basın özetleri 14.06.24

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

Filelefteros gazetesi ana haberinde Başsavcının Sayıştay Başkanı Odiseas Mihaildis’in görevden alınma talebi davasıyla ilgili gelişmeleri konu alıyor.

“4 yıldır hiçbir konuda anlaşamadılar – Odiseas davasında kıyasıya mücadele – Başsavcı, Sayıştay Başkanının görevden alınması için Anastasiadis'ten talimat aldığını açıkladı” başlıkları altında şöyle yazıyor:

Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis'in görevden alınma talebi davasında ortaya çıkanlara göre Sayıştay ve Başsavcı, dört yıl boyunca hiçbir konuda anlaşamadılar. Dün, kurumlar arasındaki bu eşi benzeri görülmemiş çatışmada, Başsavcı'nın Sayıştay’ın avukatı tarafından çapraz sorgusu yüksek ses tonlarıyla gerçekleşti. Konsey Başkanı'nın ortamı yatıştırmak için birçok kez müdahale etmesi gerekti, bu da mevcut havanın en çarpıcı göstergesi oldu.

Dünkü duruşmada, altın pasaportlar, Yannakis olayı, Ayia Napa marinası, kumarhane gibi kamuoyunu meşgul eden birçok büyük konu açıldı. Başsavcıya Sayıştay’a karşı öfke atfedildi ve Başsavcı, Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis'in her şeyi kontrol etmek istediğini söyledi.

*

Politis gazetesi de aynı konuyu ele alıyor s d.

“Dört yıl boyunca bunları içimizde tuttuk - Başsavcı patladı - Sorunların çözülmesini sağlamaya çalıştığını, ancak Odiseas'ın başka seçenek bırakmadığını açıkladı” başlıkları altında şöyle yazıyor:

Başsavcı'nın Sayıştay’ın görevden alınma talebiyle ilgili duruşma, karşılıklı suçlamalar, imalar ve nitelemelerle devam etti, tüm eski "günahlar" su yüzüne çıktı. Odiseas Mihailidis'in tarafı, Başsavcı'nın Sayıştay’a karşı "kızgınlık" ve "öfke" beslediğini iddia ederek, Başsavcı Yorgos Savvidis'in göreve başladığı ilk günden itibaren onu kovmak istediğini belirtti. Başsavcı, bu iddiaları reddederek, raporunda yer alan verilere dayanarak Sayıştay’ın bu pozisyon için uygun olmadığını savundu ve daha önce Nikos Anastasiadis'ten Odiseas'ı görevden alması için talimat aldığını, ancak bunu yapmadığını açıkladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“DİSİ’nin Belediye Başkanı Hristos Zannettos, Ağır Ceza Mahkemesi karşısında - Görevden alınıp alınmayacağına ilişkin İçişleri Bakanı'nın kararı bekleniyor”

Ayia Napa belediye başkanına karşı ağır suçlamalar var. Suçlamalar, 14 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor.

Suçlamalar arasında sahte beyanlarla para çekme, sahtecilik ve yetkililerin yalan beyanda bulunmaları yer alıyor.

Aya Napa Belediye Başkanını destekleyen partiler ve İçişleri Bakanlığı uyarıldı, ancak aday olmasına izin verdiler.

Aya Napa Belediye Başkanı Hristos Zannettos, artık resmen Ağır Ceza Mahkemesi önünde sanık durumunda. Dün, Mağusa Kaza Mahkemesi, Zannettos'u otel kompleksinin yenilenmesi için hibe sağlama davasında doğrudan Mağusa Daimi Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.

Mahkemede hazır bulunan belediye başkanı, sahte beyanlarla para çekme, sahtecilik, sahte belge dolaştırma, şirket yetkililerinin yalan beyanda bulunmaları ve yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin aklanması suçlamalarıyla karşı karşıya. Aynı suçlamalar, tüzel kişilik olarak İOANNOU ve PIERIS LİMİTED şirketine de yöneltildi. Zannettos, 2007 yılında otelin mali durumuna dair beyanında sahtecilik yapmakla suçlanıyor; bu belgeler 2009 yılında Kıbrıs Turizm Örgütü’ne sunulmuş ve 765.486 euro hibe sağlanmıştır. Suçlamaların ciddiyetini gösteren bir diğer nokta, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin aklanmasının 14 yıla kadar hapis cezası gerektirmesidir.

*

Alithia gazetesinin ana haberi ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak dalgası ile ilgili. Aktarıyoruz.

Başlıklar şöyle: Kıbrıs fırında - Aşırı hava koşulları ve mevsim normallerinin dışında sıcaklıklarla sarıldık”

Meteoroloji Bölümü, bugün 11:00 - 17:00 saatleri arasında 44 dereceye varan en yüksek sıcaklık için turuncu uyarı yayımladı.

Özel meteorolog Eric Kitas, Haziran ortası için nadir görülen bir fenomenle karşılaşacağımızı ve sıcaklıkların 45-46 dereceye ulaşabileceğini öngördü.

Orman Bölümü, yangın tehlikesi nedeniyle kırmızı alarm verdi ve 12:00-16:00 saatleri arasında orta ve ağır işlerin durdurulacağını bildirdi.

Elektrik talebinin rekor seviyelere ulaşması ve elektrik sisteminin dayanıklılığını test etmesi bekleniyor.

Eğitim Bakanlığı, okulları uyarıdan 15 dakika önce kapatırken, Kıbrıs Üniversite sınavlarının etkilenmeyeceğini belirtti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısaca:

Haravgi gazetesinden:

“Martis Marti, Nikola ve Senekki'yi hedef alarak DİKO'dan ayrıldı”

Daha kısa bir süre öncesine kadar Aya Napa belediye başkan adayı olan Marti, dün DİKO'dan istifa ettiğini duyurdu. Parti yönetimine gönderdiği mektupta, DİKO'dan ayrılma kararını bildirdi ve üyelik kayıtlarından çıkarılmasını talep etti. Bu zor karara, DİKO yetkililerinin onun Aya Napa belediye başkan adaylığına karşı gösterdiği davranış biçimi nedeniyle vardığını belirtti.

*

“İnsan hayatı kaybı riski… Radyoloji Kliniği eksik çalışıyor”

Eski hastanenin çatısı çöktü, Baf Hastanesi'nde yetersiz personel nedeniyle nöbetçi radyolog yok ve neredeyse tüm hastanelerde ciddi doktor ve hemşire eksiklikleri var. AKEL, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKYPY'nin kamu hastanelerinin desteklenmesi gerektiğini en nihayet anlamaları gerektiğini vurguladı.

*

“UNFICYP, mülteci başvuru sahiplerinin durumuyla ilgili ölü bölgedeki durumdan endişe duyuyor”

UNFICYP, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne, Ölü Bölge'deki sığınmacıların artışı konusunda endişelerini dile getiriyor. Kıbrıs'taki Barış Gücü, dün yapılan açıklamada, sığınmacıların ulusal, Avrupa ve uluslararası mülteci hukukuna göre sığınma süreçlerine engelsiz erişim hakkına sahip olmaları gerektiğini belirtti.

*

Filelefteros’tan kısa kısa:
“Merkez partilerin belirsiz adımı”

DİKO, EDEK ve DİPA'da, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarından sonra gelecekle ilgili yoğun endişeler hâkim.

*

“Bir "Kıbrıslı"yı Kremlin ajanı olmakla suçluyorlar”

Kıbrıs pasaportu alan iş insanı Bulat Yanborisov ABD'nin yaptırım listesinde yer alıyor. Le Monde, Der Spiegel ve The Insider tarafından elde edilen belgeler, onu Rus ordusunun ajanı olarak gösteriyor.

*

“Okulların tatil olması plajların dolmasına yol açtı”

Dün dini tatil nedeniyle okulların kapalı olması sabahtan itibaren sahillerin dolup taşmasına yol açtı. Limasol Deniz Kurtarma Birimi sorumlusu Panikos Aravis tehlike zilini çaldı. Yüzücülere ve ebeveynlere dikkatli olmaları için önerilerde bulunan Aravis "Gözleriniz çocuklarınızda olsun, cep telefonlarınızda değil" dedi.

Son Güncelleme: 14 Haziran 2024 - 12:52

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.