Basın Özetleri 11.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Çocuğumu kurtarmak istiyorum”, Politis Gazetesi “Anastasiadis Crans-Montana'ya ilişkin süreci yeniden açtı”, Alithia Gazetesi “Hristodoulidis'ten bir açıklama istiyor”, Haravgi Gazetesi “Hükümetin eylemsizliği kamu hastanelerinin gerilemesine yol açıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Çocuğumu kurtarmak istiyorum

“Annenin acı dolu yakarışı” alt başlıklı haberde, 26 yaşındaki bir erkek şahsın, nadir görüldüğü için adı olmayan ve vücudunda sürekli iç kanamaya neden olan son derece nadir bir rahatsızlıktan muzdarip olduğu belirtildi. Haberin detayında, 26 yaşındaki gencin gözlerinin bile kanadığı ve Limasol hastanesindeki doktorların dün, şahsın içinde bulunduğu ciddi durum nedeniyle onu hayata döndürmek için insanüstü bir çaba sarf ettiği aktarıldı. Haberde, "Çok yorgun hissediyorum. Sürekli kan yutuyorum. Her gün benim için yeni ve hiç de hoş olmayan bir macera. Başıma ne geleceğini bilmiyorum." Diyen gencin bu yorucu sürecinin 16 yaşında, sporcuyken sık sık burun kanaması geçirmeye başlamasıyla başladığı, sakatlık nedeniyle Kıbrıs'ta ve yurtdışında ameliyatlar geçirdiği ve yavaş yavaş durumunun kötüleşerek kanamaların giderek daha sık hale geldiği ve Şubat 2023'ten beri bitmek bilmeyen iç kanamaların tüm vücuduna yayıldığı aktarıldı. Almanya'daki sağlık merkezinin gencin ailesine onu tedavi edecek bilgiye sahip olmadıklarını, İsrail'deki hastanelerin, durumunu araştırmak için testler yapabileceklerini ancak bu aşamada herhangi bir tedavi belirtisi veremeyeceklerini bildirdikleri vurgulanan haberde, 26 yaşındaki gencin annesine, Yunanistan'daki tıp merkezi tarafından, gencin ABD'deki uzman bir tıp merkezine nakledilmesini tavsiye edildiği ve Lefkoşa'daki ABD Büyükelçiliği aracılığıyla ABD'ye giriş izni verilmesi için gerekli tüm düzenlemeleri yaptığı belirtildi.


Politis Gazetesi

  • Anastasiadis Crans-Montana'ya ilişkin süreci yeniden açtı

“Andros Kyprianou dümeni eline aldı ve iddiaları yanıtladı” üst başlığıyla verilen haberde, AKEL'in eski Genel Sekreteri Andros Kyprianou’nun AKEL radyosuna verdiği demeçte "Anastasiadis'in bakanlarından iki devletin en iyi çözüm olduğunu duyduğuma dair tanıklıklarım var" dediği aktarıldı. Haberin detayında, AKEL’in eski Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu durumla ilgili olarak iç cephedeki tartışmalar ve daha spesifik olarak iki devletli çözüm konusunun kamuoyundaki tartışmalara nasıl girdiğini gündeme getirdiği belirtildi. Haberde, AKEL'in eski Genel Sekreteri Kyprianou’nun, "Kyprianou ve Tumazos Tsielepis'in neden 8 yıl önce konuşmadıklarını" ve "ne zamana kadar halkla alay etmeye devam edeceklerini" soran eski Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in iddialarını takiben, Anastasiadis'e meydan okuyarak kendi açıklamasını yaptığı aktarıldı.

  • Tek yol onların görevden azli

Haberin detayında, Kutsal Sinod'un soruşturma komitesinin Aziz Avvakum Manastırındaki skandalla ilgili bulgularının en geç yarın Sinod Adalet Divanına teslim edilmesinin beklendiği belirtildi. Aziz Avvacum Manastırı'nın iki başimandritinin görevden alınması seçeneği, Kutsal Sinod'un soruşturma komitesinin bulgularının sonuçlanmasının ardından tek yol olarak görüldüğü belirtilen haberde, birkaç gündür hazır olan bulgularının en geç Cuma gününe kadar Sinod Adalet Divanı üyelerine teslim edilmesinin beklendiği vurgulandı. Haberde ayrıca, bulgularının teslim edilmesindeki gecikmenin nedeninin Sinod Adalet Divanı başkanı Kition Metropoliti Nektarios'un yurtdışında bulunması olduğu ve metropolit Kıbrıs'a döndüğünde, elinde manastırla ilgili bulguların olacağı aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Hristodoulidis'ten bir açıklama istiyor

“DİSİ Başkanı'nın Kıbrıs sorununa ilişkin tavsiye ve önerileri” üst başlıklı haberde; Meclis ve DİSİ Başkanı Annita Dimitriou’nun Kıbrıs sorunu müzakerelerini yeniden başlatmak için tek taraflı eylemler önerdiği belirtildi. Haberin detayında, DİSİ Başkanı'nın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in mevcut çıkmazı aşmak için ne yapması gerektiğini çok iyi bildiği yönündeki ifadesini yinelediği aktarıldı. Haberde, Dimitriou’nun, Cumhurbaşkanı Hristodoulidis'e "Ulusal Konsey’de ve hükümetin bileşenleri tarafından sunulan ve siyasi eşitliği dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyonun reddedilmesini isteyen önerilerin açık ve aleni bir şekilde reddedilmesi" çağrısında bulunduğu vurgulandı. Haberde ayrıca, DİSİ Başkanı’nın diğer hususların yanı sıra, Mia Milia ve Pyrgo bölgesindeki barikatların açılmasını ve 2021 ve 2022 yıllarında Nikos Nouris'in İçişileri Bakanlığı döneminde Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ara bölgeye yerleştirilen 14 kilometre uzunluğundaki tel örgünün kaldırılmasını önerdiği belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • Hükümetin eylemsizliği kamu hastanelerinin gerilemesine yol açıyor

“Dramatik durum, Genel Sağlık Sistemi'nin faaliyetlerinin sorgulanmasına yol açıyor” alt başlığıyla verilen haberde; kamu hastanelerinin alt yapısız ve yeterli personelden yoksun kaldığı, bunun da giderek hastanelerin dağılmasına yol açtığı ve ciddi yönetim eksiklikleri nedeniyle, örneğin Mağusa'daki kliniklerin sadece iki doktorla çalışır duruma geldiği aktarıldı. Haberin detayında, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun, kamu hastanelerindeki durumla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında hükümeti sorumluluk almaya ve parmağının arkasına saklanmaya son vermeye çağırdığı belirtildi. AKEL’in sağlık sektörüyle ilgili dün gerçekleştiriği konferansın amacının kamu hastanelerindeki dramatik durumla ilgili endişeleri yinelemek olduğu belirtilen haberde, söz konusu kötü durumun, Genel Sağlık Sistemi'nin rolünü ve beklentileri sorgulattığı ve aynı zamanda hastaların acı çekmesine neden olduğu vurgulandı. Özerkliği temel amaç olan kamu hastanelerinin iyileştirilmesi ve modernleştirilmesi hedefine ulaşılamadığı aktarılan haberde ayrıca, ne Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis, ne de Sağlık Bakanı Mihalis Damianos tarafından sorunları çözmek için gerekenlerin yapılması konusunda şu ana kadar hiçbir siyasi irade gösterilmediği hatrılatıldı.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.