Basın Özetleri 10.05.2024

Filelefteros Gazetesi “Faiz oranları ve fiyatlar tüketicilerin cesaretini kırıyor”, Politis Gazetesi “İtfaiye araçlarındaki yoksunluk Limasol'daki yangını ortaya çıkardı”, Alithia Gazetesi “Elektrik ara bağlantısının kesilmesi riski”, Haravgi Gazetesi “Kıbrıs sorunundaki çıkmazın uzamasından kaçının” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Faiz oranları ve fiyatlar tüketicilerin cesaretini kırıyor

“Konut kredileri düşüyor” alt başlıklı haberde, tüketicilerin bankalara kredi başvurusunda bulunmak için değil, daha ziyade faiz artışlarının getirdiği artan borçlanma maliyetini yönetebilmek için kredi koşullarını yeniden müzakere etmek üzere başvurularda bulunduğu belirtildi. Haberin detayında, banka yönetimlerinin, herhangi bir risk almadan, tatsız bir gerilemeden kaçınmak için, yeni kredilerde aldıkları riskleri düşük tutarak, ipotek ve işletme kredilerinde muhafazakar bir şekilde kredi vermeye devam ettikleri aktarıldı. Yüksek faiz oranları, kredilerin kötüleşmesini önlemek ve batık kredilerin artmasını önlemek amacıyla borçluları ve bankaları kredileri yeniden müzakere etmeye, vadeyi uzatmaya veya kredi sözleşmelerinin diğer şartlarını değiştirmeye sevk ettiği belirtilen haberde, Temmuz 2022'den bu yana Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını on kat arttırarak sıfıra yakın seviyelerden %4,5'e yükselttiği, bankalar için ilave karı saymıyorum. Faiz oranına bağlı olarak daha az kredi verme eğiliminin 2024 yılında da devam ettiğini gösterdiği ve 2024'ün ilk çeyreğinde yeni konut kredisi kullandırımlarının 237 milyon Euro ile 245 milyon Avro olan 2023'ten çok farklı olmadığı aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • İtfaiye araçlarındaki yoksunluk Limasol'daki yangını ortaya çıkardı

“Ayios Si̇las Sanayi̇ Bölgesi̇’nde çıkan yangın bi̇r trajedi̇ye dönüşebi̇li̇r” üst başlığıyla verilen haberde, bir yandan uçuş imkanlarının yetersizliği, diğer yandan da fiilen görüldüğü üzere ilk durumun hafife alınması, Limasol'daki yangının saatlerce kontrol altına alınamamasına ve tahliye edilen Ayios Silas Sanayi Bölgesinin tehlikeye girmesine neden olduğu aktarıldı. Haberin detayında, 2024 yılının ikinci büyük yangınında da anında müdahale edilemediği ve ayni sahnelerin ortaya çıktığı vurgulandı. Başlangıçta küçük bir yangın kontrolden çıkmayı başardığı ve Kıbrıs'ın en büyük sanayi bölgelerinden birinin yanında terör ve kargaşaya neden olduğu aktarılan haberde, yangının gelişimi, hava araçlarının yokluğu nedeniyle operasyonel söndürme kabiliyetlerindeki boşlukları ortaya çıkardığı belirtildi. Kullanılan 4 yangın söndürme uçağından ikisinin İngiliz Üslerine ait olduğu aktarılan haberde yangının aynı zamanda sanayi bölgelerinin tahliyesindeki büyük zayıflıkları da ortaya çıkardığı ve bir trajedinin yaşanabileceği hatırlatıldı.

  • Liderleri dinledikten sonra, Holguin pes etmez

Haberin detayında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan Trikomo ve Girne'de Kıbrıslı Türk "turizm sektörü temsilcileriyle" bir araya geldiği belirtildi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in 13 Mayıs'ta Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmenin gündeminde, Türkiye - Yunanistan ilişkilerindeki en ciddi sorunlardan biri olan Kıbrıs sorununun da yer alacağı belirtilen haberde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi’nin Kıbrıs'ta yoğun temaslarını sürdürürken, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılması çabalarını canlandıracak ortak bir zemin bulmayı hedeflediği aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Elektrik ara bağlantısının kesilmesi riski

“Yunanistan'ın Bağımsız Elektrik İletim Operatörü, Kıbrıs tarafını suçluyor” üst başlıklı haberde; Nexans'tan gelen telgrafta Nisan-Mayıs taksidinin ödenmemesi halinde Haziran başından itibaren çalışmaların askıya alınacağını bildirdiği belirtildi. Haberin detayında, Komisyon'un Paskalya'dan önce yetkilileri yetkilileri uyardı ve fonun garanti altına alınması konusunda uyardığı belirtildi.

  • Mayıs ayında kilise süreci tamamlanacak

Haberin detayında, rahiplerin Başpiskoposluğa giderek itirazlarını bildirdiği vurgulandı. Haberde ayrıca, kilise kaynaklarına göre Mayıs ayının sonundan önce Kutsal Avvakum Manastırı davasının dini yönden tamamlanacağın tahmin edildiği belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • Kıbrıs sorunundaki çıkmazın uzamasından kaçının

“AKEL: Cumhurbaşkanı çözüm temelinde ve önerilerle tutarlı bir şekilde adım atmalı” alt başlığıyla verilen haberde; Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in "Bırakalım diplomasi işlesin ve olumlu sonuçlar almayı umalım" dediği hatırlatılarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın Kıbrıs’taki temaslarını sürdürdüğü ve Pazartesi günü Ersin Tatar ile yeni görüşmeler yapacağı vurgulandı. Haberde ayrıca, Cumhuriyetçi Türk Parti’nin ve Kıbrıs Türk sendikalardan Tatar'a eleştiriler yönelttiği aktarıldı.

  • Toplumu desteklemek için artan vergilerle "tampon"

Haberin detayında, Maliye Bakanlığı’nın, hane halkı ve işletmeleri desteklemek yerine, hükümetin enflasyon nedeniyle artan vergi gelirlerini "tamponlamaya" devam ettiği belirtildi. Maliye Bakanlığı tarafından dün bir sosyal medya platformunda yayınlanan yeni Nisan ayı tahminlerinde, 2024 yılı için mali fazla hedefinin, Devlet Bütçesinde öngörülen %2.8'e kıyasla Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın %2.9'u olarak yukarı yönlü revize edildiği hatırlatılan haberde, kamu borcunun azaltılması için devlet bütçesinde öngörülen %72.7'ye kıyasla %70.6 ile daha yüksek bir hedef belirlendiği vurgulandı.

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.