basın özetleri 06.08.24

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Lefkoşa alarmda - Ortadoğu'daki krizin tırmanmasına dair endişeler - Estia planının uygulanması için hazırlık - Turizm konusunda da endişe ediliyor” başlıklı habere göre Ortadoğu'daki krizin tırmanması ve genel bir çatışma ihtimali Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerini alarm durumuna geçirdi. Yetkililer Estia planının uygulanmasına hazır olduklarını bildirdiler. Aynı zamanda, Lefkoşa, İsrail Ulaştırma Bakanı'nın Yunanistan ve Kıbrıs'tan gemi kullanımıyla ilgili açıklamalarına ilişkin tutumunu netleştirdi. Turizm konusunda da endişeler yaşanıyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“BM'de sorumluluk oyunu gerginliği - Üçlü görüşme için "Davetiye" olarak adlandırılan yoklama”

BM Genel Sekreteri tarafından Ağustos ayında Kıbrıs sorunu için üçlü bir toplantıya yönelik "davetiye" veya "yoklama" hakkındaki tartışmalar nedeniyle iki taraf, müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarına pek de yardımcı olmayan yeni bir sorumluluk oyunu döngüsü başlattı.

Bilgiler, Kıbrıs'ta yapılan karşılıklı açıklamalar ve bazı durumlarda gerçeği yansıtmayan yorumlarla şekillenen durumun BM'de rahatsızlık ve memnuniyetsizlik yarattığını belirtiyor.

Guterres'in üçlü bir toplantı için davetiye gönderip göndermediği konusunda BM'den bir kaynak dün "P" gazetesine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin bir toplantı düzenlemeye çalıştığını, taraflarla istişarelerde bulunulduğunu, ancak hiçbir şeyin kararlaştırılmadığını ve "kesinlikle taraflara davetiye gönderilmediğini" söyledi. “Ortaya çıkan karışıklık sonrası, Genel Sekreter davetiye göndermemeye karar verdi”.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Tatar reddediyor, Hristodulidis patlatıyor - Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum tarafının konumunu zayıflatıyor”

Habere göre Hristodulidis'in Guterres'in yoklamalarını keyfi bir şekilde açıklaması BM Genel Sekreterliğinde rahatsızlık yarattı.

Nikos Hristodulidis, Antonio Guterres'in ilgisini öldürdü.

Averof Neofitu: İç tüketim için yapılan iletişim hileleri ulusal davaya zarar veriyor. Erhürman bile Cumhurbaşkanını güvenilirliğini zayıflatmakla eleştirdi.

*

Haravgi ve Filelefteros gazetesinin ilgili haber başlıklarını da verelim:

Haravgi konuyla ilgili haberlerinde “Kıbrıs Sorunu: İki lider, yoklamanın üçlü toplantı için davete dönüşmesini bekliyor”

“Kıbrıs hükümeti, Tatar'ın üçlü toplantı konusunda fikrini değiştirmesini umuyor - Kıbrıs Türk lideri, Cumhurbaşkanının açıklamalarını manipülasyon çabası olarak görüyor.

“Liderlerin üçlü toplantı için yoklaması Holguin tarafından yapıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti, üçlü toplantı için resmi bir davet olasılığına olumlu yanıt verdi” başlıkları altında verirken,

Filelefteros gazetesi de şu başlıkları kullanmış:

“Umut en son ölür”

“Tatar noktayı koydu, ama Lefkoşa 13 Ağustos'a kadar tutum değişikliği bekliyor”

“Üçlü toplantı için yoklama Holguin tarafından yapıldı - BM Genel Sekreterinin ofisi, her iki liderle de doğrudan iletişim kurdu.

*

Ve son olarak da Haravgi gazetesinin ana haberi:

“3 ayda bankalara 345 milyon euro kâr, kırılgan gruplar daha zor durumda... - PEO: Toplumun çoğunluğu yüksek fiyatlar nedeniyle boğuluyor...”

Düşük gelirli emekliler, elektrik fiyatlandırma programında hak sahibi olmak istiyor. Yeşil vergilerin uygulanması, ekonomiyi ve özellikle hane halklarını daha da olumsuz etkileyecek.

Ocak ayından 31 Mart'a kadar Kıbrıs bankacılık sistemi 345 milyon euro kâr kaydetti.

*

Ve Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer bazı haberlerinden kısaca seçmeler:

Filelefteros’tan:

“GESY'de usulsüzlüklere ceza yağdı”

Yedi doktor, bir diş hekimi ve bir eczacıya para cezası kesildi, ayrıca üç hastaneye sözleşme askıya alma uyarısı yapıldı.

*

Kıbrıs İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu OEV Girit ile Kıbrıs arasında kablo bağlantısındaki dengeleri alt üst ediyor. OEV’in özel enerji üreticileri ve tedarikçileriyle güçlü bağları olmasına rağmen.

*

“Bebek cinayeti: 21 yaşındaki annenin psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi yapılıyor”

Genç kadının ruh sağlığına ilişkin rapor, Kıbrıs toplumunu şok eden 3,5 aylık bebeğin ölümüyle ilgili davada önemli kabul ediliyor.

*

“Yasalar gözden geçiriliyor - Yangın çıkarmaya neden olma suçlarına ilişkin cezalar sertleştiriliyor”

Yasama çerçevesinin yeniden düzenlenmesiyle, yangınlara neden olanlara daha sıkı cezalar uygulanacak.

*

“Lefkoşa Çevre Yolu 16 ay gecikmeli olarak teslim edilecek”

Önümüzdeki Perşembe günü, herhangi bir aksilik olmazsa eğer, Lefkoşa'nın çevre yolunun ilk etabının trafiğe açılması bekleniyor.

*

Haravgi gazetesinde neler var? Hemen bir göz Atalım:

“Bağımsız kurum miktarı 2,5 milyon euro olarak belirledi, doktorlar daha fazlasını istiyor”

2023 yılı için GESY kapsamında doktorların finansal teşviklerine ilişkin bağımsız bir kurum tarafından yapılan çalışma tartışmalara yol açtı. Yanı sıra PASYKI sendikası dün Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKYPY tarafından düzenlenen toplantıya katılmadı.

*

“Kition’u kovdular, ama ücretler değişmedi!”

Larnaka Marinası kullanıcıları, liman ücretleri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetle doğrudan bir çatışmaya hazırlar. Gemi Sahipleri Derneği, dün yaptığı açıklamada, Ulaştırma ve Kamu Çalışmaları Bakanlığı'nı, Kition Ocean Holdings’i marina işletmesinden çıkarmış olmasına rağmen, eski yüklenici firmanın uyguladığı liman ücretlerindeki artışları sürdürmekle suçladı.

*

Bir belediye başkanı yardımcısının Larnaka bölgesinde yasa dışı bir çöplüğün arkasında olduğu iddia ediliyor.

*

SİDİKEK, Limasol Belediyesi'ndeki 90 geçici işçi sorununu çözmeye hazır.

*

“Uluslararası diplomasi, Orta Doğu'da "geniş çaplı" bir çatışmanın önlenmesini hedefliyor”

*

Hükümet Sözcüsü Letimbyotis, Averof'u "kırpılmışlar" önerisiyle popülist olmakla eleştiriyor.

*

Averof Neofitu’nun yanıtını da Alithia gazetesinden verelim. Haber ön sayfada şöyle yer alıyor:

*

"Teklifi okumadılar bile, ama bize ders vermeye kalkıyorlar - Averof, hükümeti "kırpılmışlar”la ilgili yasa konusunda iletişim hileleri yapmakla suçluyor” "Teklifimde devlet harcamalarında bir artış öngörülmüyor. Yılda bankalardan tahsil edilen 80 milyon euro'nun nereye harcanacağı öngörülüyor."

Meclis tarafından onaylanan yasa, kırpılmışların ve tahvil sahiplerinin desteklenmesi konusunu kapsıyor.

Son Güncelleme: 06 Ağustos 2024 - 13:09

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.