basın özetleri 11.10.24

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Yüksek enflasyon yükselişte ve hükümet tamamen kafası karışmış durumda -Hristodulidis hükümeti, artan yaşam maliyetiyle nasıl başa çıkacağını bilmiyor”

On gün önce, hiçbir gerekçe yokken sıfır KDV oranı uygulamasını kaldırmışlardı, şimdi ise geri getiriyorlar!

Toplumun baskısı altında bazı ürünler için geri adım attılar, ancak yüksek akaryakıt ve elektrik fiyatlarında ısrar ediyorlar.

Hükümet, 2026'da tamamlanacak olan vergi reformu kapsamında çeşitli önlemler için taahhütlerde bulunuyor. Ancak, bu reformun uygulanmasına kadar geçen süre boyunca yüksek yaşam maliyetleriyle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik devam ediyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

"Yeni destek paketi tekrar ısıtılmış yemek - Eleştirilerden sonra az sayıda üründe sıfır KDV geri geliyor"

Bebek bezleri, yetişkin bezleri, bebek sütü, kadın hijyen ürünleri, meyve ve sebzeler yeniden sıfır KDV oranına dahil ediliyor. Ayrıca, vergi reformu çerçevesinde 2026'dan önce yeni önlemler alınacağı vaat ediliyor.

Önlemler önceki paketin sona ermesinden sadece birkaç gün sonra açıklandı; o dönemde sıfır KDV’nin kaldırılması, piyasa koşullarının bunu mümkün kıldığı gerekçesiyle yapılmıştı.

AKEL ile hükümet arasında sert bir çatışma yaşanıyor. AKEL, Nikos Hristodulidis'in sonsuza kadar Anastasiadis'in hükümet sözcüsü olarak kalacağını söylerken, hükümet sözcüsü Konstandinos Letimbyotis, Stefanos Stefanu'yu AKEL hükümetinin sosyal marketler hükümet sözcüsü olarak nitelendirerek yanıt verdi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

"0% KDV’yi geri getiriyorlar, ama yine genel olarak - Vatandaşların yüksek fiyatlar nedeniyle baskısı ve kaldırılmasından sadece 10 gün sonra"

Averof: Bilmiyorlar mı, istemiyorlar mı yoksa yapamıyorlar mı? Cumhurbaşkanı sabah başka şeyler söyledi, öğlen ise başka şeyler açıklandı.

Vatandaşların baskısı altında hükümet, dün sıfır KDV önlemini bazı ürünlerde geri getirmek zorunda kaldı, ancak bu sefer hedeflenmiş şekilde değil.

Cumhurbaşkanı kendisi dün sabah önlemi geri getireceğini duyurmuş ve bu sefer hedeflenmiş olacağını vurgulamıştı. Ancak öğlene kadar fikrini değiştirdi ve Maliye Bakanı’na önlemi genel ve hedeflenmemiş şekilde açıklamasını söyledi.

Bebek bezleri, meyve, sebze gibi ürünler sıfır KDV’ye yeniden dâhil edilecek ve Bakanlar Kurulu tarafından önümüzdeki hafta onaylanacak.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Hizbullah'ın bir koluna para - Terör örgütüyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 8 Suriyeliye kelepçe”

Polis'in şu ana kadar elde ettiği tüm bilgilere göre, Kıbrıs'tan bir özel süreç aracılığıyla Suriye'de Hizbullah'ın bir kolu olarak kabul edilen bir örgüte para gönderildiği görülüyor.

Polis, kamuoyundan gizli tutulan bir operasyonla dün sabah sekiz Suriyeli mülteciyi, terör örgütüne finansman sağlamakla suçlanmaları nedeniyle tutukladı. Polis zanlılar hakkında ağır suç işlemek için komplo kurma, suç örgütüne katılma ve terörle mücadele yasasına ilişkin suçları araştırıyor.

Suriyelilerden beşi, aralarında bir çiftin de bulunduğu grup, Limasol'da, diğer üçü ise Baf'ta tutuklandı. Hepsi, Suriye'den geldikleri ve ülkelerine geri dönemeyecekleri için tamamlayıcı koruma statüsüne sahip. Tutuklananların yaşları 28 ile 49 arasında değişiyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden seçmeler:

Alithia gazetesinden:

AİK Bölünme Tehlikesiyle Karşı Karşıya: Sendikalardan Sert Tepki

Kıbrıs Elektrik Kurumu AİK üzerindeki baskılar giderek artıyor. Kurumun bölünmesi ve küçültülmesi planları gündemde, bu durum ise sendikaların sert tepkisine yol açtı. AİK'nın geleceği ile ilgili kritik bir süreçte, Tafunas ve Paputis, Enerji Bakanı Papanastasiu'ya karşı çıkarak Yönetim Kurulu'nun ağların elden çıkarılmasına onay vermesi halinde güçlü eylemlerle karşılık vereceklerini açıkladı.

Sendikalar, Elektrik Kurumu'nun yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji depolama sistemlerine yönelik büyümesinin kasıtlı olarak engellendiğini savunuyor. Ayrıca, doğal gazın yüksek maliyeti nedeniyle kurumun zaten ağır bir mali yükle karşı karşıya olduğunu belirtiyorlar.

AİK’nın bölünme ve küçültülme planlarının devam etmesi halinde, sendikaların kapsamlı ve sert eylemler başlatabileceği yönündeki uyarılar dikkati çekiyor.

*

Ön sayfadan bazı başlıklar:

Kıbrıs Sorunu - Cumhurbaşkanı, New York'taki akşam yemeğinden önce Londra'ya gidiyor

*

Dün Buluştular - Başsavcı ile Sayıştay Başkanı "İşbirliği Yapmak Zorundayız" diyor

*

Türkiye - Enerji zenginliği ve doğal gaz ihracatını Yunanistan üzerinden artırma planları yapıyor

*

Filelefteros’tan:

"Polis, Büyük Değişim Sürecinde"

Dün, polis teşkilatında yeniden yapılanmaya zemin hazırlayan terfi ve atamalar duyuruldu.

*

“Sağlık Sigortası Kurumu OAİ 50 bin Euro Ceza Kesti"

Eylül ayında 47 pratisyen hekim, 3 uzman hekim ve 1 eczacıya toplamda 50 bin Euro ceza uygulandı.

*

"Kıbrıs Bankası - Yeni Amerikan Fonları Sermayeye Katılıyor"

Kıbrıs Bankası'nın hisse yapısı değişiyor; CarVal Investors fonunun sahip olduğu hisselerden %3'lük payı satın alan dört yeni Amerikan yatırım fonu katıldı.

*

"Yolda Bir Yaya Daha Hayatını Kaybetti"

31 yaşındaki adam, koşu yaptığı sırada bir aracın çarpması sonucu trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Olay anında sürücünün uyuşturucu etkisi altında olduğu belirtildi.

*

"2024, Tarihin En Sıcak Yılı Olacak"

Geçtiğimiz ay dünya genelinde ikinci en sıcak Eylül olarak kaydedilirken, 2024'ün tarihin en sıcak yılı olması bekleniyor.

*

Haravgi gazetesinden:

"AİK'i Çöküşe ve Özelleştirmeye Sürüklemeye Çalışıyorlar - AKEL, Hükümete Uyarıda Bulundu: Yarı Resmi Devlet Kurumları ve Kıbrıs Halkının Ulusal Zenginliği Satılamaz"

AKEL, hükümete yönelik bir mesaj göndererek, yarı devlet kuruluşlarının ve Kıbrıs halkının ulusal zenginliğinin satılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, AİK'in mülkiyet yapısından ağların elden çıkarılmasına yönelik olarak sunulan plana tepki olarak yapıldı. AKEL, bu tür bir adımın kabul edilemez olduğunu belirterek, hükümeti bu planı gözden geçirmeye çağırdı.

*

"2017'de Tuzdan Arındırma Ünitesini Kaldırdılar, Şimdi Acil Olarak İstiyorlar!"

2017 yılında Kuklia ve Mandria arasındaki bölgeden taşınan tuzdan arındırma ünitesi, şimdi Peya'da yeniden kurulmak isteniyor. Yetkililer, bu ünitenin gelecek yaza kadar tuzdan arındırılmış su üretmeye hazır hale getirilmesini talep ediyor. Aksi takdirde, Baf'ın su sıkıntısı yaşayacağı uyarısında bulunuyorlar.

*

"MED9 Liderlerinin Toplantısı Gündemdeki Konularla Bugün Baf'ta"

MED9 liderleri, güncel konuların ele alınacağı bir toplantı için bugün Baf'ta bir araya geliyor

*

"Çalışanların %27'si İş Ortamı Kaynaklı Stres ve Depresyon Yaşıyor"

Çalışanların önemli bir kısmı, iş ortamlarının olumsuz etkileri nedeniyle stres ve depresyon sorunları ile karşı karşıya kalıyor.

*

"Öğrenciler Otobüste Sigara İçti, Uyarıldılar ve Ortalığı Karıştırdılar"

Bir grup öğrenci otobüste sigara içti. Yapılan uyarının ardından, öğrenciler ortalığı birbirine kattı.

*

"Emekliler, Araç Sigorta Primlerindeki Aşırı Artışları Şikayet Ediyor"

Emekliler, araçlarının sigorta primlerinde yaşanan büyük artışları gündeme getirerek durumu şikayet ediyor.

*

"75 Bin Ton Patlayıcı, Gazze'yi Yıkım Manzarasına Dönüştürdü"

Gazze'de gerçekleştirilen saldırıda 75 bin ton patlayıcı kullanılması, bölgeyi büyük bir yıkıma sürükledi.

Son Güncelleme: 11 Ekim 2024 - 12:55

Son Haberler

17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
İngiltere'de reşit olmayan kullanıcıları tehlikeli içeriklere karşı koruyamayan paylaşım siteleri ceza alacak
16:48
Avrupa Merkez Bankası'nın temel faiz oranında %0,25 oranında yeni bir indirim kararı alması bekleniyor.
15:24
Petrol fiyatları bugün iki haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.
15:23
Hristodulidis, "AB'nin müzakerelerin başlatılmasına yönelik ilgisini gösteren açıklamalar yapması bekleniyor" dedi.
15:21
basın özetleri 17.10.24
13:42
16 Ekim
Türkiye'de 5,9 büyüklüğünde deprem
13:47
BM Genel Sekreteri çabalarını sürdürüyor
13:44
ABD, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına karşı
13:13
Lübnan: İsrail saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti
13:12
Cumhurbaşkanı, gayri resmi toplantıların devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi
13:10
Erdoğan: İsrail'in yayılmacılığı yüzünden önlem alıyoruz
13:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.