basın özetleri 13.11.23

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Orta sınıfa ağır darbeler, eşitsizlik artıyor – Veriler konuştu: AB ortalamasına kıyasla yolda bir maaş geriden gidiyoruz”

Yıllık ortalama gelir Kıbrıs'ta 17 bin 856 avro, AB'de ise 19 bin 83 avro

Erkeklerle kadınlar arasında ve aynı zamanda nesiller arasında büyük uçurum var

Avrupa Birliği'ne kıyasla en büyük açığı veren grup 65 yaş üstü

Habere göre Avrupa İstatistik Dairesinin açıkladığı verilere göre Kıbrıs’ta bir hanenin yıllık ortalama geliri 17.856 avro yani ayda 1488 avro iken Avrupa Birliği ortalamasında 19.083 avro yani ayda 1590 avro civarında bulunuyor. Bu da demek oluyor ki Kıbrıslılar yılda diğer Avrupalılara göre bir maaş daha az alıyorlar. Yine aynı veriler, Avrupa Birliği'ne kıyasla kadınlarla erkekler arasında büyük maaş farkı var ve en büyük açığı veren grup 65 yaş üstü kişiler grubu.

Analitik olarak 18 yaş altındakiler Kıbrıs’ta 17.007 avro alırken (erkeklerde 17277 kadınlarda ise 16.581 avro), AB’nde 1.116 avro daha yüksek.

18-24 yaş arasındaki grup Kıbrıs’ta 18.435 avro –erkekler 19.195, kadınlar ise 17.855 avro- AB’nde ise bu yaş grubunun ortalaması 17.845 avro. Bu AB ile kıyaslamada daha yüksek maaş alan tek grubu oluşturmakla birlikte kadınlar ile erkekler arasında çok büyük bir fark var.

25-49 yaş grubunun maaş ortalaması Kıbrıs’ta 19.235 avro AB’de 19.888 avro.

50-64 yaş grubunun maaş ortalaması Kıbrıs’ta 19.429 avro AB’de ise 21.282 avro.

65 yaş üstü grubuna gelince Kıbrıs’ta ortalama 14.362 avroyu gösteriyor, AB’nde ise 17.342 avro. Burada mevcut yıllık maaş farkı 2.980 avroyu buluyor.

2012 yılı verileri ise çok çok farklıydı. O döneme ait veriler Kıbrıs’ta ortalama yıllık gelirin 16.927, AB’nde ise 14.924 avro olduğunu gösteriyordu. 2012’den sonraki yıllarda Kıbrıs’ta aaşlar sadece yüzde 5.5 oranında yükselirken, AB’nde bu oran yüzde 30’u gösteriyordu.

Mevcut veriler Nikos Anastasiadis ve DİSİ iktidarı döneminde orta sınıfın büyük darbeler aldığını ve bu durumun gelir eşitsizliğinin artmasına yol açtığını kanıtlıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Laiki Bankasının tıraşlanmış mevduat sahiplerinin 2 ile 3 milyar avroluk tazminat davaları –

Laiki Bankasının mevduat hesabı sahipleri devleti dava etti. 2-3 milyar avroluk yüzlerce dava var.

Limasol mahkemesinin kararı Temyiz Mahkemesi tarafından kabul edilirse, yeni veriler mali çalkantılara yol açacak.

İlk mahkeme kararına göre, Rus davacının kaybı aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti ve Merkez Bankası'nın ihmalkar davranışlarından da kaynaklanıyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Prestijli” avukatın dolandırıcılıklarına Limasol’un bazı hukuk bütoları da karıştı – Kadın avukat sahte vekaletnameyle müşterisinin şirketlerine ait hisse senetlerini adına geçirdi ve taşınmaz mal sattı”

Piramit tipi developer yatırımı gibi faaliyetlerle avukat, muhasebeci, yabancı yatırımcı, mafia dünyası gibi müşterilerini dolandıran avukat üç başka avukatın ve bir noterin işbirliğiyle hareket ediyordu.

Dolandırılan şirketin sahibi yabancı sermaye sahibi bir kişi. Şirkketin hisseleri şirket içindeki müdür konumundaki birkişi aracılığıyla Limasol’daki hukuk bürolarına satıldı. Şirketin sahibi dolandırıldığını muhasebecisinin uyarısı üzerine öğrendi. Bunun üzerine Lefkoşa’daki bir avukatlık bürosu vasıtasıyla adalete başvurdu ve hisselerin satılmasını yasaklama kararı çıkarttı ve polise haber verdi.

*

Apartmanlara dair yasayı ince eleyip sık dokuyorlar – Yasa değişikliğinin önünde binlerce engel var

Bugün hüküm süren anarşi ve düzensizliğin devam edemeyeceğini herkes kabul ediyor olsa da, kamuya ait yaklaşık 200.000 birimin yönetimine ilişkin yasa tasarısının önünde binlerce engel var.

Mevzuat değişikliğinin gerekli olmasının nedenlerinden biri, bazı apartman sakinlerinin başkalarının zararına, hatta kendi güvenlikleri pahasına da, bina bakımının uzun süre boyunca yapılamamasına yol açan apartman aidatlarını ödememesidir. Ancak yeni yasa değişikliği, çıkar çatışmaları nedeniyle, kolay kolay ilerlemeyecek gibi görünüyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısaca:

Filelefteros’tan:

“Dün beş farklı yerde yangın çıktı”

İtfaiye hizmetleri dün beş farklı noktada yangın söndürmeye çalıştı. Kasım ayı için pek rastlanan bir olay olmadığı açıklandı.

*

“DİSİ’de Kliridis’i anma töreninde Anita’dan mesajlar”

DİSİ Başkanı Anita Dimitriu partisine her yöne doğru mesajlar verdi. “Eminim ki Glafkos Kliridis partisini, dip notlar düşülmeksizin birlik halinde görmek isterdi. Öne çıkan, atılımcı, sorumluluklarını üstlenen, tüm zorluklara ragmen ülke sorunlarına çareler üreten, başrolde oynayan bir DİSİ görmek isterdi” dedi.

*

Haravgi gazetesinden:

“AB dış politikası konularında veto hakkı - Cumhurbaşkanı "tartışmaya hazırız" diyor”

Kıbrıs açısından önemli bir konu olan AB üye ülkelerinin genişleme dahil dış politika ve güvenlikle ilgili konularda sahip olduğu veto hakkı konusu, Charles Michel ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un talebi üzerine Berlin'de Avrupa Konseyi Başkanı tarafından davet edilen bir çalışma yemeğinde bugün tartışılacak. Tartışmaya Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in yanı sıra Yunanistan, Avusturya, Belçika, Macaristan ve Letonya'nın liderleri de katılacak.

Kıbrıs sorunu nedeniyle Kıbrıs için özel öneme sahip ve Türkiye'ye karşı baskı aracı olarak kullanabileceği veto meselesi son aylarda Brüksel koridorlarında hararetle tartışılıyor. Hatta AB'nin, dış politika ve güvenlik konularında oybirliği gerektiren mevcut sistemden, kararların nitelikli çoğunlukla ve oy birliği olmadan alınabileceği bir sisteme geçişine ilişkin bir rapor hazırlandığı kaydedildi.

*

Başkasına ait belgelerle seyahat etmeye çalıştığı iddia edilen 2 kişi tutuklandı

Baf Polisi Pazar günü, başka kişilere ait seyahat belgeleri bulundurarak Baf havaalanından yurtdışına gitmek üzere uçmaya çalıştıkları iddia edilen iki kişiyi tutukladı.

BAF emniyetinden yapılan açıklamaya göre, Pazar sabahı Baf havaalanın gelen bir kadın yolcu Viyana'ya gitmeye çalıştı. Yapılan kmlik kontrolünde seyahat belgesinin bir Fransız kimlik kartı olup, gerçek olduğu haldei fotoğrafın, bir başka kadına ait olduğu ortaya çıktı. Sorguda kadın 31 yaşında ve aslen bir Afrika ülkesinden gelen siyasi sığınmacı olduğunu söyledi. Daha sonra, başkasına ait kimlik kullanmakla suçlanarak tutuklandı ve gözaltına alındı.

Son Güncelleme: 13 Kasım 2023 - 13:53

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.