basın özetleri 01.09.23

Filelefteros gazetesi ana haberinde pahalılık konusunu ele alıyor.

Gazetenin ön sayfasından aktaralım…

Başlıklar:

“Yeni pahalılık döngüsü – Enflasyon ciddi zamlara yönelik yeni endişelere yol açtı – Ağustos ayında enflasyonun düşüş seyrine fren – Eurostat’ın yeni verileri dehşet yarattı”

Habere göre Brüksel ve Kıbrıs’ta, bundan önceki zamlara kıyasla önümüzdeki aylarda daha hızlı ritimlerle gelişecek yeni bir zam dalgasına dair endişeler artıyor. Yüzde 8 ile yüzde 9 oranında zam almaya devam eden gıda ürünleri fiyatları tüm Avrupa çapında büyük sorun oluşturmaya devam ediyor. Bu koşullar altında faiz oranlarında 13 ay içinde 10. bir artışın gelmesi çok daha olası hale geldi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi şu başlıklarla veriliyor:

“10 milyonluk bütçe fazlası var ama destek tedbirlerinden eser yok – Hükümetin pahalılığa ve faizlere dair ne planı var ne de pusulası”

Gazetenin ön sayfasında öne çıkan noktalar:

Bu yılki bütçe fazlası vergi ve pahalılık kaynaklı olarak geçen yılınkinden dört kat daha fazla.

Geçen Temmuz ayında Kıbrıs, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksinde en yüksek artışı kaydetti.

Hükümet şu soruya cevap versin: Önlemleri geri getirecek mi yoksa tüketiciyi yeni artışların insafına mı terk edecek?

*

Alithia’nın ana haberini aktarıyoruz:

“Saatli bomba kâbusu 10 milyarı geçti - Maliye Kurulu Devletin Sosyal Sigortalar Fonu'ndan borçlanmasına ilişkin alarm zili çaldı” başlıkları altındaki habere göre;

Bu durum ekonominin karşısındaki en ciddi risklerden bir tanesini oluşturuyor ve bu arada Kamu sektöründeki yetersiz verimliliğin göz ardı edilmemesi lazım.

Hükümetin bu yılın 5 ayı içinde Sosyal Sigorta Sandığından borçlandığı para 2022 yılında borçlandığı meblağın beş katını buldu.

Hükümet Şubat ayından Haziran ayına kadar Sosyal Sigorta sandığı tarafından finanse edilen açıklar kaydetti.

Bu ay Sosyal Sigorta Sandığının sürdürülebilirliğine ilişkin rapor tamamlanıyor. Ddönüm noktasının nerede olduğunu öğreneceğiz.

Eski Maliye Bakanı Konstandinos Petridis: Geçen yılın aynı dönemindeki -293 milyon açıkla karşılaştırıldığında, bu yılın ikinci çeyreğinde mali dengenin -533 milyon açıkla kapanması endişe vericidir. 240 milyonluk sapma önemli.

*

Politis gazetesi ana haberinde “Pile'de yol inşaatı konusunda arayı buldular – Politis’e ulaşan bilgilere göre Colin Stewart’ın inisiyatifi sonuç verdi” başlıklarını kullanmış.

Şöyle yazıyor:

Politis’in elde ettiği bilgilere göre iki taraf işgal altındaki Arsos’tan Pile’ye kadar olan yolun yapımı konusunda anlaşmaya vardı. Yayladan karma köye ve Bergama'ya kadar olan alan konut geliştirme için imar edilecek ve tarım ve hayvancılık alanı belirlenecek.

Anlaşmanın, güvenlik ve disiplin kontrolü sorumluluğunun yalnızca barışı koruma gücüne ait olacağının açıklığa kavuşturmuş olması özellikle önemlidir. Yani ölü bölge olduğuna dair hiçbir gölge kalmamıştır.

Önümüzdeki birkaç gün içinde yerel otoritelerin de katılımıyla imar haritaları masaya konacak. Kalkınma bölgelerine ilişkin anlaşmanın imzalanmasının ardından resmi açıklamaların yapılması bekleniyor.

*

Filelefteros gazetesinden diğer bazı kısa haberlerle basın özetlerimize devam ediyoruz.

“Lara sahiline deniz şezlongu ve şemsiyelerin yerleştirilmesi konusu kapandı”

Lara Sahiline şezlonglar daha yerleştirilmeden toplandı. Tarım Bakanı Petros Ksenofondos İnia’nın talebinin ne zaman gelirse gelsin reddedileceğini söyledi. Bakan “İnia’nın Lara’ya ilişkin talebinin yasa dışı olduğunu” belirtti.

*

“İsrail ve Rusya’dan işgal bölgesine dair çifte mesaj”

İki ülkenin açıklamaları işgal altındaki Kıbrıs'ta yaşayan vatandaşlarının faaliyetleriyle ilgili olarak kendi çıkarlarını dikkate alıyor.

*

“Door to Door” programı için mumla otobüs şoförü arıyorlar”

Öğrencilerin evin kapısından alınarak okula, okuldan da eve bırakılması programının genişletilmesi çabaları otobüs şoförü bulamamaya tosladı.

*

“Polis güçleri Emba ve Tremitusa’ya girdi”

Emniyet yasadışı yollarla göçmen taşıma, uyuşturucu ticareti ve bölgedeki ev soygunları olaylarının arkasındaki çetenin ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar sarf ediyor.

*

Alithia’dan:

“Anita: Yardımcı olmak zorundasınız”

Dün, Bankalar Derneğinde partisinin faiz oranlarıyla ilgili görüşlerini ortaya koyan Meclis ve DİSİ Başkanı Anita Dimitriu bankaların güvenilir kredi borçlularına nefes aldırmak ve hedefli önlemler almakla ekonomiyi canlandırmak konusundaki yükümlülüklerini vurguladı.

*

Ve bazı başlıklar:

Kıbrıs – Yunanistan – İsrail üçlü işbirliği toplantısı önümüzdeki Pazartesi günü yapılacak

*

2004’ten bu yana yüksek uyuşturucu dozu nedeniyle 165 ölüm kaydedildi – 2022’de ise uyarıcı madde nedeniyle 5 ölüm meydana geldi

*

Özel hastaneler – Özel hastaneler rahatsızlık belirtmelerine rağmen Devlet Sağlık Sigortası Kurumu ile sözleşmeyi imzalıyor – Yeni ödeme metodunun ilk altı aydan sonra yeniden değerlendirilmesine yönelik beklentiler

*

Haravgi gazetesinden:

“Arni: Türk askeri arşivlerine erişim gerekliliği var”

İki Toplumlu Kayıplar Komitesi üyesi Anri Arni Kıbrıs’taki 2002 kayıptan 1033’ünün bulunduğunu ve ailelerine teslim edildiğini, arama çalışmalarının başarı oranının yüzde 51,5 olduğunu açıkladı. Arni’ye göre şu anda 6 noktada arama kazıları yapılıyor.

*

“Devletin Sosyal sigortalar Sandığından yüzde sıfır faizle aldığı borçlar 10 milyar avro”

Maliye Kurulunun son ilgili raporu Hükümetin Sosyal sigortalar Sandığına olan “gizli” borcunun 10 milyar avro olduğunu ortaya koydu. Söz konusu rapor buna paralel olarak Sosyal sigortalar Sandığının sürdürülebilirliğine dair sorun olduğunu vurgularken kamu maliyesinin karşı karşıya olduğu risklerin altını çizdi.

*

“Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin “Kıbrıs’ta Barış, Dünyada Barış” eylemi bugün”

*

Politis’ten:

“AB’nin yardımlarıyla yeni köpekler yasası – Meclis 22 ülke hakkında araştırma yaptı”

Mevcut yasada değişiklik yapılmasına dair ihtilafların ortaya çıkmasından sonra AKEL milletvekili Nikos Ketiros’un önerisiyle Temsilciler Meclisi AB üye ülkelerindeki köpeklerle ilgili yasal çerçeve konusunda araştırma yapmaya karar verdi. Köpek bulundurma izni, sokak köpekleri ve hayvanlara hangi durumlarda ötanazi uygulanacağına dair kararlar alındı.

*

“Sahte spor örgütlerinden milyonlarca avroluk vergi kaçakçılığı”

Politis’in elde etmeyi başardığı verilere göre devlet, özel şirketlerin güya spor örgütü maskesi altında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde ettikleri 88,5 milyonluk cirodan büyük vergi kaybına uğradı.

Son Güncelleme: 01 Eylül 2023 - 12:55

Son Haberler

27 Temmuz
Avrupa Komisyonu, Vasiliko'daki terminalle ilgili, 68,6 milyon euro’yu aşan tutarın geri ödenmesini talep ediyor.
16:54
Vasiliko terminalinde, dolandırıcılık ve yolsuzlukla ilgili olası suç unsurlarını araştıracak 3 soruşturma görevlisi atandı.
16:52
AKEL Genel Sekreteri: Vasiliko'daki doğal gaz terminaline büyük skandallar eşlik ediyor.
16:50
Fransa'nın başkentinde düzenlenen 33’üncü Olimpiyat Oyunları Paris'te ışıltılı, görkemli bir açılış töreniyle başladı.
16:48
Paris Olimpiyatları'nda yiyecek kalitesiyle ilgili sorunlar yaşanıyor.
16:12
33 yaşındaki erkek şahıs, sırtından keskin bir cisimle yaralanarak Limasol Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
16:10
Kayıp olarak bildirilen 26 yaşındaki erkek şahıs, sabaha karşı Baf’ın Petra tou Romiu bölgesinde ölü bulundu.
16:07
26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.