basın özetleri 31.07.24

Alithia gazetesi haber başlıklarında “Çinliler şimdi de bizi mahkemede yolsuzlukla suçluyor - Papanastasiu Meclis'te: Bir şey oldu, gazetecileri dışarı çıkarın” ifadelerini kullanıyor.

Habere göre Çin Şirketi CCP'nin İngiliz mahkemesindeki hukuk danışmanlarının, Kıbrıs'ın AB tarafından yolsuzluk ve yasa dışı faaliyetlere dair soruşturulduğu hakkındaki ifadeleri, Lefkoşa'da paniğe yol açtı.

Endişeli devlet yetkilileri "Ülkemizin güvenilmez, yolsuzluk yapan ve yasa dışı faaliyetlerde bulunan bir yer olduğu izlenimi yaratılıyor" diyor.

Güvenilir kaynaklar, Çinlilerin bize tuzak kurduğundan dahi söz ediyor.

İngiliz mahkemesindeki Kıbrıs hakkındaki duyulanların sızmaması için gazetecilerin görüşme odasından çıkarılması emri verildi.

Bu arada Yunanistan ile elektrik bağlantısı da tartışılıyor. Hükümet baskı altında, RAEK’e göre hükümet ikilemde.

*

Filelefteros gazetesi:

“Mahkemede Çin tuzağı - 70 milyon Euro değerindeki teminatların serbest bırakılmasını engellediler”

Çin şirketi CCP Pazartesi günü Londra'daki Ticari Mahkeme'ye Vasilikon'daki doğal gaz terminali ile ilgili hızlı gelişmeler hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Yargıçlara, Avrupa Savcılığı'nın yolsuzluk soruşturması, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa hibelerinin geri ödenmesini talep etmesi ve pek çok politikacının, hatta hükümet yetkililerinin skandal niteliğindeki süreçlerle ilgili açıklamaları hakkında bilgi verdiler.

Çin Devlet Şirketi'nin mahkemeye yaptığı bu bilgilendirme, ETYFA'nın Çin şirketinin sözleşmenin yürütülmesini sağlamak için yatırdığı teminatlardan toplamda yaklaşık 70 milyon Euro'nun bankalar tarafından serbest bırakılmasını talep etmesi kapsamında yapıldı. Sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmesine rağmen, CCP mahkemeyi teminatların nakde çevrilmesini durdurmaya ikna etti. Bu konu hakkında bir duruşma yapılana kadar teminatlar serbest bırakılmayacak.

*

Politis gazetesi de haberi şu şekilde veriyor:

“Londra'da Vasiliko için Çin'den karşı atak - CCP'nin avukatları tahkim mahkemesinde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni güvensiz olarak göstermek için Avrupa soruşturmasına atıfta bulundu”

Hükümet dün Meclis'in Enerji Komisyonu'nda Vasilikon'daki doğal gaz terminali projesini kendi başına tamamlamaya devam ettiğine dair güvence verirken, Londra'daki Tahkim Mahkemesi'nde Çin şirketi ile olan tahkim davası açısından Kıbrıs Cumhuriyeti için olumsuz gelişmeler yaşanıyor gibi görünüyor. "Politis" gazetesinin aldığı bilgilere göre, Çin şirketinin avukatları, Tahkim Mahkemesi'nde, şirketin imzaladığı projenin teminat katılımı ve teminat kredisi konusundaki Kıbrıs'ta yapılan kamuoyu açıklamalarından rahatsız olarak ortaya çıktılar. Ayrıca, Çin şirketi pozisyonunu Kıbrıs Cumhuriyeti'ne karşı güçlendirmek amacıyla, Tahkim Mahkemesi'nde, projeye dâhil olanların Avrupa Savcılığı tarafından yolsuzluk soruşturmasına tabi tutulduğu için Kıbrıs tarafının güvensiz olduğunu öne sürdü.

*

Son olarak da haberi kısaca Haravgi gazetesinden aktarıyoruz

“Terminal skandalının karanlık yönleri aydınlatılsın - Hâlâ birçok soru havada ve başrol oyuncuları cevap vermeye çağrılıyor”

Anastasiadis-DISI hükümetinin yaptığı kötü sözleşme etrafında dönen skandal yeni boyutlar ediniyor.

Stefanos Stefanu: Araştırma süreci tamamlanmalı ama aynı zamanda proje de tamamlanmalı ki ülkeye doğal gaz gelsin.

ETYFA, çalışmanın kara kısmı ve iskele yapımı için açık ihale sürecine devam ediyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısa seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“Dünya Sağlık Örgütü Gazze'de çocuk felci nedeniyle ateşkes çağrısında bulundu”

Savaşların, çocuk felcinin yok edilmesi için yapılan devasa çabaları etkisiz hale getirdiğini belirten DSÖ sözcüsü Margaret Harris, acilen Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve bir milyon aşı gönderildiğini de sözlerine ekledi.

*

"Hastaneleri de özelleştirmeye doğru itiyorlar"

Kamu hastanelerinin durumunun ve seyrinin tersine çevrilmesi için hükümetten acil önlemler talep eden AKEL, kamu hastanelerindeki kalıcı ihtiyaçların karşılanması için hizmet satın alma mantığını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

*

Limasol Polis Müdürü Andreas Angelidis, Kellaki ile Parekklisia arasında toprak bir yan yolda yanmış bir arabada bulunan iki kömürleşmiş cesetle ilgili tüm olasılıkların incelendiğini belirtti.

Olay yerinde yaptığı açıklamalarda, Angelidis, “Gece yarısından on dakika sonra, bu bölgede belirli bir arabada yangın olduğu konusunda polise bilgi verildi. Hemen İtfaiye Servisi yangını söndürmek için olay yerine geldi ve polis de bilgilendirildi. Limasol Polis Müdürlüğü üyeleri olay yerine geldi” dedi.

"İlk incelemelerden, sedan tipi bu araçta iki kömürleşmiş ceset bulunduğu tespit edildi ve olayın koşullarıyla ilgili olarak Limasol polisi tarafından hemen soruşturma başlatıldı," diye ekledi. "Tüm olasılıklar inceleniyor” dedi.

*

Filelefteros gazetesinden:

" Cumhurbaşkanı diplomatlara ipucu verdi - Ağustos bir şeyler getirecek "

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs diplomatik misyonuyla yıllık toplantısında dış politikanın temel önceliklerini belirtti.

*

“Larnaka'da karavanlara karşı buldozerler”

Petrol tanklarından boşaltılan iki bölge arasında kalan sahili izinsiz olarak işgal edip kamp alanına dönüştürdüler. Belediye ve kaymakam dün bölgeye bir temizlik operasyonu düzenledi.

*

“Litrodontas - Matyat - Devasa Güneş Enerjisi Parkı

Kıbrıs için devasa sayılabilecek büyüklükte, 180 MW güç kapasitesine sahip ve 3.3 milyon metrekarelik bir alana yayılmış güneş enerjisi parkı planlanıyor. Şu anda lisanslandırma süreci değerlendiriliyor. Parkın kurulması için 1400 çam ağacı kesilecek.

Son Güncelleme: 31 Temmuz 2024 - 12:46

Son Haberler

16 Eylül
basın özetleri 16.09.24
13:06
Kıbrıs Futbol Federasyonu: Olayların taraftar hareketleriyle alakası yok
12:09
Polis Müdürü, AlphaMega Stadyumunda yaşananlarla ilgili ayrıntılı rapor talep etti
11:58
AlphaMega Stadyumu'nda çıkan olaylarda, biri ağır 3 polis yaralandı
11:57
AEL ve Apollon temsilcileri, karşılaşmanın başlamaması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi
11:54
Orman Dairesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin arttığı konusunda uyardı
11:53
Kiev'e yeni bir Rus saldırısı
11:51
3'üncü hafta, Omonia - AEK maçı ile sona eriyor
11:49
FBI, Trump'a yönelik yeni bir suikast girişimini araştırıyor
11:45
Letimbiotis: Stadyumlardaki olayları önlemek için sert yasal düzenlemeler şart
11:42
Hartsiotis: Önceden tasarlanmış gibi
11:40
15 Eylül
Yemen'den İsrail'e füze saldırısı
13:12
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.