basın özetleri 06.11.23

Alithia gazetesinin ana haberi “Maliye Bakanının yolunda zorluk ve engeller – Neden; 2024 bütçesinin yetersizliği – Bütçe fazlasının küçük birikimi ilk yanlışta dibe çökebilir” bşlıkları altındaki haberde ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Maliye Bakanı Makis Keravnos’un mali disiplin oluşturma çabaları bütçeye dahil edilmeyen açıklanmış önlemlere de tosluyor.

Bakan yakın çevresine “Eşel Mobil” anlaşması hakkında beni bilgilendirmediler” diyerek sitem etti.

Herkese bir buçuk yıl içinde memorandumun 6,3 milyar avrosunu ödemeye başlamamız gerektiğini hatırlattı.

Hükümetin 24 bütçesine, ekonominin görüntüsünü ciddi biçimde değiştirebilecek önemli kalemleri dahil etmediğini kabul etti.

*

Politis gazetesinin de ana haberi ekonomiyle ilgili.

Başlıklar “Mali Komisere yargı dışı mekanizma yetkileri verildi – Özel: Makis Keravnos’un DİKO, DİPA ve EDEK’e zorunlu satışlar hakkındaki mesajı” başlıkları altındaki habere göre;

DİKO, DİPA ve EDEK’in Başkanları Nikolas Papadopulos, Marios Karoyan ve Marinos Sizopulos zorunlu satışlarla ilgili son Hükümet önerisi hakkında Maliye Bakanı Keravnos tarafından bilgilendirildi.

Plan Mali Komisere borçlu taraf ile alacaklı taraf arasındaki sorunu, 350 bin avroya kadar, 45 gün içinde yargı dışı mekanizma ile ve güvenlik sübapları da ortaya koyarak çözme yetkisi veriyor.

Bakan Makis Keravnos siyasi liderlere Maliye Bakanlığının belirli yasa tasarıları ve yasa önerileri geliştirdiğini, bunları dışındaki inisiyatiflerin ise terk edilmesi gerektiğini söyledi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Belirsizlik ve kavgalar Hellim prototipinin altını kazıyor – Bu hafta, aradaki mesafenin kapatılabilmesi için yeni toplantılarla geçecek” başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:

Konu hakkında başlatılan diyalog hakkında Hellim imalatında yer alan taraflardan çıt yok

Keçi – koyun sütü kotasının yüzde ondan 19’a çıkarılmasına dair kararname yangınlara yol açtı

AB tarafından garanti altına alınan hellim prototipindeki keçi koyun sütü miktarının da aşağıya çekilmesine yönelik baskılar yapılıyor

*

Son ana haberimiz de Filelefteros gazetesinden sevgili dinleyenler.

Gazete ana haberine mafya üyesi Kaloyeropulos cinayetine ilişkin gelişmeleri almış. “Kaloyeropulos cinayeti pazılının temel parçalarını birleştirmeye çalışıyorlar - Suç Soruşturma Bürosu sorgu hakimleri cinayetin ikinci failinin peşinde” başlıkları altında veriliyor. Şöyle yazıyor:

Limasol Suç Soruşturma Bürosu sorgu hakimleri Thanasis Kaloyeropulos cinayetiyle ilgili olarak 41 ve 44 yaşlarındaki iki kişiyi tutukladı. Sorgu hakimleri 41 yaşındaki kişinin cinayet anında kullanılan motosikletin sürücüsü, 44 yaşındakinin ise ateş edenin olduğuna inanıyorlar. Şimdi sıra ikinci ateş eden kişşinin bulunmasında. İlgili bilgilere kapalı devre kamera sistemlerinden alınan görüntüler sayesine ulaşıldı ve görüntülerin zanlıların bu işten sıyrılmasına fırsat tanımayacağına inanılıyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Haravgi’den başlayalım s d.

“Dünyada derhal ateş kes ilanı talebinde bulunan sesler çoğalıyor – Filistin ve İsrail halkları daha iyi günlere layıktır”

Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve mahsur kalan sivil nüfusa insani koridorların açılması talebiyle dünya çapında gösteriler devam ediyor.

Dün Kıbrıs Barış Konseyi, Lefkoşa'da Filistin halkı lehine bir dayanışma etkinliği düzenledi. Çok sayıda insan, halklar arasında barış ve dostluk lehinde ve savaşa karşı pankartlar açarak, akan kanın derhal durdurulması gerektiğini ifade etti. Kıbrıs Barış Konseyi Başkanı Tasos Kosteas, Kıbrıs'ın işgalin, yerinden edilmenin ve şiddetin ne anlama geldiğini çok iyi bildiğine dikkat çekti. "Mücadele eden Filistin halkının yanında olmak ve elimizdeki tüm güçlerle onların işgali sona erdirme mücadelesine destek olmak gibi çifte yükümlülüğümüz var. Filistinlileri, mücadele eden diğer halklar gibi destekliyoruz ve onlarca yıldır uluslararası sahnede bizim mücadelemize gösterdikleri dayanışma ve yardımın bir kısmını da olsa onlara iade ediyoruz."

Kıbrıs Barış Konseyi başkanı, uluslararası hukukun ciddi günlük ihlallerine, İsrail'in BM kararlarına uygun olarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve işleyişini kabul etmeyi reddetmesine, Filistin egemenliğinin yapısının bozulmasına da değindi. "Bugün Gazze'nin tamamı bir imha kampına dönüştürülüyor. Buna son verilmesini talep ediyoruz. Filistin ve İsrail halkları barış, güvenlik ve istikrar koşullarında daha güzel günleri hak ediyor" dedi.

Filistin Devleti'nin Kıbrıs Büyükelçisi Abdullah Attari ise etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, "Halen halkımıza karşı soykırım ve etnik temizlik yapılıyor. Şeytani bir komplonun, gaspın, baskının, aşağılamanın, yanlış bilgilendirmenin, ikiyüzlülüğün kurbanı olduk. Gazzeli çocuklara bir şişe süt veremeyen tüm insanlık Gazze'nin önünde dururken, bu acizlikten dolayı kendilerine teşekkür ediyor ve özgürlükleri için mücadele eden gururlu bir halk olarak ulusal meselemizin büyüklerin masalarına insani bir konu olarak konmasına izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz. İnsani bir mesele olarak büyük bir mesele. Kimseden destek dilemiyoruz. Filistin halkının tek istediği onuru ve özgürlüğüdür. Vatanıdır, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletidir" dedi.

*

“Limasol'daki ırkçı pogromla ilgili 13 kişinin yargılandığı davada yeni erteleme”

Limasol'da yaşanan göçmenlere karşı ırkçı pogromla ilgili davanın duruşması dün de başlamadı. Ceza Mahkemesi yeni tarih olarak 22 Kasım'ı belirledi.

Yaşları 16 ila 50 arasında değişen 13 kişi yeniden Limasol Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme, sanıkların çoğunluğunun adli yardım taleplerinin henüz onaylanmaması nedeniyle davanın duruşmasını erteledi.

13 kişiden 12'si kefaletle serbest bırakılırken, bir kişi de tutuklandığında elektronik izleme statüsü altında cezasını çekmekte olan bir hükümlü olması nedeniyle Merkezi Cezaevine geri gönderildi.

*

Ve birkaç başlık:

“İsrailler Limasol’da dua gösterisi - İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için dünya liderlerinin harekete geçmesini istediler”

*

Sosyal içerikli bir haber başlığı:

“Αile içi şiddetle suçlanan polislere karşı yürütülen soruşturmalar gıdım gıdım ilerliyor – Son 10 yılda suçlanan 50 polisten 28 tanesi Başsavcının talimatıyla soruşturması durdurularak serbest bırakıldı”

*

“Kıbrıslılar diğer Avrupalılara kıyasla hayvan haklarına karşı daha duyarlılar – 10 Kıbrıslıdan 6 tanesi pet hayvanı besliyor”

*

Alithia gazetesinden:

“Afrodit meselesi hızla buzdolabına kaldırılıyor – Chevron’la anlaşma yerine istişare için zaman verildi”

Enerji Bakanlığının tanıdığı mühlet, dün, parselin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Hükümet Amerikalılardan artı dört Aydan daha kısa bir süreyi kabul etmelerini istedi.

Doğal gaz uzmanları bundan nceki yıllar boyunca inşa edilen her şeyin yıkılacağına dair endişeler taşıyor.

*

Filelefteros’tan birkaç başlık:

“Natasa Lefkoşa’yı istemiyor - Eski bakanlardan Natasa Pilidu DİSİ Başkanı Anita Dimitriu’ya başkentin belediye başkanlığına ilgi duymadığını bildirdi.

*

“Artemis’le ava çıktılar – Yasan bölgede be avcı ruhsatına sahip olmayan bir kişi ve ruhsatsız bir avcı daha yakalandı. 32 yaşındaki bir avcı da ayağından kurşun yedi”

*

Son Güncelleme: 07 Kasım 2023 - 09:50

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.