basın özetleri 05.07.24

Alithia gazetesinin ana haberi:
“BM Genel Sekreteri Guterres eşit sorumluluk yüklüyor - Cumhurbaşkanına politik söylemlerindeki çelişkiler için göndermelerde bulundu”

BM Genel Sekreteri: "Her iki tarafın artan askeri hareketliliği, liderlerin Kıbrıs'ta bir çıkış yolu istediklerini iddia eden politik söylemleriyle çelişiyor.

Ersin Tatar çıkış yolu istemiyor gibi göründüğü sürece, çıkış yolu istediğini iddia eden Nikos Hristodulidis açıkta kalıyor.

Antonio Guterres, UNFICYP'in değerine saygısızlık gösterildiğini belirtiyor ve her iki tarafın da rekor sayıdaki ihlallerini kınıyor.

GS Göç ve Yeşil Hat'taki mahsur kalan göçmenlere de atıfta bulunuyor.

*

Politis gazetesi aynı konuyu ana haberinde şöyle veriyor:

“Guterres'in raporları her iki tarafa da tokat - BM Genel Sekreteri, müzakerelerin yeniden başlatılması için samimi niyet olmadığını ve UNFICYP'e saygı gösterilmediğini tespit ediyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs'taki iki tarafa karşı sert bir dil kullanarak, Kıbrıs sorununun ilerlememesi ve BM'nin özellikle endişe duyduğu ölü bölgenin askerileştirilmesi nedeniyle onları sorumlu tutuyor.

Diğer şeylerin yanısıra, "UNFICYP'in otoritesine saygının aşındığını" ve "her iki tarafın da ölü bölgeye saygısızlık gösterdiğini", rekor sayıda ihlaller yapıldığını belirtiyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ölü bölgede mahsur bırakılan göçmenler ve barış gücünün itirazlarına rağmen ölü bölge boyunca yerleştirilen dikenli tel konusundaki rahatsızlığını da vurgulayarak, bunun hala kaldırılmadığını vurguluyor.

*

Aynı konuyu ana haber yapan üçüncü gazete Haravgi.

Gazetenin ana haberinin başlıkları şöyle:

“BM'nin uzlaşı noktası bulma çağrısı - Guterres: Her iki taraf da ölü bölgede istikrarsızlaştırıcı eylemlerde bulundu”

Başlıkların altından gazetenin ön sayfasında öne çıkan noktalar şöyle:

BM Genel Sekreteri'nin raporu, her iki tarafın da UNFICYP'in otoritesine saygının aşındığını belirtiyor.

Güvenlik Konseyi, sivil toplumun daha fazla katılım sağlamasını istiyor.

BM Genel Sekreteri, Yunanistan ve Türkiye'yi barışçıl komşuluk ilişkilerini teşvik ettikleri için tebrik etti.

Habere göre;

BM Genel Sekreteri, iki tarafın liderlerini toplumlar arası temasları desteklemeye çağırıyor. GS’in raporunda "BM, diyaloğu sürdürme çabalarında tüm Kıbrıslıları desteklemeye devam edecek. Uzun süredir devam eden anlaşmazlık, hem pratik hem de psikolojik olarak daha fazla engel yaratıyor. Bu nedenle, her iki lideri de uzlaşmayı kolaylaştırmak ve toplumlar arası temasları desteklemek için gerçek adımlar atmaya ve aynı zamanda sivil toplumun seslerinin politika oluşturma düzeyinde anlamlı bir şekilde dâhil edilmesini sağlamaya çağırıyorum" deniyor. Ayrıca, rapor döneminde sivil toplumun barış çabalarına olan ilgisinin ve heyecanının arttığını belirtiyor. “UNFICYP, toplumlar arasında köprüler kurma çabalarını sürdürüyor, 23'ü kadınlar ve gençlere odaklanan 159 toplumlar arası etkinlik veya barış inşa etkinliği düzenledi ve desteklemiştir.” “Kayıplar konusunda ise, "Komite, 1963-64 ve 1974'te Kıbrıs'ta askeri ve polis varlığı sürdüren ülkelerin arşivlerinden kayıpların gömü yerlerine ilişkin ek bilgiler elde etmek için çabalarını sürdürdü" ifadeleri yer alıyor.

*

İlgili haber Filelefteros gazetesinin ön sayfasındaki üst sol köşede yer alıyor. Şöyle:

Dikkatler, Holguin raporuna çevrildi. Genel Sekreter'in UNFICYP ve İyi Niyet Misyonu ile ilgili iki raporu yine eşit mesafe mantığıyla hareket etti.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi ise Avakum Manastırı skandalı ile ilgili gelişmeler.

Başlıklar “Her poşette 5.000 Euro var- Nektarios bunları kâğıtlara not ediyor ve kendisinin atfediyordu - İki arşimandrit mahkum edilirse 14 yıla kadar hapis cezası alacaklar” şeklinde.

"Her poşette 5.000 Euro var." "Kapının üstünde toplamda 18.000 Euro var." "Kutuda 823.000 Euro var." "Bunlar benim kişisel param ve kiliseye ait değil." Polisler, Avakum Manastırı'nın başrahibi Nektarios'un el yazısıyla yazdığı notları okuduklarında şaşkına döndüler. Sonunda kasada 806.660 Euro saydılar. Aynı zamanda, ilgili devlet kurumlarının denetimleri, 1 milyon 133 bin 226 Euro tutarında beyan edilmemiş gelir buldu. Bu paralar, çeşitli faaliyetlerden, örneğin din adamlarına titr verme, kiralar, satışlar, tatlı ve hamur işleri dağıtımından elde edilmişti.

*

Filelefteros gazetesinden kısaca bazı haberler:

“Mülkiyet konusuna işgal rejimi boyut kazandırıyor - Kovuşturmalara tepki gösteriyorlar”

Kıbrıs Rum mallarının işgal altındaki bölgelerde yasa dışı satın alınması nedeniyle Simon Aykut’un Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tutuklanmasına tepkiler devam ediyor. İşgal rejimi mülkiyet konusuna atıfta bulunarak olaya boyut kazandırıyor.

*

"Mumları üflediler - Anita: Kişisel gündemleri bir kenara bırakın"

DİSİ’de 48. yıl dönümü için mumlar üflendi ve parti başkanı, yarınki parti Siyasi Bürosu toplantısı öncesinde mesajlar verdi.

*

Doktorlar, okullarda başlayan vapingin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, vapingin kansere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Doktorlar, vapingin artık ilkokullara bile girdiğini ve büyük bir tehdit olarak kabul edildiğini vurgulayarak bir kanser fırtınasının geldiğini söylüyorlar.

*

Haravgi gazetesinden:

Pancyprian Kooperatif Bankası yeniden kuruluyor. PWC tarafından yapılan fizibilite çalışması tamamlandı ve Kıbrıs'ta bir kooperatif bankasının faaliyet göstermesinin sürdürülebilir olduğunu ortaya koydu. Şirket, Kıbrıs toplumundaki tüm vatandaşlara açık olacak, üye olmaları ve hisse satın almaları için çağrıda bulunacak.

*

Ve bazı başlıklar:

"Stefanu'dan Polis ve Savcıya Çocukların Fotoğrafının Sosyal Medyada Paylaşılmasıyla İlgili Mektup"

*

"Kıbrıs-Yunanistan Elektrik Bağlantısı Projesi İçin Çıkmaz: İleride Uçurum, Arkada Dere"

*

"Müstehcen Saldırıdan Mahkûm Olan Doktor Görevine Döndü ama Kıbrıs Tabipler Birliği PİS Hâlâ Konuyu İnceliyor..."

*

"Çocuk Evlat Edinme Sistemi Değişiyor, Menfaat Kabulü Cezalandırılıyor"

*

"Petrol Ürünlerindeki Artan Vergi Oranı ile Yeniden Pahalılık"

*

"Lefkoşa Genel Hastanesi - Histopatoloji Laboratuvarı Çalışanları Kimyasal Tehlikeye Maruz Kalıyor"

*

Alithia’dan:

“Kota önceden belirlenmişti – Büyükbaş hayvan besicileri Tarım Bakanı'nın idaresine olan memnuniyetsizliği”

Başlangıçta, POP hellim konusunda istişare için onları toplantıya çağrıldılar. Görüşmenin başlamasından birkaç dakika sonra, besiciler, tartıştıkları kararnamenin hükümleri hakkında basında yayımlanan bir haber görünce tepki gösterdiler.

*

Yeni Amerikan yaptırımları - ABD Maliye Bakanlığı listesinde yeni kişi ve kurumlar. Rus saldırganlığına karşı konulması hedefleniyor.

*

Politis’ten:

“İnterconnector – Sonraki adımlar muamma ama…”

Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu RAEK'in Bağımsız Elektrik İletim Operatörü ADİD'in elektrik bağlantı projesinin, inşa aşamasında tüketici ücreti uygulama talebini reddetmesi, otomatik olarak projenin iptalini getirmiyor.

Son Güncelleme: 05 Temmuz 2024 - 13:37

Son Haberler

18 Ekim
%12'lik kesinti konusunda anlaşmaya varmak için yeni çaba
10:40
Okullarda cep telefonu kullanımına ilişkin genelge 15 güne yayınlanacak
10:38
Macron: Savaşı durdurmak için fırsat kullanılmalı
10:04
İran: Hamas liderinin öldürülmesi direniş ruhunu güçlendirecek
10:00
Biden ile Netanyahu telefonda görüştü
09:58
Borrell: Sinvar İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına engeldi
09:56
Meclis, memur maaşları ve emekli maaşlarına %1,5 oranında zam yapılmasına karar verdi
09:52
Sendika kamuda maaş artışı kararından memnun
09:34
Avrupa Konseyi: Göçle ilgili Avrupa'nın tepkisine ihtiyaç var
09:30
Avrupa Konseyi: "Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanmasından endişe duyuyoruz"
09:26
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis: BM kararları çerçevesi dışında çözüm olamaz
09:24
17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.