basın özetleri 03.06.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Bir umutla bilinmeze doğru – Larnaka limanı ve marinasının kalkındırılmasının B planı bulunamıyor” başlıklı habere göre:

Larnakalılar hükümetle Kition Ocean Holdings’in sözleşmesinin feshedilmesinden sonra umutsuzluk içindeler.

Yetkililerle yapılan toplantılarda duyduklarından sonra ufukta hiçbir plan olmadığını anladılar.

Hükümet bu konuda kritik bir karar aldı ama öyle görünüyor ki bu dev projeyi ilerletecek durumda değildi.

Ekonomik gözlemciler Larnaka, Vasilikon ve Afrodit projelerinin sorunlarını yönetmedeki başarısızlığın kaynağının Hükümetten başladığını söylüyorlar.

*

Filelefteros gazetesi seçim kampanyalarına ayırmış ana haberini:
“Kararsızlara baskın – Avrupa Parlamentosu seçimleri – Partiler seçmenlerin gri bölgelerinden oy avına çıktı” başlıklı haberde şöyle yazıyor:

Partiler 9 Haziran seçimlerinde oyunu kaybetmemenin umudunu kararsızların gri bölgesinde arıyor. Seçmenlerin önemli bir bölümünün kafası gelecek Pazar günü ne yapacağı konusunda henüz netleşmedi. Bu durum, partilerin kararsızlara ve kırılmış olanlara yönelik sandıktan önce son bir çaba yapmalarına olanak tanıyor.

*

Haravgi gazetesi de ana haberinde seçimlerle ilgili gelişmeleri paylaşıyor.

“Pazar günkü Avrupa Parlamentosu seçimlerinin nihai sonucu artık belli olmaya başladı… başlıklı haberde ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

AKEL kesin olarak yükselişe geçerken, DİSİ durgunluk içinde bulunuyor.

Orta alandaki partiler, önceki seçimlerden bu yana devam eden bir kriz döneminden geçiyor.

Demokratik Seferberlik partisi (DİSİ), ELAM'a yönelen oy kaybını durdurmak için mücadelesini sürdürüyor, şeklinde.

Habere göre “Partiler pes etmiyorlar. Şu anda büyük olasılıkla AKEL’in, hem gösterdiği toparlanma hem de Kıbrıslı Türklerin oylarını beklemesi nedeniyle parti listesinin başında yer alacağı öngörülüyor. DİSİ ise en azından belirsizlik içinde, zirvede yer almayacaklarını büyük ölçüde kabullenmiş durumdalar ve parti, aşırı sağ ELAM’a yönelik oy kaybını durdurmak için mücadele etmeye devam ediyor. Yanı sıra, merkez partilerin, aşırı sağ partiden gelen tehditler yanı sıra, seçimlerdeki gerilemelerinin siyasi haritadan silinmelerine yol açabileceği açık. İktidar partileri çok zor durumda bulunuyor, DİKO ELAM tarafından üçüncü sıradan yerinden edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Anketlere göre hemen hemen kesin olan böyle bir olasılık, DİKO’da büyük değişikliklere yol açacak ve Nikolas Papadopulos’un liderliği de sorgulanabilir hale gelebilir.

*

Politis gazetesi “Milyonluk mevduatları olan hak sahipleri çocuk yardımı alıyor - Bir çocuk yardımı için devletin koyduğu gelir kriterlerine dair paradokslar göze çarpıyor” başlıklı ana haberinde şöyle yazıyor:

2024 yılı için geçen Cuma gününden itibaren ödenmeye başlanan çocuk yardımı onay kriterlerinden biri, ailenin mülklerinin, gayrimenkuller, hisse senetleri, tahviller, menkul kıymetler ve mevduat hesapları dahil olmak üzere, tavanının 1,2 milyon euroya kadar olması gerektiğidir.

Bugün, iki bağımlı çocuğu olan bir ailenin 500.000 euro değerinde bir konutu, 600.000 euro banka mevduatı varsa ve yıllık brüt gelirlerinin 50.000 euro veya aylık 4.916 euro olan gelir kriterini karşılıyorsa, 406 euro tutarında çocuk yardımı almaya hak kazanır.

Merhum Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu bu paradoksu fark etti ama düzeltmeye vakti yetmedi. 28/9/2021'de demografik komite toplantısında milletvekillerine, 1,2 milyon euro tavanını düşürmek için yasa tasarısı sunma niyetini bildirmiş ve bu tutarı aşırı bulduğunu ifade etmişti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün yer alan diğer haberlerden kısaca:

Haravgi gazetesinden:

Genel Sekreter Holguin’in misyonu için karar verecek

Hükümet sözcüsü dün, Holguin’in görev süresinin devam edip etmeyeceğiyle ilgili bir soru sorulduğunda “Yetki şartları BM Genel Sekreteri tarafından belirlenir. Holguin’in görev süresinin ne kadar devam edeceğine karar vermek ona bağlıdır”, dedi. Holguin’in devam edeceğini düşündüğünü ifade ettiğini ve “Hem kendisinin hem de GS’in yeniden başlama çabalarına kesintisiz bağlı kaldıklarını belirttiklerini söyledi. "Sözleşme Temmuz ayına kadardı, ancak BM Genel Sekreteri bunu uzatabilir," diye ekledi.

*

“Hükümet sözcüsü: "Kıbrıs sorunu kapanmayacak" dedi - Hükümet, Holguin'den nesnel bir rapor bekliyor””

Ηükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis dün Lefkoşa’daki Kontemenos köyünde düşenleri anma töreninin ardından kendisine BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi'nin Genel Sekreter ile ne zaman görüşeceği sorulduğunda, “Kıbrıs sorunu hiçbir şekilde kapanmayacaktır”, diyen Konstantinos Letymbiotis, “Holguin’in Haziran ayı başında BM merkezine giderek Genel Sekreter ile bire bir görüşme yapacağını ve mevcut durumu tartışarak görüş alışverişinde bulunacağını” ekledi.

*

Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Kıbrıs sorunu ve Avrupa parlamentosu seçimlerinin gölgesinde hareketler”

Holguin BM GS ile görüşmeye hazırlanıyor, Lefkoşa bekliyor.

*

“YESİ dâhilinde yeni hizmetler”

Cuma gününden itibaren Sağlık Sigortası Kurumu OAY, Genel Sağlık Sistemi YESİ’de rehabilitasyon hizmetlerinin entegrasyonunun ikinci aşamasına geçti.

*

"Kredi taksitleri ne zaman düşecek?"

Avrupa Merkez Bankası'nın çok beklenen faiz indirimi hamlesi bekleniyor.

*

Gayrimenkul - Emlak Sektörüne Değişiklikler Geliyor"

İklim değişikliği, gayrimenkul sektöründe değişikliklere yol açarak sektörü ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.

Son Güncelleme: 03 Haziran 2024 - 13:55

Son Haberler

17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
İngiltere'de reşit olmayan kullanıcıları tehlikeli içeriklere karşı koruyamayan paylaşım siteleri ceza alacak
16:48
Avrupa Merkez Bankası'nın temel faiz oranında %0,25 oranında yeni bir indirim kararı alması bekleniyor.
15:24
Petrol fiyatları bugün iki haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.
15:23
Hristodulidis, "AB'nin müzakerelerin başlatılmasına yönelik ilgisini gösteren açıklamalar yapması bekleniyor" dedi.
15:21
basın özetleri 17.10.24
13:42
16 Ekim
Türkiye'de 5,9 büyüklüğünde deprem
13:47
BM Genel Sekreteri çabalarını sürdürüyor
13:44
ABD, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına karşı
13:13
Lübnan: İsrail saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti
13:12
Cumhurbaşkanı, gayri resmi toplantıların devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi
13:10
Erdoğan: İsrail'in yayılmacılığı yüzünden önlem alıyoruz
13:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.