basın özetleri 29.09.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“Sendikalar asgari ücret artışı talep edecek – Devam eden pahalılığa ağrı kesici – İşverenlerin cevabı tartışması bile olmaz”

Sendikalar daha sonra toplanacak olan Uyum Komitesinden, devam eden pahalılıkla mücadelede ulusal asgari ücretin yukarıya doğru çekilerek uyumlaştırılmasını isteyecek.

Tamı tamına zıt görüşte olan ve maliyetin artması nedeniyle bu tür değişikliklere yer olmadığını savunan işveren tarafı, konu hakkında her türlü tartışmayı reddediyor. PEO ile SEK’in gündeme saat başı verim başına ücret konusunu da getirmesi bekleniyor.

Sendikalarla örgütlerin oluşturduğu pahalılığa karşı ortak cephe Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile acil görüşme talep ederken Maliye Bakanı Makis Keravnos ekonomi meselelerinde tüm taraflara dikkatli olunması çağrısı yaptı. Bununla birlikte akar yakıt ve elektrik vergisinin yeniden sübvanse edilmesi konusunun ilk kez olarak tartışılabilir olduğuna işaret etti.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Elektronik sepet nedeniyle Meclis arenaya döndü – Tüketicinin kolektif alışveriş yapmasına izin veren yasa onaylandı – DİSİ ile diğer partiler elektronik sepetin modern bir fiyat gözlemevi niteliğinde olduğu konusunda hemfikirler – Ticaret Bakanına karşı yaylım ateşi”

Kolektif çıkarlarını koruma amacıyla yurttaşın mahkemeye başvurmasına izin veren uyumlaştırıcı yasayı dün onaylamasına rağmen Meclis elektronik sepet konusu tartışılırken arenaya döndü.

Konu Meclisin Ticaret komisyonu Başkanı DİSİli milletvekili Haciyannis’in yetkili bakanlığın elektronik sepeti hem eksik hem de yarım hale getirdiğini açıklamasıyla tartışmaya girdi.

Haciyanis yanısıra yetkili bakanlığın tüketici temsilcilerinin haklarını kısıtlama çabalarına da değindi.

*

Haravgi gazetesi ana haberinde okullarda şiddet olaylarının tırmanması konusuna ayırıyor.

“Okulda şiddet kontrolden çıkıyor – Mecliste konunun tartışılmasından sadece bir gün sonra iki son derece ciddi olay meydana geldi” başlıkları Altında ön sayfada dikkat çeken noktalar şöyle:

Habere göre Mecliste konunun tartışılmasından sonra biri Lefkoşa’da diğeri Larnaka’da olmak üzere iki okulda yeni şiddet olayları meydana geldi. Sosyal medyada dolaşan ilgili videolar dehşet yarattı.

Olaylardan birinde maskeli şahıslar 13 yaşındaki bir öğrenciye pusu kurup başına vurdular, ötekinde ise öğrenciler okula arkadaşları bir kişiyi yere yatırıp başına vururken diğer ğrenciler de video çekip “dayak dayak” şeklinde tempo tutuyordu.

Bir önceki gün dövülen öğrencinin 13 yaşındaki erkek kardeşi dövülmüş ve olay polise şikayet edilmişti ancak bu saldırganları caydırmaya yetmedi, ertesi gün kardeşine de saldırdılar.

Yetkililer sorumluluğu birbirine yüklerken, ilgi yasa hâlâ hayata geçirilmedi.

Açıklanan verilere göre Kıbrıs okullarında okuyan beş çocuktan birisi buling kurbanı. 2022 yılında Polis 508 buling vakasını araştırdı, 15’i mahkemeye sevk edildi.

*

Son ana haberimiz de Filelefteros gazetesinden sevgili dinleyenler.

Gazete “Kuma cephesinden karşı saldırı – Spor Komisyonunun cezai suç işlediği öne sürüldü” başlıkları altında dünkü haberini bugün de devam ettiriyor.

Habere göre Filelefteros’un dün gündeme getirdiği KOP Başkanı hakkındaki uyuşmazlık tespiti yapan rapor konusu Deontoloji Kurulu ile KOP Başkanı Yorgos Kumas’ın avukatları arasında yaylım ateşi açılmasına neden oldu. Yorgos Kumas tarafı Deontoloji Kurulunun olasılıkla gizlilik yükümlülüğü ile ilgili maddeyi çiğnemiş olduğunu savundu. Deontoloji ve Sporu koruma Kurulu ise raporla ilgili olarak ne açıklanacaksa, önümüzdeki Çarşamba günü açıklanacağını ifade etti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerine bir göz atalım birlikte s d.

Filelefteros’tan devam edelim yine…

“Eski Bakana altın pasaportlar için kovuşturma – Söz Hukuk Dairesinin – En büyük yurttaşlık verme olayı adaletin karşısına getiriliyor - Hukuk Dairesinde”

22 yurttaşlık verme vakasının araştırıldığı ve hepsinin aynı avukatlık bürosuyla çalıştığı davanın iki yıldır soruşturmaları devam ediyor. Kovuşturulan özel ve tüzel kişilerin arasında bir eski bakan ve bir devlet görevlisi de bulunuyor. Konunun nasıl bir seyir izleyeceği şimdi Hukuk Komisyonuna bakıyor. Baş Savcının konu hakkında görüş belirtmesi bekleniyor.

*

“Tatar’ın bugün cevap vermesini bekliyorlar”

Ersin Tatar Cuma gününe kadar Kıbrıs sorununa BM GS özel temsilcisi atanması konusunda cevap vereceği sözü vermişti.

*

Alithia gazetesinden kimi başlıklar:
“Zaharova: İşgal altındaki bölgede yaşayan Rus yurttaşlarına konsolosluk hizmetleri başladı”

*

“SEK Sendikası: Enflasyon eşittir açgözlülük ve aşırı kâr – Sendikalardan pahalılığa karşı tepki – PASİDİ: Orta sınıf diye bir şey kalmadı – Makis Keravnos: Ülkemizin yeniden gözetim altına girdiğini görmek istemem. Verileri sürekli olarak inceliyoruz, aşamalı olarak önlemler alacağız, kamu maliyesi izin verdiği müddetçe”

*

Ledra Palace – Hükümet Başpiskopos’a Ledra Palas’ın Kiliseye iadesi konusunu ele alacağı sözü verdi – UNFİCYP oteli terk etmeyeceğiz, dedi”

*

“Siyasi partilere devlet yardımı – Bütün partiler 2018’den bu yana borçlu – 2024 yılına kadar aldıkları parayı iade etmeleri gerekiyor”

*

Haravgi’ye bir göz atalım s d.

“Pahalılığa ve faiz artışlarına karşı önlem alınmaması toplumun öfkesini kabarttı – Sendikal hareket ve sosyal örgütler önlem almakla tehdit ediyor, Hükümetse inceliyor…”

Habere göre Sendikal hareket ile sosyal örgütler tam birlik halinde, pahalılığa ve faiz oranlarına karşı önlemler almamasıyla ilgili olarak Hükümeti önlemler ve grev kararları alacağı konusunda uyardı.

PEO, SEK, PASİDİ, OELMEK, POED, OLTEK, Kıbrıs Tüketiciler Derneği, Kıbrıs Tüketiciler ve Yaşam Kalitesi Birliği, EKYSY, PESYS, Beş Üyeli Aileler Örgütü, ve Tek Ebeveynli Aileler Derneği elektrik, akaryakıt ve temel ihtiyaç ürünleri pahalılığının dizginlenmesi, hayat pahalılığı ödeneğinin yükseltilmesi ve garanti altına alınmış asgari gelirin yükseltilmesini hedefleyen dokuz öneri içeren ortak bir muhtıra gönderdi. Ortak cephe ayrıca Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile görüşme talebinde bulundu.

Bu arada AKEL Hükümete, faiz oranlarının doğruluğu konusunda acil önlem alma baskısını siyasi düzeye taşıyor.

AKEL Ekonomi Dairesi üyesi Vakis Haralambus dün Astra'ya yaptığı açıklamada, Hükümetin kararlı ve etkili tedbirler almadığını belirtti. Gerçekliğin, yöneticilerin algıladığından farklı bir mesaj gönderdiğine dikkat çeken Haralambus devlet bütçesi konusuna da tribünlere oynama yolları ve nitelendirmelerle yaklaşılmaması gerektiğini, AKEL'in bütçenin sunulmasını bekleyeceğini, inceledikten sonra pozisyon belirleyeceğini ve ona göre öneriler sunacağını söyledi.

*

“Kıbrıslı Türklerin Avrupa seçimlerine katılımını engellemek için blok kuruyorlar”

Hükümet DİSİ ve ELAM’la işbirliği içinde Kıbrıslı Türklerin Avrupa parlamentosu seçimlerine katılımını engellemeye çalışıyor. Somut olarak dün Meclisin İçişleri Komisyonunda İçişleri Bakanlığı, kurumsal çerçevenin modernizasyonuna ilişkin ve Kıbrıslı Türklerin seçimlere katılımına ilişkin hükümleri, sunduğu yasa tasarısından çekme niyetini açıkladı.

Mevcut mevzuat eskimiş olup, Kıbrıslı Türklerin sandığa vardıklarında seçmen listesine kayıtlı olmanın yanısıra ikamet ettikleri yere ilişkin bir yeminli ifade doldurma zorunluluğu gibi hükümler içeriyor. Bunlar anlamsız prosedürler, çünkü seçmenin verdiği bilgiler bir yandan kontrol edilemiyor, öte yandansa bu uygulama kuyrukların oluşmasına ve yüzlerce Kıbrıslı Türk'ün oy kullanmaktan men edilmesine neden oluyor.

Önceki hükümet mevzuatın modernleştirilmesi için yasa tasarısı sunmuştu ancak yasa tasarısı hükümeti destekleyen partiler yanısıra DİSİ ve ELAM’ın baskısıyla yeni hükümet tarafından geri çekildi.

AKEL, Aristos Damianu aracılığıyla bizi geriye götüren bu yöntemleri kınadı. "Nikos Hristodulidis'in pozitif gündemden bahsettiği bir dönemde, hükümeti, söz konusu meseleyle bizi geriletiyor" dedi. Ayrıca, Avrupa seçimlerinin yalnızca Kıbrıs'ın meselesi olmaması nedeniyle AB ile sorunların ortaya çıkacağı yönündeki kaygısını da dile getirdi.

*

Ve birkaç başlık:

“Cumhurbaşkanı MED9’ları Kıbrıs sorunu ve New York’la ilgili bilgilendirecek”

*

“Tatar ile Santos kayıplar konusunda görüşecek”

Son Güncelleme: 29 Eylül 2023 - 13:51

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.