Basın Özetleri 25.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Yolsuzluğun yanı sıra gelişme de görüyorlar”, Politis Gazetesi “İletişim kanalları kıvılcımın ateşlenmesine izin vermedi”, Alithia Gazetesi “Vasilikos'ta bilinmeyen B Planı”, Haravgi Gazetesi “Yeni lisanslama sistemi işlevsiz ve sorunlu” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Yolsuzluğun yanı sıra gelişme de görüyorlar

“Kıbrıs'ta hukukun üstünlüğüne ilişkin yeni komisyon raporu” alt başlıklı haberde, Avrupa Komisyonu'nun 2024 Hukukun Üstünlüğü Raporu'nda kaydedilen Kıbrıs'a ilişkin verilerin o kadar da trajik olmadığı belirtiliyor. Haberin detayında, raporda sunulanların ilerleme kaydetme çabasını gösterme anlamında olduğu ve böyle bir durum söz konusu olsa bile, Kıbrıs söz konusu olduğunda rehavete kapılmaya yer olmadığı vurgulandı. Kamuoyuna dün açıklanan raporun, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin önceki yıllardaki tavsiyelere uyma çabalarını belgeleyen raporlar içerdiği ancak aynı zamanda devleti şeffaflık ve yolsuzluk açısından etkisiz kılan alanlar olduğunu da gösterdiği belirtilen haberde, raporda Denetleme Dairesi'ne yapılan atıfın da bunun bir göstergesi olduğu ve kurumun bilgiye erişim sorununun o kadar büyük olduğu bu nedenle de rolünü tam anlamıyla oynayamadığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Gündeme getirilen ikinci husus olan yolsuzlukla ilgili olaraksa Avrupa Komisyonu'nun denetim bulgularını özetleyen 2024 raporunun giriş bölümünde “üst düzey yolsuzluk davaları da dâhil olmak üzere çok az davada ilerleme kaydedildiği ve mahkûmiyet kararlarının sayısının sınırlı kaldığı” belirtildi.


Politis Gazetesi

  • İletişim kanalları kıvılcımın ateşlenmesine izin vermedi

“Great Sea Interconnector nedeniyle Türkiye-Yunanistan arasında tırmanan gerilim sıcak çatışma yaşanmadan önlendi” üst başlığıyla verilen haberde, denizaltı kablolarının gelecekteki ihtiyaçları konusunda araştırma yapan İtalyan bayraklı "Ievoli Relume" gemisinin son olarak denize açıldığı Kasos ve Kerpe arasındaki deniz bölgesinde Türkiye'nin diplomasi yoluyla yaratmaya çalıştığı gerilime dikkat çekiliyor. Haberin detayında, Girit ile Kıbrıs elektrik ara bağlantı projesinin (Great Sea Interconnector) nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim tırmandığı ve birkaç gün içinde azaltıldığı belirtildi. Yunan basınında göre, araştırma misyonunun engelsiz bir şekilde tamamlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla Yunanistan ile Türkiye arasındaki iletişim kanalları faaliyete geçtiği aktarılan haberde; Avrupa Birliği, Bağımsız Enerji İletim Operatörü ve Girit-Kıbrıs elektrik bağlantısı için Fransız Nexans firması adına deniz tabanı araştırmaları yapan İtalyan NextGeo firmasına ait "Ievoli Relume"un, araştırma gemisinin bölgeden ayrıldığını doğruladığı belirtildi. Haberde ayrıca, söz konusu olayın, İtalyan NextGeo şirketinin, Yunanistan karasuları içerisinde, çoğu 6 deniz mili dahilinde olan arama alanı içinde, Yunanistan tarafının verdiği Navtex ile izin almasıyla başladığı hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Vasilikos'ta bilinmeyen B Planı

“Enerji Bakanı'ndan somut bir alternatif planın olmadığını itirafı” üst başlıklı haberde; Vasilikos'taki doğal gaz altyapısı ile ilgili müzakerenin tahmin edilenden farklı bir şekilde sonuçlanması durumunda hükümetin planını "anında değiştireceği" belirtildi. Haberin detayında; Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiou’nun, var olan koşullar altında bir B ve C planı olup olmadığını veya buna A planı demenin bile hiçbir önemi olmadığını söylediği ve müzakerede neler olup bittiğine veya "Prometheus" gemisinin alıp alamayacaklarına ve alınırsa ne zaman geleceğine dair tam bir resme sahip olmadıklarını söylediği aktarıldı. Prometheus yerine başka bir Yüzer Depolama Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) kiralanması durumunda da bütçenin aşılacağı ancak faydalarda ciddi bir fark görülmesi durumunda yeni gemi getireceği aktarılan haberde, Papanastasiou’nun söz konusu geminin 2025 yılının ilk yarısında doğalgaza kavuşmasının gerçekçi olduğunu söylediği vurgulandı.


Haravgi Gazetesi

  • Yeni lisanslama sistemi işlevsiz ve sorunlu

“İçişleri Bakanlığının zamanı ve sorumluluğu var ama IPPODAMOS sistemi gerektiği gibi çalıştıramadı” alt başlığıyla verilen haberde; Mimarlar Birliği’nin, bölgedeki bina gelişimindeki artan sorunları dile getirdiği ve süresi dolan izinlerin geçerlilik süresinin uzatılması için başvuruda bulunulamadığı belirtildi. Haberin detayında, Yerel Yönetim Reformu teknisyenlerinin belediyelerin elektronik dosyalarına erişimi olmadığı ve başvuruların incelenme sürecinin belirsizliğini koruduğu aktarıldı. Tasarım sorumluluğunun İçişleri Bakanlığı'na ait olan yeni geliştirilmiş IPPODAMOS sistemi "eksik ve işlevsiz” olduğu ve bunun sonucunda mimarların rolünün, mimarların en yetkin ve ilgili kişiler olduğu dikkate alınmaksızın gelişigüzel ele alındığı hatırlatılan haberde, Mimarlar Birliği'nin İçişleri Bakanı Konstantinos İoannou’ya konuyla ilgili bir mektup göndererek bunun, bölgenin bina gelişiminde, hem planlamada hem de projelerin mali yönetiminde çok sayıda sonuç ve sorun yarattığını belirttiği vurgulandı. Haberde ayrıca, 1 Temmuz 2024 tarihinden önce fiziki dosya ile fiilen yapılan başvuruların inceleme sürecinin ise bugüne kadar belirsizliğini koruduğuna dikkat çekildi.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.