Basın Özetleri 22.08.2024

Filelefteros Gazetesi “Denetçi ile ilgili önemli değişiklikler”, Politis Gazetesi “Okullardaki kameralar kullanıma hazır”, Alithia Gazetesi “Başkalarının çalışmalarını kendilerine mal ediyorlar”, Haravgi Gazetesi “Az sayıda şahsın servet kazanması için Elektrik Kurumu’nun altı oyuluyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Denetçi ile ilgili önemli değişiklikler

“Yasa tasarıları Eylül ayında Bakanlar Kurulu’ndan geçecek” alt başlıklı haberde, iki bağımsız devlet dairesi olan Hukuk Dairesi ve Denetleme Dairesi’nde yapılması önerilen değişikliklerle ilgili iki yasa tasarısının Eylül ayında Meclis’e sunulmaya hazır olacağı belirtildi. Haberin detayında, bağımsızlığına zarar verecek adımları kabul etmeye hazır olmadığının sinyalini tüm taraflara veren Denetim Dairesi’nin hükümet tarafından önerilen değişikliklere tepkisinin sert olacağı aktarılırken, her iki yasa tasarısının da son hazırlık aşamasında olduğu ve Eylül ayı sonunda Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmaları beklendiği hatırlatıldı. Haberde, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis'in yaptığı açıklamaya göre, iki dairede de önemli değişiklikler yapmayı üstlenen Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığı'nın niyetinin, iki yasa tasarının birlikte Meslis’e sunulması ve herhangi bir çekince ya da itirazın burada da tartışılması olduğu vurgulandı. İki yasa tasarısı ile iki dairenin mali bağımsızlığının sağlanması beklenirken, aynı zamanda tepkilerin odağında olan Denetleme Dairesi’ne de bir tür kontrol getirdiği belirtilen haberde, Hukuk Hizmetleri Yasa Tasarısı’nın, Başsavcının ikili rolünü ve buna bağlı olarak Anayasa uyarınca Başsavcının denetlenemeyen rolünü birbirinden ayırdığı da aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Okullardaki kameralar kullanıma hazır

“Okullarda şiddet ve vandalizm önemli bir sorun” üst başlığıyla verilen haberde, Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, yeni vandalizm olayları yaşanma ihtimali ve okul mallarının tahrip edilmesi korkusu altında, önümüzdeki birkaç gün içinde ilk 10 okula yerleştirilen kameralarla okulları kayıt altına almaya hazırlandığı belirtildi. Haerin detayında, Lefkoşa ve Limasol'daki 10 okula ilk kamera sistemlerinin yerleştirildiği ve kameraların önümüzdeki birkaç gün içinde faaliyete geçmeye hazır olacakları vurgulandı. Söz konusu okulların önceki yıllarda birçok kez vandaliz olaylarının kurbanı olan okullar olduğu aktarılan haberde, yetkili bakanlığın kamera kayıtlarını yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte başlatmasının beklendiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, okullarda şiddet ve vandalizm olaylarının önüne geçmek için Eğitim Bakanlığı'nın zaman zaman diğer yetkili kurumlarla işbirliği içinde; polis devriyesi, gece bekçiliği gibi önlemlerin şu ana kadar istenen etkiyi yaratmadığı ve okullara yönelik saldırıların her geçen yıl arttığı belirtildi.

  • TUI durdurdu, diğerleri devam ediyor

Haberin detayında, turizmcilerin, hükümetin TUI'den Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan bölgelere düzenlediği günübirlik gezileri iptal etmesini istemesinin tamamen kabul edilemez ve hiçbir etkisi olmayan bir talep olarak değerlendiği belirtildi. Turizm Müsteşarlığı’nın, TUI'nin Kıbrıs'a gelen turistler için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan bölgelere günübirlik turlar düzenlemeyi durdurma kararının siyasi sorumluluğunu üstünden atmaya çalıştığı vurgulanan haberde, turizmcilerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan bölgelere düzenlenen turların neredeyse hiç bitmeyeceğini açıkladığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Turizm Müsteşarı Kostas Koumis’in, Kıbrıs Haber Ajansı’na ıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan bölgelere organize edilen turların sona erdirilmesi için hükümetin baskı yapıp yapmadığı konusuna doğrudan yanıt vermekten kaçındığı ve Müsteşarlığın yaptığı şeyin planlama olduğunu iddia ettiği hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Başkalarının çalışmalarını kendilerine mal ediyorlar

“Milli Muhafız Ordusu için fotovoltaik panelleri, Hristodulidis hükümetinin projesi olarak sundular” üst başlıklı haberde; Milli Muhafız Ordusu için fotovoltaik paneller kurulmasıyla ilgili planın, okullar için hazırlanan planın ardından önceki hükümet tarafından başlatıldığı hatırlatıldı. Haberin detayında, fotovoltaik sistemlerin (12 MW) kurulumuna önümüzdeki dönemde başlanacağı Savunma Bakanlığı tarafından duyurulduğu belirtilirken, Savunma Bakanlığı'nın Elektrik Kurumu ile imzaladığı sözleşmede, kamuoyuna açıklanmayan depolama sistemlerinin de öngörüldüğü aktarıldı. Haberde ayrıca, söz konusu fotovoltaik sistemin 19 milyon Euro’luk maliyetin tamamının Avrupa Birliği yapısal fonlarından karşılanacağı belirtildi.

  • Herhangi bir fazlalık 2013 yılı borçlarına aktarılacak

Haberin detayında, Maliye Bakanı Makis Keravnos’un bütçe, kalkınma ve %1,5 artış için konuştuğu ve 2030'a kadar 6,3 milyar euro ödeme yapılması gerektiğini söyleyerek, bir sonraki taksitin 2025 yılı başında ödeneceği ve ekonomik açıdan en ağır yılın 2028 olacağını vurguladığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Keravnos’un bütçe imkânları dâhilinde 2030 yılına kadar kredinin geri ödemesinin neredeyse tamamlayacak bir düzenlemenin mevcut olduğunu söylediği vurgulandı.


Haravgi Gazetesi

  • Az sayıda şahsın servet kazanması için Elektrik Kurumu’nun altı oyuluyor

“Kıbrıs enerji verimsizliği nedeniyle ciddi risklerle karşı karşıya” alt başlığıyla verilen haberde, bazı özel ve tüzel kişilerin, Elektrik Kurumu’nun bertaraf edilmesi pahasına devletin kilit enerji altyapısını ele geçirmeye çalıştığı belirtildi. Haberin detayında, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmenin maliyetinin 5 ile 7 cent civarında olduğu ancak bunun bazı özel ve tüzel kişiler tarafından 28 cent’e kadar satıldığı vurgulandı. Haberde ayrıca, söz konusu enerji problemiyle başa çıkılması için gerekli olan; piyasa serbestleşmesi olmadığı, rekabetçi ihaleler yapılmadığı, doğal gaz ve büyük altyapı projelerinin bulunmadığı hatırlatıldı.

  • Tam gün ilkokul ve anaokullarının birbirinden ayrılması ebeveynler için bir hayal kırıklığı kaynağı

Haberin detayında, Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tam gün eğitim veren ilkokulları ve anaokullarını coğrafi olarak ayırma uygulamasının pratik ve operasyonel sorunlara yol açtığı ve ebeveynlere rahatsızlık verdiği görüldüğü belirtildi. Velilerin tam gün okulların işleyişiyle ilgili şikayetlerinin son zamanlarda arttığı vurgulanan haberde, konunun, Okul Aile Birlikleri tarafından Meclis’in dikkatine sunulduğu ve milletvekilleri tarafından bir soru önergesiyle Eğitim Bakanı'na iletilerek bu konuda bilgilendirilme talep edileceği aktarıldı. Haberde ayrıca, Eğitim Bakanlığı'nın duyurusundan, tam gün eğitim veren ilkokullar ile anaokullarının işleyişi arasında bir tutarsızlık olduğu vurgulandı.

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.