basın özetleri 14.08.24

Alithia gazetesinin ana haberi Orta Doğu’daki gelişmelerle ilgili.

“Orta Doğu için geri sayım başladı - ABD, Tahran'ı misilleme planlarından vazgeçmeye çağırıyor”

Gerilim sürekli olarak yüksek seviyede kalmaya devam ederken İran ve müttefiklerinin İsrail'e saldırısı için geri sayım başlamış durumda. Yarın itibarıyla saldırıların başlaması bekleniyor.

Bu arada yarın, ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla görüşmelerin başlaması planlanmış durumda, ancak İran'ın İsrail'e saldırıyı hedeflediğini açıklaması nedeniyle görüşmelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de kesin değil.

Programlanan görüşmeler, bölgedeki genel bir çatışmanın önüne geçmek için bir ateşkes anlaşmasına ulaşmayı amaçlıyor, aksi takdirde öngörülemeyen sonuçlar doğabilir.

*

Politis gazetesinin ana haberi de aynı konuya ilişkin s d.

“Gerilim zirveye ulaştı, silah gücü korkutuyor - Kıbrıs Cumhuriyeti güvenlik köprüsü olarak hazır”

İran ile İsrail arasındaki askeri çatışma endişesi en üst seviyeye çıktı ve iki ülkenin askeri güç dengesi nefes kesiyor. Küresel düzeyde, İran askeri güçler sıralamasında 14. sırada, İsrail ise 17. sırada yer alıyor.

ABD, Orta Doğu bölgesine çok amaçlı hava ve deniz kuvvetleri gönderdi, durumun gerektirmesi halinde sıfır tepki süresiyle yüksek hazırlık durumunda bekliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti de hazırlık durumunda ve gerektiğinde Orta Doğu'daki çatışma bölgelerinden üçüncü ülke vatandaşlarını tahliye etmek için insani bir köprü olarak görev yapmaya hazır.

*

Filelefteros gazetesi de Estia planına ayırıyor ana haberini.

"Estia" planı ile 100 bin kişi - Amerikalılar, Orta Doğu'da olası bir çatışma hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bilgilendirdi - Kıbrıs'a geçici olarak gelecekler ve en fazla 48 saat kalacaklar - Uçuş transferi için de eylem planı mevcut”

Bir savaş çatışması durumunda "Estia" planı kapsamında bölgeden taşınması gereken yabancı ülke vatandaşlarının sayısı 100 bin kişiye ulaşıyor. Amerikan yetkilileri, ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara yanıt verebilmek için tam hazırlık durumunda olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bilgilendirdi. Yabancı ülke vatandaşları çoğunlukla Kanada, ABD, Fransa, Almanya, Büyük Britanya ve diğer ülkelerden geliyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi ise Mağusa’nın yıldönümüyle ilgili s d. Kısaca aktaralım:

İhanete uğramış Mağusa bize bakıyor... 50 yıldır özgürlüğü bekliyor - Zorunlu göç ve yıkım, vahşet ve suçlar, ikinci Türk işgalinde de yaşandı”

Darbecilerin talimatlarıyla Mağusa şehri, Türk ordusuna karşı direniş göstermeden terk edildi. AKEL uzun süredir devam eden müzakerelerdeki çıkmaz, işgalin ve kalıcı bölünmenin lehine işliyor açıklaması yaptı. AKEL tarafından saat 9.30'da Derinya'da bir kınama etkinliği düzenlenecek ve barikatta bir muhtıra teslim edilecek.

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“İşgal altındaki bölgede, Kıbrıs sorunu konusunda deneyimli, yeni Türk "büyükelçi" - Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi için danışman olarak da çalıştı”

Türk basını, işgal altındaki Lefkoşa'daki yeni Türkiye "büyükelçisi" Yasin Serim'in profilini çiziyor ve onun diplomasi ve dış politika konusundaki deneyimlerine odaklanıyor.

*

“Tel Aviv'de roket saldırıları ve patlamalar, İran'dan yeni deniz tatbikatı”

Hamas'a bağlı El-Kassam Tugayları, dün Tel Aviv ve çevresindeki İsrail şehirlerini iki M90 roketiyle hedef aldıklarını açıkladı. İran ise Hazar Denizi'nde askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, Estia planı için hazırlıklarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı, 60.000'den fazla mülteciyi ağırlayabileceğimizi belirtti.

*

Attiki: Yıkıcı yangından sonra hasar tespiti yapılıyor. Attiki'deki yangından kurtulan bir çocuk, alevler içinde kalan evini resmetti. Kendisi ve ailesi yangından sağ olarak kurtuldu, ama başka hiçbir şey kurtaramadılar. Ayrıca, 63 yaşındaki bir kadının yanmış bedeni bulundu.

*

Bazı başlıklar:

“30 bin avrosunu kripto para "yatırımında" dolandırdılar, Polis dikkatli olunmasını tavsiye ediyor”

*

“Kanserden ölümlerin erkekler arasında 2050 yılına kadar dünya genelinde artması bekleniyor”

*

“Aşırı sıcaklar Eylül ayına kadar sürecek, Avrupa'da 50.000 kişiyi öldürdü!

*

Kursk'taki saldırı Ukraynalılara ağır kayıplara mal oldu.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Türk basını Kıbrıs'ı krize dahil etme girişimi”

TRT'nin haberine göre, Kıbrıs'ın Orta Doğu krizine dahil edilmesi söz konusu.

*

“Sunni'de yangın: Bir çocuk çakmakla oynarken yangına yol açtı”

Çocuğun annesi, onu korumak için yalan söyledi ve şimdi kendisi de yalan beyanda bulunmaktan suçlanıyor.

*

“Aya Napa: Bir teşhirci tespit edildi, bugün cezasını bekliyor”

Bir Kıbrıslı Rum, Aya Napa'da üç farklı tarihte beş kadına cinsel organlarını teşhir etti.

*

Politis gazetesinden:

“Sıcak hava dalgası Eylül'e kadar sürecek - Yüksek sıcaklık olaylarının sıkça yaşanması bekleniyor”

Almanya Meteoroloji Servisi'nin Climate Watch raporuna göre, Eylül başına kadar sıcaklıkların normalden belirgin şekilde yüksek olması öngörülüyor. Sıcak hava olaylarının yaşanması ve sıcaklıkların sıklıkla 40 dereceyi aşması bekleniyor.

*

“Ekonomi: Euro bölgesinde ani kötümserlik”

Euro bölgesi için ZEW ekonomik güven endeksi, 25.8 puanlık bir düşüşle 17.9 puana geriledi - Bu, pandemi başlangıcının ilk aylarından, Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüş oldu.

*

Son olarak Alithia’dan:

“İlk tanık Metropolit İsaias - 30 Ağustos'ta, Avakum davasıyla ilgili olarak Sinod Mahkemesi önünde ifade verecek”

Bir Kilise kaynağına göre, sürecin Eylül ayının ilk on günü içinde tamamlanması bekleniyor.

*

“Yeni Türk "büyükelçisi", AB ve Kıbrıs konularında deneyimli”

Son Güncelleme: 14 Ağustos 2024 - 12:45

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.