basın özetleri 18.09.24

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

"Kablo çözülüyor - Bakanlar Kurulu büyük kararı verdi - Elektrik İletim Sistemi Operatörü ADMİE bağlantı için ilerliyor. GSI Şirketi'ne katılma veya katılmama konusu kararı ise, yılsonuna bırakıldı"

Uzun süren görüşmelerin ardından, Yunan hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Elektrik İletim Sistemi Operatörü ADMİE ile yapılan müzakerelerin ardından, Bakanlar Kurulu dün elektrik bağlantısına yönelik düzenleyici çerçevede bazı değişiklikler yapılmasına karar verdi. Resmi olarak, bu değişiklikler bugün veya yarın Enerji Regülasyon Kurumu RAEK tarafından düzenleyici kararlara entegre edilecek.

Dün elde edilen en önemli gelişme, projenin maliyetinin 1,94 milyar Euro'yu aşması durumunda alınacak iki yeni tedbirin duyurulması oldu. Bu durumda, Kıbrıslı tüketiciler ve Yunan tüketiciler ek maliyetin %50'sini ödeyecek. Bu oran, mevcutta geçerli olan %63-%37 oranına göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca, devlet, ADMİE'ye yıllık 25 milyon Euro ödeyecek ve bu ödeme 2029'a kadar sürecek. Bu miktar, kirlilik gelirlerinden sağlanacak.

*

Politis gazetesi Filelefteros’la aynı konuyu paylaşıyor ana haberinde. “Bağlantı pazılının parça parça tamamlanıyor – 125 milyon avroluk ekonomik destek onaylandı – İleriye yönelik bir adım atıldı ama istişareler devam ediyor” başlıklarını kullanmış. Şöyle yazıyor:

Kıbrıs ile Yunanistan’ın Girit Adası arasındaki elektrik bağlantısı projesine dair olumlu gelişmeler yaşanıyor. Kıbrıs hükümeti Bakanlar Kurulu, dün aldığı kararla bu projenin düzenleyici sorunlarını çözdü ve dolayısıyla inşaatın engellerini kaldırmış oldu. Bu karar, yatırımın kesinleşmesine giden yolun açılmasını sağlıyor. Şirkete yatırım katılımı kararı daha sonraya bırakıldı.

Şu anda kararlar Atina’ya iletildi ve değerlendirme süreci devam ediyor. Bu mesele, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in yarın Yunan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile gerçekleştireceği görüşmede ana gündem maddesi olacak.

Hükümetten yapılan açıklamada, bu kararın olumlu bir atmosfer yarattığı belirtiliyor, ancak işin henüz tamamlanmadığı vurgulanıyor. Uzun süredir devam eden müzakereler hakkında konuşan bir hükümet kaynağı, bu sürecin bir gecikme değil, projenin detaylı bir şekilde incelenmesine olanak tanıyan üretken bir zaman olduğunu ifade etti.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi Kıbrıs sorununa ayrılmış

Gazete haberini

“Kıbrıs sorunu sıfır noktasına geldi, AKEL tehlikeler konusunda uyarıyor. Bu, BM kararlarında belirtilen şekilde çözüm için son girişim olabilir” başlıkları altında verirken ön sayfasında şu noktaları öne çıkarıyor:

Stefanos Stefanu ve Tumazos Çelepis, Kıbrıs sorunu için temaslarda bulunmak üzere New York'ta. AKEL Genel Sekreteri’nin AB ve Atina’yı da ziyaret etmesi planlanıyor.

Kıbrıs sorunu üzerine 4 ve 5 Ekim 2024 tarihlerinde “50 Yıl Kıbrıs Sorunu, Sıfır Saat” başlıklı bir konferans düzenlenecek.

Bölgesel ve uluslararası durum Kıbrıs sorununu etkiliyor. Donmuş anlaşmazlıklar yoktur.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, 4 ve 5 Ekim tarihlerinde "50 Yıl Kıbrıs Sorunu, Sıfır Saat" başlıklı bir konferans düzenleneceğini duyurdu. Stefanu, başlığın ne tesadüfi olduğunu ne de piyasacı bir yaklaşım sonucu alınmadığını, çünkü Kıbrıs sorununun sıfır saatine geldiğini belirtti. AKEL Genel Sekreteri, uluslararası faktörlerin bir 50 yıl daha geçmesini istemediğini, de facto olguların oluştuğunu ve Kıbrıslı Türk toplumunun mevcut durum nedeniyle mağdur olduğunu ifade etti. “AB ve uluslararası faktörlerde, Kıbrıslı Türklerin izole edilmesi konusu, herkesin algısına ve yorumuna göre çokça gündemde” dedi.

Konferansa, Cumhurbaşkanı ve eski lider Mehmet Ali Talat’ın yanı sıra, her iki toplumdan politikacılar, önde gelen bilim insanları ve uluslararası ilişkiler uzmanlarının davet edildiğini belirten Stefanu, bölgesel ve uluslararası durumun Kıbrıs sorununu etkilediğini ve donmuş anlaşmazlıkların olamayacağını vurguladı. Stefanu ayrıca, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk toplumuyla anlaşmaya varılan noktaları korumamız ve Guterres çerçevesinde müzakerelere devam etmemiz gerektiğini, bunun bir ilerleme aşaması olduğunu ve müzakere edilecek konunun çerçeve olmadığını, Guterres çerçevesindeki askıda bekleyen meseleler olduğunu belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Stefanu, partisinin Kıbrıslı Türk toplumuyla temaslarından, bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaşandığını, Türkiye’nin tam entegrasyon ve kontrol politikalarının Kıbrıslı Türklerin laik kimliğini değiştirme riski taşıdığını belirtti.

AKEL önümüzdeki dönemde Avrupa Parlamentosu ile temaslar yapacak ve Kasım ayında Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirilerek, burada Başbakan Kiryakos Mitsotakis ile bir görüşme gerçekleştirilecek.

*

Son olarak Alithia gazetesinin ana haberi:

Gazetenin ana haberi “Tüketiciler değil, vergilendirilenler ödeyecek - Şaşırtıcı açıklama: Yorgos Papanastasiu vatandaşlara yönelik açıklama yaptı” başlıkları altında veriliyor.

Alithia gazetesi ön sayfasında konuyu başlıkla halinde şöyle vermiş:

Enerji bakanı Yorgos Papanastasiu Tüketicilerin yüklenmemesi için, 125 milyon euro’nun Elektrik Dağıtım Ağı ADMİE’ye sabit fonlardan sağlanacağını belirtti.

"Alithia" gazetesi, bakanlar kurulunun kirletici madde yayma fonu ve sanal maliyet üzerine yaptığı onayı doğruladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanı, Kıbrıs’ın elektrik bağlantısındaki diğer tüm katkılarına dair herhangi bir şey söylemedi.

Papanastasiu Bakanlığının övgüsünü yaparak, ekonomik yönler de dahil olmak üzere, tüm yönlerle ilgili detaylı açıklamalar aldıklarını belirtti.

Ancak Bakan, açıklamalarının Maliye Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtıp yansıtmadığını, ki bu bakanlık son zamanlarda bu konuda keskin bir şekilde karşı çıkıyordu, netleştirmedi.

*

Son Güncelleme: 18 Eylül 2024 - 12:47

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.