basın özetleri 13.09.24

Bugünkü gazetelerde biri Kıbrıs – Yunanistan elektrik bağlantısı konusu ile ilgili kaydedilen gelişmeler, diğeri ise Avrupa Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesi olmak üzere iki konu yer alıyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi

“Yakında ortak sahip olacağız: Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı için anlaşmaya çok yaklaştık - Doğal Gaz Altyapı Şirketi ADMİE, kabloyu yönetecek şirketin hisselerine Kıbrıs’ın da katılımını talep ediyor”

Projeyi hayata geçirecek olan Great Sea Interconnector’ın ortaklık yapısında Kıbrıs’ın yer alması için hükümetin acilen karar vermesi gerektiği belirtiliyor. Başkan Hristodulidis’in GSI’nin %30 hissesini satın almayı desteklediği ve kararın yakında olumlu yönde alınabileceği öne sürülüyor. Henüz maliyet - fayda analizi yapılmasa da, projenin iptali durumunda maliyetin iki ülkenin tüketicileri arasında 50 - 50 oranında paylaşılması üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu oran daha önce %63 -%37 olarak planlanmıştı.

*

Politis gazetesi ana haberinde Filelefteros’la aynı konuyu paylaşıyor. Aktarıyoruz:

“Mitsotakis ve Hristodulidis, Great Sea Interconnector anlaşmasını netleştiriyor -Atina bir anlaşma taslağı gönderdi - Jeopolitik risklerden kaynaklanan maliyetlerin %50-%50 oranında paylaşılmasını öngören formül bulundu”

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in önümüzdeki hafta Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile yapacağı görüşme, Kıbrıs-Yunanistan Elektrik Bağlantısı projesinin tamamlanması için kritik bir dönemeç olarak değerlendiriliyor. İki ülke, projenin jeopolitik nedenlerle hayata geçirilememesi durumunda (ki bunlar arasında Türkiye ile yaşanabilecek herhangi bir jeopolitik sorun da yer alıyor) maliyetlerin tüketiciler arasında %50-%50 oranında paylaşılmasını öngören bir düzenleme üzerinde anlaşmaya varmak üzereler. Bu düzenleme, Kıbrıs’ın finansal yükünü hafifletecek. Cumhurbaşkanlığı ve Enerji Bakanlığı, Yunan tarafından gelen ve 4,5 saat süren toplantının tutanaklarını içeren belgeyi değerlendiriyor. Bu belge, anlaşmanın ayrıntılarını ortaya koyuyor.

*

Alithia ve Haravgi gazeteleri faiz düşürümünü ele alıyor ana haberlerinde.

Alithia gazetesi şöyle yazıyor:

“Faizleri hemen düşürün: Avrupa Merkez Bankasının %0,25’lik faiz indiriminin ardından DİSİ, Kıbrıs bankalarına uyarıda bulundu”

Bankaların faiz oranlarındaki tutumu yakından izlenecek ve her ay denetlenecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, hükümetlerin bütçe açıklarını ve borçlanmayı azaltmak için acil adımlar atması gerektiğini vurguladı. Euro Bölgesi'nde %2 enflasyon hedefi korunurken, Ukrayna'daki savaş ve Orta Doğu'daki çatışmaların istikrarı tehdit eden unsurlar olmaya devam ettiği belirtildi.

*

Haravgi gazetesinin ön sayfasında ise haber şöyle yer alıyor:

“Avrupa Merkez Bankasından ikinci faiz indirimi yaptı - Bankalar hâlâ ilk indirimi yansıtmadı”

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 0,25 puan indirerek %3,5’e çekti. Ancak önceki indirimin faydaları hanelere ve işletmelere halen yansıtılmadı. Son iki yılda konut kredilerindeki ortalama faiz oranı %2,04’ten %4,05’e çıktı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, hükümetlere bütçe açıklarını azaltmak için acil ve kararlı adımlar atma çağrısında bulundu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerine de bir göz atalım...

Politis gazetesi:

“Kaçak yapılar yasallaşacak: Yeni imar affı ne getiriyor?”

Bugün Bakanlar Kurulu'nda onaylanması beklenen ve altı ay sürecek olan yeni imar affı, sadece konut sahiplerine değil, eğlence merkezleri, ticari alanlar, ofisler, sanayi tesisleri, atölyeler, hayvancılık ve tarım projeleri gibi diğer yapı sahiplerine de yasallaşma fırsatı sunacak. İlgililer, belirli bir bedel ödeyerek kaçak yapılarını yasallaştırabilecekler. Ayrıca, müteahhitler ve geliştiriciler için ikinci bir af düzenlemesi yapılacak.

*

“Karaciğer nakli olanları hayatta tutan tek şey araya giren kişiler”

Kıbrıs’ta karaciğer nakli olan hastalar, bir aracısı olmadığı takdirde, hayatını yitirmesi işten bile değil. Karaciğer nakli hastası Stavros Kıprianu, Meclis Sağlık Komitesi önünde yaptığı açıklamada, kendi yaşadıklarını ve diğer hastaların deneyimlerini örnek vererek, bazı hastaların hayatını kaybettiğini, bazılarının ise yoğun bakım ünitelerinde mücadele ettiğini belirtti.

*

“Avrupa Merkez Bankasından Yıl İçindeki İkinci Faiz İndirimi: Borçlanma Maliyetleri Düşüyor”

Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini %3,5 olarak belirledi. Avrupa Merkez Bankası, yıl içindeki ikinci faiz indirimiyle borçlanma maliyetlerini toplamda %0,50 oranında azaltma kararı aldı. Bu gelişme, doğrudan ECB'nin faiz oranına bağlı kredilerle borçlanan tüketicilere önemli avantajlar sağlıyor. Faiz oranlarındaki bu düşüş, özellikle konut ve tüketici kredilerinde ödeme yükünü hafifletebilir.

*

Haravgi gazetesinden:

“Ersin Tatar'ın Politikasını Eleştirdi”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Kıbrıs Türk yönetimi lideri Ersin Tatar'ın doğrudan uçuşlar ve doğrudan ticaret önerisiyle ilgili politikasını eleştirdi. Erhürman, Tatar'ın önerdiği formülün doğrudan müzakerelerin başlaması için bir temel oluşturabileceğine dair şüphelerini de dile getirdi.

*

“ABD-Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki Savunma İşbirliği Yol Haritasını Kınıyor”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında imzalanan savunma işbirliği yol haritasını kınadı. Bakanlık, ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki ikili savunma işbirliği yol haritasının imzalanmasının "Kıbrıs sorununun adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümünü bulmayı zorlaştıracağını" ifade etti.

*

Haravgi gazetesinden birkaç başlık:

“Yerel reformda zincirleme yan etkilere yol açan birçok açık sorun bulunuyor”

*

“Yetkililer Arasında Anlaşmazlık var, okullarda Klima Sistemi Kurmak Konusunda Dalga Geçiyorlar”

*

“AKEL'in Çocuk Kanseri İçin 6 Milyon Euro'luk Önemli Teklifi Onaylandı”

*

“Çalışanların dörtte biri 2023 Yılında Yeşil Ekonomide İstihdam Edilmesi Bekleniyor”

*

Filelefteros gazetesinden:

“Ercan, Havalimanları Anlaşmasından Çıktı – Hermes şirketinin, Yasadışı Havalimanındaki Yolcu Hareketine Göre Tazminat Ödemesi kuralı Kaldırılıyor”

*

“Ekim Ayının Sonlarına Doğru Üçlü Toplantı Hareketliliği: Kıbrıs İçin Gizli Diplomasi”

“BM ve uluslararası aktörler, Kıbrıs sorununun çözümü için üçlü bir toplantının yapılmasını sağlamak amacıyla gizli diplomasi yürütüyor.

*

“Ankara, her anlaşmadan rahatsız oluyor”

Türkiye'nin Kıbrıs ile ABD'nin savunma iş birliği yol haritası konusundaki tepkisi, Kıbrıs'a karşı uyguladığı sürekli politika çerçevesinde yer alıyor.

Son Güncelleme: 13 Eylül 2024 - 12:57

Son Haberler

18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Elektrik ara bağlantısı için Enerji Düzenleme Kurumu'nun onayı gerekiyor
12:02
Bakanlar Kurulu'ndan Kıbrıs-Yunanistan elektrik ara bağlantısı yeşil ışık
12:00
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis: Çin'in Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına olan bağlılığı sarsılmaz
11:56
“Boris” Kasırgası, ardında yeni kurbanla bırakıyor
11:54
Kuzey Kore yeni balistik füzelerini fırlattı
11:53
Lübnan'da eş zamanlı patlamalar nedeniyle 9 kişi hayatını kaybetti
11:49
17 Eylül
basın özetleri 17.09.24
13:26
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.