basın özetleri 15.05.24

Alithia gazetesinin “4+1 toplantısına dair öneriyi reddettiler – Fikir Holguin’in Fidan’la görüşmesinden sonra oluştu – Tarafımız 4+1 şeklinin Kıbrıs Cumhuriyetini ortadan kaldırdığına inanıyor” başlıkları altında verdiği haberine göre

Nikos Hristodulidis ile Ersin Tatar Holguin’in son Kıbrıs ziyareti sırasında BM GS’nin temsilcisinin 4+1 tipi yani Britanya’nın yer almadığı bir toplantı önerisini geri çevirdiği öğrenildi.

Söz konusu fikir Holguin’in Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmesinde, Fidan’ın Türk – Yunan diyaloğu çerçevesinde bir konu söz konusu olduğunu öne sürmesinin ardından ortaya çıktı.

Önerinin Britanya ile anlaşarak ve Holguin’in sivil toplumun sürecin ilerlemesini istediğine ve liderlerin de bu isteği dinlemesi gerektiğine dair açıklamasını da göz önüne alarak öne sürülmüş olması da olasılık dışı değil.

BM GS temsilcisi Holguin’in Kıbrıs Postası’na verdiği demecinde Türk Dışişleri Bakanıyla görüşmesinde Fidan’ın kendisini önerilere açık bir şekilde dinlemeye hazır bulduğunu ifade etti.

*

Filelefteros bugün “Göçmenler için yeniden alarm” manşetini kullanıyor.

“Ara bölgede acil durum önlemleri” alt başlıklı haberde, düzensiz göçmenlerin kara yoluyla geçişine ilişkin bilgilerin Kıbrıs Cumhuriyeti yetkili makamlarını harekete geçirdiği, söz konusu bilgilerin değerlendirildiği ve sorunun tırmanmasına neden olabilecek herhangi bir olasılığı ele almak üzere acil ihtiyati tedbirleri tetiklediği belirtiliyor. Sözleşmeli polisler ve ara bölge alanlarında nöbet tutan polis mensuplarının, sorumluluk alanlarını değiştirmeleri için talimat aldıkları belirtilen haberde, Lefkoşa'nın üç bölgesinde ara bölgede devriye gezen polis mensuplarının sayısının arttırılmasının istendiği ve elde edilen bilgiler temelinde, belirli yerlerden geçişlerin olabileceğinin açık olduğu yer alıyor. Aynı raporların, yasadışı göçmenlerin olası geçiş yollarını korumak için alınan acil önlemlerin Pazartesi gecesinden bu yana tam olarak yürürlükte olup çok sayıda sözleşmeli ve kadrolu polis memurunun geçici olarak "nakledildiğini" gösterdiği kaydediliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti kontrolündeki bölgelere giriş noktalarının korunmasına yönelik yeni planın çok sıkı olduğu ve dönüşümlü 12 saatlik vardiyalar arasında zaman boşluğu bulunmadığı belirtilen habere göre ayrıca, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis’un konuyla ilgili olarak, olağanüstü tedbirlerin alındığını teyit etmekle yetindi ve bunları ihtiyati tedbirler olarak nitelendirerek, ara bölgeye bitişik bazı noktaların gözetim planının gerçekten de yeniden yapılandırıldığını sözlerine ekledi.

Buna paralel olarak Lübnan’daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah’ın Lübnan’daki Suriyeli göçmenlerin Kıbrıs’a gitmelerinin serbest bırakılmasına dair açıklamaları da çok endişe verici olarak nitelendirildi. Ki bu konu da bugünkü tüm Kıbrıs Rum gazetelerinde ön sayfadan veriliyor.

*

Politis gazetesi ana haberinde şu başlıkları kullanıyor:

“Anastasiadis ve bakanları yeni araştırmaların merkezinde – Yolsuzlukla Mücadele Otoritesi “altın” pasaportlar skandalı ile ilgili bir araştırma yapmaya karar verdi”

Yolsuzlukla mücadele Makamı, AKEL Milletvekili Hristos Hristofidis ve Sayıştay’ın Nikos Anastasiadis ve aralarında şu anki başsavcı yardımcısının da bulunduğu üç bakanına yönelik, toplamda 346 altın pasaport çıkartmış olan hukuk ofisleriyle bağlantılı olan şikayetlerini incelemeye devam ediyor.

AKEL, Hukuk Dairesi'nin iki yöneticisinin altın pasaport skandalına ve şu anda Mafya Devleti adına soruşturma altında olan Nikos Anastasiadis'e ilişkin Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun bulgularını değerlendirirken tarafsızlığını sorguluyor.

Başsavcı ayrıca Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun Polis memuru Mihalis Katsunotos'un Savvas Angelidis'e yönelik soruşturma kapsamında kendisine sunulan soruları yanıtlamaması nedeniyle cezai kovuşturmaya tabi tutulması yönündeki tavsiyesini de reddetti.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi

“Fiyatlar ve faiz oranları gençlerin konut sahibi olma düşlerine gölge düşürüyor – Müstakil ev fiyat endeksi yüzde 8,3 oranında arttı”

Merkez Bankasının yeni raporu müstakil ev fiyatlarında büyük artış meydana geldiğini ama bu arada talebin düştüğünü de gösteriyor.

Faiz artışları hem mevcut müşterilerin hem de potansiyel müşterilerin kredi alım maliyetini yükseltti.

En yüksek artışları sırasıyla yüzde 11 ile Larnaka’da, yüzde 10,7’yle Limasol’da ve yüzde 9,5 ile Mağusa’da görüldü.

*

Haravgi gazetesinden Kıbrıs sorunuyla ilgili bir haber…

“Holguin’in raporu bekleniyor – Çıkmaz Ankara’nın işine geliyor – Stefanos Stefanu AKEL’in Kıbrıs sorununa dair önerisinin tartışılmasını istedi” başlıklı habere göre

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu BM GS’nin temsilcisi Holguin’in ziyaretinin etkilerini değerlendirirken “Sayın Holguin’in raporunda neler yazılacağınıö BM GS’nin kararının, ardından da BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs sorununa dair kararının ne olacağını görmemiz çok önemlidir” dedi. “Kesin olan tek şey ne çıkmazın ne de durgunluğun AKEL’in işine gelmediğidir” şeklinde vurgulayan Stefanu, AKEL’in 2020’nin Aralık ayından bu yana gerek eski Cumhurbaşkanına gerekse de şimdiki Cumhurbaşkanına Kıbrıs sorununda nasıl ilerlenebileceğine dair görüşünü sunduğunu ve en azından tartışılmasını istediğini tekrarladı.Stefanu Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha geçenlerde enerji konularına değindiğinin altını çizdi ve “Eğer temelinde inisiyatif üstlenebileceğimiz bir önerimizin olmasını istiyorsak, bu inisiyatifin içinden dinamiklerin oluşmasını istiyorsakmüdahil tarafları ilgilendiren bir zemin üzerinde tartışabilmeliyiz” şeklinde ekledi. “Bunun sonucunda Türk tarafı adım atmadığı takdirde uluslararası faktör için ilerleme istemeyen tarafın kim olduğu net olsun” dedi.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis dün Hükümetin Kıbrıs sorunu müzakerelerinin yeniden başlamasına yönelik pozitif rol oynayabilecek inisiyatifler üstlenmeye devam edeceği açıklaması yaptı. Letimbyotis yanısıra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Türk Cumhurbaşkanı ile yaptığı yüz yüze görüşmede nelerin konuşulduğu ve Kıbrıs sorununda bir ilerleme kaydedilmesi amacıyla bundan sonra atılması gereken adımların tartışıldığı konusunda Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’i bilgilendirdiğini söyledi. Gerek Kıbrıs Rum tarafının gerekse de Yunan Başbakanının iki liderin Holguin’in huzurunda bir araya gelme ihtiyacını çok önemli olarak gördüğünü ekledi.

*

Politis gazetesi de Kıbrıs sorunu konusuna ön sayfasında yer veriyor.

“Maria Angela Holguin Nikos Hristodulidis’ten inisiyatifler bekliyor” başlığı altında şöyle yazıyor:

BM GS’nin temsilcisi iki tarafı masaya getirmenin zorluklarını bildiğini belirtti ve iki taraf liderine yönelik mesajlarına devam etti. Holguin Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Ersin Tatar’ın üçlü bir görüşmeyi reddetmesine yönelik şaşkınlığını ifade etmekle birlikte aynı zamanda Nikos Hristodulidis’in de bu konuda net bir görüntüye sahip olduğunu ve süreci neyin çözebileceğini bildiğini ekledi.

Son Güncelleme: 15 Mayıs 2024 - 14:00

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.