basın özetleri 23.05.24

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“AB’nin halk karşıtı politikaları yoksulluk getirdi – PEO: Çifte seçimin sonuçları çalışanları da doğrudan etkileyecek” başlıklarının altında öne çıkan noktalar:

Avrupa’da uygulanan neo-liberal politikalar sosyal devletin daralmasına ve yoksullaşmaya yol açtı.

“Çoğunluğun kalkınmasına ve halk mahallelerini destekleyen yerel yöneticilere ihtiyacımız var”.

Tüm ihtiyaç duyanlar için belediyelerin sosyal yapı ve altyapılarının güçlendirilmesi ihtiyacı var.

Haberde şöyle yazıyor:

9 Haziran’da Avrupa Parlamentosu seçimleriyle yerel yönetim seçimleri olacak. PEO sendikası yaptığı bir açıklamayla çifte seçim sonuçlarının çalışanları doğrudan etkileyeceğini duyurdu. AB karar merkezlerinde alınan kararlar Avrupa halklarının günlük yaşamını etkiliyor. PEO AB’ndeki egemen politik çevrelerin peş peşe gelen krizleri halk karşıtı politikalar geliştirmek için kullandığına ve bunun sosyal devleti daralttığına, iş ilişkilerinin bozulmasına ve bunun bir sonucu olarak da milyonlarca Avrupalının yoksullaşmasına yol açtığına dikkat çekiyor.

Yaptığı açıklamada göçmenler sorununa da değinen PEO aynı egemen çevrelerin göç ve iltica sorunuyla da ilgili büyük sorumlulukları olduğunu zira AB’nin bir yandan NATO’nun kuyruğuna takıldığını ve göçmen akımlarına yol açan savaşları kışkırttığını öte yandan ise üye-ülkeler arasındaki dayanışmaya ve her ülkenin olanaklarına dayalı bir göçmen politikasına sahip olmadığını vurguluyor. Aşırı sağ oluşumların bu durumu kullanarak nefret söylemini ve ırkçılığı ve dolayısıyla faşist ideolojiyi öne çıkardığına parmak basıyor. Bu nedenlerden dolayı PEO’nun çalışanların yararlarını Avrupa Parlamentosunda ve Kıbrıs’ta istikrarlı bir şekilde savunmaya ve mücadele etmeye devam eden AKEL – Toplumsal İttifak’ın yanında olduğunu ifade ediyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Daire fiyatlarına bir yüzde on daha bindi – Binlerce yurttaş için konut sahibi olmak imkânsız – 2024’ün ilk üç ayında kira ya da satış fiyatlarında yeni artış oldu” başlıkları altındaki habere göre daire alış ya da kira fiyatlarına 2024 yılının ilk üç ayında yüzde on zam geldi. Taşınmaz Mal Değer Endeksi RİCS’in bu döneme dair elde ettiği veriler başka taşınmaz mal kategorilerine de zam geldiğini gösteriyor. Bununla birlikte ilk sırada yer alan konutlar. Yeni elde edilen veriler ortada öncelikle gençleri ve küçük ve orta aileleri etkileyen ciddi bir konut sorunu olduğu hakkındaki bilgileri doğrular nitelikte.

*

Politis gazetesi bugünkü ana haberini “Avrupa ülkelerinin Orta Doğu sorunundaki verileri değiştiren Filistin devletini tanımalarından sonra Filistin liderliği çeviride kayboldu”

Habere göre İrlanda, İspanya ve Norveç’in Gazze’deki soykırımın sona ermesinde bir baskı aracı oluşturan, İsrail’i kızdıran Filistin devletini resmen tanıdıklarına dair açıklamalarından sonra bir çeviri hatası az kalsın Kıbrıs – Filistin arasındaki ilişkilerde ciddi kriz patlamasına neden oluyordu.

Somut olarak Filistinli lider Mahmud Abbas’ın Filistin devletini tanıyan ülkelerle ilgili açıklamasında, Filistin devletini 1988’de tanıyan ilk ülkelerden biri olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adı “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” olarak geçiyordu.

Bu Lefkoşa’yı endişelendirdi ve Filistin tarafına yönelik girişimde bulundu. Filistin tarafı özür diledi ve olayın Arapça metnin İngilizce çevirisindeki bir hatadan kaynaklandığı cevabını verdi. Hata Mahmud Abbas’ın talimatıyla derhal düzeltildi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi lise son sınıf sınavlarında hata sonucu yanlış sınav kâğıdı verilmesini konu alıyor.

Haber “Lise son sınıf öğrencilerine yanlış sınav kağıtları verdiler – Limasol’un bir lisesindeki sınavda gaf - Biyoloji dersinde yanlış sınav kağıtları dağıtıldı – Öğrenciler yarım saat boyunca sınav gözlemcisine sınav kağıdının içeriğinin müfredatta olmadığını anlatmaya çalıştı” başlıklarıyla veriliyor.

Habere göre Limasol’un Agios Athanasios Lisesinde biyolojiden diploma sınavlarına giren lise son sınıf öğrencilerine yanlış sınav kağıdının dağıtılması büyük kargaşaya yol açtı.

Eğitim Bakanının ofisi ile temas eden Alithia gazetesi olayın gerçekliğini doğruladı ve sorunun asıl sınav kağıtlarının yeniden basılması ve öğrencilere kaybolan zamanın geri verilmesiyle çözüldüğünü öğrendi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısa seçmeler:

Filelefteros gazetesinden:

“Uluslararası yasallıkta kaçak yolcu”

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla seyahat eden Tatar Avustralya’ya “cumhurbaşkanı” olarak gitti.

*

DİSİ Anita Dimitriu vasıtasıyla AKEL ile ELAM’ı vurdu”

DİSİ Başkanı Anita Dimitriu partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik görüş manifestosunu açıkladı ve AKEL ile ELAM’a saldırdı. Anita Dimitriu yanı sıra Nikos Hristodulidis’i Avrupa Halk Partisi ile ilişkilerini açıklamaya çağırdı ve seçimlerden sonra Hristodulidis’in Avrupa Halk Partisine’ne yönelik tutumunu gündeme getireceklerini söyledi.

*

“Sayıştay’ın görevden alınmasıyla ilgili muharebelerin muhaberesi başlıyor – Konu Mahkeme Kurulunda”

Başsavcının Sayıştay’ın görevden alınmasıyla ilgili talebinin ele alınmasına bugün başlanıyor. Kurumlar arasında benzeri görülmemiş çatışma.

*

“Makarios Hastanesi uyardı: Lazer oyuncağıyla oynayan çocuk gözünden oldu”

Makarios Hastanesi göz doktorları ciddi uyarılarda bulundu. Bir çocuk lazer feneriyle oynarken geriye dönüşü olmayan bir şekilde gözünü kaybetti.

*

Haravgi gazetesinden:

“21 temel ihtiyaç ürünü kategorisine zam geldi”

Dondurulmuş balık ürünlerine yüzde 7,5, şekere yüzde 4,7, bulyon ürünlerine 3,4, şişe suyuna 3,3, meyve suları, tahıl gevreği ürünleri ve çocuk bezlerine 2,8, bebek mamalarına 2,7, dondurulmuş hamur işlerine 2,2 ve et konservelerine yüzde 2 oranında zam geldi.

*

“Filistin devleti için tarihi tanınma anı”

28 Mayıs 2024 günü Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıklayan Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin devleti tanınmadan barış olamayacağının altını çizdi. Slovenya ve daha başka ülkelerin de onları izleyeceği görünüyor. Filistin yönetimi memnuniyet ifade ederken İsrail sert biçimde tepki gösterdi.

*

Ve Haravgi’den birkaç haber başlığı:

Devlet hastanelerinde bugün saat 12’de bir saatlik protesto eylemi

*

AKEL: ELAM geçmişte suç işlemekten hapse girmiş olan adayı hakkında cevap vermeli

*

Belediye Seçimleri: DİSİ’nin adayı Nikos Tornaritis Makarios Caddesi konusunda yine yalan atıyor

*

AKEL Akama ile ilgili idari araştırmada şeffaflık ve sorumluların tespit edilmesini talep ediyor

Hükümetten yine taşra ve dağlık bölgelere yeni vaatler

*

Ve Politis gazetesinden bir haber:

“Altın orta aranıyor – Hastane personeli”

Dün, devlet hastanelerinde mevcut olan personel eksikliği sorunu nedeniyle hemşirelerin bugüne programlanmış olan protesto etkinliğinin yapılmasından kaçınılması amacıyla uzun saatler boyunca istişareler yapıldı. Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ’nin dün öğleden sonra sunduğu öneriler gecenin geç saatlerine dek tartışıldı.

Son Güncelleme: 23 Mayıs 2024 - 14:58

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.