Basın Özetleri 03.05.2024

Filelefteros Gazetesi “1 milyar Euro'luk paket aracılığıyla Lübnan'a adım adım destek”, Politis Gazetesi “Cumhurbaşkanı yetki gaspıyla suçlanıyor”, Haravgi Gazetesi “"Afrodit" sahasının geliştirilmesi yeniden gündemde” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • 1 milyar Euro'luk paket aracılığıyla Lübnan'a adım adım destek

“Kıbrıs Lübnan’a destek i̇çi̇n öne çıktı” alt başlıklı haberde, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Lefkoşa ziyaretin ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret, Lübnan'a yönelik 4 yıl sürecek önemli bir yardım paketini de beraberinde getirdiği belirtildi. Haberin detayında, 4 yıl boyunca sürecek olan 1 milyar Euro'luk yardımla Lübnan'a adım adım verilen destek, göç meselesiyle sınırlı kalmayıp ülkenin yeniden inşasını da hedeflediği vurgulandı. Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in hem Beyrut'a yaptıkları ziyarette hem de destek paketinde ortaklaşa belirledikleri hedefin, bir yandan Avrupa Birliği'nin Lübnan'ın mültecilerle sürdürülebilir bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olmak üzere, gönüllü geri dönüşlerine yönelik daha yapılandırılmış bir yaklaşımın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yeni işbirliği alanlarına girmeye hazır olduğu ifade edildi. Lübnan'ın Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkileri mükemmel olduğu belirtilen haberde, Lübnan'ın paketin uygulanması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin bir parçası olarak, göç akışlarını kontrol altına almak ve göçü yönetmek için devam eden, tatmin edici mevcut koşullar altında Lübnan ile Kıbrıs Cumhuriyeti ikili işbirliği devam etmesi gerektiği aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Cumhurbaşkanı yetki gaspıyla suçlanıyor

“3 yasa Meclis’e geri döndü” üst başlığıyla verilen haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in imzalamayı reddettiği 3 yasanın Polis Teşkilatında yeni uzmanlık kadroları ve mahkemelerdeki binlerce ceza davası ile ilgili olduğu belirtildi. Haberin detayında, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun 10 Nisan’da olağanüstü toplanarak Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in imzalamayı reddettiği ve yeniden görüşülmek üzere Meclis Başkanına geri gönderdiği üç yasa tasarısını görüştüğü belirtilirken, yasaların geri gönderilmesi Başsavcının anayasal hükümlerin ihlal edildiği yönündeki önerileri üzerine gerçekleşmişti. Haberde ayrıca, ihtilaflı yasaların Milletvekili Kostis Efstathiou'nun yasa teklifinden kaynaklandığı ve 11 Nisan tarihinde Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildiği hatırlatılarak, Meclis Genel Kurulu’nun 10 Mayıs'ta toplanmasının zorunlu olduğu zira yürürlükteki mevzuatın, Meclis'e havale edilen bir konu hakkında karar vermesini öngördüğü vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı sonunda 55,000 Euro'yu iade edecek mi?

Haberin detayında, Başsavcı’nın konuyla ilgili görüşünü günler önce Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi, Denetleme Dairesi’nin de Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden bilgi beklediği ancak Cumhurbaşkanlığı’nın sessizliğini koruduğu belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, Denetleme Dairesi'ne göre, devlet memuru olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde geçici görevde bulunduğu sırada yasadışı olarak aldığı 55,000 Euro'yu geri ödeyip ödemeyeceği ile ilgili sorunun 6 aydır cevapsız kaldığı vurgulandı. Başsavcı Yorgos Savvidis’in kısa bir süre önce bu konudaki görüşünü Cumhurbaşkanlığı Ofisine gönderdiği aktarılan haberde, bulgularının Genel Denetçi'nin bulgularıyla aynı olup olmadığını tespit etmek için Başsavcı'dan resmi bilgi talep edildiği ve Savidis’in görüşünü Cumhurbaşkanlığı Ofisine gönderildiğini doğrulayarak, cevaplar için görüşün alıcısına yönlendirdiği belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • "Afrodit" sahasının geliştirilmesi yeniden gündemde

“Hri̇stoduli̇di̇s hükümeti̇ şi̇rketi̇n tekli̇fi̇ni̇ i̇ki̇nci̇ kez reddetti̇” alt başlığıyla verilen haberde; hükümetin, konsorsiyumun 2019 yılında kabul edilen Geliştirme ve Üretim Planının revizyonu önerisini ikinci kez reddetmesinin ardından "Afrodit" sahasının geliştirilmesi yine havada kaldığı belirtildi. Haberin detayında, konsorsiyumda yer alan şirketler; Chevron Cyprus Limited, NewMed Energy Limited Partnership ve BG Cyprus Limited’den "mektup tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde FEED (Ön Mühendislik ve Tasarım) çalışmasının orijinal Geliştirme Planına uygun olarak yürütülmesine rıza gösterdiklerini yazılı olarak teyit etmeleri" istediği ve NewMed Energy tarafından Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'na yapılan açıklamaya göre, söz konusu durumda konsorsiyumun ortaklarına FEED'in yürütülmesine ilişkin kilometre taşına ve Nihai Yatırım Kararının kabul edilmesine ilişkin kilometre taşına uymaları için belirli uzatmalar verileceği aktarıldı. İki taraf arasında ilk kez bir kriz patlak verdiğinde, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in Eylül 2023'te Chevron yetkilileriyle bir araya geldiği hatırlatılan haberede, görüşmelerin ardından 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı Hristodoulidis'in "Chevron ile görüşmelerimizde çok iyi bir yoldayız, umarım yakında açıklamalar olur" açıklamasında bulunduğu belirtildi.

  • Yaz döneminde %26 daha az personel ve uçuş yok

Haberin detayında, AKEL'den yapılan açıklamada Orman Dairesi'ndeki personel yetersizliği nedeniyle ormanların korunmasının tehlikeye atılamayacağı vurgulandı. Haberde, AKEL Milletvekili Yorgos Loukaidis ve Lefkoşa - Girne Bölge Sekreteri ve Milletvekili Hristos Hristofyas başkanlığındaki bir AKEL heyeti 29 Nisan Pazartesi günü Orman Dairesi ofislerini ziyaret ettiği aktarıldı. Dairenin iki müdür yardımcısı Andreas Christou ve Savvas Iezekil ile yapılan görüşmenin odak noktasının, dairenin orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde mümkün olduğunca etkili olması ihtiyacının oluşturduğu belirtilen haberde, yeterli personel ve modern ekipmanın bu hedefe ulaşmada kilit faktörler olduğu ve bu nedenle dairenin personel yetersizliği ve yarattığı sorunların ortaya çıkan ilk konu olduğu vurgulandı.

Son Haberler

19 Mayıs
Hristodulidis: ‘ Thanasis Nikolau davasında bizim ilgilendiğimiz şey, gerçeğin ortaya çıkmasıdır'
16:57
Yunanistan Dışişleri Bakanı: "Kıbrıs meselesi, Yunan dış politikasının en büyük önceliği olmaya devam ediyor"
16:56
Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis: Mevcut durum, ülkemizin geleceği olamaz
16:54
Gazze: Amerika, Kıbrıs, Birleşmiş Milletler ve diğer ülkeler yardımlarını arttırıyor.
16:53
Hristodulidis: Kıbrıs ve Pontus, kuşkusuz Türkiye'nin yayılmacı politikasının kurbanlarıdır
16:51
Letimbiotis: "Amalthia" girişimi, önümüzdeki dönemde devam edecek ve daha da güçlenecek
16:49
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi, İsrail ile Hamas arasındaki savaş hakkında görüştü
16:47
İsrail ordusunun Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında 31 kişi hayatını kaybetti.
16:45
AKEL, Cumhurbaşkanı'na enerji konusunda yaptığı öneriyi değerlendirmesi için çağrıda bulundu.
16:20
Macaristan: Tuna Nehri üzerinde küçük bir teknenin bir yolcu gemisiyle çarpışması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti,
16:16
18 Mayıs
Çin'in Kıbrıs Büyükelçisi "Çin Kıbrıs sorununda ilkeli bir duruş sürdürüyor" dedi.
16:13
ABD Başkanı: Amerika ve diğer ülkelerden Kıbrıs'a daha fazla yardımın gelmeye devam ediyor.
16:11
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.