basın özetleri 30.08.24

Politis gazetesinin ana haberi:

“Hakan Fidan belgelerini açmadı - Kıbrıs'ta iki devletli çözüm vurgusu yapmaması dikkat çekti”

AB Dışişleri Bakanları'nın gayri resmî toplantısında, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılımıyla gerçekleşen oturum, Lefkoşa'nın beklentileri doğrultusunda yapıcı bir tonda geçti.

Toplantıda Türkiye-AB ilişkileri üzerine yapılan tartışmalar genel olarak olumlu bir havada seyretse de, Kıbrıs meselesiyle ilgili Türk tarafının niyetleri ve atılacak adımlar konusunda net bir açıklama yapılmadı.

Toplantıda Fidan'ın Kıbrıs'ta iki devletli çözüm konusuna değinmemesi dikkat çekerken, Lefkoşa'nın tutumunun olumlu bir atmosfer yaratmasına rağmen, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Eylül ayında beklenen çabaların ne kadar dinamik ve sonuç verici olacağına dair belirsizlik sürüyor.

*

Filelefteros gazetesi aynı konudaki ana haberini şöyle veriyor:

“Bağlantıyı koparma girişimi sonuçsuz kaldı - AB Dışişleri Bakanları Fidan'a Kıbrıs ve AB-Türkiye ilişkilerinin birbirine bağlı olduğunu söyledi - Türk Bakan iki egemen eşit varlıktan bahsetti - Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve diğer bakanlardan net yanıtlar geldi” başlıkları altında şöyle yazıyor:

AB Dışişleri Bakanları, Brüksel'de gerçekleştirilen Dışişleri Konseyi toplantısında Hakan Fidan ile görüşmelerinde, Kıbrıs sorunu ile AB-Türkiye ilişkilerinin birbiriyle bağlantılı meseleler olduğunu net bir şekilde ifade ettiler.

Beş yıl sonra ilk kez gayri resmî bir Dışişleri Konseyi'ne katılan Türk Dışişleri Bakanı, AB-Türkiye ilişkilerindeki ilerlemenin Kıbrıs sorunundan ayrı tutulmasını teklif etti. Ancak Kıbrıs Dışişleri Bakanı ve AB'nin çoğu Dışişleri Bakanı bu girişime kesin yanıtlar verdi.

*

Haber Alithia gazetesinde ana haberin hemen altında yer alıyor.

Şöyle yazıyor:

“Diyaloğun yeniden başlatılması gerektiği vurgulandı- Gerapetritis'ten Fidan'a Kıbrıs mesajı”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türk mevkidaşı Fidan'a, Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa perspektifini desteklediğini, ancak Avrupa müktesebatına, egemenliğe ve tüm üye devletlerin egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs meselesine değinen Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin ilerleme potansiyeli taşıdığını ancak bunun belirli koşulları yerine getirme gerekliliğiyle birlikte geldiğini belirtti.

*

Haravgi gazetesinin ilgili haberleri

Borrell Kıbrıs Sorunu İçin: Her şey diyalog ve iyi niyetle çözülebilir

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kıbrıs sorunuyla ilgili yaptığı açıklamada, her şeyin diyalog ve iyi niyetle çözülebileceğini belirtti. Borrell, tarafların müzakerelere açık olmasının ve yapıcı bir tutum sergilemesinin önemine dikkat çekti.

*

Devam ediyor - New York'ta üçlü görüşme için çalışmalar sürüyor - Önümüzdeki günlerde durumun netleşmesi bekleniyor

New York'ta düzenlenmesi planlanan üçlü görüşme için çabalar devam ediyor. Taraflar arasındaki temasların yoğunlaştığı bu süreçte, önümüzdeki günlerde görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin netleşmesi bekleniyor. Görüşmenin, Kıbrıs sorununa yönelik çözüm çabalarında önemli bir adım olması umuluyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:
“Saklanacağınıza kararlar alın – DİSİ'den hükümete elektrik bağlantısı projesi hakkında çağrı”

DİSİ, hükümeti İsrail-Yunanistan-Kıbrıs elektrik bağlantısı projesi konusunda kurumlar ve prosedürlerin arkasına saklanmayı bırakıp nihayet kararlar almaya çağırdı.

DİSİ Hükümetin, topu Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurulu'na atmak yerine Yunanistan ve Avrupa ile inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

Siyasi ve ekonomik yetkililer, hükümetin bu yüksek öneme sahip projede hem sorumluluk almaktan kaçınarak hem de projenin siyasi, enerji ve ekonomik olmak üzere üç önemli boyutunu bilmesi gerekenlere bilgi vermeyi reddederek işleri karıştırdığını düşünüyor.

Norveçli inşaat şirketi, bağımsız yöneticiye projeyi durdurduğuna dair bir ültimatom gönderdi ve çalışmalarını 2 Eylül Pazartesi günü askıya alacağını bildirdi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Larnaka Limanı'ndaki ticaret limiti sorun olmaya devam ediyor - Limasol Limanı işletmecilerine şu ana kadar 9 milyon Euro tazminat ödendi”

Larnaka Limanı'ndaki ticaret faaliyetlerine getirilen tavan, büyük bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. Şu ana kadar Limasol Limanı işletmecilerine 9 milyon euro tazminat ödendi. Larnaka Limanı'nda daha fazla faaliyet gerçekleşmesi durumunda, tazminat ödemeleri Limasol Limanı işletmecisine yapılmaya devam ediyor. AKEL Genel Sekreteri, Larnaka Limanı'ndaki tavan sorununun kötü bir anlaşmadan kaynaklandığını ve bunun bir skandal olduğunu belirtti. Limasol Limanı işletmecileri ile hükümet arasındaki yargı mücadelesi ise şirketlerin lehine sonuçlandı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin ön sayfalarında seyreden diğer haberlerden bahsedelim kısaca.

Ηaravgi gazetesinden:

“Elektrik kablosundan fayda olup olmayacağı belirsiz - Maliye ve Enerji Bakanlıkları arasındaki gerilime yeni bir boyut eklendi”

Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesiyle ilgili olarak, Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasındaki gerilime yeni bir boyut eklendi. Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürü, "Elimizde herhangi bir bilgi olmadan kimse, bu projeden herhangi bir fayda sağlanacağını kesin olarak söyleyemez," şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklama, proje hakkında mevcut belirsizlikleri ve maliyet-fayda analizlerinin eksikliğini vurguladı.

*

“Turizmden 1,1 milyar euro gelir, ama çalışanlara sadece kırıntılar

Turizm sektörü, bu yılın ilk yarısında 1,1 milyar Euro gelir elde etti ve geçen yıla göre %4,2'lik bir artış gösterdi. Ancak, Çalışma Bakanlığı'nın toplu sözleşme yenileme teklifinde çalışanlar için sadece çok düşük bir artış öngörülüyor. Bu durum, sektörün büyük gelirlerine rağmen çalışanların gelirlerinde anlamlı bir artış sağlanamamasına dikkat çekiyor.

*

`Kurutma ve sıcaklık üzüm üretimini yok etti, üzüm üreticileri çaresiz`

Kıbrıs'ta yaşanan kuraklık ve sıcak hava dalgası, üzüm üretimini büyük ölçüde etkiledi ve üzüm üreticilerini çaresiz bırakıyor. Aşırı sıcaklar ve su kıtlığı, üzüm bağlarının verimini düşürdü ve birçok üretici, bu durumun etkilerini şiddetli bir şekilde yaşıyor. Üreticiler, ciddi ekonomik kayıplar yaşarken, yetkililerden destek ve çözüm bekliyor.

*

AKEL, İsrail'in işgalci güçlerinin saldırısını kınadı: Hükümet, kan dökülmesinin sonlandırılmasını talep eden güçlerin yanında yer aldın

AKEL, İsrail'in işgalci güçlerinin gerçekleştirdiği saldırıyı sert bir şekilde kınadı. Parti, hükümeti, kan dökülmesini durdurmak için etkili adımlar atması ve uluslararası toplumun barış çabalarıyla uyum içinde hareket etmesi konusunda çağrıda bulundu.

*

Filelefteros’tan kısa kısa:

Bafeadis öfkeyle yanıt verdi: "Ödeniyorlar ve oturuyorlar" - Ulaştırma Bakanı, eski Kition çalışanlarına sert çıktı

Ulaştırma Bakanı Bafaadis, eski Kition çalışanlarına yönelik öfkesini dile getirdi ve "Ödeniyorlar ve oturuyorlar" şeklinde bir açıklamada bulundu.

*

“KTİZO, sorunlar arasında inşa ediliyor: Ekim'de inşaat başlıyor”

Ktizo konut inşaatı inşaatı projesi, çeşitli sorunlarla karşılaşarak devam ediyor. Ekim ayında inşaatın başlaması planlanıyor. Dokuz kişiden biri eşyalarını toparlayıp projeden ayrıldı. Geri kalanlar ise dalgalanmalara rağmen sürece devam ediyor.

Son Güncelleme: 30 Ağustos 2024 - 14:25

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.