Basın Özetleri 19.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Gaz gemisine ilişkin endişe”, Politis Gazetesi ““Κıymetli” ve yozlaşmış”, Alithia Gazetesi “Patates mahsulü de tehdit altında”, Haravgi Gazetesi “1 Ekim'den itibaren kamu ve diğer kesimlere %1,5 artış” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Gaz gemisine ilişkin endişe

“Çinliler “çuvalladı” ama tedarikçiyi teminat olarak tuttu” alt başlıklı haberde, Vassilikos’taki doğal gaz tesislerinin yüklenicisi olan Çinli konsorsiyumun dün resmen pes ettiği ama bunun olabilecek en kötü senaryo olmadığı belirtildi. Haberin detayında, hükümet ve Devlet Gaz Altyapı Şirketini ateşe atan şeyin, Şanghay'daki bir tersanede bulunan yüzer gaz yeniden gazlaştırma ünitesi Prometheus'un akıbeti ve Çinli konsorsiyumun gemi konusundaki niyetinin ne olduğu şimdilik bilinmemesi olduğu vurgulandı. Gemi için 190 milyon Avro ödediği ve geminin sahibi Devlet Gaz Altyapı Şirketi’ne tesliminin yapılacağı ya da yoksa rehin olarak mı tutulacağının belirsizliğini koruduğu belirtilen haberde, Doğal Gaz Altyapı Şirketi’nin Vasilikos terminali ile ilgili sözleşmeyi feshederek Çinli Konsorsiyum ve üyelerini yetkili adli ve diğer organlar nezdinde ihbar ettiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Çinli konsorsiyumun, proje hakkında yalnızca isteksiz olmadığı, aynı zamanda sözleşmeye bağlanan ve yürütmek için ödeme yaptığı projeyi tamamlayamayacağına dair şüpheleri tamamen doğrulandığı ve Doğal Gaz Altyapı Şirketi’nin projeyi tamamlamak ve uğrayacağı herhangi bir zarar veya kaybı telafi etmek için mümkün olan her şeyi yapacağını açıkladığı belirtildi.


Politis Gazetesi

  • “Κıymetli” ve yozlaşmış

“Menendez ve Kıbrıs” üst başlığıyla verilen haberde, Senatörü Robert Menendez’in 30 Ağustos 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayında dönemin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis tarafından Makarios III Büyük Haçı ile ödüllendirildiği ve 24 Ağustos 2023 tarihinde Başpiskopos Georgios tarafından da benzer şekilde onurlandırıldığı belirtildi. Haberin detayında, ABD’li senatör Robert Menendez'in yolsuzluktan mahkûm edilmesinin, Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Başpiskoposlukta utanç yarattığı belirtilirken, Menendez'in Kıbrıs ve Yunanistan'ın ateşli bir destekçisi ve müttefiki olması ve bunu ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olduğu dönemde pratikte de göstermiş olması nedeniyle bu gelişmeden duydukları hayal kırıklığını gizlemedikleri aktarıldı. Haberde ayrıca, Senatör Menendez geçtiğimiz Ağustos ayında Kıbrıs'ı ziyaret etmiş ve burada Helenizm'e yaptığı hizmetlerden dolayı onurlandırıldığı ve Baf Belediye Meclisi tarafından 25 Ağustos 2023 tarihinde Baf'ın Fahri Vatandaşı unvanın kendisine takdim edildiği hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Patates mahsulü de tehdit altında

“Çiftçilerden, Pazartesi günü Mağusa ve Baf'ta protesto” üst başlıklı haberde; toprak ürünlerine yönelik su arzındaki yeni azalmanın Kıbrıs’taki toprak ürünlerinin üretimini ve ihracatını etkileyeceğine dair söylentiler olduğu belirtildi. Haberin detayında; Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayotou’nun, çiftçilerin az miktarda su ile hayatta kalma konusundaki problemlerini dikkate almadığı vurgulanırken, Su Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nın toprak ürünlerine verdiği suyun kesilmesi nedeniyle Mağusa ve Baf bölgelerindeki çiftçilerin, 22 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 09:00’da bir protesto gösterisi planladıklarını duyurduğu hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Su Geliştirme Dairesi’nin üst düzey yönetici mühendis Yianna Ekonomidou'nun Kıbrıs Haber Ajansı’na, hidrolojik yılın sonunda barajlardaki minimum güvenlik rezervlerinin korunması için belirli önlemler almak zorunda kaldığını belirttiği ve barajlardaki su miktarının yalnızca %37’de olduğunu hatırlattığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • 1 Ekim'den itibaren kamu ve diğer kesimlere %1,5 artış

“Sendikaların Maliye Bakanı ile yaptığı görüşmeler meyvesini verdi” alt başlığıyla verilen haberde; Maliye Bakanı Makis Keravnos'un Perşembe günü kamu sektöründe örgütlü sendikalar ile imzaladığı üç yıllık anlaşmanın, 1 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe girecek artışlarla birlikte, halen yürürlükte olan temel ücretlere 15 yıl sonra ilk kez %1.5 oranında zam yapılmasını öngördüğü belirtildi. Haberin detayında, anlaşmada öngörülen ve 1 Ocak 2022 ile 3 Aralık 2024 dönemini kapsayan asgari artışın aylık 27.61 Euro olduğu ve kamu sektörü çalışanlarının temel maaşlarındaki genel artışlara ilişkin son düzenlemenin 1 Ocak 2009 tarihinde verildiği hatırlatıldı. Maliye Bakanı Keravnos’un anlaşmayı imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, çalışanların ve genel olarak toplumun yararına olan ve aynı zamanda ekonominin imkânları dâhilinde olan bu anlaşmayı duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söylediği belirtilen haberde, Keravnos’un sendika liderlerine bu anlaşmaya varılmasında gösterdikleri olumlu tutumdan dolayı da teşekkür ettiği aktarıldı. Haberde ayrıca, Keravnos’un söz konusu anlaşmayla ilgili olarak, doğru istişareler yoluyla, ekonominin şu anda tüm jeopolitik gelişmelerle birlikte içinden geçmekte olduğu koşulların karşılıklı olarak anlaşılması yoluyla, sendikaların sorumlu bir tutum sergilediğini ve ekonominin büyümesini sağlamak için izlenmesi gereken ücret kısıtlaması ve mali disiplin ihtiyacının tam olarak anlaşıldığın söylediği vurgulandı.

Son Haberler

17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
İngiltere'de reşit olmayan kullanıcıları tehlikeli içeriklere karşı koruyamayan paylaşım siteleri ceza alacak
16:48
Avrupa Merkez Bankası'nın temel faiz oranında %0,25 oranında yeni bir indirim kararı alması bekleniyor.
15:24
Petrol fiyatları bugün iki haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.
15:23
Hristodulidis, "AB'nin müzakerelerin başlatılmasına yönelik ilgisini gösteren açıklamalar yapması bekleniyor" dedi.
15:21
basın özetleri 17.10.24
13:42
16 Ekim
Türkiye'de 5,9 büyüklüğünde deprem
13:47
BM Genel Sekreteri çabalarını sürdürüyor
13:44
ABD, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına karşı
13:13
Lübnan: İsrail saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti
13:12
Cumhurbaşkanı, gayri resmi toplantıların devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi
13:10
Erdoğan: İsrail'in yayılmacılığı yüzünden önlem alıyoruz
13:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.