basın özetleri 08.07.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Başkanlık Yüzsüzce anlamazlıktan geliyor - BM Temsilcisinden Açık Mektup: Kıbrıslılar, Liderlerinize Baskı Yapın”

Holguin Cuellar, iki lideri gerçek ilerleme kaydetme iradesi ve kararlılığı göstermemekle suçladı ama hükümet, Holguin görevine biraz daha devam edeceği için bayram ediyor.

Holguin Cuellar: "Geçmişte beklentileri karşılamayan ve daha büyük anlaşmazlıklara ve hayal kırıklıklarına yol açan çözümlerden uzaklaşılması önemlidir."

Hükümet “BM Genel Sekreteri'nin şahsi temsilcisinin açık mektubu, olumlu bir mesajdır” şeklinde yanıtlandı.

Hükümet Sözcüsü Letimbyotis: "Holguin ve BM Genel Sekreteri'nin çabalarına olumlu katkıda bulunma konusundaki kararlılığımızı bir kez daha yineliyoruz."

*

Haravgi haberi ön sayfasında şöyle veriyor:

“BM Genel Sekreteri'nin Temsilcisinin Açık Mektubu Hareketlilik Yarattı - Cumhurbaşkanlığı ve Koalisyon Partileri DİKO ve EDEK'ten Farklı Yorumlar”

Angela Holguin: "Liderler gerçek ilerleme kaydetme iradesi ve kararlılığı göstermelidir."

Tüm Kıbrıslılardan liderleri çözüme teşvik etmelerini ve baskı yapmalarını isteyen Holguin Çarşamba günü, Antonio Guterres'e bir rapor sunacak ve Guterres, sonraki adımlar hakkında karar verecek.

*

Filelefteros gazetesinin aynı konudaki ana haberi de şöyle

“Açıklamalar Haftası - Kıbrıs Sorunu İçin Gözler New York'ta - Holguin'in açık mektubu hareketlilik mesajları gönderdi - Mitsotakis-Guterres görüşmesi belirleyici öneme sahip”

Bugünden itibaren Kıbrıs sorunu için hareketlilik haftası başlıyor ve sahne New York'a taşınıyor. Holguin, raporunu yarın veya sonraki gün sunarak Güvenlik Konseyi'ni gayri resmi olarak bilgilendirecek. Colin Stewart da bilgilendirme yapacak. Hafta ortasında yer alacak olan Kiryakos Mitsotakis'in Antonio Guterres ile görüşmesi belirleyici önem taşıyor. Ayrıca, NATO toplantısı çerçevesinde Yunanistan Başbakanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı'nın da görüşmesi ihtimal dışı değil.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Mahkeme Kararları Ortak Aklı Sarsıyor - Trafik Kazaları: Sonuçta Bir İnsanın Hayatını Almanın Cezası Ne Kadardır?”

Bir yayanın ölümüne neden olan bir sürücü altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başka bir sürücü bir yayanın ölümüne neden olduğu için bir yıl hapis cezası aldı. Bir diğer sürücü ise bir yayanın ölümüne neden olduğu için 2.500 Euro para cezasına çarptırıldı. Bu cezalar, hayatını haksız yere kaybeden ve bazıları çok genç yaşta olan kurbanların anısına açık bir hakarettir.

Son zamanlarda, zeka ve sağduyumuzu sorgulayan mahkeme kararları verilmiş olup, suçlananların sorumlulukları apaçık ortadayken hâkimlerin nasıl karar verdiği konusunda haklı bir şekilde sorgulanıyor. Öyle ki, bazı ölümcül trafik kazalarında sürücüler adam öldürmekten suçlanarak beş yılı aşkın hapis cezası alırken, benzer olaylarda bazı sürücüler dikkatsiz davranış sonucu ölüme sebebiyet vermekten suçlanarak üç yıla kadar hapis cezası almışlardır.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

“DİSİ’de Hakimiyet Mücadelesi”

Anita Dimitriu'nun konuşması ve değişiklik önerileri, ayrıca yaptığı göndermeler, tüzük tartışmaları ve Hristodulidis Hükümeti bakanları konusu, DİSİ'de önümüzdeki günlerde oyunun nasıl gelişeceğini şekillendiriyor.

*

“Ekonomi - Bir Çift Ne Kadar Kredi Alabilir?”

Konut ihtiyacı, fiyatların oldukça yüksek olduğu ve maaşların gayrimenkul fiyat artışına ayak uyduramadığı bir dönemde kredi almaya yönlendiriyor.

*

“Baf Marinası – Tepkiler”

Yerli halk, bakanları ve yetkilileri bıraktı, yalnızca Cumhurbaşkanına güveniyor.

*

“Baf - Poli Yolu”

Ulaştırma Bakanı Vafeadis, yol çalışmalarının yeniden başlaması için çözümler aradıklarını belirtti.

*

Politis gazetesinden:

“Evlat Edinme Süreci Kökten Değişiyor - Yasa Tasarısı Hazırlık Aşamasında”

Evlat Edinme ile ilgili yasada değişiklikler getirecek olan yasa tasarısı, özel anlaşmalar yoluyla evlat edinmeyi sona erdiriyor. Diğer değişiklikler arasında, bekâr bireylerin evlat edinme hakkı ve yetişkinlerin evlat edinilebilmesi yer alıyor. Yasa değişiklikleri, evlat edinme başvurularının her geçen yıl arttığı ve süreçlerin çok yavaş ilerlediği bir dönemde teşvik ediliyor.

*

“Faiz Farkı Daralıyor”

Merkez Bankası'nın son verileri, kredi ve mevduat faiz oranları arasındaki farkın azaldığını ve geçen yıla göre belirgin bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

*

“Güvensiz Plajlar, Tehlike Altında Hayatlar - Devlet İlgisiz”

Plajlardaki yüzücüler sabah ve akşam saatlerinde cankurtaran bulunmaması nedeniyle risk altında. Devlet ilgisiz kalıyor, bu durum cankurtaranları 24 saatlik grev yapmaya zorladı. Hayat kurtarmak için temel gereksinimleri talep ediyorlar.

*

Haravgi gazetesinden:

“AKEL Genel Sekreteri: "Kıbrıs Sorununun Çözümü, Ülkenin Yeni Nesline Karşı Bir Görevdir - Geçicilik, Kurulu Düzenin Servet ve Kariyer Yapmasına Olanak Sağladı"

Dün, darbe sırasında hayatını kaybeden kahraman Athanasis Yeoryiu'nun anma töreninde ve işgalde hayatını kaybeden kardeşinin büstünün açılışında konuşan AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, "Kıbrıs sorununun çözümü, ülkenin yeni nesline karşı bir görevdir" dedi. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’i, uzun süredir devam eden durgunluğun sonuçları konusunda sorumluluk almaya çağırırken, durgunluktan yararlananlara da mesaj gönderdi.

*

“91 Çifte Hayat Hediyesi”

91 çift, taşıyıcı anne yardımıyla çocuk sahibi oldu ve hayatlarının en büyük hediyesini aldı. Sağlık Bakanı, AKEL milletvekili Yorgos Kukumas'ın sorusu üzerine Meclis'e bilgi verdi.

*

“Kıbrıs Ekonomisi İçin En Önemli Dokuz Risk”

Kıbrıs Ekonomisi ve Rekabet Konseyi, Kıbrıs ekonomisi için en önemli riskleri, gerçekleşme olasılıkları ve yaratacakları sonuçların ciddiyeti temelinde sıraladı. İlk sırada, siber saldırılar ve bu saldırıların hayati öneme sahip altyapıların işleyişinde yol açacağı sorunlar yer alıyor.

*

Son Güncelleme: 08 Temmuz 2024 - 13:42

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.