Kıbrıs Rum basınında bugün gündem Baf-Poli Hrisofu yolu ve maliyetleri, Okullardaki klima krizi, Elektrik arzında tehlikeli gecikmeler ve blackout riski ve Fransa ve İngiltere öncülüğünde Ukrayna için Avrupa askeri güç oluşturma çabalarına dair.
Filelefteros gazetesi “Her kilometresi 10 milyon – Baf-Poli Hrisofu yolu engellerle dolu – İlk aşama 100 milyon euroyu aştı” başlıkları altında veriyor ana haberini.
Habere göre:Baf-Poli Hrisofu yolunun kilometre başına 10 milyon euroya, yani metre başına 10 bin euroya mal olacağı öngörülüyor. Yolun toplam uzunluğu 31 kilometre olup, proje genelinde maliyetin 320 milyon euroya ulaşması bekleniyor. İlk aşamanın ise 100 milyon euroyu aşacağı tahmin ediliyor. Hükümetin planlarına göre, bu yıl eylül ayında ilk aşamanın yapımı için müteahhit belirlenmesi hedefleniyor. Şubat 2026’ya kadar Poli Hrisofu-Strumbi kesimi için ihale süreci tamamlanacak, bir yıl sonra ise Strumbi - Baf bölümünün yapımına başlanacak.
*
Politis gazatesinin ana haber başlıkları şöyle:
“Klimaları duyduk ama henüz göremedik – 500 okuldan yalnızca 29’una takıldı, çalışabilenleri ise sadece 5”
Politi’in ana haberine göre, Haziran 2024’te hükümet, tüm okullara klima takılmasını içeren üç yıllık bir program açıkladı. Ancak aradan dokuz ay geçmesine rağmen uygulama süreci sadece kâğıt üzerinde kaldı.
500 okulda klimaların kurulması planlanırken, şu ana kadar yalnızca 29 okulda takıldı. Dahası, bu 29 okuldan sadece 5’inde klimalar çalışabiliyor; çünkü Elektrik İdaresi AİK’ten gerekli izinler henüz alınamadı.
Okul idare birliği, gecikmelerden Elektrik İdaresi AİK’i sorumlu tutarken, AİK planlama ve kurulum aşamasındaki hatalar nedeniyle Okul idare Birliğini suçluyor.
Haravgi gazetesinin ana haberi “Elektrik arzı projelerindeki gecikmeler tehlikeli boyutta – Hükümet blackout riskine karşı sessiz” başlığı altında veriliyorç
Başlıkların altında öne çıkan noktalar şöyle:
Bir yanda geleneksel enerji üretiminde kayıplar yaşanırken, diğer yanda yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik boşa gidiyor.
AKEL, tüketimi kısma çağrılarıyla sorunun çözülemeyeceğini, çözümün ancak siyasi kararlarla mümkün olacağını vurguladı.
Partiye göre, Dekeleia’daki eski makinelerin acilen yenilenmesi ve merkezi bir enerji depolama sisteminin uygulanması artık bir zorunluluk oluşturuyor.
*
Alithia gazetesinin ana haberi...
“Ukrayna’ya Avrupa birlikleri – Fransız-İngiliz hava ve deniz savunma planı – 30.000 asker liman şehirlerinde ve kritik altyapılarda konuşlanacak”
Fransa ve İngiltere, Ukrayna’da bir Avrupa gücü oluşturmayı ve bu güç sayesinde Rusya’nın yeni bir saldırısını önlemeyi planlıyor. Bloomberg, Guardian ve Telegraph’ın haberlerine göre, iki ülke, Avrupa’nın diğer ülkelerini de bu güce personel ve ekipman sağlamaya ikna etmeye çalışıyor.
Planın hayata geçirilmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu güce Amerikan koruması sağlamayı kabul etmesine bağlı. Avrupa gücünün hedefleri arasında Ukrayna hava sahasının ticari uçuşlara açılmasını sağlamak ve Karadeniz’deki deniz ticaretinin güvenliğini korumak da bulunuyor.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden seçmeler...
Haravgi gazetesinin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bir haberi:
“Çok Taraflı Görüşme Hazırlıkları Sürüyor – Müzakereciler Yeni Geçiş Noktaları ve Güven Artırıcı Önlemleri Görüştü”
Dün, Kıbrıs sorununa ilişkin Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan genişletilmiş görüşme öncesinde, Kıbrıslı Rum müzakereci Menelaos Menelau ile Kıbrıslı Türk müzakereci Güneş Onar arasındaki görüşmeler devam etti.
Kıbrıs Haber Ajansı KYPE'ye göre, iki taraf müzakereleri sürdürerek genişletilmiş toplantıya hazırlık yaptı. Görüşmelerde, geçiş noktaları ve diğer olası güven artırıcı önlemler ele alındı. İki müzakerecinin gelecek Perşembe günü yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.
Ancak değerlendirmelere göre, Mart ayında yapılacak çok taraflı toplantıda herhangi bir önemli ilerleme beklenmiyor, fakat uluslararası aktörlerin Kıbrıs sorunuyla ilgilenmeye devam etmesinin en azından olumlu bir gelişme olduğu vurgulanıyor.
Öte yandan, Ersin Tatar açıklamalarında iki devletli çözüm tezini yineleyerek, gayri resmî toplantıda Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini sunacağını belirtti. Bu durum, toplantının sonucuna dair olumlu bir beklenti yaratmasa da, Ankara’nın farklı bir tutum sergilemesi halinde gelişmelerin değişebileceği yorumları da mevcut.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ise, Kıbrıs, Ankara ve Atina'daki temaslarına ilişkin, şu ana kadar, herhangi bir açıklamada bulunmaktan kaçındı.
Dolayısıyla, gayri resmî çok taraflı toplantının sonucunun ne olacağı belirsizliğini koruyor ve mevcut tahminleri doğrulayacak yada çürütecek gelişmeler, şimdilik bekleniyor.
*
Haravgi gazetesine devam ediyoruz.
“Atina Üniversitesi Kıbrıs’ta kampüs açıyor”
Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi (EKPA), Kıbrıs’ta, Tıp, Psikoloji, Eğitim Bilimleri ve Ekonomi bölümleriyle şube açıyor.
*
“Engelli bireylerin sağlık ihtiyaçları karşılanmıyor”
Eurofound’un araştırmasına göre, engelli bireylerin %40’ı sağlık ihtiyaçlarının karşılanmadığını bildiriyor. Bu oran, engelli olmayan bireylerde %17 seviyesinde. Yani arada yüzde 23’lük bir fark olduğu görülüyor.
*
Alithia gazetesinden kısaca:
Alithia gazetesi:
“Onurun kotası olmaz”
Sendikalar, yabancı işçi istihdamına ilişkin yeni çerçeveye karşı sert tepki gösterdi. Hükümetin işverenlerin taleplerini büyük ölçüde karşıladığını ve kendilerinin bilgilendirilmediği savıyla SEK, PEO ve DEOK sendikaları, pazartesi günü bir araya gelerek atılacak adımları belirleyecekler.
*
“Coral soğuk hava dalgası: Lefkoşa Sıfırın Altında”
Düzlük bölgelerde sağanak yağış, Lefkoşa’da ise dondurucu soğuklar etkili olacak. En soğuk gece yarın Cumartesi gecesi yaşanacakç Soğuk hava dalgası salıya kadar sürecek.
*
“Fotovoltaik sistemler hâlâ devre dışı”
Tüketicilerin ucuz elektrik için yaptıkları yatırımlar, sistemin devreye alınmasındaki gecikmeler nedeniyle boşa gidiyor.
*
“Poli-Baf yolu için 320 milyon euro” – Eski Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis, dört şeritli Poli Hrisofu - Baf yolunun bir "ölüm yolu" olduğunu ve maliyetinin 320 milyon euroyu aşacağını belirtti.
*
Ve son olarak da Filelefteros’tan kısa haberler s d.
"Zarlar Atıldı - Jeneratör Alınıyor"
Dün, Enerji Bakanı'nın başkanlığında yapılan bir toplantıda, yüksek maliyetine rağmen, Dekelya'da gaz türbinlerinin kurulumu için ihale sürecinin başlatılmasına karar verildi.
*
"Kadın Doğum Uzmanı Şikayet Edildi – Kadın Kanserin Üçüncü Evresindeyken, O Sakinleştiriyordu"
37 yaşındaki bir kadını yıllarca muayene eden bir kadın doğum uzmanı Kıbrıs Tabipler Birliğine, şikayet edildi. Kadın bir yıl boyunca doktoru tarafından teskin edildikten sonra, rahim ağzı kanseri ve metastaz tanısı almış ve kanserin üçüncü evresine ulaşmıştı.
*
"Türkiye Bağırıyor - Ankara’dan Mısır ile Yapılan Anlaşmalara Tehdit"
Türkiye Dışişleri Bakanlığından sonra Savunma Bakanlığı da, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mısır ile yaptığı anlaşmaları tanımayacağını açıkladı ve protesto ettiğini açıklasdı.
*
"2026’dan İtibaren Krematoryum Faaliyete Geçecek"
2026 yılı itibariyle Kıbrıs'ta cenaze yakma işlemleri yapılacak bir krematoryumun faaliyete geçeceği duyuruldu. Bu karar, verasetinde yakılmayı istenen ve yurt dışında yakılan ilk Kıbrıslı olan Plutis Servas’ın ölümünü üzerinden yarım yüzyılı aşan bir sürecin sonunda alınabildi. Tartışmalar 25 yıl sürdü.
*
"Yardım Çağrısı Hattı 112 ve Polis, Yardım Koordinasyon Merkezi Kuruyor"
Polis ve acil yardım hattı 112, birleştirilmiş bir koordinasyon merkezi kurmak için çalışmalara başladılar. Merkez, Gazeteciler Birliği binasının yanına kurulacak.
*
"Limasol’daki Trajedi - İtfaiye Raporu Ne Söyleyecek?"
Limasol’daki trajik olayla ilgili olarak, itfaiye raporunun açıklanması bekleniyor. Raporda, yangına sebep olan cihaz belirtilmeden, elektriksel bir arıza sorunu olduğu ifade ediliyor.
*
"Suriye Hükümetiyle İlk Görüşme Şam’da"
Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, dün Suriye Geçici Hükümeti ile temaslarda bulundu. Gündemde sıcak konular yer alıyordu.
*
"Trump’tan Zelensky’ye Mineraller Anlaşması İçin Ültimatom"
Trump, Ukrayna Başkanı Zelensky’ye, yeraltı zenginlik kaynakları anlaşmasını imzalaması ve eleştirisini azaltması için bir ültimatom verdi. İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça gergin durumda.
Son Güncelleme: 21 Şubat 2025 - 13:30
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2025/2/21/basin-ozetleri-210225/