basın özetleri 21.06.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Cumhurbaşkanlığı telaşlandı – Yalanlamaya çalışıyorlar ama şahsi hesaplar “Alithia”ya karşı harekete geçtiler” başlıkları altında verilen haberde şöyle yazıyor:

Alithia’nın dün “X” platformunda yayınladığı sosyal medyadaki kirli ve sahte hesaplar hakkındaki yayını büyük tartışmalara yol açtı.

Göründüğü kadarıyla, cumhurbaşkanlığı, hükümetin yanlışlarını eleştirenleri veya görüş bildirenleri karalamak, iftira atmak ve hakaret etmek amacıyla bu tür hesaplar açtı.

Alithia gazetesine ulaşan bilgilere göre Cumhurbaşkanlığına danışman olarak alınan bir kişi kirli hesapların koordinasyonundan sorumlu.

Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis dün kendisine sorulan ilgili bir soruya yine hükümetin özden yoksun ve uygunsuz karşılaştırma üslubunu kullandı.

Letimbyotis yazılanları yalanlarken ABD ile yapılan anlaşmanın daha önceki gün açıklandığına vurguladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi yerel yönetim reformu ile ilgili.

“Yerel Yönetim reformunun hayata geçirilmesine on gün kala belirsizlikler devam ediyor – Çalışanlar güvensizlik hissediyor, nereye transfer edileceklerini bilemiyorlar…” başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:

Belediyelerde ve Köy Encümenlerinde kaos, çalışma konularıyla ilgili bir dizi meselede belirsizlik var.

PEO ile SEK sendikaları yerel yönetim reformunun idaresinin diyalogu şart koştuğunu söylediler. Tek taraflı kararların kabul edilmeyeceğini açıkladılar.

Temsilciler Meclisi dün her şeyin olağan gelişmesi dileğiyle dün reformun üçüncü paketini onayladı.

*

Politis gazetesinin ana haberini aktaralım:

“Hizbullah’ı yatıştırmak amacıyla diplomatik alarm – Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti her yöne doğru hiç bir şekilde savaşa girmeyeceği mesajı verdi” başlıkları altında Politis gazetesi şöyle yazıyor:

"Hükümet, Kıbrıs'ın Hizbullah'ı hedef alan Lübnan’a karşı olası bir İsrail saldırısına karışması konusundaki endişeleri yatıştırmak amacıyla alarm durumuna geçti. Lübnan ile yakın dostane ilişkiler öne çıkarılıyor.

Hizbullah’ı rahatsız eden şey, İsrail ile sık sık yapılan askeri tatbikatlar. AGAPİNOR 2022 adlı ortak tatbikat, İsrail'in silahlı kuvvetlerinin bir ülkeye işgal simülasyonu olarak görülerek Lübnan'ın da tepkisine yol açtı.

Havalimanları, limanlar ve İsrail çıkarlarına ait alanlarda güvenlik önlemleri artırıldı, ayrıca kamusal alanlarda devriye görevleri de arttırıldı. Polis liderliği, 3 Haziran tarihli gizli bir genelgeyle azalttığı tedbirleri geri getirdi.

Ve son olarak da Filelefteros gazetesinin ana haberi:
Başlıkları şöyle:

“41 yaşındaki bir adam, doktorların kendisini kimin tedavi edeceğine karar vermesini beklerken anlaşmazlık nedeniyle hayatını kaybetti - Ulusal Talasemi Komitesi, Mağusa Hastanesi'ndeki üzücü olayı "Filelefteros" gazetesine bildirdi - "Gecikmeler ve anlaşmazlık nedeniyle hayatların kaybedilmesi kabul edilemezdir” dedi.

Orak hücreli anemi hastası olan 41 yaşındaki hastanın ölümü hakkında ciddi şikayet." Hastanın durumunun idaresi için hangi bölümün ve uzmanlığın yetkili olduğunu belirlemeye çalışıyorlardı. Hastanın ölümünün ardından Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu ΟΚΥPΥ ve Talasemi ve Diğer Hemoglobinopatiler Ulusal Komitesi soruşturma başlattı. Hasta, iki gün önce yoğun ağrılarla Mağusa Genel Hastanesi'ne başvurmuştu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler…

*

Filelefteros gazetesinden:

“Kamuoyunda sağlık hizmetleri konusunda huzursuzluk - Ek hizmetler kesiliyor” Makis Keravnos, çalışanlara ek sağlık hizmetlerinin kesilmeyeceğine dair güvence vermişti, ancak Sağlık Bakanlığı, 1 Temmuz'dan itibaren bu hizmetlerden yararlanamayacaklarını bildiren bir genelge gönderdi.

*

“Kararlar Merkez Komitesi'nde - DIKO'da endişe”

DİKO'da geleceğe dair endişe hakim. Yürütme Kurulu'nun toplantısı uzun sürdü, toplantıda önemli konular ele alındı. Kararlar Merkez Komitesi tarafından alınacak.

*

“Seçim sonuçları nedeniyle DİPA'da da karışıklık – Sebebi araştırıyorlar”

Bazı DİPA yetkililerinin partinin gidişatıyla ilgili anlaşmazlıkları kamuoyuna da yansıdı. Önümüzdeki günlerde yeni bir toplantının yapılması bekleniyor.

*

Eğitim alanında yolsuzluk riski - OELMEK uyarıyor”

Orta Öğretim Öğretmenler Sendikası OELMEK, önlem alınması gereken eğitim alanlarına ilişkin tehlike çanlarını çaldı. Bunların arasında öğretmen değerlendirme sistemi, nakiller ve görevlendirmeler yer alıyor.

*

“13.000'den fazla Kıbrıslı bulimia ve anoreksiya ile mücadele ediyor”

Bu sayıya diğer yeme bozukluklarına sahip bireyler dâhil değil. Gündüz bakım merkezi ve yetişkinler merkezi kurulma aşamasında.

*

Politis gazetesinden:

“13.000 vatandaşımız bulimia ve anoreksiya ile mücadele ediyor”. GESY'nin 2.100 çocuk hak sahibi, ya anoreksiya ya da bulimi ile mücadele ediyor. Bu sayı yetişkinlerde 11.000'i aşarken, rakamların korkutuculuğu endişe yaratıyor ve tedbir ile erken teşhis ihtiyacı artıyor.

*

Haravgi gazetesinden:

Kıbrıs sorunu: Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, ortak bir gelecek ve bölünmüşlük arasındaki ikilemi kabul ediyor – Bugüne kadar çalışmalar muhafaza edilmeli”

Dün Lefkoşa’da “Sorunlar, fırsatlar ve ileriye yönelik ilerleme” konulu bir yuvarlak masa toplantısında konuşan Kıbrıs Rum tarafı müzakerecisi Menelaos Menelau Kıbrıs sorunundaki ikilemin birleşmiş bir Kıbrıs’ta ortak bir gelecek ve daha fazla sorun yaratacak olan taksim ile Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’ye entegre edilmesi arasında olduğunu gün geçtikçe daha fazla Kıbrıslının kabul ettiğini söyledi.

Meclis, kameralardaki cezaları azalttı, hükümet karşı”

Meclis genel kurulu dün trafik kameralarından kaynaklanan, beyaz çizgiye basmak küçük suçlar için trafik cezalarının azaltılmasını oy birliğiyle kabul etti. Ancak bu önlemin uygulanabilmesi için hükümetin de onayı gerekiyor ve hükümet bu konuda karşı olduğunu açıklamıştı.

*

“Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde yeterli ekipman ve uygun planlama eksikliği”

Meclisin İçişleri Komitesi politik ve idari düzeyde, yangınların önlenmesi ve söndürülmesi konusunda eksiklikler olduğunu belirtti. Özellikle kapsamlı stratejik planlama eksikliğine vurgu yapıldı. Aynı zamanda, modern teknolojilerin daha fazla kullanımı ve hizmetlerin güçlendirilmesi gerekliliğinin de altı çizildi.

*

Haravgi gazetesinden bazı başlıklar:

“Hastane personelinin yetersizliği, yeme bozuklukları tedavisini zorlaştırıyor”

“Meclis Genel Kurulu, lüks kamp türü kamplara fren koydu”

“Cumhurbaşkanı Hristodulidis dün bankalarla görüştü, ama yüksek faiz oranlarını unuttu”

“Yüzlerce jenerik ilaç ihlaller nedeniyle geri çekilebilir”

“AKEL: Gazze'deki İsrail savaşına müdahale yok”

Son Güncelleme: 21 Haziran 2024 - 14:12

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.