Basın Özetleri 23.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavları: Adayların çilesi bitti, sonuçlar açıklandı”, Politis Gazetesi “Sıcak hava dalgasının neden olduğu ölüm tehlikesi”, Alithia Gazetesi “Kıbrıs sıcak hava dalgası altında”, Haravgi Gazetesi “Tüketiciler pahalılık nedeniyle çığlık atıyor ama duyan yok” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavları: Adayların çilesi bitti, sonuçlar açıklandı

“2024'te Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavlarına giren adayların çilesi sona erdi” alt başlıklı haberde, Kıbrıs Yüksek Eğitim Kurumları ve Yunanistan Askeri Okulları için gerçekleştirilen 2024 Kıbrıs Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavlarının sonuçlarının dün Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Athina Mihaelidou'nun huzurunda açıklandığı belirtildi. Haberin detayında, sınavlara toplam 5,351 aday katıldığı ve bunlardan; 1,589'u Kıbrıs Üniversitesi, 1,298'i Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi ve 106'sı Yunanistan Askeri Okullarına olmak üzere toplam 2,993'ünün bir yüksek öğrenim kurumuna yerleşme hakkı elde etttiği aktarıldı. Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavları kapsamında gerçekleştirilen sınavlarda Modern Yunanca'daki ortalamanın yükselmesi, Matematik'te görülen “dip”in, ve inişli çıkışlı puanlara sahip bölümlerin bu yılki giriş sınavlarının manzarasını oluşturduğu belirtilen haberde, sonuçlar dün açıklanmasıyla binlerce adayın çilesinin sona verdiği ve yaklaşık 3,000 adayın yüzünü güldürdüğü belirtildi. Haberde ayrıca, bazı öğrencilerin adada kalmaya ve girmeyi başardıkları yerde eğitim görmeye kararlı oldukları, bazılarının Yunanistan sonuçlarını bekleyeceği, diğerlerinin ise sonunda ne yapacakları konusunda hala kararsız olduğu aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Sıcak hava dalgasının neden olduğu ölüm tehlikesi

“Acil Servisler sıcak çarpması vakalarıyla dolup taşıyor” üst başlığıyla verilen haberde, sıcak hava dalgasına üç kurban verildiği ve sıcak çarpması semptomları görülmeye başladığı anda hastanın serin bir yere götürülmesi gerektiği vurgulandı. Haberin detayında, Pazar gecesi 64 yaşındaki bir kadının ölümünün bildirilmesiyle birlikte, Kıbrıs’ta sıcak hava dalgasının neden olduğu sıcak çarpması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının üçe yükseldiği belirtildi. Sıcak çarpması belirtileri ile evinden ambulansla Lefkoşa Genel Hastanesi Kaza ve Acil Servisi’na kaldırılan 64 yaşındaki kadının, görevli doktorların tüm çabalarına rağmen saatler içinde hayatını kaybetti belirtilen haberde, Lefkoşa Genel Hastanesi'nde sıcak çarpması nedeniyle tedavi gören diğer üç kadının üçünün de durumu ciddi olduğu ve en gencinin henüz 25 yaşında olduğu hatırlatıldı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi aşmasıyla birlikte, hastanelerin Acil Servislerinin sıcak çarpması ya da sıcak bitkinliği belirtileriyle gelen vatandaşların sayısındaki artışla başa çıkmak için tam hazır durumda bulunduğu aktarılan haberde ayrıca, uzmanların her yaştan vatandaşı özellikle dikkatli olmaya ve belirtilere meydan okumamaya çağırdığı vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Kıbrıs sıcak hava dalgası altında

“Sıcak çarpması sonucu 1 kadın yaşamını yitirdi, 3 kadının durumu ağır” üst başlıklı haberde; Meteoroloji Dairesi tarafindan aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle bugün hem gündüz hem de akşam saatleri için yeni bir sarı alarm yayınladığı belirtildi. Haberin detayında, Kıbrıs'ın genelinde aşırı yüksek sıcaklıkların yaşanmaya devam ettiği ve hava sıcaklığının iç kesimlerde 41 dereceye, yüksek dağlık bölgelerde ise 33 dereceye kadar çıkmasının beklendiği vurgulandı. Hava sıcaklığında bugün da mevsim normallerinin oldukça üzerinde kalması beklen belirtilen haberde, Çarşamba ve Perşembe günleri ise hava sıcaklıklarının kademeli olarak biraz düşmesinin beklendiği aktarıldı. Aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle Orman Dairesi’nin de orman yangınlarına karşı kırmızı alarm verdiği ve teyakuzda olduğu belirtilen haberde ayrıca, kuraklık riskinin giderek daha da arttığı, geçtiğimiz yıl %60,7 olan barajlardaki su seviyesinin bu yıl %36,8’lere gerilediği ve günlük olarak düşmeye devam ettiği vurgulandı.


Haravgi Gazetesi

  • Tüketiciler pahalılık nedeniyle çığlık atıyor ama duyan yok

“Pazar kontrolleri yok, şikayetlerde %75,58 artış” alt başlığıyla verilen haberde; tüketicilerin %41,46 oranındaki pahalılık ve hayat pahalılığı ile ilgili şikayetlerde artış yaşandığı belirtildi. Haberin detayında, hane halkının artan pahalılık karşısında kiralarını bile ödemede zorluklar yaşadığı ve kredi kuruluşlarına olan borçların geri ödenmesindeki gerilemenin devam ettiği vurgulandı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Tüketiciler Derneği’ne tüketicilerden gelen şikâyetlerin sayısındaki büyük artışın 2024 yılının ilk yarısında da devam ettiğini açıkladığı ve “Yolcu Hakları/Organize Seyahat” kategorisinin 2023 yılının ilk yarısına kıyasla %75,58 ile şikâyetlerde en büyük artışı kaydettiğini belirttiği aktarıldı. Haberde son olarak, tüketicilerin giderek artan sorunlarına yanıt verebilmek için desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden derneğe göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla en fazla artış gösteren diğer şikâyet kategorisinin; %51,56 artış oranıyla “Çevrimiçi Dolandırıcılık ve e-posta Sahtekârlığı”, %41,46 artış oranıyla “Pahalılık ve Yaşam Maliyeti” ve %34,76 artış oranıyla “İade Politikası” olduğu bildirildi.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.