basın özetleri 09.08.23

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberlerinde adaya doğal gaz getirilmesindeki gelişmeler, ödenemeyen krediler, aşırı banka kârlarının vergilendirilmesi ve fotovoltaiklere dair yeni Hükümet kararlarıyla ilgili konular yer alıyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Doğal gaz gene rafa kaldırıldı – Yeni bir gecikme daha ve 10’larca milyon avroluk kayıp” başlıkları altındaki ana haberinde gazete adaya doğal gaz getirilmesi konusundaki gelişmeleri veriyor.

Habere göre Kıbrıs’ın Avrupa Birliğinin 10 milyon avroluk finansmanını kaybetmesine ramak kaldı. Durum böyleyken Devlet Doğal Gaz Şirketi adaya doğal gaz getirme ihalesi teyidinde yaşanan gecikmeden doğacak kirlilik yayımı nedeniyle kamunun 21 ile 35 milyon avro arasında bir meblağ ödemek zorunda kalacağı konusunda uyardı. Başlangıçtaki ihale kararının iptal edilmesi ve aynı zamanda da İhale Yeniden Değerlendirme Başkanlığının ihaleye giren bir şirketin talep ettiği “geçici önlemlerini” teyit etme kararı nedeniyle gecikme yaşanıyor. Çalışma 2024 yılından 2025 yılına ertelendi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Avrupa ülkeleri küçük ve orta işletmeler ve bankaların vergilendirilmesinin yolunu gösteriyor - Macaristan, İspanya ve İtalya’dan sonra İtalya da bankaların faiz artışlarından kaynaklanan aşırı kârlarına yüzde 40 oranında vergi uygulaması getirdi”

Ön sayfada;

Konut kredisi borçlularının desteklenmesi için bankaların süper kârları vergilendirilsin

Kıbrıs’ta Hristodulidis Hükümetinden ne ses ne seda… Halbuki kredi maliyeti tavan yaptı

Devlet Yardımları Denetim Ofisi Fransa’da küçük ve orta işletmelerin desteklenmesi statüsünü işaret etti, diye yazıyor.

Habere göre İtalya’nın, mevduat hesaplarını ödüllendirmedikleri gerekçesiyle, bankaların faiz artışlarından elde ettiği aşırı kâra tek seferlik yüzde 40 faiz uygulamasına dair ani kararı Avrupa’nın bankacılık sektöründe şok yarattı.

Yüksek resmi faizler bankalara süper kârlar sağladı zira kredi maliyeti tavan yaptı buna karşın banka kuruluşları mevduat faizlerini artırmadı.

Macaristan ve İspanya gibi ülkeler bankacılık sektörüne beklenmedik vergiler uygulamıştı şimdi ise başka ülkelerin de bu pratiği izlemesi olasılığı var. İtalyan Hükümeti yıl içinde daha önce dile getirmiş olduğu bu fikri daha sonra rafa kaldırmış gibi görünüyordu. Ancak ilk altı ayın sonuçları konunun yeniden gündeme gelmesine neden olunca İtalya Hükümeti bu vergilendirme kararını aldı.

Öte yandan Kıbrıs’ta Devlet Yardımları Kontrol Ofisi yaptığı açıklamada, Fransa’da Ukrayna'daki savaş nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önerdiği statünün Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması vesilesiyle incelenebileceğine, değerlendirilebileceğine ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin yararına olacak şekilde Kıbrıs için uyarlanabileceğine işaret etti.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Önce bankalar, gerisine bakarız… – Maliye Bakanının bir milletvekilinin göçmenlerin ödenemeyen kredilerine dair sorusuna cevabı – Eşit Yük Paylaşımı Kuruluşu işgal altındaki bölgelerdeki ipotekli Rum mallarının da mülkiyet hakkını alması talebi Kıbrıs sorununu da etkiliyor”

Maliye Bakanı Makis Keravnos, Merkezi Eşit Yük Paylaşımı Kuruluşunun işgal altındaki malların mülkiyet hakkını alarak ödenemeyen kredileri satın almasına olanak tanıyan düzenlemeler konusunda Hükümetin hemfikir olmadığını belirtti. Böyle bir şeyin Kıbrıs sorununa çözüm çabalarında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin elini zayıflatacağını söyledi.

*

Politis gazetesinin de ana haberini kısaca aktaralım…

Başlıklar şöyle: Ev fotovoltaiklerine üretim sınırı koyuyorlar – Hükümetin birbirini tutmayan kararlarının ceremesini yurttaş ödüyor.

Habere göre son yılların hükümetleri, konut kullanımı için dahi fotovoltaik sistemi vasıtasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimini teşvik ettiği halde, Hristodulidis Hükümeti ansızın konut yeşil enerji üretimini sınırlandıracak engeller uygulamaya karar verdi. “Madem ki her an üretim sınırlaması yapacaklar o zaman neden fotovoltaik sistemleri koydular” diye soran tüketici, karara dair şikâyetlerini dile getirdi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısaca:

Alithia’dan:

Atina’da bir kişi öldüresiye dövüldü. AEK takımı taraftarı, huliganların kurbanı oldu. Kol atardamarından kesici bir aletle darbe alan Mihalis Katsuris adlı 29 yaşındaki genç OPAP Arena stadyumunun önünde can verdi.

*

Tatar Kokkina’daki “şenliklerde” Kıbrıs sorunundaki yeni politikasını açıkladı

*

Haravgi’den:

“Yunan makamları Neonazilerin geleceğini biliyordu”

Yunan makamlarının, Atina’da bir kişinin ölümüne üç kişinin de yaralanmasına yol açan Dinamo Zagrep takımı huliganlarının ülkeye geleceğinden haberdar olduklarına dair gün ışığını gören bilgiler Yunan Hükümetini açıkta bıraktı.

*

Sağlık Bakanlığında Popi Kanari ve Hristina İoannu arasında iyi gitmeyen bir şeyler var.

Aileler okul otobüsü ücretlerine yüzde elli zam yapılmasına tepki gösterdi

Menoya göçmen kampı yetersiz. Yeni binalar iki yıl sonra

Tatar: Kıbrıslı Rumlar adanın tek sahibiymiş gibi hareket ediyor. “KKTC”nin statüsünün yükseltilmesine yönelik adımlar yeni Kıbrıs Türk politikasını oluşturuyor

İşgal altındaki bölgede nüfus artışı nedeniyle yeni okullar inşa ediliyor. Devlet ve özel sektörün işbirliğiyle 20’den fazla okul inşa edildi

*

Ve Filelefteros’tan:

“Tatar ile Talat arasında iki devlet çözümü konusunda aile kavgası”

Ersin Tatar Mehmet Ali Talat’ın söylediklerine ateş püskürdü. Zıtlaşma iki devlet çözümü önerisinde odaklanıyor.

*

Filelefteros yanmış bölgeyi gezdi. Yurttaşların yaşadıkları kâbusu anlatan sözleri şok ediyor. “Canlı canlı yanacağız sandık”. Yangın sebebi sigara izmariti olabilir.

*

Görülmemiş derecede sıcak bir Temmuz yaşandı

Dünya rekoru kırıldı

Yeryüzü kendi suyunda kaynıyor

“Copernicus” 2023 Temmuz ayının şu ana kadar yaşanmış olan en sıcak Temmuz olduğunu teyit etti

Daha kötüleri geliyor. Amerikalı bilim adamı James Hansen’a göre dünya 1 milyon yıldır görülmemiş olan aşırı sıcak bir iklime doğru kayıyor. Zira aptalca davranıyor ve iklim krizi uyarılarına kulak asmıyoruz. Amerikalı bilim adamı 1980 yılında sera fenomeni hakkında uyarmıştı.

Sardinya ve güney Portekiz yangın cehenneminde. On binlerce hektarlık alan yandı, yüzlerce insan bölgeden uzaklaştırıldı.

Son Güncelleme: 09 Ağustos 2023 - 18:13

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.