Basın Özetleri 30.10.2023

Filelefteros Gazetesi “Göç için SOS”, Politis Gazetesi “Velister'in hissedarları devlet desteği istiyor”, Alithia Gazetesi “İsrail kırmızı çizgiyi aştı”, Haravgi Gazetesi “Gerçek ve tüzel kişilerin borçları için yeni sistem geliyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Göç için SOS

“İçişleri Bakanlığı'nda acil toplantı” üst başlıklı haberde, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın neden olduğu olağanüstü durum nedeniyle Kıbrıs’a artan göç akışına ilişkin endişelerin her geçen gün artması, yetkililerin ihtiyati alarma geçmesine neden olduğu belirtildi. Haberin detayında, İsrail'deki savaş durumunun Lübnan'dan bir kaçış dalgası yarattığı ve Lübnan'daki savaşın devam etme ihtimalinin göçmen akınları daha da artacağı aktarıldı. Söz konusu senaryoların Ulusal Güvenlik Kurulu'nu yoğun biçimde meşgul ettiği vurgulanan haberde, bugün sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı'nda konuyla ilgili tüm kurumların katıldığı resmi bir toplantı yapıldığı belirtildi. Kıbrıs’ın, Navigator Ulusal Planını devreye soktuğu ve Avrupa Birliği yardım mekanizmasına çadır ve diğer malzemeler gibi ekipman talep eden bir talep gönderdiği aktarılan haberde, bu şekilde ekipman kapasitesinin aşılması durumunda ülkenin daha fazla insanı ağırlayabilmesi için hazır olması sağlandığı vurgulandı. Haberde ayrıca, mevcut imkanların kayıtlarına göre, "Pournara" Göçmen Merkezi'nde 500 kişinin daha ağırlanma ihtimali olduğu ancak "Pournara"daki kapasitenin aşılması durumunda 130 kişinin daha konaklayabileceği "Limnes"teki alanın kullanılacağı ifade edildi. Haberde son olarak, Suriye'den gelen toplam 194 göçmenin bulunduğu 4 botun önceki gün gece yarısı Lübnan'dan Kıbrıs'a gelmesi üzerine, yetkililer ve özellikle Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin alarma geçirildiği hatırlatıldı.


Politis Gazetesi

  • Velister'in hissedarları devlet desteği istiyor

“Yetkili müsteşar bugün Cumhurbaşkanına bilgi verecek” üst başlığıyla verilen haberde, Velister'in hissedarları, şirketin istasyonlar tarafından yayınlanan sözleşmesinin yenilenmesi için daha uygun koşullar elde edilmesi için devlete baskı yaparken; Araştırma, Yenilik ve Dijital Politikalar Müsteşarı Filippos Hatzizaharias’ın tüm senaryoları kendisine sunmak için bugün Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ile buluşacağı aktarıldı. Kanalların yayınladığı sinyali yöneten Velister'in ciddi mali ve teknik sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtilen haberde, şirketin, yetkili müsteşara gönderdiği yazıda sorunları kabul ettiği ancak Ekim 2025'te sona erecek sözleşmesini yenilemek için devletten değişiklik talebinde de bulunarak, 2 milyon euro maddi destek talep ettiği vurgulandı. Güvenilir kaynaklara dayandırılan habere göre, şirketin hissedarları, şirketin sözleşmesini yenilemesi için baskı yapıyor.

  • Hücre eksikliği maliyeti hızla artırıyor

Haberin detayında, hücre eksikliğinden dolayı yakıt ve polis saatlerinde büyük maliyetlerin devlet tarafından karşılandığı belirtildi. Haberin detayında, polis memurlarının, karakollardaki nezaret hücrelerinin müsaitliğine bağlı olarak mahkumları Kıbrıs'ın bir ucundan diğer ucuna nakletmek zorunda kaldığı vurgulandı. Eşitlik Sendikası Polis Bölümü tarafından Polis Müdürüne tedbirler tavsiye edildiği aktarılan haberde, başkent Lefkoşa’da ciddi ceza davaları işledikleri gerekçesiyle mahkeme kararlarıyla gözaltına alınan kişilerin, Aradippou ve Ayia Napa'daki polis gözaltı merkezlerinde tutulduğu, Larnaka'daki ceza davalarının şüphelilerinin Poli Hrysohou'da, Limasol'da ve diğerleri Baf'ta tutuklu bulunduğu hatırlatıldı. Haberde, söz konusu durumun nedeninin zaman zaman gözlemlenen boş hücrelerin bulunmaması ve polis karakollarındaki nezaret hücrelerinin müsaitliğine bağlı olarak polis memurlarının mahkumları Kıbrıs'ın bir ucundan diğer ucuna nakletmesi olduğu vurgulanırken, bunun, pratikte hem yakıt hem de polis saatlerinde kamu kasasına büyük bir maliyet anlamına geldiği hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • İsrail kırmızı çizgiyi aştı

“İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tepki gösterdi ve harekete geçeceği konusunda uyardı” üst başlıklı haberde; ABD’nin, İsrail'e sivilleri Hamas militanları ve destekçilerinden ayırmasını söylediği belirtildi. Haberin detayında, İsrail'den Filistinlilere Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeleri yönünde yeni uyarılar geldiği belirtilirken, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesinde gerçekleştirdiği protesto gösterilerinin ardından tüm İsrailli diplomatların Türkiye’de geri çağrıldığı vuruglandı.

  • Klimalarla ilgili garanti Ekim ayında sona eriyor

Haberin detayında, eğitim kurumlarının hala çalışma hakkında bilgisi olmadığı belirtilirken, Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Athina Mihailidou'nun garantileri yerine getirmek için 48 saati daha olduğu aktarıldı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Rum Öğretmenler Sendikası “Eğitimin birçok kişi tarafından masraf olarak görüldüğü” konusunu şiddetle kınadığı vurgulanırken, öğrenme engeli olan çocukların desteklemenin temel ihtiyaçlardan olduğu hatırlatıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Gerçek ve tüzel kişilerin borçları için yeni sistem geliyor

“Maliye Bakanlığı finansal istikrarı sağlamayı hedeflediğini açıkladı” alt başlığıyla verilen haberde; yeni sistemin "Artemis" Platformu gibi çalışacağı ancak gerçek ve tüzel kişilerin bankalara ve kredi şirketlerine olan borçlarının yanı sıra Vergi Dairesi ve Sosyal Sigortalara olan borçlarını ve yerel yönetimler tarafından uygulanan elektrik, su ve telefon faturalarını da içerecek çok daha geniş bir tabana sahip olacağı vurgulandı. Haberin detayında, hükümet, devlet ve finans sektöründeki (bankalar ve kredi şirketleri) gerçek ve tüzel kişilerin tüm borçlarının kaydedileceği bir yeni platformu kullanmaya hazırlandığı belirtildi. Platformun, bankaların sahip olduğu "Artemis" sistemine benzer şekilde çalışacağı ancak gerçek ve tüzel kişilerin bankalara ve kredi geri ödeme şirketlerine olan borçlarının yanı sıra, çok daha geniş bir tabana sahip olacağı aktarılan haberde, gerçek ve tüzel kişilerin kredi değerliliğinin değerlendirilmesine yönelik bir sistemin geliştirilmesinin yanı sıra sistemin bankaların "Artemis" sistemi gibi diğer kredi kuruluşlarıyla bağlantısının da öngörüldüğü vuruglandı. Haberde ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ilgili genelgede belirtildiği üzere, sistemin resmi adı olan "Gerçek ve Tüzel Kişilerin Kayıt ve Borçlarını İzleme Sicili"nin oluşturulması, Kurtarma ve Dayanıklılık planı kapsamında yer almadığı ve yüksek özel borçlara karşı tedbirlerin oluşturulması ve bankacılık ile bankacılık dışı sektörlerde denetimin iyileştirilmesi yoluyla finansal istikrarın sağlanması genel amacıyla oluşturulduğu belirtildi.

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.