında yer alıyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Haziran ayında %2,5'e düşerken, Kıbrıs'ta uyumlu enflasyon Mayıs ayındaki %2,6'dan,Haziran'da %3,1'e yükseldi. Bu, Haziran 2023'e göre bir artış, Mayıs'ta %2,1, Nisan'da %1,6 ve Mart'ta ise %1,6 seviyesindeydi.

*

Politis gazetesinin ana haberi

Başlıklar şöyle:

"Başsavcı, benim yok edilmemden mutlu olurdu - Odiseas Mihailidis eylemlerini savundu ve uygunsuz davranış iddialarını reddetti”

Habere göre Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis, Hukuk Dairesi ile olan anlaşmazlıkların kurumsal bir kriz olarak görüldüğünü ve her şeyin Mayıs 2023'te Başsavcı Yardımcısı Yorgos Savidis hakkındaki şikâyetin Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'na iletilmesiyle değiştiğini belirtti.

"Artık benim için netleşmiştir ki Başsavcı tutkuyla bana karşı ve benim yok edilmemle mutlu olurdu," diyen Odiseas Mihailidis, bununla birlikte kendisinin asla ne Yorgos Savvidis'in yozlaşmış olduğunu söylediğini ne de ima ettiğini savundu.

Başsavcı Angelidis’in avukatı, Sayıştay Başkanının birçok ifadesinin Başsavcı Yardımcısının açıkça yozlaşmış olduğunu kastettiğini belirtti ve kendi duruşunu Facebook'taki destek grubunun tavrından ayırmamasının uygunsuz davranış teşkil ettiğini öne sürdü.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi Aya Napa Belediye Başkanının sahtecilik vakasıyla ilgili gelişmeleri ele alıyor:

“Hükümet ve Savcılık, suçlanan DİSİ'li belediye başkanını koruyor - Yolsuzlukla mücadele ettiklerini söylüyorlar ama sürekli skandalları örtbas ediyorlar” başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:

Bakanın Aya Napa - Sotira belediye başkanını görevden almamasıyla ilgili siyasi kararı skandal teşkil ediyor ve kışkırtıcıdır.

Sahtecilik ve sahte beyanlarla para elde etme davası Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.

Başsavcılığın kurumsal güvenilirliği ve tarafsızlığı amaçlar uğruna feda ediliyor.

*

Haravgi gazetesinden bazı haberler:

Cumhurbaşkanı, Colin Stewart için bir disiplin meselesi olmadığını belirtti - Tatar'ın doğrudan ticaret, uçuşlar ve uluslararası ilişkiler şartları kabul edilmiyor”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis dün Kıbrıs'taki BM Genel Sekreteri özel temsilcisi Colin Stewart'ın son açıklamaları için bir disiplin meselesi olmadığını açıkladı. PASYXE'nin yıllık Genel Kurul toplantısına katılmak üzere basına yaptığı açıklamalarda Başkan, "Farklı görüşlere sahip olabiliriz ve bu görüşlerimizi ifade edebiliriz. Çok medeni bir tartışma yaptık. Bazı konularda anlaşamadık. Ben bu konuyu açtım ve BM barış gücü temsilcisinin göçle ilgili yaptığı açıklamalardan dolayı açtım." dedi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel temsilcisi Holguin’in çözüm çerçevesi dışına çıkacak önerilerde bulunabileceğine dair bilgileri yorumlaması istendiğinde Cumhurbaşkanı, "Tüm BM Genel Sekreterleri, Holguin, Güvenlik Konseyi üyeleri, BM'nin kararlarıyla bağlıdırlar." dedi. Holguin’in raporunu 10 Temmuz'da BM Genel Sekreteri'ne sunacağını ve Genel Sekreterin sonraki adımlara karar vereceğini ekledi.

*

Politis gazetesinden:

“Kıbrıs Sorunu keşfedilmemiş sularda - Her şey çıkmazı gösteriyor”

Rus BM Güvenlik Konseyi Başkanı'nın Maria Angela Holguin’in her iki tarafın da uzlaşmacı bir çözümden çok uzak olduğunu tespit ettiğini belirten açıklamasının ardından Kıbrıs Sorunu keşfedilmemiş sularda ilerliyor. Dikkatler şimdi Holguin’in 10 Temmuz'da BM Genel Sekreteri'ne sunacağı rapora ve Genel Sekreterin alacağı kararlara odaklanmış durumda.

*

“Yeni mal beyanı yasası için çoğunluk sağlandı - Savidis ve Angelidis de denetlenecek”

DİSİ'nin meclis grubu dün toplandı ve önerilen yasayı olduğu gibi oylama kararı aldı. AKEL ile birlikte gerekli çoğunluk sağlandı. Haksız zenginleşme açısından denetlenecek yetkililer arasında Hukuk Dairesi'nin iki yetkilisi yani Başsavcı ve Başsavcı Yardımcısı da bulunuyor.

*

Filelefteros’tan:

“Dört hellimden bir tanesi standartlara uygun değil - Yeniden başlatılması gerekiyor”

2024 yılında Tarım Dairesi tarafından peynir fabrikalarında 25 kontrol ve numune alımı gerçekleştirildi ve altı durumda standartlara uyulmadığı tespit edildi.

*

“Avakum Manastırı Skandalı - İki başrahip Ağır Ceza Mahkemesi'nde”

Avakum Manastırı'nın iki başrahibi için karar verildi. Yarın yargılanmak üzere Mahkemeye çıkacaklar.

Son Güncelleme: 03 Temmuz 2024 - 14:08

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.