basın özetleri 19.09.24

Anayasa Mahkemesi dün Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis’i yakışıksız davranışları nedeniyle görevden uzaklaştırılması kararı aldı. Bir kesim şaşırtıcı bir şekilde bu karara sessiz ve yorumsuz kalırken toplumun büyük bir kısmında ve başka bazı çevrelerde büyük tepkiyle karşılandı. Doğaldır ki tüm Kıbrıs Rum gazeteleri de konuyu ana haber yapıyor bugün.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Sesten yoksun bir Sayıştay Başkanı istediğimize karar verdiler - Sekiz Yüksek Mahkeme yargıcı, oy birliğiyle, Odiseas Mihailidis'i "yetersiz" buldu” Şöyle yazıyor:

Yüksek Mahkeme'nin sekiz yargıcı, Başsavcının talebini kabul ederek Odiseas Mihailidis'i görevden aldı. Davranışını uygunsuz ve Sayıştay Başkanı olarak görevlerini yerine getirmekte yetersiz buldular. Karar, tarihi ve emsalsiz nitelikte olup, içeriği, gerekçesi ve üslubuyla da dikkat çekici. Söz konusu karar, devletin Sayıştay ve Başkanının görev alanının sınırlarını daraltıyor.

Haberin altında ikinci bir ek haberde “Toplumdan Öfke Tsunamisi: Vatandaşlar tepkileriyle Yüksek Mahkeme kararını uygunsuz olarak değerlendirdi. Siyasi tepkiler geldi. Odiseas Mihailidis yolsuzlukla mücadeleyi bırakmayacağını belirtti ve bu açıklama, gelecekle ilgili yeni tartışmalar başlattı.” diye yazıyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Yakışıksız davranış ve sağduyu eksikliği nedeniyle görevden alındı - Yüksek Mahkeme'den Sayıştay Başkanı için ağır karar”

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Odiseas Mihailidis'in Sayıştay Başkanlığı görevinden yakışıksız davranışları nedeniyle görevden alınmasına karar verdi. Kararda, Mihailidis’e yönelik ağır eleştiriler yer aldı. Özellikle "görevine yakışmayan, beklenenin çok altında bir davranış sergilediği ve genel görevlerini yerine getirmekte yetersiz kaldığı" vurgulandı. Ayrıca, Mihailidis'e takıntı, önyargı, saygısızlık, sağduyu eksikliği ve popülaritenin cazibesine kapılmak gibi ithamlar da yöneltildi. Sayıştay Başkanının görevden alınmasında, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'na Başsavcıya yönelik şikayet etmesinin belirleyici bir rol oynadığı belirtildi. İncelenen 15 başlıktan 14'ünde, Başsavcının argümanları kabul edildi.

*

Haravgi gazetesi ana haberini şöyle vermiş.

Başlıklarıyla aktaralım:

“Kurumlara olan güvensizlik derinleşiyor, şeffaflık ve hesap verebilirlik darbe aldı” – “Sayıştay Başkanı'nın görevden alınması fırtınalar yarattı, hükümete ve Başsavcılığa ağır sorumluluklar yükleniyor”

Yüksek Anayasa Mahkemesi: " Sayıştay Başkanı, görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğunu gösterdi."

Odiseas Mihailidis: "Eski Cumhurbaşkanı ve Hukuk Dairesi başkanları tarafından görevden alınmam için bir çaba gösterildi, buna eski Cumhurbaşkanı da dâhil oldu."

Karar, siyasi partilerin ve toplumun büyük çoğunluğunun yoğun tepkilerine yol açtı.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Dönüm noktası niteliğinde karar - Başsavcının, Sayıştay Başkanının görevden alınması talebi Yüksek Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi: "Odiseas yetersiz, kabul edilemez ve devlet için tehlikeli bir davranış sergiledi."
Sayıştay Başkanı görevden alındı ve sekiz yargıç oybirliğiyle "yetkilerini ihlal ettiği ve duruma uygun olmayan bir davranış biçimi sergileyerek görevini yapmakta yetersiz olduğu"na karar verdi.

Odiseas Mihailidis: "Kıbrıs için kara bir gün. Görevden alınmam için koordineli bir çaba vardı. Bu karar, ifade özgürlüğüne ve toplumun yolsuzlukla mücadele talebine vurulmuş bir darbedir."

Hükümet, Odiseas'ın yaklaşımını reddederek adalete tam saygı duyduğunu açıkladı. Siyasi partiler karara karşı tepki gösterdi, halk şiddetle karşı çıktı.

*

Günün diğer haberlerine de Filelefteros’tan kısaca bir göz atalım s d.

“Kritik Elektrik Bağlantısı toplantısı - Hristodulidis ve Mitsotakis buluşuyor”

Atina basını, Yunan hükümetinin Kıbrıs'ın kabloyla ilgili aldığı kararlardan memnun kalmadığını öne sürüyor.

*

“Kamyon çalıp işgal altındaki bölgelerde satıyorlar”

Aradipu'daki bir şirketten 35.000 Euro değerinde iki kamyon çalındı. Polis, olayın kaçakçılık çetesiyle ilgili olduğunu düşünerek üç kişiyi gözaltına aldı.

*

“Lefkoşa-Atina arasındaki küçük bir takım toplantılarına üç gün süreyle devam edilecek - New York öncesi koordinasyon”

Hristodulidis ve Mitsotakis, New York'taki görüşmeleri öncesinde koordinasyon sağlamak amacıyla bir araya geliyorlar.

*

“Büyükbaş hayvan yetiştiricileri Hellim için Cumhurbaşkanlığı Sarayının önünü kesecek”

Büyükbaş hayvan yetiştiricileri, 3 Ekim'de araçlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve AB ofislerinin önünde toplanarak hellim ve işgal altındaki bölgelere yönelik sübvansiyonlarla ilgili cevaplar talep edecekler.

*

“Yeni Hellenic Bank, Eurobank Damgasıyla Kuruluyor”

Dün itibarıyla Eurobank'ın Hellenic Bank grubundaki yeni dönemi resmi olarak başladı. Hissedarlar genel kurul toplantısında, danışmanların büyük hissedar Eurobank'ı temsil eden kişilerce değiştirilmesine yönelik ir karar aldı. Eurobank'ın grup içindeki payı %55,9 olarak belirlenmiş durumda.

*

“Larnaka'nın Metropolis Bölgesinde 11 Yıl Sonra 1.6 Milyon Euro'luk Yol Yenileme Çalışmaları”

Larnaka'nın Metropolis bölgesindeki yollar, ikinci aşama kanalizasyon çalışmaları nedeniyle kötü durumda bulunuyordu. Bu yollar, 1.6 milyon Euro değerinde bir yatırım ile onarılarak yeniden düzenleniyor.

*

Son Güncelleme: 19 Eylül 2024 - 15:05

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.