basın özetleri 18.10.24

Alithia gazetesinin ana haberi Kıbrıs sorunu:

“Tatar'a yönelik çok yönlü baskılar: Ankara erken seçim söylentileri yayıyor, muhalefet ise istifaya çağırıyor. BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye Dışişleri Bakanı’nı üçlü görüşmeler hakkında bilgilendirdi”

Kıbrıs Türk ilerici güçleri, son aylarda yapılan kamuoyu yoklamalarını rehber alarak, Kıbrıslı Türklerin federasyona dayalı bir çözümü (İki Bölgeli, İki Toplumlu Federasyon - İBİTF) desteklediklerini vurguluyor. Bu güçler, Tatar'ın görevden alınmasıyla Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilebileceğini ifade ediyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, dün müzakerelerle ilgili dört öneri sundu ve İBİTF’nin Kıbrıs sorununun çözümü için tek seçenek olduğunu yineledi.

Bir Türk haberine göre, garantiler meselesinin aşılması için müzakere masasında iki formül öne çıkıyor. Bunlardan biri, Türkiye'ye İngiltere'nin üslerine benzer şekilde bir askeri üs verilmesini içeren Acheson Planı tarzı bir çözüm. Diğeriyse Türkiye'nin AB ile özel ilişkiler kurmasını içeren bir model.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

AMB faiz oranlarını düşürüyor, Kıbrıs bankaları artırıyor: AMB’den 75 baz puanlık indirim, Kıbrıs bankalarından 65 baz puanlık artış”

Kredi alanlar şişirilmiş taksitler ödemeye devam ediyor ve yakında yeniden “kırmızı” kredilerle karşı karşıya kalacaklar.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yeni mali kuralların hızlı bir şekilde uygulanması için güçlü taahhütler istedi.

AMB, reel gelirlerin artmasının tüketimi destekleyeceğini ve daha gevşek bir para politikasının yatırımları teşvik edeceğini belirtti. Buna rağmen, Kıbrıs bankaları kredi faizlerini artırarak borçluların üzerindeki yükü ağırlaştırıyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Memur maaşı zamlarını eleştirdiler ama onayladılar: Maaşlara 18,40 ile 90 Euro arasında zam yapıldı”

1 Ekim'den itibaren kamu ve geniş kamu sektörü çalışanları, Maliye Bakanlığı'nın sendikalarla yaptığı anlaşma sonucunda ayda 18,40 ile 90 Euro arasında değişen zamlar alacak. Ay sonunda, devlet çalışanlarının maaşları ve emekli maaşları %1,5 oranında artacak. Düşük maaşlılar için ise bu oran %2,4 olacak.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan tartışma gergin geçti. DİSİ, kamu maaşlarının kontrolsüz şekilde artacağı konusunda uyarıda bulundu. Oylamada beklenenden az oyla yasa kabul edildi, çünkü DİSİ dışında, ELAM, Ekologlar, İrini Haralambidu ve Kostis Efstathiu da karşı oy kullandı.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Yeni önlem paketi için hem sosyal hem de siyasi baskı, artıyor: Zor durumda olan Hükümet, önümüzdeki hafta temaslarına başlıyor”

Cumhurbaşkanlığından gelen mesaj, tüm siyasi partilerin ve organize grupların önerilerinin değerlendirildiği ve kamu maliyesinin bozulmaması gözetilerek uyumlu yeni bir önlem paketinin hazırlanacağı yönünde.

Özellikle iktidar partileri için önerilerinin kabul edilmesi, kamuoyundaki desteği yeniden kazanmaya yönelik çabalarıyla doğrudan bağlantılı.

Politis gazetesinin edindiği bilgilere göre, kalıcı ve geçici önlemlerden oluşan bir paket üzerinde çalışmalar sürüyor. Diğer öneriler arasında, AB'den temel ürünlerde sıfır KDV uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin talep edilmesi de düşünülüyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinden diğer bazı haberler:

Politis gazetesinden:

"Mülkiyet gaspı davası - Alman kadın suçlamaları kabul etmedi"

Ağır Ceza Mahkemesi, dün, işgal altındaki Kıbrıs Rum mülkünün gaspıyla suçlanan Alman kadının iddianamenin kusurlu olduğu yönündeki ikinci itirazını da reddetti. Suçlamaları kabul etmeyen kadın yargılanmaya devam edecek.

*

"İngiltere, ‘Tatar’ın yorumlarına rağmen’ beşli konferans konusunda net"

Kıbrıs'taki iki taraf ve garantör ülkeler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunundaki sonraki adımlarla ilgili yol haritasını hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandırıyor. İngiltere'nin genişletilmiş toplantılara katılımına ilişkin olarak Lefkoşa Hükümeti, Londra'nın beşli konferansa katılımından yana olduğunu açıkça ifade etti.

*

Filelefteros gazetesinden:

"Yangın çıkarma suçlarına ağır cezalar"

Meclis Genel Kurulu'na dün sunulan altı revize edilmiş yasa tasarısı, suçun işlendiği döneme bağlı olarak yangın çıkarma suçlarının dışarıdan düzenlenme imkânını öngörüyor.

*

“Yemekten sonra Partiler - Kıbrıs sorunu unutuldu, pahalılık yeniden gündemde

Yemek geçti, Kıbrıs sorununa olan ilgi de kayboldu, pahalılık partilerin ana tartışma konusu olarak yeniden gündeme geldi.

*

GESY’de Altı yıl - "Kişisel doktorlar ne diyor"

Kişisel doktorlar bilim derneği başkan yardımcısı Fileleftheros gazetesine, "Hastaların büyük bir kısmı için biz doktor değiliz, sadece sevk belgesiyiz" dedi.

*

“Okullarda cep telefonları yasaklandı - Meclis tarafından onaylandı”

Cep telefonlarının okullarda, hatta teneffüslerde bile yasaklanmasına ilişkin düzenlemeler, 17 oyla Meclis tarafından onaylandı.

*

Haravgi gazetesinden:

"Vatandaşlar nefes alamıyor, yaşam maliyeti sürekli artıyor"

İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, her on kişiden dört tanesi acil bir ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor. Temel gıda maddeleri ve ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışları, genel piyasadaki artış oranının iki katı hızla devam ediyor. AKEL, hükümeti pahalılıkla mücadele için somut önlemler alması konusunda zorlamaya devam ediyor.

*

“Konut krizi derinleşiyor: Kriz gençleri ve düşük ile orta gelirlileri vuruyor”

"Herkes için barınma" Sosyal İttifakı, hükümete süsleyici açıklamalara değil konut sorununu hafifletici önlemler almasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. EDON ise konut fiyatlarının katlanılmaz seviyelere ulaştığını ifade etti.

*

"Hükümete yönelik 'sloganlar ve baskılar' – Maliye Bakanı, toplumun destek önlemleri taleplerine yanıt veriyor"

Hükümet, gelişmeleri ciddiyetle takip ediyor ve her zaman ekonomik ve kamu maliyesi olanakları çerçevesinde yanıt veriyor, diyen Maliye Bakanı Makis Keravnos, Hükümetin "sloganlar ve baskılar" tarafından yönlendirilemeyeceğini iddia etti.

Yeni destek önlemlerinin sunulması için sürdürülen görüşmelere ilişkin olarak KYPEnin (Kıbrıs Haber Ajansı) sorularını yanıtlayan Keravnos, Bakanlığın savunmasız gruplar ve orta sınıf için destek önlemleri üzerinde sürekli çalıştığını belirtti.

Aynı zamanda, Maliye Bakanlığı’nın, kirli gaz yayımı üzerindeki KDV’nin kaldırılması gibi önlemleri zaten değerlendirdiğini belirterek, bazı hukuki sorunların incelendiğini söyledi.

Sıfır KDV oranının geri geldiğine dair eleştirileri reddeden Keravnos, bazı ürünlerin sıfır KDV oranına döndüğünü ve bu ürünlerin fiyatlarının %150’ye kadar arttığını ifade etti. Bu nedenle, bu ürünler için hedeflenmiş bir şekilde sıfır KDV uygulanmasına karar verildiğini kaydetti.

Keravnos, "Hükümet, tüm gelişmeleri ciddiyetle takip ediyor ve her zaman sorumlulukla yanıt veriyor; bununla birlikte, neredeyse iki yıl boyunca iktidardayken, ekonomik ve kamu maliyesi olanakları çerçevesinde hareket etti" dedi.

*

“Gelecek yakıt zamları ve sebzelerle ilgili sürekli sorunlar...”

Üç aylık bir düşüş döneminin ardından, benzin fiyatları 14 sent, mazot fiyatları ise 13,5 sent düşmüştü, ancak geçen haftadan itibaren fiyatlar artmaya başladı. Tüketiciler Derneği Başkanı Marios Druşotis, bu durumu ASTRA’ya bildirdi.

Zamlar, litre başına yaklaşık 2 sent civarında, ancak kötü olan durum, gelecek haftadan itibaren daha fazla artışın geleceği.

Druşiotis, İran'ın İsrail tarafından bir saldırıya uğraması durumunda petrol ihracatını kesmesi olasılığının endişe verici olduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanlığı uygulamasında kaydedilen fiyatlar arasında yapılan bir karşılaştırmaya göre, sebze ürünlerinde kâr oranlarının %53 ile %150 arasında değiştiği görülüyor.

Dernek, süpermarketlerin gerçek faturalarını da inceledi. 1500 kilo sera hıyarı için üreticiye fatura 20 sent olurken, süpermarketlerdeki perakende satış fiyatı kilo başına 74 sent olarak belirlendi. Bu da %270'lik bir kâr anlamına geliyor. Tarla hıyarları için ise üretici fiyatı yine 20 sent alırken, perakende satış fiyatı 88 sent oldu. Bu durumda kâr oranı %340’a ulaşıyor.

Son Güncelleme: 18 Ekim 2024 - 12:50

Son Haberler

18 Ekim
basın özetleri 18.10.24
12:50
%12'lik kesinti konusunda anlaşmaya varmak için yeni çaba
10:40
Okullarda cep telefonu kullanımına ilişkin genelge 15 güne yayınlanacak
10:38
Macron: Savaşı durdurmak için fırsat kullanılmalı
10:04
İran: Hamas liderinin öldürülmesi direniş ruhunu güçlendirecek
10:00
Biden ile Netanyahu telefonda görüştü
09:58
Borrell: Sinvar İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına engeldi
09:56
Meclis, memur maaşları ve emekli maaşlarına %1,5 oranında zam yapılmasına karar verdi
09:52
Sendika kamuda maaş artışı kararından memnun
09:34
Avrupa Konseyi: Göçle ilgili Avrupa'nın tepkisine ihtiyaç var
09:30
Avrupa Konseyi: "Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanmasından endişe duyuyoruz"
09:26
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis: BM kararları çerçevesi dışında çözüm olamaz
09:24
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.