basın özetleri 07.08.23

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin tümünün ana haberlerinde Limasol’da çıkan yangın konusu yer alıyor.

*

Alithia’nın ana haberi şöyle veriliyor:

“Alevlerle savaş gece boyu devam etti – Yunanistan ve Lübnan’dan yangın söndürme uçakları geliyor”

Apsiu, Mathikoloni, Apesia ve Yerasa köyleri önlem amaçlı boşaltıldı. Elektrik kesintisi nedeniyle Limasol’un kimi bölgeleri karanlıkta kaldı.

Yangın nedeniyle Paramitha, Yerasa, Aya İrini, Palodia ve Kalo Horyo yolları trafiğe kapatıldı.

Gazeteye ulaşan bilgilere göre yangının ansızın çeşitli cephelerde yeniden parlaması nedeniyle yangın sebebi olarak kundaklama dahil tüm olasılıklar araştırılıyor.

*

Haravgi haberi şöyle veriyor ön sayfasında:

“Yangın cephesi kontrol dışına çıktı – Bölge sakinleri zor anlar yaşıyor”

Yangının Alassa bölgesinde ansızın yeniden canlanması sonucunda ev ve müştemilatlarla birlikte büyük alanlar kül oldu.

12 havadan yangın söndürme aracı yangınlara karşı verilen mücadeleye atıldı. Bugün Yunanistan, Lübnan ve İsrail’den yardım gelmesi bekleniyor.

Kostas Kosta: Yangın Apesia’dan Yerasa ve Apsiu yönünde her şeyi yakıp geçiyor… Öfke ve gözyaşı… İnsanların kurtarılması öncelik teşkil ediyor.

*

Politis gazetesi:

“Yangınlar kaçınılmaz, sorumluluklar ağır – İklim krizi, çok zor veriler ama aynı zamanda da sahip olduğumuz mentalite”

İklim krizi nedeniyle yangın başlığında çok şey değişti. Uzmanlar önlem eksikliği konusunda ısrar ediyor.

Kıbrıs’ta yangın sayısı ve yayılması risklerinin düşürülmesi için şu ana kadar ne yapılabilirdi, ne yapılmadı. İşte bileşik sivil savunma dairesinin eksikliğinin, anlaşmazlık ve daireler arasında süren anlaşmazlık ve (tırnak içinde) kan davalarının yol açtıkları.

*

Ve son olarak Filelefteros’un da haberi nasıl verdiğine bir bakalım:

“Kabus uyandı – Yarı dağlık Limasol bölgelerindeki yazlık evler ve müştemilatlar kül oldu – Yangınlarla savaş gece boyunca devam etti. Mülkünü kaybeden insanlar çaresiz. Üç köy önlem amaçlı boşaltıldı. Günün ışımasıyla birlikte Yunanistan, Lübnan ve İsrail’den gelen havadan yangın söndürme araçları yangını söndürme mücadelesine katıldı”

Habere göre Limasol kazasının dağlık bölgelerinde trajik anlar yaşanıyor. Alassa bölgesinde önceki gün çıkan yangın cephesindeki beklenmedik parlamanın önüne geçilemiyor. Kaşla göz arasında alevler içine alan Apesia, Paramitha, Spitali, Yerasa, Apsiu ve Mathikoloni’deki yangın insanları da mülklerini de tehdit ediyor. Apsiu, Mathikoloni ve Apesia köyleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Evlerini, servetlerini yitiren insanlar gözyaşları içinde çaresiz.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“Mağusa – Eylül ayı içinde işgal altındaki kente dair çalışma tamamlanacak”

Mağusa işgal karşıtı eylemde konuşan Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip çözüm konusunda Mağusalılara teminat verdi. Cumhurbaşkanı işgal altındaki Mağusa kenti hakkında hazırlanan kapalı kent ağırlıklı bileşik ve kapsamlı çalışmanın tamamlanacağını bildirdi. Hristodulidis ilgili çalışmanın Yeniden Yapılandırma ve Yerleşim Konseyi Başkanı ile yapılan istişarenin bir devamı şeklinde geliştiğini söyledi. “Çalışma, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra, kentin yeniden yapılandırılması ve yeniden yerleşim için devlet, devlet sektörü tarafından üstlenilmesi gereken belirli acil faaliyetleri içeriyor” dedi.

Mağusa’nın Kıbrıslı Türk Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ın işgal karşıtı eyleme katılımına karşı tepkiler hakkında konuşan Cumhurbaşkanı eyleme katılan Kıbrıslı Türkleri selamladı ve orada varlık göstermelerinin işgal karşıtı mesajları benimsediklerinin göstergesi olduğunu söyledi. “Kaldı ki bizim mücadelemiz kazanmak için değil, herkesi, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkleri birleştirmek içindir” dedi. Nikos Hristodulidis BM kararları temelinde, AB değer ve ilkeleri ve AB müktesebatıyla uyumlu, BM kararlarınca öngörülen siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu işlevsel ve kalıcı bir çözüm için; tek egemenliği, tek uluslararası kimliği, tek yurttaşlığı olan bir federasyon zeminine dayalı bir çözüm için, işgal ordularının ve garantilerin olmadığı bir ülke için çalışma arkadaşlarıyla birlikte yoğun çalışma içinde olduğu konusunda teminat verdi.

*

“Mesargalı annem beni asitsiz, nefretsiz sütle emzirdi”

Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannu, Cumartesi günü gerçekleştirilen Mağusa işgal karşıtı eylemde yaptığı konuşmada, aleyhindeki eleştirilere karşı oldukça sert ve net bir dil kullandı. Mağusa’nın Kıbrıslı Türk Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ın eylemde yer almasıyla ilgili olarak, maruz kaldığı eleştirilere cevap olarak “Mesargalı annem beni içinde ne safra, ne asit ne de zehir olan bir sütle emzirdi. Tertemizdi; nefretsiz, katransız, zehirsiz, ihanetsiz” dedi. Belediye Bakanı, dostu olarak adlandırdığı işgal altındaki Mağusa’nın Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’a olan saygısının altını çizdi. “Kentimize geri dönmek için hep birlikte çalışalım” dedi.

*

Otellerimizin Temmuz ayı doluluk oranı ortalaması yüzde 80 ilâ 85 civarında. Ağustos ayı performansı ise yüzde 85 ilâ 90 arasında.

*

2011 yılına kıyasla özgür bölgelerin nüfusunda yüzde 9,9’luk bir artış olduğu tespit edildi.

*

“Türk – Yunan ilişkileri – Yunan Dışişleri Bakanına göre Yunanistan Türkiye’nin AB üyeliği sürecine pozitif bir yaklaşım içinde ama Türkiye’nin belli adımlar atması da gerekiyor”

*

Alithia’dan:

“Yunan Dışişleri Bakanı demecinde Türkiye’nin AB sürecine evet dedi”

Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis Yunanistan’ın ortaya koyduğu talepleri arasında Kıbrıs sorununun iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemini üzerinde çözümünün de dâhil olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın, egemenliğine dair konuların, diyalog çerçevesine alınmasını kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

*

Kıbrıslı Türkler emeklilik haklarını garanti altına almak amacıyla özgür bölgelerde bir daha evleniyor”

Kıbrıs Cumhuriyeti 1974’ten sonra işgal altındaki bölgelerde gerçekleşen evlilikleri tanımıyor.

*

PASİKSE Sendikası Başkanının açıklaması: Ağustos ayında otellerimizin doluluk oranının yüzde doksan olması bekleniyor.

*

Ombudsman yaşlılar evlerinin denetimine dair yasa tasarısının hazırlanmasındaki gecikmenin altını çizdi.

*

Filelefteros’tan:

“Kıbrıs kentleri yangının insafında”

Bilirkişiler küresel aşırı ısınmanın sonuçlarının ileride daha da etkin olacağı konusunda uyardı.

*

“Ürdün’le yangın söndürme çalışmaları konusunda ittifak sağlandı”

Bölgesel havadan yangın söndürme araçları istasyonu kurulacak. Kombos ile Safadi ortak bir mektupla AB’ye finansman talebinde bulundu. Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar bölgelerindeki yok edici yangınlarda ortak mücadele.

*

“Kıbrıs’ta ve Avrupa’da yakıt fiyatları”

Kıbrıs’ta 95 oktanlık kurşunsuz benzinin ortalama litre fiyatı 1,491 avroya çıktı. Fiyatlar AB fiyatlarına kıyasla oldukça düşük düzeyde seyrediyor.

*

“Kıbrıslı kadınlar daha çok okuyor – Tercih edebi eserler”

Kıbrıslı kadınlar genelde roman türüne yönelirken, erkekler tarihi romanları tercih ediyor.

*

Politis gazetesinden:

“Britanya’yı tercih eden üniversite öğrencilerinin sayısı düştü, harçlar tavan yaptı”

Britanya’da okuyan Kıbrıslı öğrencilerin sayısında Brexit’ten sonra yüzde ellilik bir düşüş tespit edildi. Hâlâ orada okumaya devam edenler eğitim maliyetinin dayanılmaz olduğundan yakınıyor.

*

“Turizmimiz Rus turistler olmadan da iyi durumda”

İstatistik Dairesinin açıkladığı 2020 sonrası turizmine yönelik verilerden sonra iyimserlik hüküm sürüyor. Ülkeye varan turist sayısı son derece yüksek, aynı şey gelir oranı için de geçerli. Rus piyasasının yokluğunun yarattığı boşluk kapatıldı.

*

Son Güncelleme: 07 Ağustos 2023 - 13:04

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.