basın özetleri 17.05.24

Alithia gazetesinin ana haberinde Thanasis Nikolau’nun ölümüyle ilgili yürütülmekte olan araştırma var.

Başlıklar şöyle: Sorumlular Hukuk Dairesinin görevlileridir – Andriana Nikolau Thanasi olayının kötü idaresi hakkında konuştu”.

Alithia’nın haberine göre 26 yaşındaki ulusal muhafız gücü askerinin annesi “Bu zaman zarfında Başsavcılar değiştiğini ama 2005 yaşından bu yana ilgili talimatlar veren Hukuk Dairesi görevlilerinin aynı kaldığını söyledi.

Andriana Nikolau ayrıca olayın cinayet sonucu gerçekleştiği besbelli olduğu halde davanın ilerleme kaydetmemesinden kimlerin sorumlu olduğunun ortaya çıkması için iki yeni araştırma hakiminin raporlarının hazırlanmasını beklediklerini ifade etti.

Hukukçu Hristos Kliridis “Soruşturma hakimlerinin tek rolü sistemin eksikleri veya hataları değil faillerin tespiti olmalıdır. Geri kalanı araştırma komitesinin işidir” dedi.

*

Haravgi’nin ana haberi gazetenin ön sayfasında şöyle veriliyor:

“AKEL Herkese Erişilebilir Konut uygulaması hakkında acilen uygulanması gereken 6 önlem önerisi yaptı – Sürdürülebilir finansman seçenekleri yok, özellikle binlerce genç çift için”

İnşaat maliyeti ve dolayısıyla ilk konut fiyatları sürekli biçimde artıyor.

AKEL devlet katkısıyla sosyoekonomik kriterlere dayalı bir konut finansmanı kurumunun oluşturulmasını önerdi.

Önümüzde Yerel Yönetimin baskın bir role sahip olduğu Avrupa ülkelerinin örnekleri var.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu partinin geçen Mayıs ayında başlattığı “Herkese Erişilebilir Konut” kampanyası çerçevesinde dün konut sahibi olmanın dar bir kesim için değil herkes için hak olmasını hedefleyen 6 önlem açıkladı. AKEL’in önerileri hedefli olup odak noktasını genç çiftler ve hassas gruplar oluşturuyor. Buna paralel olarak topluma katkılarının artırılması hedefiyle hükümet, yerel yönetim ve özel sektör arasında uyumlu işbirliği olanağını sunuyor.

Önlemler kısaca şöyle:

  1. Arazi Kalkındırma Örgütü’nün konut meselelerinde devlet politikası yürüten merkezi bir kuruma dönüştürülmesi
  2. Konut Finansmanı Örgütünün Sosyal karakterinin iade edilmesi ve orta ile dar gelirli aileler için bir finansman kurumu olarak görev yapabilmesi için bu karakterinin genişletilmesi
  3. Özel sektörle işbirliği vasıtasıyla hali arazilerin, kiraya verilmesi ya da satılması amacıyla konut inşaatı yapılması üzere değerlendirilmesi.
  4. Hükümetin planlarına sosyal konut politikasının dahil edilmesi
  5. Mevcut ve yeni krediler için kredi maliyetinin düşürülmesi amacıyla konut kredisi faiz oranlarının finanse edilmesi
  6. Erişilebilir konut rezervlerinin artırılması amacıyla özel sektöre verilen teşviklerin acilen uygulanması.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Yetkileri bölüyorlar – Adalet Bakanı Başsavcılık makamı için radikal değişim vaat etti – Anayasa değişikliğine doğru – Devletin hukuki danışmanı olmak başka Cumhuriyet Savcısı olmak başka” başlıkları altındaki habere göre

Yetkilerin bir makamda toplanmasının yol açtığı sorunları su yüzüne çıkaran başta Thanasis Nikolau’nun ölümü ile ilgili konu olmak üzere son günlerde gelişen olaylardan sonra Hükümet Başsavcının yetkilerinin ayrılması ile ilgili Anayasa değişiklikleri yapmak yönünde hareket ediyor. Adalet Bakanı Hartsyotis güvence verdi. Anayasayı değiştirecek ilgili yasa tasarısının hazırlandığını ve değişimin radikal olacağını söyledi. “Zira aynı yetkilinin hem devletin hukuki danışmanı hem de Cumhuriyet Savcısı olmaması artık zorunlu hale gelmiştir” dedi.

*

Ve son olarak da Politis gazetesinin ana haberi:

“Araştırma raporları çekmecelerde tıkıldı kaldı – Kamuoyu da Meclis de Serverler ve Akama Yol Ağı hakkında bilgilendirilmedi” başlıklı habere göre

Kamu çıkarını ilgilendiren ciddi meselelerle ilgili olarak emredilen soruşturmaların bulguları bir kez daha aylarca bakan çekmecelerinde gömülü kalıyor ve bu da suçun örtbas edilmeye çalışıldığı yönündeki şüpheleri artırıyor.

Soruşturmaların tamamlanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, Maliye Bakanlığı Bodrum'unda su basması sonucu ıslanan serverler yanı sıra Akama Ulusal Orman Parkı'ndaki yol çalışmalarına dair soruşturmalarla ilgili olarak yürütülen 3 idari soruşturmanın nereye vardığını kimse bilmiyor.

İlgili Denetim ve Çevre komisyonları üyesi milletvekillerinin ısrarla soruşturma bulgularının kendilerine iletilmesini talep etmesi, ancak herhangi bir yanıt alınamaması nedeniyle Meclis de bu konu hakkında karanlıkta.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Filelefteros gazetesinden:

“Ersin Tatar Ankara’nın emirleriyle hareket ettiğini söyledi”

Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar üzerine gölge düşüren tüm intibaları yumuşatmaya çalışıyor.

*

“ELAM’a karşı savaş açtılar – Seçim öncesinde yaylım ateşine tuttular”

Sığınmacılara Kıbrıs’tan gitmeleri için pasaport verilmesini öneren ELAM seçim öncesinde olduğumuz bu dönemde her yandan saldırı alıyor.

*

“Boğucu kokteyl – Toz ve 35 dereceye varan sıcaklar Kıbrıs’ı boğacak”

Önümüzdeki günlerde nefes alamayacağız. Yoğun toz ve yüksek sıcaklıklar bekleniyor.

*

“Guinnes rekoru – Kıbrıs takımı Nepal’in zirvesinde antrenman yaptı”

Kıbrıslı dağcı Aleksis İkonomidis ve ekibi Nepal’in 6.476 mertrelik rakımlı Mera Peak zirvesinde antrenman yaptı.

*

“Göçmen sorunu – ELAM muz kabuğuna bastı”

ELAM “Kıbrıs’tan gitmeleri ve Avrupa’nın neresine isterlerse gitmeleri için” Kıbrıs Cumhuriyeti’nin göçmenlere geçici-özel pasaport vermesine yönelik öneri getiremekle muz kabuğuna basmış oldu. Tepki gösteren Hükümet ve partiler Kıbrıs için yüksek riskler taşıyan bir öneriden söz ettiler.

*

Haravgi gazetesinden:

“Kıbrıs Türk sineması binası da çöküyor”

Limasol kentinin sembolleri olan binalar ya çöküyor ya da yanıyor. Son yıllarda sıkça rastlanan olay nedeniyle yurttaşlar koruma altına alınmış binaların geleceğine dair endişeler ifade ediyor. Başta kentin tarihi merkezindeki binalar için olmak üzere belediyeye sorumluluk yükleyen yurttaşlar bunların korunmasına, restore edilmesine ve değerlendirilmesine yönelik ilgisizlikten yakındı.

*

Haravgi’den birkaç başlık:

“Akama: Yol müdahalelerine yönelik 3 araştırma yapıldı, kimseye sorumluluk yüklenmedi”

*

Kıbrıs Bankası: Kârda %40 artış ve hissedarlara 137 milyon Euro tutarında devasa temettü

*

“AKEL cinsel yönelime dayalı ayrımcılıkla mücadele etmeye devam edecek”

*

“AKEL bankaların aşırı kârlarına ilişkin yasa önerisi yaptı”

Son Güncelleme: 17 Mayıs 2024 - 14:56

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.