Basın Özetleri 22.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Gerginliği yükseltiyor”, Politis Gazetesi “MetaMax dolandırıcılığıyla ilgili şikayetlerin sonu gelmiyor”, Alithia Gazetesi “Sahip olduğunuz fırsattan yararlanın”, Haravgi Gazetesi “Kıbrıs açısından zaman geriye doğru işliyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Gerginliği yükseltiyor

“Türkiye Cumhurbaşkanının, şimdi de Yunan Bakanı hedef aldı” alt başlıklı haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan topraklara yaptığı hukuk dışı ziyaretten döndükten sonra Türkiye'ye ayak basmadan, iklimi germeye devam ettiği belirtildi. Haberin detayında, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, Kıbrıs'ın Türk işgalinin 50’nci yıl dönümü dolayısıyla yapılan hukuka aykırı kutlamalar kapsamında yaptığı provokatif açıklamaların ardından, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ı hedef alarak Atina'ya ateş püskürdüğü aktarıldı. Erdoğan’ın, Kıbrıs'taki Türk ordusunu işgalci olmakla itham etmeye cüret ettiği için Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in bakanını kovması çağrısında bulunduğu vurgulanan haberde, Erdoğan’ın "Zaman zaman Yunanistan'da popülistlerin bu gibi gerekçelerle iki ülke arasındaki ilişkileri dinamize etme girişimlerine tanık oluyoruz. Yunanistan'la ilişkilerimizi iyi komşuluk anlayışıyla geliştirmek istiyoruz. Elbette bu, bu tür yanılgılar karşısında sessiz kalmamızı gerektirmiyor" dediği belirtildi. Haberde ayrıca, Mitsotakis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını yanıtsız bırakmadığı ve bir sosyal medya platformundaki haftalık paylaşımıyla dolaylı da olsa Erdoğan’a yanıt vererek sert bir çıkış yaptığı kaydedildi.


Politis Gazetesi

  • MetaMax dolandırıcılığıyla ilgili şikayetlerin sonu gelmiyor

“Βinlerce Kıbrıslıyı "yakan" dolandırıcılık olayına ışık tutuluyor” üst başlığıyla verilen haberde, Limasol Polis Merkezi Ekonomik Suçlar Dairesi'nin, incelenmekte olan Metamax yatırım dolandırıcılığıyla ilgili soruşturmasının hız kesmeden devam ederken, Kriminal Soruşturma Dairesi Bölge Müdürlükleri’nin ise, yatırım yapan ve hatırı sayılır miktarda para kaybeden vatandaşlardan sürekli olarak yeni şikayetler aldığı belirtildi. Haberin detayında, MetaMax’ın 1 Temmuz 2024'te tamamen kapatıldığı, sayfalarının internetten kaldırıldığı ve platforma tüm erişimin kesildiği vurgulanırken, o anda binlerce Kıbrıslı’nın, genel merkezinin Kanada'da olduğu iddia edilen "ciddi" ve küresel şirket MetaMax'ın başka bir saadet zinciri şemasından başka bir şey olmadığını anladığı aktarıldı. Haberde ayrıca, MetaMax'ın da diğer tüm saadet zincirlerinde olduğu gibi süreç döngüsünü tamamladıktan ve sahtekâr başlatıcıları istediklerini elde ettikten sonra, internetten ortadan kaybolduğu, izlerini gizlediği ve kolay yoldan para kazanmak amacıyla "yatırım yapan" mağdurların birikimlerini ve kredilerini yanlarında götürdükleri hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Sahip olduğunuz fırsattan yararlanın

“Yunanistan Başbakanı’ndan her iki topluma güçlü siyasi mesajı” üst başlıklı haberde; Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in paylaştığı yoldan başka bir yol olmadığının bu yolun da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar'ın sunacağı önerilere dayanarak görüşmelerin yeniden başlatılması olduğunu söylediği belirtildi. Haberin detayında, Mitsotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Washington'da gerçekleştirdikleri son toplantıda, “Avrupa Birliği üyesi bir ülke olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 1974 trajedisinden 50 yıl sonra bölünmüş kalması düşünülemez” dediği belirtiliyor. Haberde, Yunanistan Başbakanı’nın tüm tarafları anlayışlı, esnek ve uzlaşmacı davranmaya ve Birleşik Krallık Hükümeti de Kıbrıs sorununda çözümüne ulaşmak için Birleşmiş Milletler öncülüğündeki çabalara katılmaya çağırdığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in müzakereler çerçevesinde müzakere masasında, çok arzu edilen yeniden birleşmenin başarılabileceğine gerçekten inandığını söylediği aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Kıbrıs açısından zaman geriye doğru işliyor

“Cumhurbaşkanı Hristodoulidis önümüzdeki aylarda gelişmeler bekliyor, Erdoğan iki devlet konusunda ısrar ediyor” alt başlığıyla verilen haberde; Kıbrıs sorununda zamanın tersine işliyor gibi göründüğü belirtiliyor. Haberin detayında, Yunanistan hükümetinin yetkililerinin son dönemde Kıbrıs'a yaptığı ziyaretler ve uluslararası toplumun açıklamaları sırasında, inisiyatif almanın yanı sıra, müzakereleri ilerletmek, sürdürülebilir ve işlevsel bir çözüm bulmak için özellikle Türkiye ve Türk taraflarına baskı yapılması gerektiğinin vurgulandığı aktarıldı. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in Kıbrıs Rum tarafının kalıcı ve işlevsel bir çözüme ulaşmak için ciddi müzakerelere başlamaya hazır olduğuna dikkat çektiği belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı Hristodoulidis’in Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile yaptığı özel görüşmenin ardından, "Kıbrıs sorununun çözümünde Avrupa Birliği'nin oynadığı önemli rolü vurgulayarak, Kıbrıs sorununun ancak Avrupa Birliği'nin aracılığıyla çözülebileceğini" ifade ettiği aktarıldı. Haberde ayrıca, “Avrupa Birliği'nin bu tür sorunlara cevapları ve çözümleri var” diyen Cumhurbaşkanı Hristodoulidis’in önümüzdeki ayların, zor ve kritik olacağını vurguladığı, "muhtemelen eleştirel ve cesur kararlar alacağını" ve tarih yazmaya ve Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda Kıbrıs'ı yeniden birleştirmeye hazır olduğunu söylediği vurgulandı.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.