basın özetleri 24.10.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“Afrodit parselinin geliştirişmesi yeni baştan – Kıbrıs Cumhuriyeti ile CHEVRON arasındaki müzakereler çıkmazda” başlıkları altında. Ön sayfasında şöyle yazıyor:

Hükümet ile CHEVRON arasındaki müzakerelerin Amerikan Şirketin sunduğu ve Hükümetin reddettiği Afrodit kalkındırma planı nedeniyle çıkmaza girdiği öğrenildi.

İki taraf tamı tamına zıt görüşlerinde ısrar ederken bundan sonra nihai karar Enerji Bakanına ait. Chevron üzerinde anlaşmaya varılanları yerine getrmediği takdirde Bakanlar Komitesinin sözleşmeyi iptal etmesi olasılığı mevcut.

Politis’e bilgi veren kaynaklara göre siyasi sorun var olmaya devam ettiği sürece Amerikan şirketin herhangi bir harekete girişmeyi arzu etmemesi nedeniyle ortaya gecikmeden başka bir fayda sağlamayan çeşitli öneriler atıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Yükün Eşit Dağılımı Kurumundan 11 milyon avro kestiler kendilerine zam yaptılar – İdare edenlerin tavrı göçmen dünyasını rencide ediyor”

Cumhurbakanı, bakanlar ve devlet yetkilileri kendi maaşlarına zam olarak 1,5 milyon avroluk bir meblağı onayladı ama Eşit Yük Dağılımı Kurumunun 2024 bütçesinden göçmenlere ayrılan 11 milyon avroluk bir kalemi kesti.

Ulusal Savunma danışmanı ve danışman vekili makamı dahil 22 yeni istihdam yaratıldı.

Mecliste konuşan Maliye Bakanı bütçe oluşturulurken İsrail kriziyle ilgili gelişmeler dahil olmak üzere jeopolitik gelişmelerin göz önünde bulundurulmadığını söyledi. Bu arada pahalılığa karşı önlemler de göz önünde bulundurulmadı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Süper kârlara dokunmuyorlar ama kredi borçlularını kaderlerine terk ediyorlar – Makis Keravnos: Kredi borçlularına yönelik önlemlere hayır, bankaların vergilendirilmesine hayır” başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:

Nikos Hristodulidis hükümetinin ilk bütçesi eksikler ve dengesizliklerle dolu

Ne savunmasız grupların kullanılabilir geliri artırılıyor ne de erişilebilir konut sorunu çözülüyor

AKEL’in baskıları sonucunda Maliye Bakanı kayıp kişiler ailelerine yardım ve Eşit Yük Dağılımı Kurumu konusunda taahhüt vermek zorunda kaldı

*

Son olarak da savaş konusunu ele alan Filelefteros gazetesinin ana haberi...

“Göç dalgasına dair korkular – Adaya son gelişlerden sonra yetkili makamlar teyakkuzda – Lübnan’ın savaşa girmesine dair endişeler, bu durumda oradaki Suriyeliler Kıbrıs’a kayacak”

Başta Lübnan olmak üzere savaşın bir sonucu olarak göç dalgasının artacağına dair senaryoların var olduğunu gören Hükümet teyakkuz durumunda. Geçtiğimiz hafta sonu denizden kitlesel biçimde gelen Suriyeli göçmenlerin sayısında artış tespit edildi. Bu durum Hükümetin ve makamların dalganın devam etmesi halinde başa çıkabilmeleri amacıyla harekete geçti. Dün Polis yasadışı biçimde göçmen dolaşımına karşı Baf’ta yeni bir operasyon gerçekleştirdi. 17 arama emri çıkarıldı ve operasyon sonucunda 10 kişi tutuklandı, 5 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Alithia’dan:

“Göç dalgaları Kıbrıs’ı tehdit ediyor – Savaşın Lübnan’a yayılması halinde olacaklara dair endişeler”

Göç dalgası beklendiğine dair bilgiler ışığında Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı teyakkuz durumuna geçti.

İsrail ordusu'nun Gazze Şeridi çerçevesinde Hamas üyelerine karşı küçük ölçekli kara saldırıları devam ediyor. Operasyonların daha uzun süre boyunca devam etmesi bekleniyor.

*

“Pile geçiş noktası meselesi halen açık – Dün BM gözetiminde bölgede çalışmalar başladı”

Pile Muhtarı yaklaşık olarak 6 ay içinde birinci aşamanın tamamlanacağını ve şimdi parsellenen arsaların hak sahiplerine dağıtıldığı takdirde devamının geleceğini söyledi.

*

Ve birkaç başlık:

POP Hellim

Sorunu halının altına ittiler

Hellimde geçici kota değişikliği yapılması kararı soruna yama yapmak anlamına geliyor

Küçük baş hayvan üreticileri ile peynir imalatçıları yine birbirine zıt düştü

*

Devlet hastanelerinde yarın sekiz saatlik grev

Maliye Bakanlığında yapılan toplantıdan sonra PASİDİ konu hakkında bilgi verdi

*

Erdoğan İsveç’in NATO üyeliğine evet dedi

*

Haravgi gazetesinden:

“Yunan Dışişleri Bakanı Kıbrıs sorununun rafa kalkmadığını söyledi”

Türk – Yunan ilişkilerinin iyileşmesinin müzakerelerin yeniden başlamasına katkı yapabileceğini söyleyen Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Papapetritis Türkiye – Yunanistan ilişkilerindeki mevcut ortamın zarar görmemesi için Kıbrıs sorununun rafa kaldırılacağına dair eleştirinin tamamıyla desteksiz olduğunu ifade etti. Pazar günü Proto Thema'ya demeç veren Papapetritis “Türk – Yunan ilişkileri Kıbrıs sorunu çözülmeden normalleşebilir mi” sorusuna karşılık “Kıbrıs tarafıyla sürekli iletişim halinde olduklarını” söyledi. “Yunanistan tüm uluslararası forumlarda Kıbrıs sorununa dima atıfta bulunuyor ve Türkiye ile görüşmelerde gündeme getirerek sorunun Güvenlik Konseyi ve BM kararlarına uygun olarak iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde çözülebileceğinde ısrar ediyor” dedi.

*

“Ksanthu Ekologların başkanlığına aday”

Hareketin Merkez Komitesi üyesi Efi Ksanthu dün Ekologların başkanlığına aday olduğunu ilan etti.

Astra Radyosunun “Mesimvrini Ekdosi” programına konuşa Efi Ksanthu partinin siyasi kongresinde tüm görüşlerin ortaya konabilmesi için sürecin en olağan koşullar altında gerçekleşmesini sağlama hedefini güttüğünü söyledi.

Ksanthu aynı zamanda dünya çapında her yeşil hareketin DNA’sında var olan bazı konularda Kıbrıs’ta farklı yaklaşımlar ortaya konamayacağını zira böyle bir tutumun hareketi Avrupa ve Dünya Yeşiller Ailesinin dışında kalmasına neden olacağını belirtti.

*

Çalışma Bakanı Yannis Panayotu Hükümetin 63 yaşında emekli olanlara uygulanan yüzde 12’lik kesinti konusundaki önerisinin Cuma günü Sosyal Sigortalar Kurumuna sunulacağını açıkladı. Panayotu buna paralel olarak asgari ücret ile kararnamenin diğer bazı önerilerinin bugün yapılması programlanan yetkili Komitenin toplantısında ele alınacağını belirtti. Gazetecilerin sorularına yanıt veren Çalışma Bakanı yüzde 12’lik penaltı durumu ile ilgili olarak Kıbrıs’ta emeklilik yaşının düşürülemeyeceğini ve yapılan aktüeryal çalışmanın erken emeklilik halinde yüzde 12’lik kesintinin kaldırılamayacağını sadece hedefli bir hükümet müdahalesiyle, belli bir çerçeve içinde hükümetin önerisinin işlevi olabileceğini kaydetti.

*

Ve Filelefteros’tan bazı başlıklar:

Mitsotakis de Kudüs’e gitti – Yunanistan’dan İsrail’e tam destek

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos Dış İlişkiler Konseyi’nden önce terör gerekçe olamaz mesajı verdi. Kiriakos Mitsotakis Kudüs’te.

*

14 kiloluk kenevire 10 yıl hapis cezası – Geçen Haziran ayında Kıbrıs’a 14 kilo kenevir sokmaya çalışan İspanyol’un cezası ağır oldu

*

Larnaka’daki kötü kokuya karşı önlemler – Tarla toprağına gübre karıştırma işinde kriterlere uymayanlar cezalandırılacak

Son Güncelleme: 24 Ekim 2023 - 13:53

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.